pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip Virti Uogienes: Receptai ir Patarimai

Europoje uogienių virimo populiarumas šoktelėjo. Nes ir taip gyvename tik kompiuterio ekranuose, tad norint atgauti pusiausvyrą reikia padaryti ir ką nors už ekrano. Tuo labiau kad su šiuolaikinėmis priemonėm uogienių virimas yra vienas juokas ir jei vis dar manote, jog uogienių virimas yra alinantis trijų dienų darbas - tai kuo greičiau meskite tai iš galvos!

Pagrindiniai klausimai pradedantiesiems uogienių virėjams

Kokių puodų ir įrankių reikia uogienių virėjams?

Virdama uogienes niekur papildomai vandens nepilu - jo pakanka tiek, kiek yra vaisiuose ir uogose. Tad uogienėms virti niekada nepamaišys storadugnis puodas, kuriame vaisiai ir uogos neprilips prie dugno, kol iš jų išsiskirs vanduo. Jei tokio neturite, ne bėda, tik verdamą uogienę reiks šiek tiek dažniau pamaišyti.

Geriausia ir paprasčiausia maišyti mediniu šaukštu, nes jis neįkaista, nebraižo puodo, o svarbiausia - nereaguoja su uogomis ir vaisiais, uogienei nesuteikia nemalonaus skonio (jei turite tik įprastą šaukštą, naudokite jį, tik nelaikykite verdančiame puode). Svarbu paragavus uogienės to paties šaukšto nekišti atgal į puodą: šaukštą nuplaukite arba paimkite kitą.

Kiek cukraus dėti?

Jei naudosite įprastą cukrų, 1 kilogramui uogų ar vaisių skirkite 1 kilogramą cukraus. Jei rinksitės specialų cukrų uogienėms, jo reikės perpus mažiau -1 kilogramui uogų ar vaisių pakaks 1/2 kilogramo cukraus, o jo saldumas neužgoš vaisių ir uogų skonio.

Kiek laiko virti uogienę?

Šiais laikais su specialiu cukrumi uogienės išverda per 10-15 minučių, tad uogos ir vaisiai nepervirs, bus išsaugota natūrali jų spalva, aromatas ir, reikia tikėt, daugiau vitaminų. Kaip ir minėjo Mantas, mūsų močiutės uogienes virdavo kartais ir 2 valandas, kad uogienė sutirštėtų, nerūgtų, nepelytų ir dangteliai nenusproginėtų nuo uogienių stiklainių.

Kaip paruošti stiklainius?

Aišku, svarbiausia, kad stiklainiai būtų švarūs, be jokių riebalų. Kai kas mėgsta kaitinti stiklainius orkaitėje, bet man pakanka juos išplauti su soda bei kempine ir perlieti karštu vandeniu. Senus dangtelius verdančiame vandenyje paverdu minutę kitą, o naujus tik perlieju karštu vandeniu. Beje, supylę uogienes palikite juos atvėsti ir jokiu būdu nepalikite apvertę aukštyn kojom!

Šiuolaikinis uogienių virimas

  1. Į puodą supilame vaisius ir uogas.
  2. Kai jie pradeda garuoti, supilame cukrų uogienėms, pamaišome.
  3. Leidžiame viskam ramiai paburbuliuoti (iki 15 minučių).
  4. Išjungiam kaitinimą, jei susidaro putos, jas nugriebiam, 10 min. palaukiam ir supilam į stiklainius.

Du uogienių virimo būdai

Yra du virimo būdai - klasikinis ir vadinamasis „penkių minučių”. Tada uogas su cukrumi reikia dėti ant ugnies, užvirinti ir virti - nuo 10 iki 30 minučių (priklausomai nuo uogų ir vaisių). „Penkių minučių” ruošiamas kitaip: uogas su cukrumi reikia užvirinti, virti 5 minutes, nukelti nuo ugnies ir palikti visiškai atvėsti.

Kiek laiko virti skirtingas uogas?

  • aviečių - jas reikia virti 10-15 min.

Verdant bet kokią uogienę, virėjas susiduria su dviem problemom: kaip išlaikyti uogų skonį, kvapą, naudingąsias medžiagas ir, kaip padaryti, jog uogienė laikytųsi kuo ilgiau. Uogienės išsilaikymo trukmė dažniausiai priklauso nuo cukraus kiekio ir ilgalaikio terminio apdirbimo.

Sprendžiant minėtas problemas, naudojamos įvairios gudrybės ir patobulinimai, tarp kurių pastaruoju metu sparčiai plinta specialaus uogienių cukraus naudojimas.

Naudojant uogienių cukrų, braškės verdamos tik penkias minutes, tačiau laikosi tiek pat, kiek ir naudojant įprastą cukrų, verdant 20 minučių.

Braškių uogienė su bananais

Šviežias braškes nuplauname, smulkiai supjaustome arba sutriname. Vienam kilogramui braškių imame 3 bananus, kuriuos nulupame ir smulkiai supjaustome. Vaisių mišinį sumaišome su cukrumi - 1 dalis cukraus, 2 dalys vaisių. Į puodą įpilame vandens, kad padengtų dugną ir palaukiame, kol jis užvirs. Į verdantį vandenį sudedame vaisių, uogų ir cukraus mišinį.

Kiti braškių uogienės variantai

  • Braškes nuplaukite ir supjaustykite gabalėliais. Į jas supilkite sidrą ir neuždengtame puode masę virkite 5-6 minutes. Suberkite levandų žiedus ir cukrų, maišydami dar pavirkite 3-4 minutes. Puodą nukelkite nuo viryklės ir nugraibykite putas. Išpilstykite į šiltus, gerai išplautus stiklainius. Uždarykite.
  • Braškes, kivius, žaliuosius pipirus, citrinos žievelę ir cukrų suberkite į puodą ir virkite 5 minutes. Gerai nugraibykite putas. Išpilstykite į šiltus, gerai išplautus stiklainius.

Juodųjų serbentų uogienės receptas

Juodųjų serbentų uogienė - tai nuostabus būdas išsaugoti vasaros skonį ir mėgautis jais net žiemą. Šios uogos ne tik skanios, bet ir itin naudingos sveikatai. Juodųjų serbentų uogienė suteikia ne tik puikų skonį, bet ir padeda stiprinti imunitetą bei palaikyti bendrą sveikatą.

Ingredientai:

Ingredientas Kiekis Paskirtis
Juodieji serbentai 500 g Pagrindinis ingredientas
Cukrus 500 g Skonio suteikimas ir konservavimas
Vanduo 100 ml Tam, kad uogos lengviau virė
Citrinos sultys 1 vnt. Konservavimui ir skonio balansavimui
Vanilės ekstraktas 1 šaukštelis Suteikia papildomą aromatą

Gaminimo eiga:

  1. Uogų paruošimas: Pirmiausia, nuplaukite juoduosius serbentus. Jei uogos turi kotelius, juos atsargiai pašalinkite. Naudokite šviežias arba šaldytas uogas - abi puikiai tinka uogienei.
  2. Virimas: Į didelį puodą supilkite uogas ir pridėkite vandens. Užvirkite ant vidutinės ugnies. Po to sumažinkite ugnį ir leiskite uogoms virti apie 10-15 minučių, kol jos suminkštės ir pradės trūkinėti.
  3. Cukrus ir citrinos sultys: Po to į puodą įdėkite cukrų ir citrinos sultis. Maišykite, kol cukrus visiškai ištirps. Virkite uogienę dar 30-40 minučių, kol ji sutirštės. Uogienė turėtų pasiekti norimą konsistenciją - ji turi būti šiek tiek lipni, tačiau ne per tiršta.
  4. Vanilės ekstraktas: Pridėkite vanilės ekstraktą, kad suteiktumėte uogienei papildomo aromato. Maišykite ir palikite virti dar keletą minučių.
  5. Paruošimas stiklainiuose: Išvalykite stiklainius ir dangtelius. Kai uogienė bus paruošta, karštą ją supilkite į stiklainius. Uždenkite dangteliais ir apverčiant stiklainius leiskite atvėsti. Tai padės užtikrinti gerą konservavimą.

Naudingi patarimai gaminant juodųjų serbentų uogienę:

  • Tikslus cukraus kiekis: Jei norite, kad uogienė būtų mažiau saldi, sumažinkite cukraus kiekį, tačiau nepamirškite, kad cukrus yra ir konservantas, padedantis ilgiau išlaikyti uogienę šviežią.
  • Sutirštinimas: Jei uogienė po virimo atrodo per skysta, toliau virkite ją ant silpnos ugnies. Tai padės išgaruoti perteklinį vandenį ir uogienė sutirštės.
  • Sterilizavimas: Norėdami užtikrinti, kad uogienė ilgai išliktų šviežia, stiklainius ir dangtelius reikia sterilizuoti prieš įpilant į juos uogienę. Tai padės išvengti pelėsio ir kitų problemų.
  • Papildomi priedai: Jei norite, galite pridėti ir kitų prieskonių, tokių kaip cinamonas ar imbieras, kad suteiktumėte uogienei naujų skonių.
  • Uogų pasirinkimas: Jei norite intensyvesnio skonio, rinkitės tamsesnes ir prinokusias uogas, nes jos turi daugiau natūralaus cukraus.

Dažnai užduodami klausimai apie juodųjų serbentų uogienės virimą:

  • Klausimas: Kiek laiko galima laikyti juodųjų serbentų uogienę? Atsakymas: Uogienę galima laikyti šaltai ir sausoje vietoje iki metų laiko. Jei stiklainiai buvo tinkamai uždaryti, jie išliks švieži maždaug 12 mėnesių.
  • Klausimas: Ar galima naudoti šaldytas uogas? Atsakymas: Taip, šaldytos uogos taip pat puikiai tinka gaminti uogienę. Jos gali šiek tiek ilgiau virti, tačiau rezultatas bus tas pats.
  • Klausimas: Ar reikia naudoti citrinos sultis? Atsakymas: Citrinų sultys padeda ne tik subalansuoti skonį, bet ir veikia kaip natūralus konservantas. Jei nenorite naudoti citrinų, galite juos pakeisti šiek tiek obuolių acto.
  • Klausimas: Ar galima į uogienę pridėti daugiau cukraus, jei ji per rūgšti? Atsakymas: Taip, galite pridėti daugiau cukraus pagal skonį. Jei uogos yra rūgštesnės, cukraus kiekį galima šiek tiek padidinti.
  • Klausimas: Ką daryti, jei uogienė pernelyg sutirštėja? Atsakymas: Jei uogienė per tiršta, ją galite atskiesti šiek tiek vandens ir vėl užvirinti. Tai padės grąžinti norimą konsistenciją.

Braškių uogienės receptas

Ingredientai:

  • 1 kg šviežių braškių
  • 700 g cukraus
  • 1 citrinos sultys (pasirinktinai)

Paruošimas:

  1. Braškių Paruošimas: Nuplaukite braškes, nuimkite kotelius ir supjaustykite.
  2. Cukraus Pridėjimas: Sudėkite braškes į puodą ir pabarstykite cukrumi. Palikite stovėti apie 30 minučių.
  3. Virimas: Užvirkite braškes ant vidutinės ugnies, nuolat maišydami. Sumažinkite ugnį ir virkite apie 20-30 minučių.
  4. Citrinos Sultys: Jei naudojate, įpilkite citrinos sultis.
  5. Patikrinimas: Patikrinkite konsistenciją užlašindami šiek tiek uogienės ant lėkštelės.
  6. Konservavimas: Supilkite uogienę į sterilizuotus stiklainius ir uždenkite dangteliais.

Papildomi Patarimai:

  • Kokybė: Rinkitės tik šviežias braškes.
  • Cukraus kiekis: Reguliuokite cukraus kiekį pagal savo skonį.
  • Prieskoniai: Eksperimentuokite su cinamonu ar vanile.

Uogienių virimo gudrybės iš profesionalo

„Norint, kad uogienė būtų gražios spalvos, kvapni ir gardi, reikia jos nepervirti ir virti ant labai mažos kaitros. O prieš verdant uogas palaikyti sirupe, kad jos išsiblanširuotų ir prisisotintų cukraus. Tada jos ir greičiau išvirs, ir spalva bus geresnė“, - išduoda paslaptį šefas.

„Verdant vakuume, temperatūra būna ne 100, o 80 laipsnių, todėl išlieka uogų aromatas ir graži spalva. Ir nors uogienėse leidžiama naudoti įvairius tirštiklius, mes to nedarome. Kvapų taip pat nededame, pas mus yra tik natūrali uogienė. Juk uogienė yra beveik nacionalinis lietuvių produktas ir žmonės įpratę, kad tai yra uogos tirštame sirupe.“

Sirupo gaminimas:

Uogas galima užpilti cukrumi ir palaikyti, o galima naudoti pasigamintą sirupą. Verdant sirupą vandens gali būti 5-10 procentų. Tad jeigu naudojate 900 g cukraus, imkite 100 g vandens. Nuolat maišydami išvirkite, kol cukrus visiškai ištirps, ir tada dar karštu sirupu užpilkite uogas. Palikite bent porai valandų pastovėti, tada vėl pakaitinkite ir vėl palikite pastovėti.

Kaip išvengti pelėsio?

Greitai užsukite dangteliais ir apverskite stiklainius aukštyn kojomis bent 5-10 minučių. Šis triukas padės išvengti pelėsio, kuris kartais nemaloniai nuteikia, atsukus stiklainio dangtelį.

Patarimas, jei uogienė gaunasi skysta:

Jei verdant uogienę namuose ji gaunasi gana skysta, o taip būna dažniausiai, galime nupilti dalį sirupo ir uždaryti jį atskirai, o su uogomis palikti tiek, kad uogienė būtų norimo tirštumo.

Vyšnių uogienės paslaptys:

„Vyšnių uogienei reikia dėti vienodu santykiu uogų ir cukraus. Užpylus uogas cukrumi galima palaikyti kad ir per naktį. Paskui reikia pavirti 10-15 minučių ir gausime labai skystą uogienę. Tada dalį sirupo nupilkite ir uždarykite atskirai, o su uogomis palikite maždaug 60 proc. skysčio. Turėsite du produktus - gardžią vyšnių uogienę ir kvapnų vyšnių sirupą“.

Juodųjų serbentų uogienė:

Kadangi juodieji serbentai yra rūgštūs, uogienei S.Valantiejus pataria imti 43 proc. uogų ir 57 proc. cukraus. Uogas sumaišyti su cukrumi ir iš karto pakaitinti nuolat maišant. Kai išsiskirs sultys ir cukrus ištirps, išjungti ugnį ir palaikyti kelias valandas, kad uogos prisigertų sirupo. Tada pavirti 10-15 minučių ir dar karštą uogienę išpilstyti į stiklainius.

Aviečių uogienė:

Jeigu norite išsivirti šio gardaus vaisto, šefas rekomenduoja aviečių dėti 40 proc., o cukraus - 60 proc. Tada gausis tiršta gardi uogienė.

Kaip išvengti uogienės susicukravimo?

Technologo teigimu, taip gali nutikti tuomet, kai pridedame per daug cukraus. „Verdant uogienę cukrus turi pavirsti gliukoze ir fruktoze. Dedant per daug cukraus, jis neištirpsta, sacharozė nesiredukuoja į gliukozę ir fruktozę ir cukrus grįžta į pradinę stadiją“.

Rabarbarų ir braškių uogienės receptas

Ingredientai:

  • 0,5 l rabarbarų
  • 0,5 l braškių
  • 0,5 kg cukraus
  • 1 citrinos sultys

Gaminimas:

Puode sumaišykite visas sudedamąsias dalis ir maišydami virkite kiek daugiau nei 5 minutes. Baigę virti kruopščiai nugriebkite putas. Palikite pastovėti 10 minučių ir tuomet išpilstykite į šiltus ir gerai išplautus stiklainius.

Bruknių ir kriaušių uogienės receptas

Ingredientai:

  • 1 kg bruknių
  • 1 kg kriaušių
  • ½ stiklinės vandens
  • 1 kg cukraus

Gaminimas:

Bruknes ir kriaušes sudėkite į puodą, įpilkite vandens, sudėkite cukrų ir virkite ant nedidelės ugnies apie pusvalandį. Išvirusią uogienę palikite šiek tiek atvėsti.