pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Varškės Pyragas su Mandarinais: Kalėdinis Receptas

Iki Kalėdų liko visai nedaug, tad pats metas pradėti galvoti apie šventinius patiekalus. Šis varškės pyragas su mandarinais ne tik puikiai tinka Kalėdų stalui, bet ir kvepia Kalėdomis - vanile, mandarinais, cinamonu ir gvazdikėliais. Tai puikus desertas, kuris pradžiugins visą šeimą.

Štai taip ir ateina Kalėdos. Lėtai ir greitai, lauktai, o tuo pačiu - netikėtai. Tyliai, bet garsiai. Susizgrimbi niūniuojantis dar prieš dešimtmetį mintinai išmoktą šventinę melodiją, ir abejonių nelieka. Jau. Ranka pasiekiamos, per porą akies mirksnių nutolusios, į širdis ir mintis besiveržiančios, mažus kasdienius stebuklus žadančios. Mandarinais ir pyragais kvepiančios.

Šis receptas sukurtas kartu su „DVARO“. Kaip ir puriems, žiema kvepiantiems pyragams, taip ir kiekvienai dienai stengiuosi rinktis tikrą maistą: „DVARO“ sviestą, mažiausiai 82 proc. riebumo, riebią „DVARO“ grietinę, kokybišką varškę ir pieną.

Pyragas iškepė puikus: purus biskvitas, tobulai glotnios kreminės varškės sluoksnelis ir švelniai karstelėję mandarinai saldžiame sirupe. Neišsigąskite karstelėjimo - jis nėra ryškus, malonus. Šiek tiek primena greipfrutus ir sukuria labai gerą balansą su saldžiu biskvitu.

Receptas: Varškės Pyragas su Mandarinais

Porcijos: 16

Paruošimo laikas: 35 min.

Kepimo laikas: 40-45 min.

Ingredientai

Sirupui:

  • 1 stiklinės (250 ml) vandens
  • 5-6 cinamono lazdelių
  • 4-5 žvaigždinių anyžių
  • ½ stiklinės (100 g) cukraus
  • 8 vidutinio dydžio mandarinų

Varškės kremui:

  • 300 g „Dvaro“ varškės (9 proc. riebumo)
  • 100 g „Dvaro“ grietinės (40 proc. riebumo)
  • 3 valg. š. kukurūzų krakmolo
  • ¼ stiklinės (50 g) cukraus
  • 2 didelių kiaušinių

Tešlai:

  • 120 g minkšto „Dvaro“ sviesto (82 proc. riebumo)
  • ¾ stiklinės (150 g) cukraus
  • 2 didelių kiaušinių
  • 1 arb. š. valinės ekstrakto
  • 2 stiklinių (280 g) miltų
  • 1 arb. š. kepimo miltelių
  • ½ arb. š. druskos
  • ½ stiklinės (125 ml) „Dvaro“ pieno (3,5 proc. riebumo)

Gaminimo eiga

  1. Paruoškite varškės kremą. Varškę ir grietinę sudėkite į vidutinio dydžio dubenį. Maisto smulkintuvu pertrinkite iki visiškai lygios, vientisos tekstūros masės - kol visiškai neliks varškės gumuliukų. Suberkite kukurūzų krakmolą ir gerai išmaišykite.
  2. Išplakite kiaušinius. Atskirame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinius su cukrumi, kol cukrus ištirps. Supilkite į varškės ir grietinės masę. Išmaišykite ir atidėkite į šalį.
  3. Paruoškite mandarinų sluoksnį. Į nedidelį puodą supilkite vandenį, sudėkite cinamono lazdeles ir žvaigždinius anyžius. Leiskite užvirti ir virkite apie 8 minutes, kol skysčio tūris sumažės dvigubai.
  4. Paruoškite karamelinį sirupą. Į keptuvę suberkite cukrų. Kaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies, kartais vis pavartydami keptuvę (cukraus nemaišykite!), kol cukrus ištirps. Kaitinkite dar porą minučių, kol cukrus ims karamelizuotis. Tuomet labai lėtai supilkite vandenį su visais prieskoniais. Sirupas ims kunkuliuoti - būkite atsargūs! Pakaitinkite dar porą minučių, kol karamelė ims tirštėti, tuomet nuimkite nuo ugnies.
  5. Paruoškite mandarinus. Mandarinų žieveles nutarkuokite ir atidėkite į šalį tešlai. Tuomet nulupkite ir supjaustykite maždaug 5 mm storio riekelėmis.
  6. Paruoškite tešlą. Sviestą ir cukrų sudėkite į didelį dubenį. Suberkite nutarkuotas mandarinų žieveles. Plakite elektriniu plaktuvu apie 3-4 minutes, kol cukrus ištirps, masė pabars ir jos tūris padidės. Po vieną įmuškite kiaušinius ir po kiekvieno gerai išplakite. Įmaišykite vanilės ekstraktą.
  7. Sumaišykite sausus ingredientus. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Suberkite į plakinį ir išmaišykite, kol neliks sausų miltų.
  8. Sumaišykite tešlą. Galiausiai supilkite į tešlą pieną ir gerai išmaišykite, kol gausite vientisos tekstūros tešlą.
  9. Paruoškite kepimo formą. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros (kepimo režimas - su ventiliatoriumi). Kepimo formą (25-26 cm skersmens) išklokite kepimo popieriumi.
  10. Dėkite ingredientus į formą. Ant kepimo formos dugno supilkite sirupą su prieskoniais. Ant viršaus vienas šalia kito, šiek tiek paspausdami, sudėliokite mandarinų griežinėlius.
  11. Supilkite tešlą ir kremą. Pusę paruoštos tešlos tolygiai supilkite ant mandarinų griežinėlių. Ant viršaus tolygiai paskleiskite varškės kremą, ant šio - supilkite likusią tešlą. Paviršių išlyginkite.
  12. Kepkite pyragą. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40-45 minutes. Ar pyragas jau iškepęs, patikrinkite mediniu pagaliuku - įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro jis turi būti švarus. Jei viršus ima ruduoti per greitai, uždenkite formą lakštu kepimo folijos ir kepkite toliau.
  13. Atvėsinkite pyragą. Pyragui iškepus, išimkite jį iš orkaitės ir, kol dar karštas, aštriu peiliu apipjaukite aplink kraštus. Apie 10 minučių vėsinkite kepimo formoje, tuomet išverskite į didelę lėkštę ar ant padėklo.
  14. Patiekite. Patiekite dar šiltą arba jau atvėsusį.

Šis varškės pyragas su mandarinais neturi trūkumų ir yra tikrai nuostabiai skanus! Skanaus!