Kepta vištienos filė - ne tik skanus, bet ir sveikas patiekalas, puikiai derantis prie šiuolaikinių dietų įvairovės. Jis tampa vis populiaresnis dėl lengvo paruošimo, prieinamų ingredientų ir įvairių patiekimo galimybių. Vištienos filė - vienas universaliausių produktų, tinkantis ruošti tiek kasdienius, tiek šventinius patiekalus. Priklausomai nuo pasirinktų priedų, keptos vištienos filė gali pakeisti savo skonį - nuo švelnios ir lengvos iki sodrios ir aštrios.
Pagrindiniai patarimai, kaip iškepti tobulą vištieną
Iškepti vištieną, kad ji nebūtų kieta ar guminė - nelengva užduotis, todėl virtuvės šefas Dennisas Littley‘us atskleidė, kaip kaskart tobulai iškepti vištieną.
- Jei gaminate troškinį, rekomenduoju vištieną supjaustyti nedideliais, kąsnio dydžio gabalėliais. Tai padės užtikrinti, kad vištiena keptų tolygiai.
- Nerekomenduojama pridėti per daug mėsos į keptuvę vienu metu.
- Vieną vištienos pusę kepkite maždaug 4 minutes ant vidutinės ugnies, kol ji paruduos. Stenkitės neperkepti.
- Jei turite laiko, leiskite iškeptai mėsai pailsėti penkias minutes prieš ją patiekiant, kad tolygiai pasiskirstytų mėsoje esančios sultys.
- Vištienos šlaunelių mėsa yra riebesnė, todėl iškepta yra sultingesnė. Kepant vištienos krūtinėlę yra didesnė tikimybė, kad ji išsausės.
- Prieš kepimą bent pusvalandį pamarinuokite vištieną. Rūgštūs marinatai, pavyzdžiui, citrinos sultys ar actas, gali padėti suminkštinti mėsą.
- Nuo 30 minučių iki kelių valandų pamirkykite vištieną sūriame vandenyje, tai padės suteikti jai sultingumo.
- Jei naudojate vištienos krūtinėlę, ją pamuškite mėsos plaktuku arba kočėlu, kad ji būtų vienodo storio.
- Gamindami galite įpilti padažo, pavyzdžiui, sojos ir imbiero padažo, sezamo aliejaus, barbekiu, kreminio ar kario padažo, nes padažas padeda išlaikyti vištieną sultingą ir drėgną, kol ji kepa.
- Vištienos krūtinėlę be kaulų ir odos keptuvėje reikėtų kepti po maždaug šešias-septynias minutes iš abiejų pusių. Jei kepate vištienos šlaunelių mėsą, kepimo laiką galite pailginti iki aštuonių-dešimties minučių iš abiejų pusių.
- Patikrinkite, ar mėsa iškepusi, naudodami mėsos termometrą arba pradurkite mėsą ir pažiūrėkite, ar iš jos teka skaidrios sultys.
Receptai
Vištiena kreminiame saulėje džiovintų pomidorų padaže
Maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė pasakoja, kad vienos keptuvės ar puodo patiekalai jos šeimoje itin mėgstami. Ji juos gamina tuomet, kai striuka laiko arba šeimyną nori palepinti jaukaus, naminio maisto, dar kitaip vadinamo, „comfort food“ patiekalais. Nors tokio tipo patiekalams puikiai tinka įvairiausi ingredientai ir gėrybės, šįkart kaip pagrindinius akcentus tinklaraštininkė pasirinko vištieną, makaronus ir saulėje džiovintus pomidorus.
K.Pišniukaitės-Šimkienės nuotr./ Vištiena kreminiame saulėje džiovintų pomidorų padaže „Šio patiekalo skonį vertinu 10 balų. Vištiena iškepa minkšta ir sultinga, o padažas tiesiog dieviškas. Labai patogu, kad patiekalas pagaminamas vienoje keptuvėje, tad pati gamyba greita ir paprasta. Šalia dera patys įvairiausi garnyrai nuo makaronų iki bulvių košės bei mėgstamų daržovių salotų, tačiau mūsų šeimai skaniausia valgyti su spagečiais. Makaronai puikiai dera su vištienos padažu, nieko papildomai jiems nereikia, tik išvirti al dente gausiai pasūdytame vandenyje ir patiekti su kepta vištiena bei kreminiu saulėje džiovintų pomidorų padažu“, - sako K. Pišniukaitė-Šimkienė ir dalijasi receptu, kurį siūlo išbadyti visiems.
Ingredientai:
vištienai ir jos marinatui:
- 500 g (3 vnt.) vištų šlaunelių;
- 300 g (3 vnt.) vištų blauzdelių
- 3 skiltelės česnako, sutarkuoto;
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 1 valg. šaukšt. sojos padažo (begliutenei versijai naudokite Tamari);
- 1 valg. šaukšt. obuolių arba kito baltojo acto;
- 1 valg. šaukšt. grūdėtųjų garstyčių;
- 1 valg. šaukšt. rudojo cukraus;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- 0,25 arbat. šaukšt. juodųjų pipirų;
- 1 arbat. šaukšt. maltos paprikos;
- 1 arbat. šaukšt. džiovintų žolelių mišinio.
padažui:
- aliejaus (kepimui);
- 3 skiltelės česnako;
- 1 arbat. šaukšt. džiovinto raudonėlio;
- žiupsnelis aitriųjų paprikų dribsnių;
- 10 saulėje džiovintų pomidorų;
- 150 ml ekologiško daržovių sultinio;
- 100 ml riebios grietinėlės;
- 50 g parmezano;
- šviežių petražolių (patiekimui)
Gaminimas:
- Patiekalo gaminimo išvakarėse (arba ryte, jei jį gaminsite vakare) užmarinuojame vištieną: į dubenį dedame mėsą ir visus marinato ingredientus. Viską išmaišome, marinatu gerai įtriname vištieną, kiek pavyksta, marinatu įtriname ir po vištienos odele. Apdengiame indą maistine plėvele ir dedame į šaldytuvą iki gaminimo.
- Apskrudiname vištieną: keptuvėje gerai įkaitiname aliejų ir dedame vištų gabaliukus kepti odele žemyn. Kepiname ant didelės kaitros 5 minutes, apverčiame ir kepame dar 5 minutes. Apskrudintą vištieną atidedame.
- Keptuvėje turi likti šiek tiek riebalų, jei jų per daug, dalį nupilkite. Į keptuvę įtarkuojame česnaką, beriame raudonėlį ir aitriosios paprikos dribsnius, viską pakepiname apie minutę. Sudedame kubeliais smulkintus saulėje džiovintus pomidorus, pilame sultinį ir grietinėlę, įtarkuojame parmezaną. Viską maišydami kaitiname kelias minutes.
- Į keptuvę prie padažo grąžiname vištieną (dedame odele aukštyn), dedame keptuvę į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame 40 min. Jei jūsų keptuvė negali būti naudojama orkaitėje, tada padažą ir vištieną perkelkite į kepimo formą (nenaudokite per didelės formos, reikia, kad padažas apsemtų dalį vištienos).
- Kol vištiena kepa, paruoškite mėgstamą garnyrą.
- Patiekiame su mėgstamu garnyru, ant viršaus pabarstome tarkuoto parmezano ir smulkintų petražolių.
Vištienos filė gabaliukai keptuvėje
Ingredientai:
- 2-3 valg. š. aliejaus
- 1 arbat. š. druskos
- 1/2 arbat. š. pipirų
- 1 arbat. š. paprikos miltelių
- 1 valg. š. džiovintų žolelių
- 1 arbat. š. česnako miltelių
- 1 valg. š. citrinos sulčių (nebūtina)
Gaminimas:
- Paruoškite vištieną. Vištienos filė gerai nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
- Marinuokite filė gabaliukus. Sudėkite mėsą į dubenį, apšlakstykite aliejumi, suberkite druską, pipirus, paprikos miltelius, žoleles, česnako miltelius ir, jei naudojate, citrinos sultis. Gerai išmaišykite, kad kiekvienas gabaliukas tolygiai pasidengtų prieskoniais.
- Įkaitinkite keptuvę. Ant stiprios ugnies įkaitinkite keptuvę (geriausiai tinka nelimpančio dugno keptuvė arba wok tipo).
- Kepkite mėsą. Sudėkite paruoštus filė gabaliukus į karštą keptuvę. Keptuvėje dalyje gabalėlių neprikraukite - tegul mėsa kepa, o ne troškinasi.
- Apsukite gabaliukus ir baikite kepti. Apverskite filė gabaliukus ir kepkite dar 3-5 minutes, kol iš visų pusių gražiai apskrus ir pilnai iškeps.
- Svarbu neperkepti, nes vištienos filė iškepa labai greitai - per ilgas kepimas ją pavers sausa.
- Gabaliukus geriausia kepti vienu sluoksniu, todėl jei ruošiate didesnį kiekį mėsos - kepkite dalimis.
Pietų ar vakarienės idėjos:
- Patiekite filė gabaliukus su troškintomis arba keptomis daržovėmis - morkomis, žirneliais, cukinijomis ar brokoliais.
- Azijietiškas variantas: Į marinatą įmaišykite imbiero, sezamų aliejaus, šiek tiek sojos padažo ir truputį medaus.
- Nepamirškite patiekalą pagyvinti šviežiomis žolelėmis, ypač pavasarį ar vasarą, kai jos pilnos kvapų.