Klafutis, arba prancūziškai - clafoutis - tai ypatingas, tačiau visai nesudėtingas desertas. Jis išsiskiria savo konsistencija.
Jis nėra purus kaip tradicinis pyragas, bet ir ne visiškai kremiškas - tekstūra tarsi šiek tiek panašėja į švelnaus pudingo, tačiau pravėsęs kepinys yra pakankamai tvirtas, kad būtų lengvai pjaustomas.
Šokoladinis Klafutis su Šaldytomis Vyšniomis
Manoji versija šįkart - šokoladinis klafutis su šaldytomis vyšniomis. Tai sodresnė, elegantiškesnė deserto variacija, kurioje šaldytos vyšnios suteikia subtilią rūgštelę ir puikiai atsveria šokolado sodrumą, o švelni plakta grietinėlė vainikuoja visą skonių derinį. Išties tobulas pasirinkimas romantiškam vakarui ar tada, kai norisi skanaus, bet greitai ir lengvai paruošiamo deserto.
Šis šokoladinis klafutis nėra per saldus, todėl prie jo idealiai tinka taurė Barone Montalto Passivento 0,0% raudonojo vytintų vynuogių stiliaus nealkoholinio vyno. Jam būdingas subtilus raudonųjų uogų poskonis, kuris puikiai papildo šokoladinio klafučio skonį.
Beje, klafutį galite kepti vienoje didelėje formoje kaip pyragą, arba porcijomis mažesniuose kepimui tinkamuose indeliuose. Išbandžiau abu būdus - abiem atvejais desertas išlieka toks pat skanus ir dailiai atrodo patiekus.
Tik atkreipkite dėmesį, kad kepant mažesniuose indeliuose desertas keps šiek tiek trumpiau, todėl svarbu stebėti, kad centras liktų lengvai drėgnas, bet ne per skystas.
Svarbus pastebėjimas - nepatingėkite išsiplakti grietinėlės patiekimui.
Receptas
Ingredientai:
- Šokoladas:
- Kiaušiniai:
- Druska:
- Cukrus:
- Vanilės pasta arba ekstraktas:
- Miltai:
- Kakava:
- Pienas:
- Grietinėlė:
- Šaldytos vyšnios:
Gaminimo Eiga:
- Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros.
- Šokoladą sulaužykite gabalėliais ir ištirpinkite su 1 v.š.
- Dubenyje išplakite kiaušinius su druska ir cukrumi iki purumo.
- Supilkite vanilės pastą ar ekstraktą.
- Plakant nedideliu greičiu įsijokite miltų ir kakavos mišinį, po jo - šiltą pieno-grietinėlės mišinį.
- Kepkite apie 25-35 min., kol pyragas sutvirtės (jei naudojate mažas kepimo formeles, gali užtekti ir 20 min.).
- Patikrinkite dantų krapštuku - įsmeigus į pyrago kraštą, jis turėtų neaplipti tešla, o centras turėtų išlikti šiek tiek minkštas ir drėgnesnis.
- Iki vidutinio standumo išplakite grietinėlę su cukraus pudra.
- Pyragą patiekite su grietinėle.
Klafutį galite kepti vienoje didelėje formoje kaip pyragą, arba porcijomis mažesniuose kepimui tinkamuose indeliuose. Išbandžiau abu būdus - abiem atvejais desertas išlieka toks pat skanus ir dailiai atrodo patiekus.
Tik atkreipkite dėmesį, kad kepant mažesniuose indeliuose desertas keps šiek tiek trumpiau, todėl svarbu stebėti, kad centras liktų lengvai drėgnas, bet ne per skystas.
Svarbus pastebėjimas - nepatingėkite išsiplakti grietinėlės patiekimui.