Gaivūs citrininiai keksiukai - šie purūs ir kvapnūs citrininiai keksiukai yra puikus pasirinkimas tiek šventiniam stalui, tiek jaukiems savaitgalio pusryčiams ar popietės arbatai. Jei reikėtų nupiešti pavasarį, pieščiau jį geltonai ir žaliai: bundantį, saulėtą, šviesų ir šiltą. Čiupčiau ir mėlyną teptuką, kad nutapyčiau aukštą dangų, netemdomą pilkų debesų. Dabar, kai žiūriu į šių keksiukų nuotraukas, suprantu - į jas sudėjau visa apimantį saulėtų dienų ilgesį. Citrininiai keksiukai - vienas mėgstamiausių mano kepinių. Jie purūs, minkšti, gaivūs, maloniai saldžiarūgščiai.
Vis kartoju, kad širdį džiuginantiems desertams ypatingų progų laukti nereikia, bet turiu pastebėti - šie puošnūs ir saulėti keksiukai ypatingai tiktų Velykų stalui. Ką manote? Saulėtą nuotaiką nuotraukose kuria ne vien keksiukai, bet ir nuostabiai dailūs indai bei stalo įrankiai iš „PROMO Cash&Carry“. Tuo tarpu itališki „Mepra“ stalo įrankiai pasižymi ne tik aukšta kokybe, bet ir patogumu kasdienybėje - juos galima plauti indaplovėje, nebijant susibraižymo ar nublukimo. „Mepra“ įrankių gamintojas suteikia ir unikalią galimybę užsisakyti individualizuotus įrankius su norimu užrašu ar logotipu. Pasidžiaugsiu, kad aš pirmuosius įrankius su „Saulėtos virtuvės” vardu jau turiu - jais ir ragavom šiuos tobulai gardžius citrininius keksiukus, kuriuos raginu išsikepti ir jus.
Ingredientai:
Tešlai:
- 220 g miltų
- 1 a.š. kepimo miltelių
- 110 g minkšto sviesto
- 40 g cukraus
- 1 kiaušinis
- 150 g miltų
- 40 g kvietinių miltų
- ½ arb. š. kepimo miltelių
- 4 v. š. pieno
- 4 v. š. citrinos sulčių
- 1 a. š. citrinos žievelės
- 1 žiupsnelis druskos
Citrininiam įdarui:
- 2 kiaušiniai
- 3 kiaušinių tryniai
- 60 ml riebios grietinėlės
- 1 didelė citrina
- 60 g cukraus
- Cukraus pudra
Maskarponės kremui:
- 250 g maskarponės sūrio
- 150 ml grietinėlės
- šlakelis citrinos sulčių
- 2-3 v. š. cukraus pudros
Citrininiam kremui:
- 3 kiaušiniai
- 2 didelės citrinos
- 120 g sviesto
- 200 g cukraus
- žiupsnelis druskos
Gaminimo eiga:
- Įkaitinti orkaitę iki 180 C temperatūros. Paruoškite keksiukų kepimo formą, į ją įdėti popierinių formelių.
- Dideliame dubenyje elektriniu plaktuvu plakti sviestą ir cukrų, kol masė taps šviesi ir puri.
- Po vieną įmušti kiaušinius, kiekvieną kartą gerai išmaišant, kad kiaušinis visiškai įsimaišytų prieš dedant kitą. Įmaišyti tarkuotą citrinos žievelę.
- Šaukštu įmaišyti miltus, kol jų nebesimatys. Tuomet atsargiai įmaišyti citrinos sultis ir pieną, kad masė taptų šiek tiek skystesnė.
- Tešlą tolygiai paskirstyti į formeles, užpildant 2/3 tūrio. Kepti įkaitintoje orkaitėje apie 25 min, kol keksiukai taps dailiai rudi ir paspaudus vidurį pirštu lengvai atšoks. Leisti pastovėti formoje 5 min, tuomet perkelti ant grotelių visiškai atvėsti.
- Sviestiniam glaistui paruošti persijoti pusę cukraus pudros į dubenį. Sudėti minkštą sviestą ir plakti, kol masė taps puri ir šviesi. Įmaišyti likusią cukraus pudrą, tada citrinos žievelę, sultis ir pieną. Aptepti kiekvieną keksiuką maždaug šaukštu glaisto.
Arba galite gaminti citrininį kremą: Užkaičiame puodą su vandeniu. Ant jo dedame prikaistuvį (gausis garų vonelė) su sviestu. Kaitiname, kol sviestas ištirps. Į dubenį beriame cukrų, druską, mušame kiaušinius, pilame citrinos sultis ir tarkuotą citrinos žievelę. Masę gerai išsukame. Į ištirpusį sviestą supilame kiaušinių ir cukraus masę. Kaitiname, kol padažas taps tirštas, nuolat maišant, kad nepradėtų lipti prie indo sienelių. Pilame kremą į stiklainėlį ir leidžiame atvėsti. Laikome šaldytuve iki savaitės laiko.
Kepame keksiukus: Kiaušinius išsukame su cukrumi, kol masė pabals ir patrigubės. Supilame tirpintą ir jau šiek tiek pravėsusį sviestą, grietinę ir aliejų. Masę gerai išmaišome. Įsijojame miltus su kepimo milteliais. Supilame citrinos sultis ir suberiame tarkuotą žievelę. Tešlą išmaišome. Ji gaunasi puri ir lengva lyg debesėlis. Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių. Keksiukų tešlą padaliname į formeles ir pašauname kepti 20 min. Atvėsusiems keksiukus šaukštu šiek tiek išskobiame minkštimo. Šaukšteliu dedame citrinio kremo įdarui.
Gaminame maskarponės kremą: Maskarponę sumaišome su cukraus pudra ir citrinos sultimis. Šaltą grietinėlę išplakame iki standžių putų ir atsargiai įmaišome į maskarponės kremą. Sukrečiame kremą į konditerinį maišelį ir dekoruojame keksiukus. Jeigu norisi, dekoruojame pabarstukais. Su gaivia citrinos rūgštele, nes keksiukus nusprendžiau „paturbinti“ ir įdaru - citrininiu kremu dar kitaip vadinamu „Lemon Curd“.
Maskarponės ir grietinėlės kremas - vienas skaniausių ir paprasčiausiai paruošiamų universalių kremų, tinkamų įvairiems desertams gardinti. Įmaišykite į jį kelis šaukštus citrinų kremo, kad skonis būtų švelniai citrininis. Įdarytus ir išpuoštus keksiukus laikykite šaldytuve.
Keksiukams aš esu ypač išranki. Man jie turi būti drėgni, purūs, ne per daug saldūs, gaivūs. Kitu atveju aš jų nevalgau. Negaliu pakęsti, jei iškepti limpa prie popierėlio. Taigi keksiukams keliu didelius reikalavimus, todėl užtruko tikrai daug laiko, kol pagaliau pavyko sukurti tobulų keksiukų receptą.