pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Naminė Gira: Receptas ir Gamybos Paslaptys

Naminė gira - ne tik gaivinantis gėrimas, bet ir daugelio sveikatos specialistų rekomenduojama priemonė žarnyno veiklai gerinti, kenksmingų mikroorganizmų kiekiui mažinti ir net širdies veiklai teigiamai veikti. Šiame straipsnyje rasite išsamų vadovą, kaip pasigaminti skanią ir sveiką naminę girą.

Giros Gamybos Pagrindai

Naminės giros gaminime pagrinde dalyvauja mielės ir pieno rūgšties bakterijos. Nuo jų santykio skirtinguose fermentacijos etapuose priklausys giros skoninės savybės. Naminė gira pasigamina mielėms ir pieno rūgšties bakterijoms perdirbant misos cheminius elementus į kitus elementus. Svarbu suprasti, kad ne visos mielės yra naudingos. Pavyzdžiui, Candida genties mielės gali sukelti infekcijas.

Mielės Giros Gamybai

Geriausia naudoti specialias sausas giros mieles (Saccharamyces genties). Kepimui naudojamos mielės be bazinių mielių dažnai turi įvairių, netgi kenksmingų mielių ir mikroorganizmų. Supilant konkrečios rūšies sausų mielių koncentratą, jos kelių dešimčių minučių bėgyje imasi veiklos nustelbdamos kitų mielių ir patogeninių mikroorganizmų veiklą.

Jei pasitikėti tik natūraliai randamomis laukinėmis mielėmis, galima gauti tiek gerą, tiek prastą girą priklausomai nuo to, kurių mielių veikla buvo dominuojanti. Laukinės mielės randamos ant į girą dedamų razinų, duonos, obuolių. Galima naudoti vynines mieles, bet fermentacijos procesas bus lėtesnis, nes jos daugiau pritaikytos vaisinei misai. Galima giros gamybai naudoti alaus mieles, jos dažniausiai fermentacijos metu iškrenta kaip nuosėdos ir gaunasi skaidresnė bei ilgiau besilaikanti gira.

Misa: Svarbus Giros Elementas

Ne mažiau svarbus naminės giros elementas yra misa. Ją daro labai įvairią. Tai gali būti duonos, miltų, salyklo, burokėlių, obuolių misos gira. Misos svarbus elementas yra įvairūs cukrūs. Didžiausią įtaką turi fruktozė ir gliukozė, kurios greičiausiai perdirbamos.

Greitas ir Lengvas Giros Receptas

Greičiausiai pagaminama ir tikrai neprasto skonio yra pirktinė "pasidarykpats" gira. Komplekte yra įpakavimas misai paruošti ir specialios sausos giros mielės. Misos koncentratas ištirpinamas šiltame, apie 30 - 40 laipsnių, vandenyje. Kartu įdedama cukraus.

Cukrus dedamas pagal skonį, dažniausiai apie 100 g / 1 l vandens. Tokia gira išeis saldi, palyginimui tai gerai prisirpusių saldinių obuolių sulčių cukraus koncentracija. Daug kam patinka mažesnio saldumo 50 - 70 g/l giros koncentracija. Į paruoštą misą supilamos sausos mielės jų nesumaišant. Geriausia šioms mielėms misos temperatūra 20 - 22 laipsniai. Gira susifermentuoja per parą ir tada išpilstoma į butelius ir dedama šaltai. Šaltis sustabdo mielių veiklą.

Duonos Giros Receptas

Duonos gira yra natūralesnis, nors ir daugiau darbo reikalaujantis produktas. Geriausia duoną prieš panaudojimą girai gaminti pakepinti. Tai leidžia karamelizuoti cukrus ir gira įgaus papildomų skonių. Taip pat gaunama tamsenė gira. Duona gal būti paskrudinama tosteryje arba orkaitėje apie 180 laipsnių temperatūroje 10 minučių.

Duona užpilama verdančiu vandeniu ir palaikoma apie 12 - 24 valandas šiltai, inde uždengtame servetėle. Duonos misa sumaišoma su cukrumi, gerai išmaišoma, kad cukrus ištirptų. Sudedamos razinos, kmynai, ant viršaus užpilamos mielės. Misos temperatūra turėtų būti apie 20 - 22 laipsniai.

Žingsnis po Žingsnio: Duonos Giros Gamybos Procesas

  1. Duonos paruošimas: Senstelėjusią duoną supjaustykite kubeliais ir paskrudinkite orkaitėje (apie +200C, 20 min). Kuo skrudesnė duona, tuo tamsesnė gira.
  2. Misos paruošimas: Į didelį puodą įpilkite 5-6 litrus vandens (arba beržų sulos) ir pakaitinkite iki +70C. Suberkite skrudintą duoną (galima įberti saujelę kmynų), pamaišykite ir palikite salintis, kol temperatūra nukris žemiau +30C (apie 4-5 valandas).
  3. Mielių paruošimas: Paimkite nepilną stiklinę švaraus drungno vandens, suberkite 7g sausų mielių, pamaišykite ir palikite kambaryje valandai.
  4. Fermentacija: Nukoškite skystį nuo duonos, supilkite stiklinę cukraus, saują razinų ir stiklinę su mielėmis. Viską gerai išmaišykite ir pastatykite šiltai (kambario temperatūroje) ~12 valandų.
  5. Atvėsinimas ir gazavimas: Išpilstykite girą į storasienius butelius, užkemšame ir dedame į šaldytuvą.

Gausite maloniai saldžiarūgštį, saikingai karbonizuotą gėrimą. Atminkite, kad gėrimas nefiltruotas, todėl butelio dugne bus natūralių nuosėdų. Šis gėrimas natūralus, be konservantų, todėl tinkamas vartoti trumpą laiką (2-4 dienas).

Kiti Giros Receptai ir Variantai

Be tradicinės duonos giros, galima gaminti ir kitokius variantus, pavyzdžiui, giros iš kmynų ar pasukų. Štai keletas įdomių receptų:

  • Kmynų gira: Kmynus užplikykite, nukoškite ir tada darykite girą.
  • Pasukų gira: Vietoj vandens pilkite pasukas ir nedėkite duonos.
  • Medaus gira: Naudokite medų vietoj cukraus.
  • Vaisių ir medaus gira: Pridėkite raudonųjų serbentų, mėlynių ar aviečių sulčių.
  • Obuolių gira: Gaminkite iš rūgščių obuolių, medaus ir cinamono.

Receptas: Kmynų Gira

Reikės:

  • 15 g kmynų
  • 150 g cukraus
  • 50 g medaus
  • 4 g mielių
  • 1100 g vandens

Kmynus nuplaukite, užpilkite šaltu vandeniu ir virinkite, kol skystis pasidarys nekartus. Nuovirą ataušinkite, perkoškite, sudėkite su cukrumi ištrintas mieles, suberkite likusį cukrų, sukrėskite medų, indą uždenkite drobule ir pastatykite šiltoje vietoje, kad išrūgtų. Po 24 valandų nugraibykite putas, girą išpilstykite į butelius arba į sandariai uždaromus indus ir gerai užkimškite arba stipriai užsukite. 8-10 valandų palaikykite kambario temperatūroje, kad atsirastų rūgimo dujų. Paskui girą laikykite šaltoje vietoje. Po 3-5 dienų ją jau galima gerti.

Patarimai Gaminant Naminę Girą

  • Duona turėtų būti juoda ir kuo ją labiau paskrudinsite, tuo gira bus tamsesnė ir rūgštesnė.
  • Vanduo turi būti karštas, bet ne per karštas (55-70 °C).
  • Mielių darbo temperatūra - apie 30 °C.
  • Plastikiniame inde laikyti negalima, nes jis gali pritraukti nereikalingų skonių ir kvapų.
  • Jei paragaujate giros ir ji jums atrodo per rūgšti, galite papildomai įdėti cukraus arba medaus.

Giros Gamybos Lentelė

Ingredientas Kiekis (1 litrui giros)
Skrudinta duona 100 g
Sausos mielės 1 g
Cukrus 70 g
Razinos 10 g