Žvejyba - tai daugiau nei tik sportas ar hobis. Tai - būdas atsipalaiduoti gamtoje, išbandyti savo įgūdžius ir, galiausiai, pasimėgauti šviežia žuvimi. Nesvarbu, ar esate visiškas naujokas, ar patyręs žvejys, šis straipsnis pateiks jums vertingų patarimų, padėsiančių sėkmingai žvejoti įvairiose situacijose.
Žuvies Paruošimas: Bendri Principai
Žuvies paruošimas priklauso nuo daugelio pačios žuvies mėsos savybių: riebi, sausa, trapi, šviežia, šaldyta. Dažnai paruošimo būdas pasirenkamas intuityviai, remiantis jau turima patirtimi. Pavyzdžiui, ar įsivaizduojate keptą ar virtą silkę? Tikriausiai sunkiai, o vis dėlto ji yra gaminama ir tokiais būdais.
Žuvies Skrodimas: Žingsnis po Žingsnio
Žuvį, kaip juokdamasis sako, įgudęs išskrosti vos per 10 sekundžių „Žuvainės“ vadovas Adomas Kliukas žingsnis po žingsnio nuosekliai parodė, kaip nesudėtinga tai padaryti kiekvienam, ir paneigė ne vieną su žuvimis susijusį mitą.
- Aštriu ir geriausia - siauru peiliu įdurkite žuvies apačioje prie galvos.
- Peilio nekišdami giliai, pagal paviršių pjaukite per žuvies pilvą išilgai iki išangės.
- Tuomet iš atsivėrusios ertmės žuvies vidurius lengvai pašalinkite ranka. Jei reikia, žarnų kraštus nupjaukite peiliu.
- Jei ketinate žuvį kepti su galva arba norite ją dar kurį laiką palaikyti, verčiau pašalinkite žiaunas - jas tiesiog „išraukite“ rankomis.
- Žuvį nuplaukite, pašalinkite esančias plėves.
- Jei norite žuvies be galvos - įpjaukite ties stuburu ir pjaukite šiek tiek skersai palei žiaunas link apatinio peleko. Tą patį padarykite kitoje pusėje.
Kaip Išpjauti Žuvies Filė:
- Aštriu peiliu nuo apatinio peleko vientisu pjūviu pjaukite ties žuvies stuburu.
- Lygiai taip pat filė išpjaukite ir antroje žuvies pusėje. Jei filė lieka kelios ašakos, jas galite nesunkiai ištraukti.
- Likusią žuvies dalį galite panaudoti žuvienei.
Smulkių Žuvų Kepimo Paslaptys
Savo mėsoje daug vandens turi menkės, unguriai, sardinės, kurios pasižymi švelniu sultingu skoniu. Šių žuvų skoninės savybės geriausiai atsispindi jas kepant, o štai kiek kietesnės, tokios kaip jūros lydeka ar jūros ešerys žuvys gali būti kepamos, tačiau puikiu skoniu pasižymi ir virtos.
Keptuvėje ar orkaitėje kepama žuvis - bene dažniausias žuvies paruošimo būdas. Dažniausiai gamyba prasideda nuo žuvies paruošimo, kai ji gardinama druska, pipirais ar kitais žuvies prieskoniais ir marinuojama. Smulkios, nedidelės žuvys dažniausiai yra apvoliojamos miltuose, džiūvėsėliuose arba dar ir kiaušinio plakiniu.
Keptuvėje žuvis kepama ant gerai įkaitintuose riebaluose, tam tinka įvairūs aliejai arba sviestas. Dažnai sviestas su aliejumi gali būti maišomas. Žuvis kepama ant vidutinės ugnies iš vienos ir kitos pusės, tačiau dažnai nevartoma - susidariusi traški plutelė apsaugo žuvies mėsą nuo sulčių ištekėjimo ir palaiko formą.
Patarimai ruošiant žuvį
- Jei ruošiatės kepti keptuvėje, patariama žvynus nuvalyti.
- Jei ketinate žuvį kepti ant grotelių, jokiu būdu jos neskuskite, kitaip ji paprasčiausiai sudegs. Žvynai - kaip apsauginė priemonė. Be to, žuvį iškepus, jie labai lengvai nusiima.
Žuvį sugadina gamindami
Jei žuvis šviežia, kaip juokdamasis sako A. Kliukas, daug pastangų skaniai ją paruošti tikrai nereikia. „Šviežia žuvis jau pati yra skani, tikrai nereikia jos nei marinuoti su actu ar su aštriomis paprikomis, nei volioti kiaušiniuose ir miltuose ar pan. Kam tuomet išvis valgyti žuvį, juk taip nebejauti tikrojo jos skonio“, - retoriškai klausia jis. Apvolioti miltuose, anot A. Kliuko, pravartu nebent tokią žuvį, kaip menkė, kuri yra labai trapi ir gali lengvai subyrėti arba prikibti prie keptuvės dugno. Visko, ko reikia, tikina pašnekovas, tai šiek tiek druskos ir pipirų.
Pats A. Kliukas dažniausiai žuvį kepa keptuvėje. „Įpilu šiek tiek aliejaus, žuvį pabarstau druska, pipirais ir kepu - visą, su žvynais ir galva. Po 8-10 minučių iš abiejų pusių ant vidutinės ugnies, šiek tiek padeginu odą ir viskas. Vilkešeris man patinka ir keptas ant griliaus, o dorada skaniausia kepta druskoje orkaitėje - tuomet ji išlieka itin sultinga“, - patarimais dalijasi jis.
Žuvies Kotletai: Receptai ir Prieskoniai
Kaip sako prenešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, nutarus gaminti žuvies kotletus, pirmiausia reikėtų pagalvoti, kokią žuvį geriausia rinktis. Jei tokius kotletus gaminsite pirmąsyk, verčiau rinktis lengviau apdorojamą žuvį.
„Rinkitės jau išskrostą žuvį, pavyzdžiui, skrostą atlantinę menkę. Taip sutaupysite nemažai laiko, skirto žuviai išvalyti. Parduotuvėje įsigijus tokios žuvies, prieš tai pašalinus odą ir kaulus, ją teliks tik sumalti. Be to, atlantinės menkės skonis itin subtilus, todėl ruošiant ją drąsiai galima eksperimentuoti su prieskoniais ar garnyrais“, - teigia V.Juodkazienė. Prieš malant žuvį reikėtų įsitikinti, kad pjausniuose neliko kaulų, todėl prieš dedant menkę į mėsmalę reikėtų atidžiai juos išrankioti. Tam į pagalbą galima pasitelkti paprasčiausią pincetą.
Ruošiant masę žuvies kotletams reikėtų atkreipti dėmesį ir į dar kelis dalykus. Pavyzdžiui, tinkamai parinkti prieskonius. Tiems, kurie mėgsta klasikinius skonius, V.Juodkazienė pataria žuvies kotletams prieskonius rinktis saikingai. Ypatingą žuvies skonį atskleidžia tokie juodieji pipirai, druska ar krapai.
„Gaminantiems šį patiekalą verčiau rinktis jau žinomus prieskonius, su kuriais dažnai ruošiate kitus mėgstamus patiekalus. Ypatingą žuvies skonį atskleidžia tokie įprastai virtuvėje naudojami prieskoniai kaip juodieji pipirai, druska ar krapai. Jei norisi intensyvesnio skonio, tuomet naudokite saldžiosios raudonosios paprikos miltelius ar raudonąją aitriąją papriką. Taip pat kaip prieskonius galima naudoti ir svogūnus, česnakus ar gelsvės lapelius, kurie suteiks ypatingą aromatą“, - sako V.Juodkazienė.
Maisto ekspertė sako, kad tie, kas žuvies kotletus nori pasigaminti kuo sveikesnius, į jų masę gali įmaišyti šiek tiek pakeptų špinatų, tarkuotų morkų, cukinijų, kopūstų, baklažanų ar kitų mėgstamų daržo gėrybių - taip ne tik suteiksite kotletams ypatingesnio skonio, bet ir valgysite daugiau daržovių.
Kotletus galite pavolioti miltuose ar džiūvėsėliuose ir kepti aliejuje. Jeigu norite sunaudoti mažiau riebalų, juos galite kepti ir orkaitėje. O jeigu norite ypatingai sveikuoliško patiekalo - gaminkite žuvies kotletus garuose.
Receptai
Žuvies kotletai - ne tik Lietuvoje populiarus patiekalas. Įvairiausios rūšies žuvies kotletai dažnai valgomi ir Amerikoje, Australijoje, šis patiekalas ypatingai populiarus Azijos šalyse. Žuvies kotletai vienas iš tradicinių Šri lankos bei Indijos patiekalų. Jiems dažniausiai naudojamas tunas, į masę taip pat dedamos bulvės, česnakas ir galybė įvairiausių prieskonių, tokių kaip imbieras ar kuminas. Iš gautos masės dažniausiai gaminami nedideli rutuliukai, jie apvoliojami džiūvėsėliuose ir kepami aliejuje. Žuvies kotletai populiarūs ir kitose šalyse. Pavyzdžiui Kinijoje žuvies kukuliais dažnai gardinamos tradicinės sriubos“, - teigia ekspertė ir dalijasi net trimis ypatingais receptais.
Indijos įkvėpti žuvies kotletai
Ingredientai:
- 425 g atlantinės menkės
- 1 valg. šaukšt. aliejaus
- 1,5 stiklinės smulkiai supjaustytų svogūnų
- gabalėlis imbiero, sutarkuotas
- aitrioji paprika, susmulkinta
- 0,5 arbat. šaukšt. maltos ciberžolės
- 1 arbat. šaukšt. maltų juodųjų pipirų
- 3 didelės virtos bulvės, sutrintos
- druskos, pagal skonį
- 2 kiaušiniai, lengvai išplakti
- 2 puodeliai maltų džiūvėsėlių
- aliejaus, kepimui
Gaminimas:
- Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų. Sudėkite svogūnus, imbierą, aitriąją papriką ir viską kelias minutes pakepkite. Sudėkite maltą ciberžolę ir viską išmaišykite.
- Sumalkite žuvį ir sudėkite į keptuvę. Retkarčiais pamaišydami viską patroškinkite 2-3 minutes, pagardinkite juodaisiais pipirais ir druska, palikite atvėsti. Galiausiai suformuokite nedidelius kotletukus.
- Pasiruoškite du indelius - viename išplakite kiaušinius, kitame suberkite džiūvėsėlius.
- Kotletus prieš kepant pamirkykite kiaušinyje ir džiūvėsėliuose. Galiausiai įkaitinkite aliejų ir iškepkite kotletus iš abiejų pusių, kol jie įgaus gražią, auksinę spalvą.
- Iškepusius kotletus palaikykite ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų riebalai ir skanaukite.
Žuvies kotletai su porais ir petražolėmis
Ingredientai:
- atlantinės menkės
- svogūnas, smulkiai supjaustytas
- kelios skiltelės česnako
- susmulkinto poro
- šlakelis citrinos sulčių
- kelios saujos susmulkintų petražolių
- nedidelio gabalėlis imbiero, susmulkintas
- 1 arbat. šaukšt. aitriųjų paprikų dribsnių
- keli šaukšteliai prieskonių mišinio, tinkančio žuviai
- druskos
- pipirų
- miltų, pavoliojimui
- aliejaus, kepimui
Gaminimas:
- Pirmiausia sumalame žuvį ir sumaišome ją su susmulkintu svogūnu, česnakais, petražolėmis, imbieru ir porais. Į gautą masę beriame prieskonius ir dedame šlakelį citrinos sulčių, viską išmaišome.
- Keptuvėje įkaitiname aliejų.
- Iš gautos masės formuojame kotletus. Juos pavoliojame miltuose ir kepame iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.
Tradiciniai žuvies kotletai
Ingredientai:
- atlantinės menkės gabalėlių
- kelios bulvės
- 1 stiklinė maltų džiūvėsėlių
- 2 kiaušiniai
- sauja petražolių
- 0,5 stiklinės tarkuoto sūrio
- kelios skiltelės česnako
- žiupsnelis druskos
- žiupsnelis pipirų
- aliejaus, kepimui
Gaminimas:
- Nuskustas bulves išvirkite pasūdytame vandenyje. Menkės filė taip pat apvirkite nedideliame kiekyje pasūdyto vandens. Nuvarvinkite.
- Bulves sutrinkite šakute, sudėkite žuvį ir sumaišykite. Įmuškite kiaušinius, suberkite džiūvėsėlius bei pasmulkintas petražoles, tarkuotą sūrį, sutraiškytas česnako skilteles. Pasūdykite, pagardinkite pipirais ir gerai suminkykite.
- Iš gautos masės formuokite kotletukus ir apkepkite juos aliejuje, kol gražiai apskrus.