pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kopūstų Salotos Garnyrui: Receptai ir Patarimai

Paprasčiausios kopūstų salotos yra bene dažniausiai sutinkamas garnyras prie įvairiausių patiekalų. Gaila, bet labai dažnai jos būna beskonės ir blankios, nors atrodytų, ką gi čia galima sugadinti. Todėl šį kartą su Jumis dalinuosi savo kopūstų salotų receptu.

Šviežių kopūstų salotos su paprikomis ir aliejumi

Šviežių kopūstų salotos su paprikomis ir aliejumi - tai gaivus, lengvas ir traškus patiekalas, puikiai tinkantis kaip garnyras ar lengvas užkandis. Smulkiai supjaustyti kopūstai puikiai derinami su ryškiomis, saldžiomis paprikomis, kurios suteikia salotoms spalvingumo ir švelnaus saldumo. Nedidelis aliejaus kiekis prideda švelnumo ir paryškina daržovių skonį. Šios lengvos ir sveikos salotos puikiai tinka prie mėsos, žuvies ar kaip atskiras užkandis. Tai paprasta ir maistinga, tinkanti bet kokiai progai.

Salotas galima praturtinti įvairiais papildais: smulkintais agurkais, morkomis, pomidorais ar svogūnais. Taip pat puikiai tinka įvairios sėklos, kapoti riešutai ar trupintas fetos sūris.

Kopūstų salotos su pomidorais ir riešutais

Ingredientai:

  • 1 nedidelis arba pusė didesnio kopūsto
  • 3 gerai prinokę pomidorai
  • 4-5 valg. šaukšt. saulėgrąžų aliejaus
  • 75 g kepintų žemės riešutų
  • 0,5 pusės citrinos sulčių
  • 3-4 valg. šaukšt. džiovintų kokoso drožlių
  • 1 arbat. šaukšt. rudojo cukraus
  • 1 arbat. šaukšt. druskos
  • 1/4 arbat. šaukšt. asafetidos (indiškas prieskonis, kurio galima nesunkiai įsigyti, tačiau galima ir neberti)
  • 1 raudona aitrioji paprika
  • 1/4 arbat. šaukšt. ciberžolės miltelių
  • 1/2 arbat. šaukšt. malto kumino
  • 1 arbat. šaukšt. juodųjų garstyčių sėklų
  • šluotelė šviežių kalendrų (nuplautų ir sukapotų), galima keisti petražolėmis

Gaminimas:

  1. Kopūstą supjaustykite plonais, ilgais šiaudeliais. Berkite į dubenį, pasūdykite ir rankomis sugrūskite bei leiskite kelias minutes pastovėti - druska kopūstą suminkštins.
  2. Pomidorus supjaustykite mažais kubeliais, o žemės riešutus sumalkite ar sukapokite iki rupių miltų.
  3. Į kopūstus sudėkite pomidorus, kalendrą, suberkite cukrų, žemės riešutus ir kokoso drožles. Supilkite citrinos sultis.
  4. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir suberkite garstyčių sėklas. Keptuvę pridenkite, nes garstyčios spragsės ir šokinės. Sudėkite aitriąją papriką, po keliolikos sekundžių - asafetidą, maltą kuminą ir ciberžolę.
  5. Prieskonius išmaišykite karštame aliejuje ir supilkite į kopūstus. Gerai išmaišykite. Jei liks, šios salotos bus skanios ir kitą dieną.

Majonezinės kopūstų salotos

Česnaką nulupkite, nuplaukite, truputį pasmulkinkite ir su žiupsneliu druskos sutrinkite grūstuvėje iki pastos konsistencijos (tą galite padaryti ir plokščia peilio dalimi). Sutrintą česnaką perdėkite į dubenėlį, sumaišykite su 4 šaukštais majonezo ir leiskite pastovėti, kol ruošite daržoves. Morkas nuskuskite, nuplaukite ir sutarkuokite burokine tarka į didesnį dubenį. Ten pat sudėkite plonom juostelėm supjaustytą baltagūžį ir raudonąjį kopūstą. Į dubenį suberkite smulkiai sukapotas plačialapes petražoles. Ant daržovių supilkite česnako bei majonezo mišinį, įdėkite garstyčias, įpilkite citrinų sulčių, pagardinkite druska, pipirais ir išmaišykite.

Salotose majonezo dar tikrai trūks, todėl iš pradžių įdėkite papildomus 2 šaukštus, išmaišykite ir pagal savo skonį nuspręskite ar reikia dar majonezo. Man asmeniškai nelabai patinka sausos salotos, todėl aš beveik visuomet (tai priklauso nuo kopūsto dydžio) įdedu kelis papildomus šaukštus. Jeigu salotas tieksite iš karto, leiskite joms bent penkias minutes pastovėti kambario temperatūroje, kad susibalansuotų skoniai ir ištirptų druska. Tuomet dar kartelį viską išmaišykite ir paragaukite ar nereikia papildomo žiupsnio druskos, pipirų. Jeigu salotas tieksite po kelių valandų, dubenį uždenkite folija ar maistine plėvele ir laikykite šaldytuve. Iš šaldytuvo išimkite 15 minučių prieš tiekiant, kad šiek tiek sušiltų ir skoniai būtų ryškesni.

Coleslaw salotos

Retame grilio vakarėlyje ant stalo nerasite ir amerikietiška klasika vadinamų „coleslaw“ salotų. Jos puikus palydovas prie mėsainių, šašlykų, dešrelių, šonkauliukų, skaniai dera ir prie paukštienos, žuvies patiekalų. Netgi prie grilintų daržovių - suteikia joms traškaus kontrasto. Šis priedas pagyvins ir takus - drąsiai dėkite salotas ir ten.

„Skanių „coleslaw“ salotų paslaptis glūdi balanse. Traškių kopūstų nereikia perkrauti majonezu, kad išliktų daržovių tvirtumas. Cukrus ir actas apdovanos jas saldžiarūgščiu skoniu, kuris traukia lyg medus. Tad padažą ragaukite ir koreguokite proporcijas pagal savo skonį - gal norėsis daugiau acto ar šiek tiek daugiau cukraus. Atidirbus ranką, kaip paruošti pačias skaniausias klasikines „coleslaw“ salotas, tuomet paeksperimentuokite - galite įdėti saliero, smulkintų raugintų agurkėlių, raudonojo svogūno. Puikiai tiks ir pavasariniai rabarbarai“, - sako E. Semaška ir dalijasi receptu.

Klasikinės „coleslaw“ salotos

Porcijos: 6

Gaminimo laikas: 15 min.

Reikės:

  • 1 kg šviežio baltagūžio kopūsto
  • 1 didelės morkos
  • 100 g raudonojo kopūsto (nebūtina, bet priduoda spalvų)
  • ½ puodelio majonezo
  • 1 šaukšto obuolių sidro acto
  • 2 šaukštų cukraus
  • 1 šaukštelio šviežiai spaustų citrinos sulčių
  • ½ šaukštelio druskos
  • žiupsnelio pipirų

Galite įdėti papildomai šiek tiek Dižono garstyčių, jei mėgstate aštriau - aštraus padažo.

Gaminimas:

  1. Peiliu, pjaustykle ar virtuviniu kombainu smulkiai supjaustykite kopūstus, morką sutarkuokite.
  2. Dubenėlyje sumaišykite majonezą, cukrų, actą, citrinos sultis, druską ir pipirus. Maišykite, kol mišinys taps vientisas ir kreminis.
  3. Supilkite padažą ant kopūstų ir morkų, gerai išmaišykite ir padėkite į šaldytuvą. Kopūstų salotos būna skanesnės, kai šaldytuve pastovi bent kelias valandas, galite palikti ir pernakt. Kol salotos stovi, keletą kartų jas išmaišykite.

„Coleslaw“ salotos su rabarbarais

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 15 min.

Reikės:

  • 1 nedidelės kopūsto galvos
  • 2-3 rabarbarų stiebų
  • 1 nedidelio raudonojo svogūno
  • 2 morkų
  • citrinos žievelės
  • 1/3 puodelio obuolių sidro acto
  • 1 šaukšto medaus
  • druskos ir pipirų

Gaminimas:

  1. Nedideliame puode arba mikrobangų krosnelėje pakaitinkite actą ir į jį sudėkite medų.
  2. Rabarbarus nulupkite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Apipilkite juos šiltu actu, išmaišykite ir atidėkite į šalį.
  3. Sutarkuokite kopūstą, plonais griežinėliais supjaustykite svogūną, o morkas - plonais šiaudeliais. Visa tai sudėkite į dubenį su rabarbarais.
  4. Įtarkuokite citrinos žievelės, pabarstykite druska ir pipirais. Viską išmaišykite ir palikite bent 20 minučių, kad visi skoniai susilietų. Dar geriau - viską pasiruošti išvakarėse ir leisti šaldytuve pastovėti per naktį.

Kopūstai lietuviškoje virtuvėje

Kopūstai nuo seno yra svarbi lietuvių virtuvės dalis. Rauginti kopūstai yra tradicinis patiekalas, vertinamas dėl savo traškios tekstūros ir gaivaus, šiek tiek rūgštaus skonio. Jie puikiai tinka kaip garnyras prie įvairių patiekalų arba gali būti vartojami kaip sveikas užkandis.

Naudingosios savybės

„Ne tik galimybė greitai ir nebrangiai paruošti pietus ar vakarienę patraukia pirkėjus dažniau gaminti su kopūstais. Daugelis jau seniai žino apie naudingas kopūstų savybes, vitaminų ir mineralų gausą. Juose gausu vitamino C, antioksidantų, yra ir vitaminų K, B6 taip pat folio rūgšties.“, - pasakoja J. Sabaitienė.

Ne paskutinėje vietoje ir tai, kad kopūstai yra mažai kaloringi ir turi daug skaidulų, todėl puikiai tinka norintiems palaikyti sveiką svorį.