pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Naminiai lašišos sūdymo receptai

Sūdyta lašiša - puikus pasirinkimas ne tik sumuštiniams, bet ir įvairiems užkandžiams, salotoms, lavašo suktinukams, sušiams, pyragėliams ir kitiems patiekalams gardinti. Nors parduotuvėse galima rasti jau pasūdytos lašišos, žuvies mėgėjai ir žinovai mieliau renkasi ją pasūdyti namuose. Maisto tinklaraštininkė Kristina teigia, kad namuose sūdyta lašiša yra daug gardesnė už pirktinę, be to, taip sutaupysite pinigų.

„Namuose sūdyti lašišą visai nesudėtinga. Esu įsitikinusi, kad vieną kartą pabandę, tikrai nebepirksite sūdytos lašišos parduotuvėje. Svarbiausia išsirinkti gražų šviežios lašišos gabalėlį, namuose turėti druskos ir cukraus“, - pasakoja Kristina. Anot jos, yra daug lašišos sūdymo būdų ir receptų.

Ar sudėtinga sūdyti lašišą namuose? Visai ne! Tai taip paprasta ir nesudėtinga, kad vieną kartą pabandę - tikrai nepirksite sūdytos ar rūkytos lašišos. Nes namuose sūdyta lašiša daug gardesnė už pirktinę. Yra daug lašišos sūdymo būdų ir receptų. Ko gi prireiks? Svarbiausia išsirinkti gražų šviežios lašišos gabalėlį, turėti namuose druskos ir cukraus. Aš nusipirkau didesnį lašišos gabalą ir sūdžiau tik pusę. Pjoviau pusiau, taip, kad nusipjautų visi kaulai ir tuomet nupjautą filė sūdžiau. Kitą pusę nupjoviau nuo kaulų ir kepiau.

Receptas: Naminė sūdyta lašiša

Tai beprotiškai paprastas ir pats geriausias sūdytos lašišos receptas! Tobulas užkandis vakarėliams, kurį galite pasiruošti prieš kelias dienas, sveikas sumuštinis kasdieniams pusryčiams ar puikus priedas salotoms. Aš Jums drąsiai pažadu, kad tai bus skaniausia sūdyta lašiša, kokią tik ragavote, o su pirktine net lyginti negalima.

Ingredientai:

  • 500 g šviežios lašišos filė
  • 1 v. š. druskos
  • 0.5 v. š. cukraus

Dažniausiai sutinkamuose receptuose druskos ir cukraus santykis yra stipriai mažesnis, bet ruošiant šiuo būdu ir išgaunamas ypatingas bei švelniai rūkytas skonis (tik nesibaiminkite dėl didelio druskos kiekio, per sūru nebus).

Gaminimo eiga:

  1. Nuo lašišos odos nuskuskite žvynus, nuplaukite, labai gerai nusausinkite su rankšluostiniu popieriumi ir išrinkite ašakas.
  2. Dubenyje sumaišykite druską, cukrų, juoduosius pipirus ir smulkintus krapus.
  3. Ant didelės lentelės ar darbastalio patieskite tris, apie 45-50 cm. ilgio maistinės plėvelės juostas taip, kad jos persidengtų viena su kita kraštais (apie 5 cm.).
  4. Šaukštu ant plėvelės sudėkite pusę druskos, cukraus, krapų ir pipirų mišinio. Masę tolygiai paskirstykite suformuodami lašišos dydžio plotą.
  5. Ant viršaus uždėkite lašišą oda žemyn ir suberkite likusį druskos mišinį, taip pat viską tolygiai paskirstydami.
  6. Viską tvirtai suvyniokite į maistinę plėvelę taip, kad liktų kuo mažiau oro tarpų ir įdėkite (oda žemyn) į didesnį nei lašišos gabalėlis dubenį aukštesniais kraštais (sūdymo metu išsiskirs šiek tiek skysčio).
  7. Ant lašišos uždėkite lentelę arba indą plokščiu dugnu ir paslėkite trim/ keturiais stiklainiais ar konservų skardinėm.
  8. Paslėgtą lašišą dėkite į šaldytuvą 12 valandų, po to apverskite (oda į viršų), vėl paslėkite ir vėl dėkite atgal į šaldytuvą dar 12 valandų.
  9. Jeigu norite švelnios tekstūros lašišos (tokia man asmeniškai pati skaniausia) sūdymas baigtas, bet jeigu norite tvirtesnės tekstūros ir daugiau rūkyto poskonio, tuomet dar kartelį apverskite ir dėkite į šaldytuvą dar 12 valandų.
  10. Pasibaigus sūdymo laikui išvyniokite lašišą iš maistinės plėvelės, nubraukite druskos mišinį, nuplaukite šaltu vendeniu ir kruopščiai nusausinkite rankšluostiniu popieriumi.
  11. Jeigu turite laiko, neuždengtą lašišą įdėkite 3-5 valandoms į šaldytuvą, kad ji šiek tiek apdžiūtų ir tolygiau pasiskirstytų druska, bet ragauti galite iš karto tik nuplovę ir nusausinę.

Sūdytą lašišą pjaustykite aštriu peiliu bei kuo plonesnėm riekelėm (lašišos oda nevalgoma) ir tiekite ant skrudintos duonos. Lašišą sūdymui rinkitės aukštos kokybės ir iš storesnės filė dalies, kad gabalėlis būtų kuo įmanoma vienodo storio. Sūdymui nenaudokite joduotos druskos, nes lašiša gali tapti ne gražiai raudonos, bet rudos spalvos.

Alternatyvus receptas

Ingredientai:

  • 1 kilogramas lašišų (filė)
  • 2 valgomieji šaukštai druskos
  • 1 valgomasis šaukštas cukraus
  • šiek tiek pipirai (malti, juodi)

Paruošimo būdas:

  1. Druską, pipirus, cukrų sumaišyti.
  2. Lašišos filė nusausinti popierinių rankšluosčių.
  3. Į stiklinio puodo dugną supilti pusę druskos mišinio, dėti lašišą odą į apačią ir ant viršaus suberti likusį druskos mišinį.
  4. Uždengti maistine plėvele ir palikti šaltai 12 - 18 val.
  5. Supjaustyti griežinėliais. Skanaus.

Dar vienas svarus argumentas, kodėl verta lašišą sūdyti namuose - tai kaina. Parduotuvėje pirkta sūdyta lašiša, kuri būna supakuota 100g porcijomis (ir ta porcija išgaruoja vos tik ją pradarai) kainuoja daugiau nei dukart brangiau, nei pasigaminant nė kiek neprastesnę patiems namuose! Tad štai už kiek daugiau nei 20Lt jūs jau turite pusę kilogramo sūdytos lašišos pusrytiniams sumuštiniams su balta duona ir sviestu!!!

Lašišą nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Susiraskite indelį su dangčiu, į kurį telpa visas lašišos gabalas, jei tokio neturite, tada perpjaukite lašišos file į dvi dalis. Padenkite visą lašišos file storu sluoksniu rupios druskos (jos turi būti tiek, kad nesimatytų raudonos lašišos mėsos). Uždenkte indo dangtelį ir įdėkite į šaldytuvą. Po 12 val. (geriausia paruoškite lašišą iš vakaro, o ryte ji jau bus tinkama valgyti!) išimkite iš šaldytuvo, nuplaukite visą druską ir nusausinkite. Griebkite labai aštrų peilį ir kuo ploniau įstrižai supjaustykite lašišą plonomis juostelėmis. Jas rikiuokite į lėkštę, kad persidengtų.

Dedu į sandarų indelį taip, kad lašišos oda būtų apačioje! Indelį uždengiu ir dedu į šaldytuvą ~20val. Galima laikyti šiek tiek trumpiau ar ilgiau, priklausomai nuo to, kokią žuvį mėgstate. Jei visos nesuvalgysite, dėkite į sandarų indelį ir laikykite šaldytuve. Druska ir cukrus žuvį konservuoja, iš jos ištraukdami drėgmę. Lašišai įsisūrėti užtenka 12 valandų, bet galite laikyti ir visas 24. Druską sumaišome su cukrumi ir šviežiai grūstais pipirais. Indo dugną pabarstome druskos mišiniu, dedame lašišą odele žemyn, viršų pabarstome likusiu druskos mišiniu. Sumaišome padažų sudedamąsias dalis.

Sūdyta lašiša šaldytuve gali stovėti keletą dienų.