Visuomenėje vyrauja nuomonė, kad sausi pusryčiai nėra sveiki - juose gausu cukraus ir kitų nereikalingų priedų. Bet kas gi yra tie sausi pusryčiai ir kaip jie gaminami? Sausi pusryčiai iš esmės yra košės pakaitalas.
Sausų Pusryčių Kategorijos
Kalbant apie produktų gamą, yra 2 (dvi) sausų pusryčių kategorijos - standartiniai, kurie yra skirti vaikams ir jaunimui. Paprastai jie turi būti „skanūs“, todėl, lyginant su kita sausų pusryčių kategorija, yra saldesni.
Sausų Pusryčių Vartojimo Kultūra
Sausų pusryčių vartojimo kultūra yra labai įvairi. Ryte tradiciškai jie yra valgomi su pienu, kefyru ar jogurtu.
Sausų Pusryčių Privalumai
Sausų pusryčių vertė yra didelė, nes jie suteikia greitą, patogų ir maistingą pasirinkimą tiems, kurie nori pradėti dieną sveikai. Pirmiausia, sausi pusryčiai, pagaminti iš natūralių ingredientų, turi daug skaidulų, vitaminų ir mineralų, kurie suteikia organizmui energijos ir palaiko gerą virškinimo sistemos veiklą. Sausi pusryčiai būna praturtinti svarbiomis maistinėmis medžiagomis, tokiomis kaip skaidulos, vitaminai ir mineralai, kurie padeda išlaikyti energiją ir gerą savijautą. Be to, dribsniai yra puikus pasirinkimas tiek vaikams, tiek suaugusiems, nes jie yra lengvai paruošiami ir puikiai tinka tiek su pienu, tiek su augaliniu pienu ar jogurtu. Kas gali būti patogiau nei sausi pusryčiai, nereikia nei virti, tiesiog įsidedi ir valgai.
- Skaidulinių medžiagų šaltinis.
- Be glitimo.
- Tinka veganams.
- Ekologiški sausi pusryčiai yra gausūs būtiniausiais mineralais, vitaminais ir skaidulomis.
Ką Parodo Sudedamosios Dalys?
Tačiau svarbu ne tik sudėtis, bet dar svarbesnis maistinės ir energinės vertės sąrašas, iš kurio galime sužinoti ne tik kalorijų kiekį, tačiau jis daug svarbesnis dėl nurodytų skaidulinių medžiagų ir cukraus kiekio maisto produkte.
Maisto pramonėje būna naudojami ir tokie ingredientai, kurių apskritai neturėtų būti jūsų kasdieniniame maiste: rafinuotas cukrus ir visos jo formos, rafinuoti miltai, rafinuotas aliejus, hidrinti riebalai, dirbtiniai saldikliai ir dažikliai, skonio ir kvapo stiprikliai, konservantai.
Pagal LR Sveikatos apsaugos ministerijos Rekomenduojamų paros maistinių medžiagų ir energijos normų įsakymą - angliavandeniai vaikams ir suaugusiesiems turi sudaryti 45-60 E proc., iš jų cukrų (mono- ir disacharidų) suvartojimas neturi viršyti 10 proc. nuo suvartojamos energinės vertės per parą.
Svarbu atminti, kad maistingumo deklaracijoje nurodytas kiekis maistinių medžiagų ir kalorijų 100-ame gramų produkto, nors dažnai nurodoma ant sausų pusryčių dribsnių pakuočių, net pirmoje pakuotės pusėje: rekomenduojamas suvartoti kiekis - 30 g, ant kitų pakuočių - 40 g.
Neatidus vartotojas gali pagalvoti, kad kalorijų kiekis, riebalų, skaidulinių medžiagų ir cukraus kiekis nurodytas 100 g produkto, dėl to maistinės ir energinės vertės skaičiai atrodys palyginus nedideli.
Tačiau dribsnius dažniausiai valgome su jogurtu ir ne bet kokiu, o saldintu, o kur dar balinta kava su cukrumi. Taip, kad valgydami tokius pusryčius gauname apie 500 kcal. Tai yra suaugusiems rekomenduojamos kalorijų vidurkio 25 proc. nuo 2000 kcal.
O kur dar ne dažnai sutinkamas druskos kiekis 100-tui gramų tokių dribsnių viršijantis 1,5 gramų. Ką tai reiškia? Valgai saldžiai, o iš tikrųjų gauni dvigubą druskos kiekį nei rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija (PSO).
Pagal LR Sveikatos apsaugos ministerijos Rekomenduojamų paros maistinių medžiagų ir energijos normų įsakymą - valgomosios druskos iki 2 metų amžiaus turi būti suvartojama ne daugiau nei 2 gramai 1000 kcal energijos, 2-10 metų amžiaus - ne daugiau kaip 3-4 g per parą, 10 metų amžiaus ir vyresniems ‒ ne daugiau kaip 5-6 g per parą.
Taigi, dažnu atveju, net neįtariame, kad valgydami saldžiai galime gauti druskos daugiau nei reikia.
Teiginiai Apie Maistingumą
Teiginiams apie maisto produktų maistingumą ir sveikumą, skelbiamiems ženklinant, pateikiant ir reklamuojant maisto produktus, taikomas 2006 m. gruodžio 20 d. Europos Parlamento ir Europos Tarybos reglamentas (EB) Nr. 1924/2006 dėl teiginių apie maisto produktų maistingumą ir sveikatingumą ir 2010 m. vasario 9 d. Komisijos reglamento (ES) Nr. 116/2010, kuriuo iš dalies keičiamas Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 1924/2006 teiginių apie maistingumą sąrašas, priede.
Pagal šiuos teisės aktus keletas maistingumo teiginių apibrėžimų ir jų palyginimų:
- Teiginys mažai riebalų nurodo, kad kieto 100 g maisto produkto yra ne daugiau kaip 3 g riebalų arba skysto 100 ml produkto - ne daugiau kaip 1,5 g riebalų (100 ml pusiau nugriebto pieno - 1,8 g riebalų).
- Jei nurodyta, kad maisto produktas neturi riebalų, tai tik tuo atveju, jei 100 g arba 100 ml produkto yra ne daugiau kaip 0,5 g riebalų. Tačiau teiginius „X % be riebalų“ vartoti draudžiama.
- Teiginys, kad maisto produktas turi daug skaidulinių medžiagų gali būti nurodomas tik tuo atveju, jei 100 g produkto yra mažiausiai 6 g skaidulinių medžiagų arba 100 kcal - mažiausiai 3 g skaidulinių medžiagų.
- Teiginys, kad maisto produktas yra skaidulinių medžiagų šaltinis gali būti nurodomas, jei 100 g produkto yra mažiausiai 3 g skaidulinių medžiagų arba 100 kcal tenka mažiausiai 1,5 g skaidulinių medžiagų.
- Teiginys, kad maisto produktas turi mažiau kalorijų gali būti nurodomas tik tuo atveju, jei produkte yra mažiausiai 30 proc. mažiau kalorijų. Be to, būtina nurodyti veiksnius, dėl kurių sumažėjo bendras maisto produkto kalorijų kiekis.
- Teiginys, kad maisto produktas turi mažai kalorijų gali būti nurodomas tik tuo atveju, jei 100 g kieto produkto yra mažiau kaip 40 kcal (170 kJ) ir 100 ml skysto produkto - mažiau kaip 20 kcal (80 kJ).
Kokius Rinktis Sausus Pusryčius?
Teikite pirmenybę tiesiog viso grūdo grūdų dribsniams su džiovintais vaisiais, riešutais, sėklomis, be pridėtinio cukraus, druskos, maisto priedų, rafinuotų riebalų. Tačiau jei tokių nerandate, tai ieškokite pusryčių dribsnių ir javainių, atsižvelgdami į šiuos sveikatai palankumo kriterijus, kurie nurodyti sudedamųjų dalių sąraše ir maistingumo deklaracijoje:
- Pagrindinė sudedamoji dalis - ne mažiau kaip 50 proc. sausos masės turi sudaryti visagrūdžiai produktai,
- Riebalų ne daugiau kaip 7 g/100 g,
- Pridėtų cukrų ne daugiau kaip 10 g/100g (pridėtinis cukraus kiekis nėra privalomas nurodyti ant pakuočių),
- Iš viso cukrų ne daugiau kaip 13 g/100 g,
- Druskos ne daugiau kaip 1 g/100 g,
- Skaidulinių medžiagų ne mažiau kaip 6 g/100 g.
Svarbu, kad produkte būtų ne vien angliavandeniai, bet ir baltymai, kurie išlaikys ilgesnį laiką sotumo jausmą.
Nerekomenduoju valgyti gruzdintų dribsnių, nes tai potencialus kancerogeninių medžiagų akrilamidų šaltinis. Išpūsti grūdai yra stipriai perdirbti ir juose natūralios maistinės medžiagos nėra jau tokios natūralios, todėl pridėta dirbtinių.
Dažniausiai greitas maistas nėra geras maistas. Ar ši taisyklė galioja ir sausiems pusryčiams? Iš esmės greitas maistas veda prie greito valgymo, o toks valgymas veda prie persivalgymo ir negirdėjimo savo organizmo, kiek ir kokio maisto jam reikia.
Kaip Pasigaminti Sveikesnius Sausus Dribsnius?
Paprastas patarimas, kaip pasigaminti sveikuoliškus sausus dribsnius: viso grūdo avižinius dribsnius (galima ir grikių, kviečių dribsnius) su džiovintais vaisiais (teikite pirmenybę tiems vaisiams, kuriuose nėra sieros dioksido, konservantų, pridėtinio cukraus, rafinuoto aliejaus), riešutais, nerafinuotu kokosų aliejumi išberti ant skardos ir pašaukite į orkaitę 160 laipsnių, pakepkite 20 min., vartydami ir išėmę įdėkite maltų linų sėmenų ir islandinio šalavijo sėklų, truputį medaus, žiupsnelį druskos ir viską išmaišykite.
Galite patiekti su sezoninėmis ir šviežiomis uogomis. Skanūs, apetitą žadinantys ir sveikatai palankūs sausi pusryčiai, kuriuos galite valgyti ir su augaliniu (kokosų, avižų) ar karvės pienu, o geriau natūraliu jogurtu ar pasukomis.
Tik atminkite, kad per didelis kiekis skaidulinių medžiagų (linų sėmenys, avižos, chia sėklos, riešutai, vaisiai) gali sukelti nemalonų jausmą žarnyne - pilvo pūtimą.
Skaidulinių medžiagų nuo 1 metų amžiaus žmogui rekomenduojama gauti 8,0-12,5 g 1000 kcal energijos. Su amžiumi vaikų suvartojamų skaidulinių medžiagų kiekis turi didėti ir paauglystėje pasiekti suaugusiesiems rekomenduojamą paros normą.
Pagal LR Sveikatos apsaugos ministerijos Rekomenduojamų paros maistinių medžiagų ir energijos normų įsakymą - suaugusiesiems per parą skaidulinių medžiagų rekomenduojama gauti 25-35 g arba apie 12,5 g 1000 kcal energijos.
Todėl stebėkite save, kaip jaučiatės suvalgę vienų ar kitų maisto produktų.
Ekologiški sausi pusryčiai - puikus pasirinkimas mėgstantiems pusryčiauti greitai, skaniai ir sveikai. Didelis pasirinkimas leis atrasti mėgstamiausius sausus pusryčius bei paįvairinti įprastą pusryčių meniu išbandant naujus. Mūsų asortimente rasi tiek klasikinių kukurūzų dribsnių, tiek skirtingų sausų pusryčių su įvairiausiais priedais.