Ryškiems saulės spinduliams nuspalvinus tolimus virtuvės kampelius ir šildant už lango tyliai šypsančius veidus, rodos, štai imsiu, užsimerksiu, ir bus taip lengva patikėti, kad jau pavasaris. Ir tokį gražią, jaukią sekmadienio popietę, grįžus iš ilgo saulėto pasivaikščiojimo, labai gera išsivirti puodelį kvapnios arbatos ir kepti mažus sausainiukus. O sausainiukai šįkart labai paprasti, bet tikrai visiškai neprasti.
Jau prieš kurį laiką išgirdau konservatyviosios mūsų šeimos pusės šnabždesius apie didelį sviestinių sausainių norą. Paprastų sausainių, girdėjau aplink.
Skonis ir įvertinimas
O ką apie skonį sako pilni žandai, linksmos šypsenos, nebylūs linksėjimai ir tuštėjančios lėkštės? Skonis: 9,5/10.
Ingridientai
Reikia paprasto, greito ir pigaus saldumynų recepto? Šie sausainiai būtent tokie.
- 200 g sviesto (82 proc.)
- 1/2 arb.š.
Gaminimo eiga
- Sviestą su cukrumi išsukti iki purumo.
- Dalį miltų sudėti į kiaušinių-sviesto-cukraus plakinį.
- Tešlą padalinti į 4-6 dalis ir suformuoti kvadratines juosteles.
- Kepti iki 180 ºC temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 15 - 20 minučių.
Pastabos ir patarimai
- Svarbu tiksliai sekti receptą ir viskas netgi paprasčiau nei paprasta.
- Jei gamindama iš pusės porcijos, visus produktus padalini iš dviejų, tai tikrai negali turėti jokios įtakos galutiniam rezultatui.
- Iš orkaitės šiuos sausainius reikia traukti dar tada, kai palietus pirštu paviršių, jie būna minkšti. Atvėsdami jie sutvirtėja ir tada jau galima imti nuo skardos.
- Ar sviestą naudoji tikrą, ne kokį mišinį? Ar atšaldai tešlą gerai?
Komentarai ir atsiliepimai
Štai keletas komentarų iš žmonių, kurie jau išbandė šį receptą:
- Ooo, kokie gražūs pas tave, ypač tie neapkepę, į nugą panašūs :)) O ar nebuvo per saldu? Linkiu, kad tavo pasiklydę norėjimai greičiau namus (tavo) surastų ir su džiaugsmu grįžtų!
- Rasa, labai džiugu, kad patiko, ir kad atradai ilgai ieškotą receptą!
- ka tik iskepiau sausanukus pagal jusu recepta,nezinau kodel, bet jie man gavosi kaip blyneliai,visiskai neiskilo,krastai parudavo,kepiau is puses normos.
- kristinux, pas mane jie irgi nelabai iškilo - liko tokio storio/dydžio, kokius supjausčius ir įkišau orkaitėn.
- Sveiki, susuruosiau kepti siuos sausainiukus ir iskilo klausimas, kodel reikai juos atvesinti ant groteliu?
- Nor4jau dar paklausti ar tikrai pagal šį receptą (gramas į gramą) išeina 10 sausainiukų? man gavosi daug mažiau :O gal kad prisiskaičiau kad ploniau pjaustomi trupa.
- Apsirikau su skaičiais. ar išeina 100 sausainiukų? man gavosi 35. bet labai skanūs.
- Gintare, žinoma, jog galima.
- Nuostabūs! Ačiū už receptą.
- Ieva, labai džiugu!
- Super sausainiukai, panasus i angliskus shortbreads:) seimyna labai teigiamai ivertino. O cukraus manasis puodelis sveria lygiai 200 gramų. Užduosiu kvailą gal klausimą, bet kaip tą sviestą reik išsukti?
- Vaida, kambario temperatūros sviestą dedi į dubenį, beri cukrų. Tuomet imi šaukštą medinį ir trini, kol masė tampa puri.
- O kaip jūs šokoladą smulkinat?
- labai skanučiai šitie sausainukai, jau gal kokius 4 kartus kepiau :)o aš tai šokoladą kitaip smulkinu : įdedu šokolado gabaliukus i maišelį ir pasidėjusi ant lentelės su plaktuku (tuo tokiu kur mėsai mušt) sudaužau ir tada jie buna tokie nepersmulkūs :)Ai dar ties man tai jie storesni skaniau tada pakraštėliai trapus truputį, o vidus toks minkštutis.
- Iveta, nėra už ką :)) Taip, šitą šokolado smulkinimo būdą aš taip pat žinau, bet.. su smulkintuvu greičiau.
- Sveika, noreciau padekoti uz sia svetaine. joje viskas taip paprasta ir tikrai skanu 🙂 Siandien kepu siuos sausainius, tikiuosi pavyks.
- Nnnnnnnuostabūs! Bet ir tai per švelniai. TOBULI! Absoliučiai tobuli! Tiesa, dėjau per pusę mažiau cukraus (rudąjį naudojau), bet ir tai tokie saldoki gavosi. Dėkui dėkui dėkui dar kartą!
- sveiki, bandziau padaryt siuos skanestus, atrodo dariau viska kaip reik bet idejus i orkaite jie pasileido… gal per mazai miltu idejau? nes tesla tokia nekieta buvo nors dejau atrodo tikrai ju daugiau nei kad buvo parasyta.
- Agne, matyt vis tik per skysta tešla buvo… O iš pradžių nesimatė, kad kažkas ne taip? Tešla sustingo ir susipjaustė riekelėmis?
- Agne, nežinau, kodėl taip nutiko… ir aš šiuos sausainius esu kepusi ne kartą, ir draugės kepė - niekas neišskydo.
- Fantastiski sausainiai!!!
- Valio, Dalia, valio!!!
- Sveiki, dariau siuo sausainukus, tai man isejo jie gana kietoki. Gal kepimo milteliu per daug idejau? Ir sokolado nelabai jautesi, gal kad naudojau pieniska, ar daugiau kita karta ideti jo? forma gana panasi, nestrupejo, bet turbut reikejo greiciau pjaustyti, nes tokiu karsciu siek tiek kreivojosi. Dabar dar kepa cinamoniniai biscoti ir saldytuve stovi cinamoniniu sausainiu tesla. O siaip labai noreciau jums padekoti, nes tikrai ikvepiate gaminti. Pagal jusu bloga dariau 3 tortus ir isejo gana puikiai.
- Rolanda, jei gamindama iš pusės porcijos, visus produktus padalini iš dviejų, tai tikrai negali turėti jokios įtakos galutiniam rezultatui 🙂 Na, o sausainiai šie nėra minkšti (biskvitiniai), jie yra trapūs (taigi, kietesni). Bet ne kieti tikrai. Na, klasikiniai sviestiniai. Kieti galėjo būti dėl to, kad perkepti - iš orkaitės šiuos sausainius reikia traukti dar tada, kai palietus pirštu paviršių, jie būna minkšti. Atvėsdami jie sutvirtėja ir tada jau galima imti nuo skardos. Gal čia ir buvo nesėkmės paslaptis? Na, ir noriu pasakyti didelį ačiū už gražius žodžius 🙂 Kažką įkvėpti - didžiausias ir svarbiausias komplimentas. Ačiū!
- Sie sausiainiai kaip tik kepa orkaiteje, bet jau dabar paziurejus, matau kad jie prarado forma, issilyde. Bet man visi sviestiniai sausiainiai tokia nieksybe padaro 🙁 Gal galit kuri pakomentuoti, kas gali tureti tam itakos?
- Ula, ar sviestą naudoji tikrą, ne kokį mišinį? Ar atšaldai tešlą gerai?
- Sveiki, ar butu imanoma is siu saisainiu teslos padaryti kazkokia primityvia formele, pvz. sirdele?
- Žinoma, puikiai tiktų! 🙂 Širdelę iš to tešlos ritinio suformuoti ir paskui dar gražiomis širdelėmis supjaustyti, įtariu, turėtų būti sudėtinga.