pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Marmurinis moliūgų pyrago receptas

Prasidėjus rudeniui, pats metas kepti moliūgų kepinius. Šiandien siūlau iškepti keksiuką iš moliūgų tyrės, pridedant kakavos miltelių. Gaunasi gražus, skanus ir kvapnus dviejų spalvų keksiukas! Keksiukas yra labai minkštas, aromatas nuostabus, struktūra neįtikėtinai švelni ir keksas tiesiog tirpsta burnoje!

Marmurinis moliūgų keksas su šokoladu

Marmurinis moliūgų keksas su šokoladu - puikus desertas rudens sezonui. Dietologai tikrai labai nepyktų, jei tokiu gardėsiu pasilepintumėte laiks nuo laiko, nes riebalų čia - minimumas, o ir cukraus nedaug.

Ingredientai:

  • 415 g miltų (naudojau speltų, apie 1/3 kiekio dėjau viso grūdo)
  • 300 g rudojo cukraus (smaližiai gali dėti mažiausiai 350 g)
  • 2 ir 3/4 šaukštelio kepimo miltelių
  • 1 šaukštelis kepimo sodos
  • 1 šaukštelis malto cinamono
  • 1 šaukštelis malto imbiero
  • 2 dideli kiaušiniai
  • 500 ml kepto moliūgo piure (iškepkite moliūgą orkaitėje, atvėsinkite ir suplakite blenderiu iki vientisos masės)
  • 250 ml kefyro
  • 60 ml rapsų arba saulėgrąžų aliejaus
  • 60 g kakavos

Gaminimas:

  1. Orkaitę įkaitinkite iki 170C laipsnių temperatūros. Pailgą kekso kepimo formą ištepkite riebalais (sviestu) ir pabarstykite miltais (arba išklokite kepimo popieriumi).
  2. Viename dubenyje sumaišykite birius produktus: miltus, cukrų, kepimo miltelius, sodą, cinamoną ir imbierą (tik nedėkite kakavos).
  3. Kitame dubenyje lengvai išplakite kiaušinius, sudėkite moliūgo piure, 3/4 kiekio kefyro, aliejų, ir viską sumaišykite. Tada dalimis dėkite sausų ingredientų mišinį ir gerai išmaišykite (neplakite, maišykite tik tol, kol susijungs ingredientai). Padalinkite tešlą į dvi dalis. Į vieną dalį tešlos supilkite likusį kefyrą ir suberkite kakavą (geriausia per sietelį, kad geriau susimaišytų), ir išmaišykite.
  4. Dėkite šaukštu tešlą į kepimo skardą, vis pamaišydami šviesią tešlą su tamsia. Pabaigoje mediniu pagaliuku dar pamakaluokite per visą kekso masę, kad viduje šios dvi spalvos taip pat šiek tiek pasimaišytų, kad iškepęs keksas būtų gražesnis.
  5. Pašaukite keksą į orkaitę ir kepkite apie 60-75 minutes arba, kol įbedę medinį pagaliuką, jį ištrauksite sausą.
  6. Atvėsinkite pyragą ant grotelių ir tik tada pjaustykite.

Kiekvienąkart, kai pagaminu kokį naują patiekalą su moliūgais, pagalvoju, kad jau šitas tai tikrai buvo paskutinis, nes daugiau receptų, mano dar neišmėgintų, neįmanoma išrasti! Taip buvo ir su šiuo keksu. Jau buvau atpratusi pyragams tešlą maišyti ranka! Visuomet jungiu savo virtuvinį kombainą! Bet kad viskas čia taip paprasta, kad neverta teršti jokios įrangos - pakanka dviejų dubenų ir patogios šluotelės (arba šaukšto!).

Patarimai ir gudrybės

Smaližiai gali keksą pagardinti kokiu šokolado ar karamelės glajumi, tačiau man saldumo pakako.

Marmurinis moliūgų šokoladinis keksiukas

Ingredientai:

  • Moliūgų sluoksniui į dubenį suberkite 125 gramus paruoštos moliūgų tyrės, suberkite 75 gramus cukraus, vanilinio cukraus, 1 kiaušinį ir citrinos žievelę.
  • Supilkite 40 gramų bekvapio augalinio aliejaus ir gerai išmaišykite.
  • Suberkite 125 gramus miltų ir 1 arbatinį šaukštelį (tai yra 5 gramus) kepimo miltelių.
  • Šokoladinei tešlai imkite 125 gramus moliūgų tyrės, 75 gramus cukraus, 1 kiaušinį ir 40 gramų augalinio aliejaus. Sumaišykite visus ingredientus.
  • Suberkite miltus (100 gramų), kakavos miltelius ir 1 arbatinį šaukštelį (5 gramus) kepimo miltelių.
  • Sumaišykite visus ingredientus, kad gautumėte šokoladinę tešlą.

Gaminimas:

  1. Pirmiausia paruošime moliūgų tyrę. Nuluptą moliūgą supjaustykite nedideliais gabalėliais. Paruoškite jį jums patogiu būdu. Mikrobangų krosnelėje kepiau 15 minučių visu galingumu, kol moliūgai suminkštėjo.
  2. Kepimo laikas gali skirtis priklausomai nuo supjaustyto moliūgo dydžio. Kai tik moliūgas taps minkštas, išimkite. Nereikia pilti vandens.
  3. Iškeptą moliūgą dėkite į blenderį.
  4. Sumalkite į tyrę. Taip pat galite naudoti blenderį. Leiskite moliūgų tyrei atvėsti.
  5. Naudodami du šaukštus, į formą pakaitomis dėkite moliūgų ir šokolado tešlą šaškių lentos raštu. Aš gavau tris tokius sluoksnius.
  6. Išimkite pyragą ir leiskite šiek tiek atvėsti formoje.
  7. Tada atsargiai perkelkite į lėkštę ir atvėsinkite.

Marmurinis moliūgų šokoladinis keksiukas yra paruoštas! Gero apetito!