pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Geriausi Jautienos Kepenėlių Receptai

Jautienos kepenėlės su kepintais svogūnais

Nida Degutienė (Nidos receptai): Kiekviena šeima, net neabejoju, turi savo iš kartos į kartą perduodamų receptų! Vienas mano tokių iš kartos į kartą perduodamų receptų yra kepenėlės.

Jautienos kepeneliu receptai

Jautienos kepenys - karvės arba jaučio kepenys. Skaityti daugiau >>Cepelinai su kepenų įdaruGreitas kepenėlių paštetasGrikių ir kepenėlių kepsneliaiKepenėlės grietininiame padažeKepenėlės su baravykų padažuKepenėlių tortasSkanios jautienos kepenėlės baltame padažeSkanutėlės kepenėlės garstyčių padažeSuper skanios troškintos kepenėlėsTroškintos kepenėlės grietinės ir pomidorų padaže
Draugaujam ?
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital

Jautienos kepenėlės: šimtmečio receptas

Kiekviena šeima, net neabejoju, turi savo šimtmečio receptų! Šiomis dienomis, kai tuoj tuoj švęsime patį gražiausią Lietuvos jubiliejų, šimtmečio dvasia skverbiasi nuo virtuvės iki muzikos, nuo kino juostų iki socialinių akcijų. Man atrodo, jog tai puikus būdas pagalvoti ir apie savo šeimos šimto metų istoriją. Nors skamba tas šimtas metų makabriškai, bet juk patys pagalvokite – tiek (ir dar daugiau!) gali išgyventi vienas žmogus! Tad jei esate prikaupę receptų patiekalų, kuriuos gamino jūsų mamos, o mamos išmoko iš savo mamų ar močiučių – tai jau greičiausiai ir turite savo šeimos šimtmečio receptus!!

Vienas mano tokių iš kartos į kartą perduodamų receptų yra kepenėlės. Vištienos kepenėlės – tai jau „šių laikų” prabanga, nes tikrai žinau, kad kaime mano močiutė neturėdavo vienu metu vištienos kepenėlių tiek, kad užtektų visai šeimai vakarienei. O štai jautienos kepenys – jau visai kas kita! Šių ne tik užtekdavo, bet dar ir likdavo.

Mano močiutė, o vėliau ir mama, jautienos kepenėles gamindavo vienu ir tuo pačiu būdu: jas pradžioje apkepindavo, o paskui patiekdavo su daug pakepintų svogūnų. Paprasta kaip dukart du, tačiau skanu – kaip dukart dešimt:) (tiems, kas mėgsta kepenėles, savaime aišku:)) Iš kiaulienos kepenėlių močiutė darydavo paštetą, mat jos ne tokios naudingos organizmui kaip jautienos (sako, ir ne tokios gardžios). O štai jautienos kepenėlės būdavo tikra šventė!

Pagaminau. Šiek tiek receptą „pakoregavau” savo akcentėliais, bet dėl jų, esu tikra, mano močiutė tikrai nebūtų supykusi 🙂 Valgėm, net ausys linko. Nuo šiol kiekvienąkart klausinėsiu visų mėsininkų – gal netyčia (juk pasitaiko stebuklų!!) turi jautienos kepenų… Nes tokių progų praleisti nevalia:) O ir jums rekomenduoju pasilepinti gardžiu senovišku patiekalu ir pasipildyti savo organizmus geležies atsargomis!:)

P.S. Kepenės – tikrai ne fotogeniškas dalykas:) Viršeliui nuotraukos gal ir netinkamos, bet tikiuosi, kad sugundysiu išbandyti.

Jautienos kepeneliu receptai

Tandoori vištienos iešmeliai karšto oro gruzdintuvėje (arba orkaitėje)Brokolių, kalafiorų ir šoninės salotosAtsiųsk savo receptąPatiekalo tipasValentino dienaiValgome sveikiau!ApkepaiBlynai, vafliaiDesertaiGėrimaiGėrimai su alkoholiuKaršti patiekalaiKonservuoti patiekalaiKošės, tyrėsKremai ir padažaiPicosPyragai, kepiniaiSalotos, mišrainėsGarnyraiSriubosSumuštiniaiTroškiniaiUžkandžiaiPagr. ingredientasAvienaBulvėsDaržovėsGrybaiJautienaKiaulienaKiaušiniai ir pieno produktaiMiltai ir kruoposSojaVeršienaVaisiai ir uogosŽvėrienaPaukštienaMakaronaiŠokoladasŽuvis ir jūros gėrybėsRiešutaiProgaUžgavėnių idėjosMamos dienos skanėstaiTėvelių dienaiVelykiniai patiekalaiValentino dienaiKalėdų patiekalaiKūčių patiekalaiGimtadienio patiekalaiJoninių skanėstaiHelovinasNaujiesiems MetamsVestuviniai patiekalaiPyragų dienaPasaulio virtuvėAirijos virtuvėAmerikos virtuvėAnglijos virtuvėArgentinos virtuvėArmėnijos virtuvėAustrijos virtuvėBaltarusijos virtuvėBrazilijos virtuvėBulgariška virtuvėDanijos virtuvėGraikijos virtuvėGruzijos virtuvėIndijos virtuvėIspanijos virtuvėItalijos virtuvėJaponijos virtuvėKinijos virtuvėKorėjiečių virtuvėLenkijos virtuvėLietuvos virtuvėMaroko virtuvėMeksikos virtuvėNorvegiška virtuvėOlandijos virtuvėPrancūzijos virtuvėRusijos virtuvėŠvedijos virtuvėŠveicarijos virtuvėSlovakijos virtuvėSuomių virtuvėTailando virtuvėTibeto virtuvėTotorių virtuvėTurkijos virtuvėUkrainos virtuvėVengrijos virtuvėVokietijos virtuvėLatvijos virtuvėČekų virtuvėPagal paiešką: “jautienos kepenys receptas” rasta receptų 1000Skanūs jautienos kepenėlių kepsneliaiSkanutėlės kepenėlės garstyčių padaže

Jaučio kepenų paštetas

1 kg jaučio kepenų3 šaukštų ghi sviestoAlyvuogių aliejausSvogūnoMorkosSaujelės šviežių čiobreliųDruskos2 šaukštų brendžio arba konjako (nebūtina)Šviežiai tarkuoto muskato riešutoJuodųjų pipirų150 ml obuolių sulčių50 g lydyto sviesto

Supjaustome kepenis smulkesniais gabalėliais. Į tą pačią keptuvę įpilame dar šlakelį aliejaus, jame apkepame kepenų gabaliukus – tik ne visus iškart, kad neperkrautume keptuvės ir jos nepradėtų troškintis. Kepame pavartydami ant abiejų pusių, kol gražiai paskrus. Apkepusius gabalėlius taip pat išimame į atskirą lėkštę ir dedame kepti kitus.

Kai kepenėlės apskrunda, grąžiname jas visas į keptuvę. Pilame stipraus alkoholinio gėrimo ir pakaitiname, kol nugaruos alkoholis. Įtarkuojame muskato riešuto, pagardiname druska, juodaisiais pipirais ir užpilame obuolių sultimis. Keptuvę uždengiame dangčiu ir patroškiname dar apie 7-10 minučių, kad sultys susikoncentruotų, o kepenėlės spėtų pilnai suminkštėti.

Reklama41011

Paskutinis žingsnis – viską sutrinti elektriniu trintuvu. Į jo indą sudedame kepenėles (su visu skysčiu), troškintas daržoves, įpilame lydyto sviesto, beriame juodųjų pipirų. Viską sutriname iki tyrės konsistencijos. Paragaujame, ar netrūksta druskos. Paštetą perpilame į serviravimo indą ar kelis indelius ir atvėsiname.

Kaip skaniai paruošti kepenėles? Pasakojame ir dalinamės receptais!

Kepenėlės - ypač maistingas, tačiau, deja, primirštas produktas. Dažnas yra girdėjęs apie kepenėlių naudą, tačiau jų privengia, nes nemoka paruošti tikrai skaniai. Dalinamės naudingais patarimais ir siūlome pasigardžiuoti kepenėlėmis, kurias puikiai pagaminti tikrai lengviau, nei manote!

Kepenėlės - paneigiame mitus ir atrandame naudą

Kepenėlės kartais laikomos „nešvariu“ organu, nes jos dalyvauja medžiagų apykaitoje, neutralizuoja ir iš kraujotakos šalina toksinus (pavyzdžiui, vaistus, nuodus, kitas organizmui pavojingas chemines medžiagas). Būgštavimai dėl kepenėlių keliamo pavojaus sveikatai yra nepagrįsti - taip, kepenys iš tiesų yra vienas iš organizmų „filtrų“, tačiau potencialiai žalingos medžiagos jose beveik (išskyrus retus apsinuodijimus sunkiaisiais metalais) nesikaupia. Pagrindinė toksinų „saugykla“ yra riebalai, jie taip pat, tiesa, neilgai cirkuliuoja kraujyje, nedidelė pavojingų medžiagų dalis kaupiasi kauluose ir sąnariuose, limfinėje sistemoje.

Kepenys, savo ruožtu, sukaupia didelius kiekius organizmui ypač naudingų medžiagų: vitaminų A, D, B12, K, PP, folio rūgšties (jos ypač daug paukštienos kepenėlėse), geležies, vario, cinko, natrio. Kepelėse gausu visaverčių baltymų, kaloringumu jos primena jautieną.

Kepenų į savo mitybą turėtų įtraukti anemija sergantieji ar į ją linkę, po ligų ir traumų sveikstantys, ilgai antibiotikus vartoję, toliau nuo pusiaujo (tad ir Lietuvoje) gyvenantys ir vitamino D nuolat stokojantys žmonės, didžiulį folio rūgšties poreikį turinčios nėščiosios (ar pastoti bandančios moterys), žindyvės.

Kepenys gan „koncentruotas“, nemažai cholesterolio turintis produktas, tad jį vartoti reikėtų saikingai (ypač vaikams), ne dažniau, nei kartą per savaitę. Kepenėlių nereikėtų valgyti laikantis dietinės mitybos taisyklių, pavyzdžiui, sergant pankreatitu, podagra.

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

Kepenėlių pasirinkimas ir paruošimas - pažadame, bus skanu

Šviežių kepenėlių pasirinkimas. Pagrindinė sąlyga renkantis skanias ir sveikatai naudingas kepenėles yra gyvulio ar paukščio amžius, jo šėrimas ir gyvenimo sąlygos bei kepenėlių šviežumas.