Pomidorų sezonas trumpas, bet derlius - dosnus. Verčiau nei leisti sunokusiems pomidorams gesti, verta juos paversti universaliu, švelnaus skonio mišiniu, kurį galėsite naudoti visą žiemą. Kai pomidorai sunoksta gausiai, o virtuvėje jų perteklius ima kelti iššūkių - tai ženklas, kad atėjo metas juos paversti naudingomis atsargomis. Naminis pomidorų mišinys ne tik taupo laiką, bet ir leidžia išsaugoti natūralų skonį be jokių sintetinių priedų. Į stiklainį sugula tik tai, kas būtina - pomidorai, prieskoniai ir šiek tiek šilumos. Rezultatas? Toks pasiruošimas tampa tarsi investicija į patogesnį rytojų.
Pomidorų Sultys Žiemai
Pomidorų sultys žiemai ruošiamos taip pat dažnai, kaip ir bet kurie kiti konservai. Net ir po konservavimo jos išlieka naudingos - padeda gerinti širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą ir normalizuoti kraujospūdį. Mūsų močiutės žinojo, kaip pasigaminti pomidorų sulčių nenaudojant jokios technikos.
Pomidorus nuplaukite, nuskuskite, kiekvieną perpjaukite skersai ir sudėkite į gilų indą. Nulupkite pomidorų odelę, pašalinkite kotelį, supjaustykite daržoves stambiais gabalėliais ir sudėkite į trintuvo dubenį. Sutrinkite iki vientisos masės, pertrinkite per sietelį arba kelis sluoksnius sūrio audinio. Gautas pomidorų sultis supilkite į puodą, užvirinkite, suberkite prieskonius ir cukrų.
Pomidorai Savo Sultyse
Ko gero, sutiksite - pomidorai savo sultyse yra vienos gardžiausių konservuotų daržovių. Žinia, pagaminimui laiko skirti reikia, bet tai tikrai atsiperka. Pomidorai savo sultyse yra vienas iš populiariausių pomidorų konservavimo būdų. Savo sultyse konservuoti pomidorai išlaiko daugiausiai savo skoninių sąvybių. Pomidorai savo sultyse gali būti ruošiami keliais būdais.
Dažniausiai gaminant pomidorus savo sultyse naudojami dviejų skirtingų veislių pomidorai. Tyrė dažniausiai gaminama iš prinokusių, sultingų, didelių pomidorų kaip "Jaučio širdis". Tuo tarpu užpildoma kietesniais ir nedideliais, slyviniais arba kokteiliniais pomidorais. Mažus pomidorus nuplauname, keliose vietose pabadome dantų krapštuku ir dedame į stiklainį. Didelius pomidorus supjaustome ir verdame puode, uždengę dangčiu. Karštą masę pertriname per sietelį, gausis pomidorų sultys. Į sultis (skaičiuojama 500 ml) įberiame po 1 šaukštą cukraus ir druskos. Pasterizuojame 85C temperatūroje: 1 litro talpos stiklainius 25-30 min. Arba sterilizuojame verdančiame vandenyje 8-9 min. Užsukame dangtelį.
Pomidorai konservuojami kitų pomidorų sultyse. Skaniausia bus paruošti pomidorų tyrę iš prisirpusių pomidorų. Pomidorai supjaustomi ir verdami puode kol suminkštės. 3 kg sveikų ir kietų pomidorų, pomidorams galima nulupti. Tam juos įdedam porai minučių į verdantį vandenį, tada pakišam po šaltu vandeniu. Pomidorai sudedami į stiklainius užpildydami apie du trečdalius. Dedame česnaką ir pipirus. Užpilam verdančiu vandeniu ir palaukiam kol kiek atvės. Verdančią pomidorų tyrę supilame ant pomidorų užpildydami stiklainį iki viršaus. Šalčiau laikant galima iš karto užsukti. Jei bus laikoma kambario temperatūroje geriau dar pasterizuoti apie 15 minučių.
Pomidorams nulupame odeles aukščiau nurodytu būdu. Sukimšame į stiklainius kartusu pipiro žirneliais, lauro lapais, keletą česnako skiltelių. Į litrinį stiklainį dedame šaukštą druskos ir cukraus. Pastatom sterilizuotis 15 minučių ( nuo užvirimo) be dangtelių.
Gaminimo eiga:
- Pernokusius pomidorus nuplaukite, supjaustykite ir susmulkinkite smulkintuvu.
- Pomidorų masę pakaitinkite iki virimo ir pertrinkite per sietelį. Gautas sultis pasūdykite ir pakaitinkite iki 95 laipsnių.
- Kietus pomidorus nuplaukite ir sudėkite į sterilizuotą stiklainį, užpilkite karštomis sultimis.
- Stiklainius pridenkite paruoštais dangteliais, dėkite į puodą su verdančiu vandeniu ir kaitinkite 15 min.
Stiklainius su pomidorais savo sultyse apverskite ir laikykite, kol atvės.
Naminis Pomidorų Padažas Žiemai
Naminis pomidorų padažas yra nepamainomas priedas prie įvairių patiekalų, ypač žiemą, kai norisi šviežių ir skanių pomidorų skonio. Šiame straipsnyje pateikiame tris paprastus ir gardžius receptus, kaip pasigaminti naminį pomidorų padažą žiemai.
1 Receptas: Klasikinis pomidorų padažas
Nuplaukite pomidorus ir supjaustykite juos ketvirčiais. Dideliame puode įkaitinkite alyvuogių aliejų ir suberkite supjaustytus svogūnus bei česnaką. Sudėkite pomidorus, cukrų, druską, pipirus ir bazilikus. Nukelkite puodą nuo ugnies ir leiskite padažui šiek tiek atvėsti. Sutrinkite padažą elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Supilstykite padažą į stiklainius ir sandariai uždarykite.
2 Receptas: Aštrus pomidorų padažas su paprikomis
Nuplaukite pomidorus ir paprikas. Pomidorus supjaustykite ketvirčiais, paprikas perpjaukite pusiau, išimkite sėklas ir supjaustykite kubeliais. Dideliame puode įkaitinkite alyvuogių aliejų ir suberkite supjaustytą svogūną bei česnaką. Sudėkite pomidorus, paprikas, cukrų, druską ir kmynus. Nukelkite puodą nuo ugnies ir leiskite padažui šiek tiek atvėsti. Supilstykite padažą į stiklainius ir sandariai uždarykite.
3 Receptas: Pomidorų padažas su žolelėmis
Nuplaukite pomidorus ir supjaustykite juos ketvirčiais. Svogūną ir česnaką nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Dideliame puode įkaitinkite alyvuogių aliejų ir suberkite supjaustytą svogūną bei česnaką. Sudėkite pomidorus, cukrų, druską ir pipirus. Nukelkite puodą nuo ugnies ir suberkite supjaustytas žoleles. Sutrinkite padažą elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Supilstykite padažą į stiklainius ir sandariai uždarykite.
Dažniausiai užduodami klausimai
- Ar galima užšaldyti naminį pomidorų padažą? Taip, padažą galite užšaldyti iki 6 mėnesių.
- Kaip pasirinkti geriausius pomidorus padažui? Rinkitės prinokusius, sultingus ir mėsingus pomidorus.
- Kaip padažą pasigaminti be elektrinio trintuvo? Jei neturite elektrinio trintuvo, pomidorus galite nulupti, išimti sėklas ir smulkiai supjaustyti.
- Kokiems patiekalams tinka naminis pomidorų padažas? Šis padažas puikiai tinka prie makaronų, picų, mėsos patiekalų, daržovių ar kaip pagardas sriuboms ir troškinimas.
Naminis pomidorų padažas yra universalus ir nepamainomas produktas, kurį lengva pasigaminti namuose. Šiame straipsnyje pateikti trys skirtingi receptai, kad kiekvienas galėtų atrasti sau tinkamiausią skonį. Pagamintas padažas ne tik praturtins jūsų patiekalus, bet ir leis mėgautis šviežių pomidorų skoniu ištisus metus. Nebijokite eksperimentuoti su ingredientais ir prieskoniais - taip atrasite savo firminį pomidorų padažo receptą.