Artišokai - ne tik skanūs, bet ir ypatingai estetišką vaizdą lėkštėje sukurianti gėrybė. Be to, ši iš Viduržemio jūros regiono kilusi daržovė itin naudinga sveikatai - artišokuose gausu skaidulių ir kitų įvairiausių vitaminų.
Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pasaulyje itin vertinami artišokai pirkėjams išlieka egzotika. Vis dėlto yra vis daugiau virtuvėje eksperimentuoti mėgstančių prekybos tinklo pirkėjų, kurių krepšeliuose atsiduria ir ši išvaizdi daržovė.
Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, patikslina, jog artišokai - iš tiesų yra visai ne daržovė, o gėlės rūšis. Artišokų augalams būdingi giliai dantyti dideli lapai, užaugantys iki vieno metro ilgio. Vienas artišokų augalas per metus gali užauginti iki 20 artišokų, o pasaulyje egzistuoja net apie 50 jų rūšių.
Kaip teigia daržovių ekspertė, artišokai maisto gamyboje naudojami nuo pat senų senovės. Jie vertinami ne tik dėl grožio ar skoninių savybių, bet ir naudos sveikatai. Artišokai padeda virškinimui, teigiamai veikia kepenis ir tulžies pūslę. Nustatyta, kad jų vartojimas gali pagerinti ir cholesterolio kiekį.
Artišokas išsiskiria savo skoniu, kuris yra panašus į riešutus, o jo mažiausios galvutės ar pumpurai dažniausiai būna patys skaniausi ir švelniausio skonio.
„Artišokai - labai universaliai paruošiama gėrybė. Juos galima virti, kepti ant grotelių, orkaitėje, troškinti arba įdaryti. Dar vienas mėgstamas ir bene paprasčiausias artišokų paruošimo būdas - virimas garuose. O, kad artišokai ruošiami garuose įgautų dar daugiau skonio į vandenį iš kurio kyla garai įdėkite lauro lapą, šiek tiek česnako, citrinos griežinėlį“, - pataria J.Sabaitienė.
Artišokų Paruošimo Būdai
Artišokai - delikatesu laikomi bene visame pasaulyje, tačiau kadangi ši daržovė yra kilusi iš Viduržemio jūros šalių, jie itin populiarūs šio regiono virtuvėje.
- Virimas garuose: Bene paprasčiausias būdas.
- Kepimas orkaitėje: Orkaitėje kepami artišokai įgauna stipraus riešutinio skonio. O skaniausia ruošiant šią gėrybę prieš kepant paprasčiausiai pašlakstyti alyvuogių aliejumi.
- Kepimas ant grotelių: Prieš kepant ant griliaus daržovę pravartu aptepti aliejumi.
Artišokai pasaulio virtuvėse
„Prancūzijoje artišokai dažniausiai yra kepami. Italijoje jie valgomi su duonos trupinių, česnako, raudonėlio, petražolių, tarkuoto sūrio ir kumpio įdaru. Artišokai Italijoje dedami ir ant picos. Ispanijoje artišokai apšlakstomi alyvuogių aliejumi ir kepami ant įkaitusių žarijų, taip pat troškinami alyvuogių aliejuje su česnaku ir patiekiami su ryžiais arba dedami į ispanišką kiaušinienę“, - sako ekspertė.
Receptai su Artišokais
Orkaitėje Kepti Artišokai su Feta
J.Sabaitienė dalijasi ir puikiu artišokų receptu.
Ingredientai:- 3 artišokai
- Citrinos sulčių
- 6 česnako skiltelės
- 1 arbat. šaukšt. kaparėlių
- Fetos sūrio
- Alyvuogių aliejaus
- Žiupsnelis druskos
- Žiupsnelis pipirų
- 0,5 puodelio šviežių krapų
- 1 arbat. šaukšt. medaus
- Pirmiausia reikėtų švariai nuvalyti artišokus: nupjauti nevalgomus apatinius žiedlapius, kotą. Visą žiedą gražiai apipjaustyti iki pat šerdies. Tuomet artišokus perpjaukite pusiau. Perpjovus pusiau artišoko nepamirškite išvalyti plaušelių. Išvalytą artišoką kelioms minutėms pamerkiame į vandenį, į kurį įlašinkite acto arba citrinos sulčių, taip pat galima įdėti ir druskos - tokiu būdu artišokai nepajuoduos.
- Iki 200 laipsnių įkaitinkite orkaitę. Ant didelės kepimo skardos kiekvieną artišoko pusę padėkite ant aliejumi patepto folijos lapo, kuris būtų pakankamai didelis, kad jį būtų galima sulankstyti. Pagardinkite artišokus druska ir pipirais ir įkiškite po 1 česnako skiltelę kiekvienos artišoko pusės centre. Gausiai apšlakstykite kokybišku alyvuogių aliejumi. Tuomet artišoką susukite į foliją ir kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių.
- Galiausiai atsargiai atidarykite folijos maišelius. Iš artišoko centro išimkite kepintą česnaką ir vėl uždarykite foliją. Tuomet į trintuvą suberkite pakepintą česnaką, dėkite citrinos sulčių, medaus, krapus, druskos ir pipirų ir viską sutrinkite iki vientisos masės.
- Išimkite artišokus iš folijos. Išdėliokite ant serviravimo lėkštės, gausiai apšlakstykite gautu padažu. Ant viršaus berkite kaparėlius ir trupintą fetos sūrį.
Užtepas su Konservuotais Artišokais
Ingredientai:- Artišokai: aliejuje konservuotų artišokų gabalėliai - artišokų užtepui 8.00 vnt.
- Alyvuogės: 8.00 vnt.
- Kaparėliai: 1.00 arbat. š.
- Džiovinti pomidorai: 2.00 vnt.
- Petražolės: 2.00 vnt.
- Sultys: 1.00 arbat. š.
- Batonas: 1.00 vnt.
- Aliejus: 2.00 valg. š.
- Užtepui skirtas sudedamąsias dalis, išskyrus citrinų sultis, druską ir pipirus sudėkite į smulkintuvą ir susmulkinkite iki košelės. Galite palikti šiek tiek stambesnių gabalėlių - taip skaniau. Paskaninkite citrinų sultimis ir prieskoniais. Atkreipkite dėmesį: konservuojant artišokus dažnai naudojamas actas, tad prieš tai jų paragaukite, kad užtepas nebūtų per rūgštus.
- Prancūziško batono riekeles paskrudinkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 5-8 minutes ir lengvai pašlakstykite alyvuogių aliejumi.
Kepti Artišokai
Ingredientai:- Artišokai (nedideli) 4.00 vnt.
- Mėtos: 1.00 valg. š.
- Krapai: 1.00 arbat. š.
- Mėtos: 1.00 arbat. š.
- Nulupkite daržovę taip, kad neliktų kietų išorinių žalių lapų. Galvutė ir 4 - 5 cm ilgio kotelis turi priminti grybą. Aštriu peiliu išskaptuokite iš vidaus pūkus. Supjaustykite į keturias dalis ir pamerkite į vandenį su citrina.
- Vienoje lėkštėje pasiruoškite išplaktą ir pasūdytą kiaušinį su vynu, kitoje - miltus. Kelis kartus panardinkite artišoko ketvirtį į kiaušinį, vėliau apvoliokite miltuose.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų, pakepinkite artišokus.
- Patiekdami lėkštėje pagardinkite citrina ir mėtomis.
- Tiekite papuošusi didesniais petražolių lapeliais.
Maistinė Artišokų Vertė (100g/ml)
Maistingumas | Kiekis |
---|---|
Energetinė vertė | 368/89 kJ/kcal |
Riebalai | 6,9 g |
Iš kurių sočiūjų riebalų rūgščių | 2,8 g |
Angliavandeniai | 3,1 g |
Iš kurių cukrų | 3 g |
Baltymai | 2 g |
Druska | 1,65 g |