Špinatų ir šoninės salotos - puikus pasirinkimas norintiems skaniai ir sveikai pavalgyti. Šis patiekalas yra greitai paruošiamas ir puikiai tinka tiek kasdieniam stalui, tiek šventėms.
Ingredientai
- 250-300g nuplautų špinatų
- 4-6 juostelių rūkytos šoninės (bacon’o)
- 2 kiaušiniai
- 4 riekelės itališkos duonos (supjaustytos kūbeliais)
- Nedidelis raudonas svogūnas
- Druska ir pipirai
- Šiek tiek alyvuogių aliejaus
Padažui:
- 1 didelis šaukštas medaus
- 4 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 2 česnako skiltelės
- 2 šaukšteliai dižono garstyčių
Gaminimo eiga
- Skrebučių paruošimas:
Į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą sudedame kūbeliais pjaustytą duoną, apšlakstome alyvuogių aliejumi, pabarstome druska, pipirais ir kepame apie 5-8 minutes iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, arba 5 minutes orkaitėje su įjungtu grilio rėžimu.
- Kiaušinių virimas:
Tuo pat metu uždedame virti kiaušinius. Dedame tiesiai į verdantį vandenį septynioms minutėms, o po to labai greitai atvėsiname šaltame vandenyje, kad nepervirtų (kiaušiniai paprastai dar verda ištraukus juos iš karšto vandens).
- Šoninės kepimas:
Keptuvėje iškepame šoninę, paliekame kelioms minutėms ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius ir supjaustome piršto storio gabalėliais.
- Padažo gaminimas:
Nedideliame puode ant mažos kaitros kaitiname alyvuogių aliejų, smulkintą česnaką, medų, garstyčias, beriame šiek tiek druskos ir pipirų. Padažą kaitiname apie 8 minutes, kol česnakas pradeda lengvai geltonuoti. Tada į padažą suberiame pjaustytą skrudintą šoninę ir gerai išmaišome.
- Salotų konstravimas:
Į lėkštę dedame nuplautus ir nusausintus špinatus, beriame šiek tiek smulkiai ar pusžiedžiais pjaustyto raudonojo svogūno, barstome duonos skrebučius.
-
Taip pat dedame pjaustytą kiaušinį ir apšlakstome padažu su skrudinta šonine.
Šios špinatų salotos skaniausios, kol padažas vis dar šiltas.
Špinatų nauda
Žali špinatų lapeliai - tikros antioksidantų saugyklos. Todėl manoma, kad špinatai gali apsaugoti nuo ligų, kurias sukelia suaktyvėję laisvieji radikalai: vėžio, širdies ligų, padidėjusio kraujospūdžio, kataraktos. Per dieną gana suvalgyti stiklinę šviežių supjaustytų špinatų arba pusę stiklinės troškintų.