Kas yra avižų pienas ir kaip jis paruošiamas?
Ar jums keistai skamba, jei sakau, kad avižų pienas gaminamas iš tų pačių javų? Jis gali būti pagamintas iš avižų dribsnių arba nesmulkintų grūdų, išlukštentų ir mirkytų vandenyje. Kai avižos visiškai išmirks, gerai išmaišome ir perkošiame. Gausime kreminės tekstūros gėrimą, labai panašų į pieną.
Amatininkų gaminimas gali būti lėtas procesas, todėl dauguma iš mūsų renkasi supakuotą avižų pieną. Priklausomai nuo prekės ženklo, rasime įvairių rūšių pieno ir jo gaminimo būdų. Yra tokių, kurie maltų avižų mišinį gamina su vandeniu, o krakmolui skaidyti prideda fermentų. Tada pašalina avižų sėlenas, kad liktų tik skaidulos, ir prideda mineralinių medžiagų ar vitaminų.
Yra ir kitų procesų, pavyzdžiui, vandens naudojimas grūdų komponentams atskirti. Tada maistinės medžiagos grąžinamos, kad gėrimas būtų kreminis, tačiau nepridedant emulsiklių ar gumų. Įprasta naudoti aseptinę pakuotę, kad avižų pienas ilgiau išsilaikytų geros būklės, nepaisant to, ar jis yra šaldytuve, ar ne.
Jautienoje yra daug L-karnitino
L-karnitinas yra amino rūgštis, kurios natūraliai yra mėsos produktuose. Jautienoje yra 56–162 mg L-karnitino, kai tuo tarpu ½ stiklinės šparagų jo yra 0,1 mg, sūryje – 2 mg, 120 g vištienos krūtinėlėje – 3–5 mg, 120 g menkės filė – 4–7 mg, ½ stiklinės ledų – 3 mg, stiklinėje pieno – 8 mg, vienoje riekutėje pilno grūdo kvietinės duonos – 0,2 mg.
Be kitų funkcijų, L-karnitinas atlieka svarbų vaidmenį riebalų metabolizme. L-karnitinas transportuoja riebalus į mitochondrijas deginimui. Svarbu pažymėti, kad pagrindiniams poreikiams mūsų organizmas gali sintetinti pakankamą kiekį L-karnitino; tai yra pakeičiamoji amino rūgštis.
Kūnas L-karnitiną sintetina kepenyse, o procesas priklauso nuo amino rūgščių L-lizino ir L-metionino, todėl L-karnitino deficitas būna retai. Tačiau mokslininkai mano, kad papildomas L-karnitino kiekis gali turėti teigiamą poveikį sveikatai.
Štai ką rodo įvairūs tyrimai:
Atsitiktinių imčių tyrimų meta-analizė parodė, kad L-karnitinas pagerina pacientų būklę. O tiksliau, jis daro poveikį hipertenzijai, oksidaciniam stresui, azoto oksidui ir uždegimui.
Kita sistematiška apžvalga parodė, kad L-karnitinas siejamas su 27 procentais sumažėjusiu širdies pacientų mirštamumu.
Taip pat skaitykite:Sisteminė apžvalga parodė, kad padidintas L-karnitino vartojimas antro tipo diabeto pacientams pagerina gliukozės kiekį bei bendrą cholesterolio profilį.
Pasak 9 atsitiktinių imčių tyrimų ir metaanalizės, subjektai, vartojantys L-karnitino papildus, atsikratė „žymiai daugiau svorio“ už kontrolinę grupę.
Verta pažymėti, kad nors ir yra daugybė L-karnitino papildų, palyginti su jautiena, jų pasisavinimo lygis yra labai prastas. Tiesa tokia, kad mūsų kūnas pasisavina vos 14–18 procentų šios sintetinės maistinės medžiagos.
Pagrindinė mintis: L-karnitinas yra amino rūgštis, natūraliai esanti jautienoje. Jis turi teigiamos naudos sveikatai.
123RF.com nuotr./Jautiena
Avižų pieno gėrimo privalumai
Avižų ir jų pieno tyrimai rodo, kad jie gali turėti daug naudos sveikatai. Jei kyla abejonių, ar verta pakeisti pieno produktus, mes išaiškinsime visus nežinomus dalykus.
Tinka veganams
Avižų pienas yra protingas pasirinkimas tiems, kurie turi mitybos apribojimų. Be to, kadangi jis pagamintas tik iš avižų ir vandens, tai puikus veganiškas pasirinkimas, be riešutų, be sojų ir be laktozės. Nors avižos taip pat natūraliai yra be glitimo, jas galima perdirbti tose pačiose gamyklose kaip ir glitimo turinčius grūdus, todėl yra tam tikra kryžminio užteršimo rizika.
Vis dėlto kai kurie komerciniai augalinių gėrimų prekės ženklai gaminami iš sertifikuotų avižų be glitimo. Patikrinkite etiketę ir įsitikinkite, kad jūsų pasirinktas produktas yra be glitimo. O jei neatrodo patikimas, galite pasigaminti savo variantą namuose.
Puikus B grupės vitaminų šaltinis
Avižų pienas dažnai praturtintas B grupės vitaminais, tokiais kaip riboflavinas (B2) ir vitaminas B12. Ši mikroelementų grupė yra būtina optimaliai sveikatai ir yra susijusi su daugybe privalumų.
Pavyzdžiui, jie gali padėti pagerinti jūsų nuotaiką, kovoti su oksidaciniu stresu ir skatinti sveikus plaukus, nagus ir odą, ypač jei jums jau trūksta šių vitaminų.
Gali sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje
Šis augalinis gėrimas turi didelį kiekį beta gliukanai, tirpus pluoštas, naudingas širdies sveikatai. Beta gliukanai žarnyne sudaro į gelį panašią medžiagą, kuri gali surišti cholesterolį ir sumažinti jo absorbciją. Tai gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje, ypač MTL (blogojo) cholesterolio kiekį, kuris buvo susijęs su širdies ligomis.
Puodelyje (240 ml) avižų pieno galime rasti iki 1,3 gramo beta-gliukanų.
Skatina kaulų sveikatą
Avižų pienas taip pat praturtintas kalciu ir vitaminu D, kurie gali būti naudingi kaulams.
Kalcis yra būtinas stipriems ir sveikiems kaulams, nes jis yra pagrindinis mineralas, naudojamas kaulams kurti. Dėl kalcio trūkumo maiste jūsų kaulai gali tapti tuščiaviduriai ir labiau linkę lūžti. Pakankamas vitamino D kiekis yra toks pat svarbus, nes jis padeda pasisavinti kalcį iš virškinamojo trakto. Trūkstant vitamino D, organizmas negauna pakankamai kalcio, dėl to gali susilpnėti kaulai ir padidėja lūžių rizika.
Prekybos centruose dažniausiai randamas avižų pienas taip pat yra geras vitamino B12 šaltinis, kuris siejamas su sveikais kaulais ir mažesne osteoporozės rizika.

Maistinės avokado savybės
100 gramų šviežio avokado (160kcal) turi 9 gramus angliavandenių iš kurių 6 gramai – maistinės skaidulų, 6 gramus riebalų ir 2 gramus baltymų.
Vitaminai 100 gramų produkto | Kiekis | % dienos normos |
Vitaminas A | 146 IU | 3% |
Vitaminas C | 10,0 mg | 17% |
Vitaminas E | 2,1 mg | 10% |
Vitaminas K | 21,0 mcg | 26% |
Tiaminas | 0,1 mg | 4% |
Riboflavinas | 0,1 mg | 8% |
Niacinas | 1,7 mg | 9% |
Vitaminas B6 | 0,3 mg | 13% |
Folio rūgštis | 81,0 mcg | 20% |
Pantoteno rūgštis | 1,4 mg | 14% |
Cholinas | 14,2 mg |
Mineralai 100 gramų produkto | Kiekis | % dienos normos |
Kalcis | 12 mg | 1% |
Geležis | 0,5 mg | 3% |
Magnis | 29,0 mg | 7% |
Fosforas | 52,0 mcg | 5% |
Kalis | 485 mg | 14% |
Natris | 7,0 mg | 0% |
Cinkas | 0,6 mg | 4% |
Varis | 0,2 mg | 9% |
Manganas | 0,1 mg | 7% |
Selenas | 0,4 mcg | 1% |
Fluoridas | 7,0 mcg |
Dienos norma remiasi 2000 kcal dieta. Maistinių medžiagų kiekiai gali šiek tiek skirtis atsižvelgiant į avokado veislę.

Naminis receptas
Avižų pieną nesunku pasigaminti namuose ir netgi pigiau nei parduotuvėse. Be to, gamindami patys galime pasirinkti ingredientus ir išvengti kai kuriuose komerciniuose produktuose esančių priedų ar tirštiklių. Taip pat galime pagaminti be glitimo naudodami sertifikuotas avižas be glitimo. Tai geras pasirinkimas žmonėms, turintiems tam tikros maisto alergijos ir netoleravimo, nes natūraliai jame nėra laktozės, riešutų ir sojų. Jei jis pagamintas iš sertifikuotų avižų be glitimo, tinka ir celiakija sergantiems žmonėms.
Štai žingsniai, kaip vos per kelias minutes pasigaminti naminio avižų pieno:
Šią naminę versiją galima saugiai laikyti šaldytuve iki 5 dienų. Kad nebūtų klampaus rezultato, naudosime šaltą vandenį, neleisime per daug išspausti marlės nusausindami likusį skystį, iš anksto nemirkysime avižų ir nemaišysime ilgiau nei 30 sekundžių. Norėdami mėgautis jo skoniu ir nauda sveikatai, nepamirškite pasirinkti becukrės veislės arba paruošti patys namuose iš kokybiškų ingredientų.
Būkite pirmas, kuris pakomentuos

Maisto derinimas
Norint gero virškinimo sistemos darbo, būtina taikyti metodą, vadinamą maisto derinimu, kadangi angliavandeniai ir baltymai yra virškinami skirtingų fermentų ir skirtingose vietose, baltymai – rūgštinėje aplinkoje, angliavandeniai – šarminėje. Kaip vyksta virškinimas mūsų organizme:
Angliavandenių virškinimas:
- Burnoje su seilėmis išsiskiria virškinimo fermentai, ten pradedami virškinti angliavandeniai.
- Nuryti angliavandeniai patenka į skrandį ir ten jie nebevirškinami, kadangi skrandžio rūgštinėj aplinkoj, angliavandeniams virškinti skirti fermentai nustoja veikti
- Iš skrandžio angliavandeniai patenka į dvylikapirštę žarną, kurioje yra baigiami virškinti
Baltymų virškinimas:
- Baltymai iš burnos papuola į skrandį ir ten yra virškinami maždaug 3 valandas
- Vėliau baltymai, suskaidyti iki petpidų, patenka į žarnyną, kur petpidai suskaidomi iki amino rūgščių, ir tik tada pasisavinami organizmo.
Valgant angliavandenių kupiną maistą kartu su baltyminiu maistu, virškinimo sistema yra sutrikdoma, kadangi, kol angliavandeniai yra virškinami, baltymai tuo metu ten praleidžia iki 4 valandų, pradeda gesti, prasideda rūgimo procesas ir organizme išsiskiria dar daugiau rūgščių. Vėliau prasideda baltymų virškinimo procesas, kuris vėl gali užsitęsti iki 4 valandų, taip mūsų virškinimo sistema sutrikdoma 8 ar daugiau valandų. Bet per tą laiką mes dar valgome ir tai visus virškinimo procesus dar labiau apsunkina.

Ar jo vartojimas kelia pavojų?
Nors šis augalinis gėrimas turi keletą galimų naudos sveikatai, jo vartojimas turi tam tikrų trūkumų. Viena vertus, kai kurios komercinio avižų pieno rūšys gali turėti a didelis cukraus kiekis, ypač jei jie yra saldinti ar aromatizuoti. Štai kodėl geriau pirkti becukrius variantus.
Be to, dauguma jų nėra sertifikuoti be glitimo, nors yra ir išimčių. Produktai, užteršti glitimu, gali sukelti virškinimo problemos žmonėms, sergantiems celiakija arba ne celiakijos jautrumu glitimui. Jei jums sunku virškinti glitimą, geriausia pirkti avižų pieną, pažymėtą kaip be glitimo.
Tačiau reikia turėti omenyje, kad avižų pienas naminis nėra toks maistingas kaip ir komercinės alternatyvos, nes jos dažniausiai yra praturtintos maistinėmis medžiagomis.
Avižų pienas paprastai yra saugus, bet nėra tinkamas motinos pieno pakaitalas arba karvė, nes jai trūksta būtinų maistinių medžiagų optimaliam augimui. Be to, jis paprastai yra brangesnis nei karvės pienas.