pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Idėjos Vištienos Krūtinėlei: Receptai Įvairiems Skoniams

Paukštienos krūtinėlė - universalus produktas, leidžiantis greitai ir lengvai paruošti įvairius patiekalus. Jos neutralus skonis puikiai dera su įvairiais ingredientais ir prieskoniais, todėl ji tinka tiek kasdieniam, tiek šventiniam stalui. Šiame straipsnyje apžvelgsime keletą paprastų, greitų ir skanių paukštienos krūtinėlės receptų, pritaikytų įvairiems skoniams ir mitybos poreikiams.

Vištienos Krūtinėlės Pasirinkimas ir Paruošimas

Prieš pradedant gaminti, svarbu tinkamai pasirinkti ir paruošti vištienos krūtinėlę. Štai keletas patarimų:

  • Šviežumas: Rinkitės šviežią, neapdorotą vištienos krūtinėlę. Ji turi būti rožinės spalvos, be nemalonaus kvapo.
  • Dydis ir storis: Jei įmanoma, rinkitės vienodo dydžio ir storio krūtinėles, kad jos tolygiai iškeptų. Jei krūtinėlės nevienodo storio, storesnes dalis galite šiek tiek paploti, kad būtų vienodesnės.
  • Marinavimas: Marinavimas pagerina krūtinėlės skonį ir padeda jai išlikti sultingai. Galite naudoti įvairius marinatus, pagamintus iš aliejaus, citrinos sulčių, prieskonių, žolelių ir kitų ingredientų.
  • Temperatūra: Prieš kepant, leiskite vištienos krūtinėlei šiek tiek atšilti kambario temperatūroje. Tai padės jai tolygiau iškepti.

Pagrindiniai Vištienos Krūtinėlės Kepimo Būdai

Yra įvairių būdų, kaip paruošti vištienos krūtinėlę. Kiekvienas iš jų turi savo privalumų ir suteikia patiekalui skirtingą tekstūrą ir skonį:

  • Kepimas keptuvėje: Tai greitas ir paprastas būdas, tinkantis kasdieniam maistui. Krūtinėlę reikia kepti ant vidutinės ugnies, kol ji taps auksinės spalvos ir visiškai iškeps.
  • Kepimas orkaitėje: Šis būdas leidžia krūtinėlei išlikti sultingai ir tolygiai iškepti. Krūtinėlę reikia kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180°C, kol ji visiškai iškeps.
  • Grilinimas: Grilinimas suteikia krūtinėlei dūmo skonį ir traškią plutelę. Krūtinėlę reikia kepti ant grilio, kol ji visiškai iškeps.
  • Virimas: Virta vištienos krūtinėlė yra liesa ir sveika. Ją galima naudoti salotoms, sumuštiniams ir kitiems patiekalams.
  • Troškinimas: Troškinimas puikiai tinka, kai norima, kad krūtinėlė būtų ypač minkšta ir sultinga. Ją galima troškinti su daržovėmis, padažais ir prieskoniais.

Receptai su Vištienos Krūtinėle

1. Vištienos Krūtinėlė su Citrininiu Padažu

Šis receptas yra paprastas, bet labai skanus. Citrinų padažas suteikia vištienai gaivumo ir aromato.

Ingredientai:

  • 2 vištienos krūtinėlės
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 1 citrinos sultys
  • 1 šaukštelis citrinos žievelės
  • 2 skiltelės česnako, susmulkintos
  • Druska ir pipirai pagal skonį
  • Petražolės, smulkintos (papuošimui)

Gaminimo eiga:

  1. Vištienos krūtinėlę įtrinkite druska ir pipirais.
  2. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų.
  3. Apkepkite vištienos krūtinėlę iš abiejų pusių, kol ji taps auksinės spalvos.
  4. Sumažinkite ugnį, įpilkite citrinos sultis, citrinos žievelę ir česnaką.
  5. Uždenkite keptuvę ir troškinkite, kol vištiena visiškai iškeps (apie 10-15 minučių).
  6. Patiekite, apibarstę petražolėmis.

2. Vištienos Krūtinėlė su Daržovėmis Orkaitėje

Šis receptas yra puikus būdas suderinti mėsą ir daržoves viename patiekale. Galite naudoti įvairias daržoves, priklausomai nuo sezono ir savo skonio.

Ingredientai:

  • 2 vištienos krūtinėlės
  • 1 paprika, supjaustyta
  • 1 svogūnas, supjaustytas
  • 1 cukinija, supjaustyta
  • 1 morka, supjaustyta
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Druska, pipirai, čiobreliai pagal skonį

Gaminimo eiga:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C.
  2. Daržoves sumaišykite su alyvuogių aliejumi, druska, pipirais ir čiobreliais.
  3. Sudėkite daržoves į kepimo skardą.
  4. Ant daržovių uždėkite vištienos krūtinėlę, įtrintą druska ir pipirais.
  5. Kepkite orkaitėje apie 25-30 minučių, arba kol vištiena visiškai iškeps.

3. Vištienos Krūtinėlė su Pesto Padažu

Pesto padažas suteikia vištienai intensyvų bazilikų ir riešutų skonį. Šis patiekalas puikiai tinka su makaronais arba bulvių koše.

Ingredientai:

  • 2 vištienos krūtinėlės
  • 2 šaukštai pesto padažo
  • 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
  • Druska ir pipirai pagal skonį

Gaminimo eiga:

  1. Vištienos krūtinėlę įtrinkite druska ir pipirais.
  2. Aptepkite krūtinėlę pesto padažu.
  3. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų.
  4. Apkepkite vištienos krūtinėlę iš abiejų pusių, kol ji taps auksinės spalvos ir visiškai iškeps.

4. Vištienos Krūtinėlė su Medaus ir Garstyčių Padažu

Šis padažas yra saldus, aštrus ir puikiai tinka vištienai. Jis suteikia jai glazūruotą paviršių ir intensyvų skonį.

Ingredientai:

  • 2 vištienos krūtinėlės
  • 2 šaukštai medaus
  • 2 šaukštai garstyčių (Dijon arba grūdėtų)
  • 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
  • Druska ir pipirai pagal skonį

Gaminimo eiga:

  1. Sumaišykite medų, garstyčias, alyvuogių aliejų, druską ir pipirus.
  2. Vištienos krūtinėlę įtrinkite druska ir pipirais.
  3. Aptepkite krūtinėlę medaus ir garstyčių padažu.
  4. Kepkite keptuvėje arba orkaitėje, kol vištiena visiškai iškeps.

5. Vištienos Krūtinėlės Salotos su Avokadais ir Mangais

Lengvos ir gaivios salotos, puikiai tinkančios pietums ar vakarienei. Avokadai ir mangai suteikia salotoms kremiškumo ir saldumo.

Ingredientai:

  • 2 keptos arba virtos vištienos krūtinėlės, supjaustytos kubeliais
  • 1 avokadas, supjaustytas kubeliais
  • 1 mangas, supjaustytas kubeliais
  • 1/2 raudonojo svogūno, smulkiai supjaustyto
  • 1/4 puodelio kalendros, smulkintos
  • 2 šaukštai citrinos sulčių
  • 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
  • Druska ir pipirai pagal skonį
  • Žalumynai (salotos lapai, rukola)

Gaminimo eiga:

  1. Sumaišykite vištieną, avokadą, mangą, raudonąjį svogūną ir kalendrą.
  2. Atskirai sumaišykite citrinos sultis, alyvuogių aliejų, druską ir pipirus.
  3. Apšlakstykite salotas padažu.
  4. Patiekite ant žalumynų.

6. Vištienos Krūtinėlės Fajitas

Klasikinis meksikietiškas patiekalas, kurį lengva pritaikyti pagal savo skonį. Galite naudoti įvairias daržoves ir prieskonius.

Ingredientai:

  • 2 vištienos krūtinėlės, supjaustytos juostelėmis
  • 1 paprika, supjaustyta juostelėmis (įvairių spalvų)
  • 1 svogūnas, supjaustytas juostelėmis
  • 2 šaukštai aliejaus
  • 1 pakelis fajitas prieskonių mišinio
  • Tortilijos
  • Priedai: grietinė, salsa, gvakamolė, tarkuotas sūris

Gaminimo eiga:

  1. Vištieną sumaišykite su fajitas prieskoniais.
  2. Įkaitinkite aliejų keptuvėje.
  3. Apkepkite vištieną, kol ji taps auksinės spalvos ir visiškai iškeps.
  4. Sudėkite paprikas ir svogūnus, kepkite, kol suminkštės.
  5. Patiekite su tortilijomis ir mėgstamais priedais.

7. Vištienos Krūtinėlė su Grybų Padažu

Šis padažas yra kremiškas, sodrus ir puikiai tinka vištienai. Galite naudoti įvairius grybus, tokius kaip pievagrybiai, baravykai ar šitake.

Ingredientai:

  • 2 vištienos krūtinėlės
  • 200 g grybų, supjaustytų
  • 1 svogūnas, smulkiai supjaustytas
  • 2 skiltelės česnako, susmulkintos
  • 1 šaukštas sviesto
  • 1/2 puodelio grietinėlės (30% riebumo)
  • 1/4 puodelio baltojo vyno (nebūtina)
  • Druska, pipirai, čiobreliai pagal skonį

Gaminimo eiga:

  1. Vištienos krūtinėlę įtrinkite druska ir pipirais.
  2. Keptuvėje ištirpinkite sviestą.
  3. Apkepkite vištieną iš abiejų pusių, kol ji taps auksinės spalvos. Išimkite iš keptuvės ir atidėkite į šalį.
  4. Toje pačioje keptuvėje pakepinkite svogūną ir česnaką, kol suminkštės.
  5. Sudėkite grybus, kepkite, kol suminkštės ir išgaruos skystis.
  6. Įpilkite baltojo vyno (jei naudojate), leiskite jam išgaruoti.
  7. Supilkite grietinėlę, pagardinkite druska, pipirais ir čiobreliais. Troškinkite, kol padažas sutirštės.
  8. Sudėkite vištieną atgal į keptuvę, uždenkite ir troškinkite, kol vištiena visiškai iškeps.

8. Vištienos Krūtinėlė su Špinatų ir Feta Sūrio Įdaru

Šis receptas yra elegantiškas ir skanus, puikiai tinkantis ypatingai progai. Špinatai ir feta sūris suteikia įdarui kremiškumo ir sūrumo.

Ingredientai:

  • 2 vištienos krūtinėlės
  • 100 g špinatų, nuplautų ir susmulkintų
  • 100 g feta sūrio, sutrupinto
  • 1 skiltelė česnako, susmulkinta
  • 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
  • Druska ir pipirai pagal skonį
  • Dantų krapštukai arba virvelė

Gaminimo eiga:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C.
  2. Vištienos krūtinėlę įpjaukite išilgai, bet neperpjaukite iki galo. Atverkite kaip knygą.
  3. Dubenyje sumaišykite špinatus, feta sūrį, česnaką, alyvuogių aliejų, druską ir pipirus.
  4. Įdėkite įdarą į vištienos krūtinėlę.
  5. Užverkite krūtinėlę ir užfiksuokite dantų krapštukais arba apriškite virvele.
  6. Kepkite orkaitėje apie 25-30 minučių, arba kol vištiena visiškai iškeps.

9. Vištienos Krūtinėlės Kepsneliai su Džiūvėsėliais

Klasikinis patiekalas, kuris patiks tiek vaikams, tiek suaugusiems. Kepsneliai yra traškūs iš išorės ir sultingi viduje.

Ingredientai:

  • 2 vištienos krūtinėlės, supjaustytos plonais kepsneliais
  • 1/2 puodelio miltų
  • 1 kiaušinis, išplaktas
  • 1 puodelis džiūvėsėlių (galima naudoti panko džiūvėsėlius)
  • Druska, pipirai, paprika pagal skonį
  • Aliejus kepimui

Gaminimo eiga:

  1. Vištienos kepsnelius pagardinkite druska, pipirais ir paprika.
  2. Apvoliokite kepsnelius miltuose, tada pamirkykite kiaušinyje, o galiausiai apvoliokite džiūvėsėliuose.
  3. Įkaitinkite aliejų keptuvėje.
  4. Kepkite kepsnelius iš abiejų pusių, kol jie taps auksinės spalvos ir visiškai iškeps.

10. Vištienos Krūtinėlės Sriuba su Daržovėmis

Ši sriuba yra soti, maistinga ir puikiai tinka šaltuoju metų laiku. Galite naudoti įvairias daržoves, priklausomai nuo savo skonio.

Ingredientai:

  • 2 vištienos krūtinėlės
  • 8 puodeliai vištienos sultinio
  • 1 svogūnas, supjaustytas
  • 2 morkos, supjaustytos
  • 2 stiebai salierų, supjaustyti
  • 1 puodelis makaronų (smulkių)
  • Druska, pipirai, lauro lapelis pagal skonį
  • Šviežios petražolės, smulkintos

Gaminimo eiga:

  1. Vištienos krūtinėlę įdėkite į puodą, užpilkite sultiniu.
  2. Įdėkite svogūną, morkas, salierus, druską, pipirus ir lauro lapelį.
  3. Užvirkite, sumažinkite ugnį ir virkite, kol vištiena iškeps (apie 20-25 minutes).
  4. Išimkite vištieną iš puodo, atvėsinkite ir supjaustykite kubeliais.
  5. Į sultinį sudėkite makaronus ir virkite, kol jie suminkštės.
  6. Sudėkite vištieną atgal į puodą.
  7. Patiekite, apibarstę petražolėmis.

Kiti receptai ir patarimai

Įdaryta vištienos krūtinėlė su Šv. Kalėdomis kvepiančiu įdaru

Ingredientai:

  • 4 vištienos krūtinėlės
  • 100 g brie sūrio
  • 100 g špinatų lapų
  • 60 g spanguolių padažo
  • Alyvuogių aliejaus
  • Rozmarino šakelės
  • Druskos
  • Pipirų

Gaminimo eiga:

  1. Vištienos krūtinėlėje išpjaukite kišenėles. Paskaninkite druska ir pipirais.
  2. Į kiekvieną kišenėlę dėkite špinatų ir po šaukštą spanguolių padažo. Tuomet įdėkite gabalėlį brie sūrio.
  3. Ant įkaitintos keptuvės dėkite rozmarino šakelę ir apskrudinkite vištienos krūtinėlę iš abiejų pusių 2-3 minutes.
  4. Vištieną dėkite į orkaitę ir kepkite 15 minučių 190 laipsnių temperatūroje.

Vištienos krūtinėlės marinavimas

Ingredientai:

  • Imbieras: 1.00 vnt.
  • Kuminai: 1.00 arbat. š.
  • Citrinos: 1.00 vnt. (2 arbat.š. sulčių)

Vištienos krūtinėlės marinatas

Ingredientai:

  • Imbieras: 1.00 arbat. š.
  • Česnakai: 5.00 g (1 arbat. š.)
  • Apelsinai: 1.00 vnt. (1 arbat. š. žievelės)
  • Druska: 1.00 arbat. š.

Vištienos krūtinėlės marinatas

Ingredientai:

  • Druska: 2.00 arbat. š.
  • Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š.
  • Actas: 2.00 valg. š.

Vištienos krūtinėlės marinatas

Ingredientai:

  • Druska: 0.50 arbat. š.
  • Pipirai: 1.00 arbat. š.
  • Česnakai: 3.00 skiltelės ((šviežio arba 1 v. š. granuliuoto)
  • Kalendros: 2.00 arbat. š.
  • Citrinos: 2.00 valg. š.

Žaliojo aptepo paruošimas:

  1. Kokosų drožles pamirkykite truputyje vandens, mėtų ir petražolių lapelius suplėšykite, svogūnėlį ir papriką sukapokite, česnaką sugrūskite, imbierą smulkiai sutarkuokite, kuminus sugrūskite arba sumalkite kavamale.
  2. Ryžius biriai išvirkite pagal nurodymus ant pakuotės. Mėsą aptepkite aliejumi ir iškepkite ant grotelių (kepkite po 8 min. iš kiekvienos pusės).

Ekspertės patarimai, kaip paruošti sultingą vištienos krūtinėlę namuose:

  1. Palaikykite sūdytame vandenyje: Pripildykite indą vėsaus vandens, pasūdykite ir įmerkite vištienos krūtinėlę bei palaikykite iki pusvalandžio. Šis metodas padės ilgiau išlaikyti jos drėgmę.
  2. Neatsisakykite marinato: Marinatas ne tik suteikia ypatingo skonio, bet ir veikia kaip apsauginis sluoksnis, sulaikantis mėsos sultis jos viduje. Marinuoti patarčiau bent valandą, o jei neskubate - galima ir per naktį.
  3. Riebalai - būtini: Kepant liesą mėsą būtina naudoti riebalus - jie suteikia jai minkštumo ir drėgnumo.
  4. Stebėkite kepimo laiką: Vienas pagrindinių patarimų - neperkepti vištienos. Kepimo laiką ir temperatūrą reikėtų stebėti tiek kepant keptuvėje, tiek orkaitėje.
  5. Leiskite kiek atvėsti: Pagaminus, maisto žinovė pataria neskubėti iškart skanauti - leiskite patiekalui šiek tiek atvėsti.

Vištienos krūtinėlė įdaryta mocarela

Ingredientai:

  • Vištienos krūtinėlės: 4 vnt., apie 150-200 g kiekviena.
  • Mocarelos sūris: 200 g, geriausia šviežia mocarela, supjaustyta griežinėliais arba kubeliais.
  • Švieži bazilikai: 1 ryšelis, smulkiai supjaustytas.
  • Džiovinti pomidorai aliejuje: 100 g, nusausinti ir supjaustyti smulkiais gabalėliais.
  • Česnakas: 2 skiltelės, smulkiai sukapotos.
  • Alyvuogių aliejus: 2 šaukštai.
  • Druska ir pipirai: Pagal skonį.
  • Prieskoniai (nebūtinai): Džiovintas raudonėlis, čiobrelis, paprika - pagal skonį.

Gaminimo eiga:

  1. Paruošimas: Nuplaukite vištienos krūtinėles ir nusausinkite. Atsargiai įpjaukite kiekvieną krūtinėlę išilgai, bet neperpjaukite iki galo. Turėtumėte gauti "kišenę".
  2. Įdaro Paruošimas: Dubenyje sumaišykite mocarelos sūrį, smulkintus bazilikus, džiovintus pomidorus ir smulkintą česnaką. Pagal skonį įberkite druskos, pipirų ir kitų pasirinktų prieskonių.
  3. Krūtinėlių Įdarymas: Atsargiai atverkite kiekvieną vištienos krūtinėlės "kišenę" ir įdėkite į ją paruoštą įdarą. Stenkitės neperkrauti, kad įdaras neišbėgtų kepant.
  4. Kepimas:
    • Keptuvėje: Įkaitinkite keptuvę su alyvuogių aliejumi ant vidutinės ugnies. Atsargiai dėkite įdarytas vištienos krūtinėles į keptuvę ir kepkite apie 5-7 minutes iš kiekvienos pusės, arba kol vištiena bus visiškai iškepusi ir įdaras išsilydys.
    • Orkaitėje: Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Sudėkite įdarytas vištienos krūtinėles į kepimo indą, pateptą alyvuogių aliejumi. Kepkite orkaitėje apie 20-25 minutes, arba kol vištiena bus visiškai iškepusi ir įdaras išsilydys.
    • Ant Grilio: Įkaitinkite grilį iki vidutinės temperatūros. Patepkite groteles alyvuogių aliejumi. Dėkite įdarytas vištienos krūtinėles ant grilio ir kepkite apie 6-8 minutes iš kiekvienos pusės, arba kol vištiena bus visiškai iškepusi ir įdaras išsilydys.
  5. Patiekimas: Iškepusias vištienos krūtinėles leiskite šiek tiek atvėsti prieš patiekiant. Patiekite su mėgstamu garnyru. Puikiai tinka su šviežiomis salotomis, keptomis daržovėmis, bulvių koše ar ryžiais. Papuoškite šviežiais bazilikais arba petražolėmis.

Patarimai ir gudrybės:

  • Sūrio pasirinkimas: Jei neturite mocarelos, galite naudoti kitą gerai besilydantį sūrį, pavyzdžiui, Gouda, Cheddar ar net fetą.
  • Įdaro variacijos: Galite eksperimentuoti su įvairiais įdarais. Pavyzdžiui, į įdarą galite įdėti smulkintų grybų, špinatų, saulėje džiovintų pomidorų, pesto padažo ar net smulkinto kumpio.
  • Vištienos marinavimas: Prieš įdarant, vištienos krūtinėles galite pamarinuoti. Marinatas gali būti pagamintas iš alyvuogių aliejaus, citrinos sulčių, česnako, druskos, pipirų ir kitų mėgstamų prieskonių.
  • Kepimo laikas: Kepimo laikas priklauso nuo vištienos krūtinėlių storio ir kepimo būdo.
  • Patiekimas: Vištienos krūtinėlę įdarytą mocarela galite patiekti tiek karštą, tiek šaltą. Šaltas patiekalas puikiai tinka piknikams ar kaip užkandis.

Variacijos ir pasiūlymai:

  • Itališka Versija: Naudokite itališkus prieskonius, tokius kaip raudonėlis, bazilikas ir česnakas. Į įdarą įdėkite saulėje džiovintų pomidorų ir šiek tiek pesto padažo. Patiekite su spagečiais ir pomidorų padažu.
  • Graikiška Versija: Į įdarą įdėkite fetos sūrio, alyvuogių, špinatų ir citrinos žievelės. Pagardinkite džiovintu raudonėliu ir čiobreliu. Patiekite su graikiškomis salotomis ir tzatziki padažu.
  • Meksikietiška Versija: Į įdarą įdėkite čederio sūrio, smulkinto jalapeno pipiro, kukurūzų ir juodųjų pupelių. Pagardinkite čili milteliais ir kuminais. Patiekite su ryžiais, guacamole ir salsa padažu.
  • Azijietiška Versija: Į įdarą įdėkite smulkintų grybų, imbiero, česnako ir sojos padažo. Patiekite su ryžiais ir keptomis daržovėmis.

Mitybos faktai (apytiksliai):

  • Kalorijos: Apie 350-400 kcal
  • Baltymai: Apie 40-45 g
  • Riebalai: Apie 15-20 g
  • Angliavandeniai: Apie 5-10 g

Kiti receptai:

Orkaitėje kepta į šoninę įvyniota vištienos krūtinėlė ir kalafiorų maltinukai - greitai pagaminama beveik karališka vakarienė.

Ingredientai:

  • 4 vištienos krūtinėlių gabaliukai po ~130-140 g
  • Druskos, pipirų
  • Bazilikų lapelių
  • 8-12 griežinėlių šaltai rūkytos šoninės

Maltiniams:

  • 200 g žiedinio kopūsto
  • Ryšelio petražolių
  • 1 skiltelės česnako
  • 1 kiaušinio
  • 50 g tarkuoto sūrio
  • 30 ml aliejaus
  • 1 šaukštelio malto kumino
  • 1 šaukštelio maltos kalendros
  • Žiupsnelio aitriosios paprikos
  • Žiupsnelio druskos

Gaminimo eiga:

  1. Vištieną pasūdykite, pabarstykite pipirais ir uždėkite baziliko lapelių. Viską apvyniokite šoninės griežinėliais. Dėkite į skardą ir kepkite apie 20 min.
  2. Trintuvu sutrinkite žiedinį kopūstą, susmulkinkite petražoles ir česnaką. Visus produktus maltiniams sutrinkite kartu iki vienalytės masės.
  3. Skardą išklokite kepimo popieriumi. Formuokite nedidelius maltinius. Šaukite į orkaitę ir kepkite apie 20 min.

Įdarytos vištienos krūtinėlės receptas

Ingredientai:

  • Aliejus: 3.00 valg. š.

Gaminimo eiga:

  1. Į verdantį pasūdytą vandenį suberkite ryžius ir virkite apie 15 min.