Kepti pievagrybiai - greitai paruošiamas, universalus ir daugeliui patinkantis patiekalas ar garnyras. Jie puikiai dera prie mėsos, paukštienos, bulvių, makaronų, tinka gardinti salotas, picas, omletus ar tiesiog valgyti vienus su skrudinta duonele.
Pasirodo, norint tobulai iškepti pievagrybius, kad jie būtų skanūs ir išsaugotų gerą tekstūrą, reikia žinoti kelias paprastas, bet svarbias taisykles - nuo tinkamo grybų pasirinkimo iki druskos dėjimo momento. Laikydamiesi šių paprastų taisyklių, tobulai iškepsite pievagrybius - jie bus aromatingi, sultingi viduje ir maloniai apskrudę išorėje, nepraras savo formos ir skonio.
Kaip išsirinkti ir paruošti pievagrybius
Viskas prasideda nuo kokybiško produkto. Skanaus patiekalo pagrindas - švieži ir geri grybai.
- Spalva: Švieži pievagrybiai turėtų būti balti arba su lengvu kreminiu atspalviu.
- Kvapas: Turi jaustis lengvas, malonus grybų aromatas.
Valymas - be vandens!
Tai viena esminių taisyklių. Pievagrybių NEGALIMA ilgai mirkyti ar plauti vandenyje! Jie kaip kempinė akimirksniu sugeria drėgmę. Drėgni grybai kepdami ne skrunda, o išskiria vandenį ir troškinasi savo sultyse, prarasdami skonį ir tekstūrą.
Geriausias būdas nuvalyti pievagrybius - nušluostyti juos sausa popierine servetėle arba nuvalyti specialiu minkštu šepetėliu, pašalinant žemių ar substrato likučius.
Pjaustymas
Grybus galite pjaustyti pagal savo norą ir patiekalo receptą: plonomis riekelėmis, storesnėmis riekelėmis, skiltelėmis (į 2 ar 4 dalis), kubeliais.
Svarbūs kepimo niuansai
- Nusausinimas: Po atšildymo išsiskiria daug vandens.
- Kepimo laikas: Tai greitai paruošiami grybai. Ant vidutinės ar kiek aukštesnės ugnies jie paprastai iškepa per 10-15 minučių.
- Eiga: Iš pradžių grybai išskirs vandenį - leiskite jam nugaruoti.
- Didelė ir gerai įkaitinta keptuvė: Naudokite kuo didesnę keptuvę, kad grybai galėtų kepti vienu sluoksniu ir turėtų erdvės (nesigrūstų).
- Neperkraukite keptuvės: Jei grybų turite daug, geriau kepkite juos per kelis kartus mažesnėmis porcijomis.
- Leiskite apskrusti: Įdėję grybus į keptuvę, iškart nepulkite jų maišyti. Leiskite jiems kelias minutes ramiai pakepti vieną pusę, kad apskrustų ir „užsidarytų“ sultys.
- Druska - tik pabaigoje! Tai labai svarbi taisyklė. Druska skatina skysčių išsiskyrimą iš grybų.
- Nedenkite dangčiu: Kepant atidengtoje keptuvėje garuoja drėgmė ir grybai skrunda.
Kombinuotas metodas
Ekspertai rekomenduoja išbandyti kombinuotą kepimą: pradėkite kepti grybus sausoje gerai įkaitintoje keptuvėje, kol jie šiek tiek apskrus ir išgaruos dalis drėgmės.
Receptai su keptais pievagrybiais
Kepti pievagrybiai su svogūnais
Klasikinis derinys. Keptuvėje įkaitintame aliejuje pakepinkite smulkintą svogūną iki auksinės spalvos. Sudėkite riekelėmis pjaustytus pievagrybius. Kepkite ant vidutinės ugnies, kol išgaruos skystis ir grybai šiek tiek apskrus.
Kepti pievagrybiai su bulvėmis
Kol kepa jūsų mėgstamu būdu paruoštos bulvės (keptos keptuvėje, orkaitėje ar virtos), atskiroje keptuvėje pagal aukščiau nurodytus principus iškepkite pievagrybius su svogūnais. Baigiant kepti bulvėms, sumaišykite jas su grybais ir dar kelias minutes pakaitinkite kartu.
Kitas receptas: Bulvės su miško grybais
Ingredientai:
- 2 vienetai morkų
- 1 galva svogūnų
- 1 kilogramas grybų
- šiek tiek krapų
- šiek tiek prieskonių
- šiek tiek druskos
- šiek tiek aliejaus
- šiek tiek pipirų
Paruošimo laikas: Apie 1 val.
Porcijų skaičius: 3
Paruošimo būdas:
- Grybų paruošimas: šviežius, ką tik iš miško surinktus grybus reikia gražiai nuvalyti, nuplauti, išvirti. Geriausi grybai šiam patiekalui tinka baravykai, ar raudonviršiai. Grybams išvirus, juos atvėsinti.
- Svogūnus supjaustyti, morkas sutarkuoti tarka. Šiuos produktus pakepti aliejuje, kol gražiai apskrus.
- Sudėti jau atvėsintus grybus, šiek tiek pakepti apie 2-3 min., kartu su svogūnais ir morkomis.
- Įdėti prieskonių, (pagal skonį, skonio tikrai nepagadins.) Įdėti žiupsnelį druskos, pipirų bei krapų. Maždaug apie 4-5 min kepti aliejuje.
- Po to įdėti švelnaus kečupo ir viską kartu kepti dar 2-3 min. Patiekalui iškepus, atvėsinti.
- Išsivirti šviežių bulvių, pagardinti krapais ir kartu valgyti su grybais. Labai skanu!
Kepti pievagrybiai sojų-česnakų marinate
Azijietiškas skonis. Pievagrybius (mažesnius palikite sveikus, didesnius perpjaukite pusiau ar į ketvirčius) užpilkite marinatu iš sojų padažo, šlakelio ryžių ar obuolių acto, trinto česnako, šaukštelio medaus ir žiupsnelio aitriosios paprikos dribsnių. Palikite 15 minučių pasimarinuoti. Gerai įkaitinkite keptuvę su šlakeliu aliejaus (geriau neutralaus skonio). Išgriebkite pievagrybius iš marinato (marinatą palikite) ir sudėkite į keptuvę vienu sluoksniu. Kepkite ant stiprios ugnies 5-7 minutes, kol gražiai apskrus iš visų pusių. Supilkite likusį marinatą, sumažinkite ugnį ir maišydami kaitinkite dar porą minučių, kol padažas sutirštės ir aplips grybus. Prieš patiekiant pabarstykite skrudintomis sezamo sėklomis, galima pašlakstyti keliais lašais sezamų aliejaus.
Tai puikus būdas greitai, skaniai ir nebrangiai paįvairinti savo kasdienį ar net šventinį valgiaraštį.