Triušiena nėra kasdienė mėsa ant daugelio mūsų stalo, tačiau teigiama, jog ji viena sveikiausių ir vertingiausių. Jei jau įsigijote šios neriebios, puikaus skonio mėsos, pabandykite paruošti ką nors įdomesnio ir nekasdienio. Verta!
Kauno prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusiame Centriniame Kauno turguje dirbanti Regina prekiauja daugiausia paukštiena, bet taip pat iš ūkininkų gauna ir atvėsintų triušių.
„Būna, ateina žmonės, klausia, ką čia įdomesnio gal Kalėdoms paruošus, jau tas ir anas išbandyta. Tai visada pasiūlau išsikepti triušį pagal savo receptą. Daugelis stebisi, įsitikinę, kad orkaitėj triušis neva sudžius, sukeps, nieko neliks iš jo. Bet kai išbando šitą receptą, grįžta ir sako, kad buvo puiku“, - pasakojo Regina.
Pasak jos, su majonezo marinatu ruoštas triušis būna minkštas, švelnaus skonio, aromatingas. Turgaus prekybininkai pastebi, kad apskritai triušieną daugiausiai perka jaunos šeimos vaikams, vyresni žmonės.
Triušiena yra naudinga, sveikatai palanki mėsa, nes triušiai daugiausia maitinasi tik žole ir kitu labai natūraliu pašaru. Dietologai ją iš tiesų rekomenduoja įtraukti į kūdikių racioną. Triušienoje ypač gausu baltymų, ją žmogaus organizmas lengviau virškina. Be to, ši mėsa daug švelnesnio skonio ir turi mažiau cholesterolio net už vištieną. Tad ji labai tinkama ir vyresnio amžiaus žmonėms. Triušio mėsą valgyti itin sveika, todėl ji rekomenduojama sergantiems onkologinėmis ligomis.
Orkaitėje keptas triušis su majonezo marinatu
Vienam triušiui paruošti reikės trijų šaukštų majonezo, arbatinio šaukštelio garstyčių, 2-3 skiltelių česnako, po žiupsnelį druskos, maltų juodųjų pipirų. Jei mėgstate, galima pridėti ir mėsos arba vištienos prieskonių.
Marinatui sumaišykite majonezą, garstyčias, pipirus, druską, prieskonius ir sutrintą česnaką. Triušį nuplaukite ir nusausinkite (tam puikiai tiks popierinis rankšluostis). Triušį galite kepti visą arba supjaustytą gabalėliais. Triušieną gerai įtrinkite marinatu ir kelioms valandoms (o geriausiai - nakčiai) palikite šaltoje vietoje. Kepkite kepimo maiše apie pusantros valandos iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Jei norite kad triušiena būtų apskrudusi, likus 10-15 minučių iki kepimo pabaigos mėsą išimkite iš kepimo maišo.
Triušis orkaitėje su daržovėmis
Ingredientai:
- 1500 gramų triušienos (triušis)
- 120 gramų morkų
- 1 vienetas svogūnų (mėlynieji)
- 30 gramų česnakų
- 12 vienetų pomidorų pastos (nedideli)
- 50 gramų alyvuogių aliejaus
- 20 gramų druskos
- 1 gramas juodųjų pipirų (malti)
- 10 gramų cukraus
- 10 gramų prieskonių (provanso žolelės)
Paruošimo būdas:
- Triušį sukarpykite virtuvinėmis arba sodininkų žirklėmis (gaunamos šešios porcijos, jei valgytojų mažiau, kitus gabalus galima užšaldyti).
- Triušio gabalus pasūdykite, pagardinkite maltais juodaisiais pipirais.
- Į aukštesniais kraštais karščiui atsparų indą įpilkite alyvuogių aliejaus, sudėkite griežinėliais supjaustytas morkas, svogūnus, neluptas česnakų skilteles, triušienos gabalus, aplink išdėliokite pomidorus, apibarstykite džiovintomis provanso žolelėmis (galite sočiai apibarstyti šviežių petražolių, kalendų, rozmarinų, bazilikų lapeliais) ir cukrumi.
- Dar kartą apšlakstykite aliejumi ir kepkite 150 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 50 min., karts nuo karto apverčiant triušio gabalėlius.
- Patiekite inde, kuriame kepė. Garnyras nebūtinas, nes du pomidorai vienam žmogui per akis, o su prancūzišku batonu net ir per sotu.
Kiti receptai
-
Triušis troškintas su daržovėmis: Triušį supjaustykite gabalais, apvoliokite miltuose ir apkepkite keptuvėje ant šlakelio aliejaus. Į puodą sudėkite smulkintą saliero stiebą, svogūną, morką, triušienos gabalėlius, čiobrelius, pagardinkite druska, pipirais, paprikos milteliais ir užpilkite konservuotais pomidorais, kario pasta, baltuoju vynu. Pagardinkite čiobreliais ir raudonėliais ir uždengę dangčiu dėkite į iki 190°C įkaitintą orkaitę. Troškinkite 1,5 val.
-
Triušis su voveraitėmis: Triušį supjaustykite į 6-8 dalis ir apkepkite keptuvėje įkaitintame svieste. Svogūnus, morkas ir žalumynus smulkiai supjaustykite, česnakus sutraiškykite. Į troškinimo puodą įdėkite sviesto, sudėkite svogūnus, česnakus, morkas, žalumynus, sudėkite triušio gabalus, įpilkite vyną ir vandenį, įdėkite druskos, juodųjų pipirų ir lauro lapų. Patroškinkite apie pusvalandį. Keptuvėje ant sviesto apkepkite voveraites kol išgaruos skystis, sudėkite į troškinį ir patroškinkite dar apie 10 minučių.
-
Triušis su obuoliais ir rozmarinais: Triušį nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite gabalėliais. Obuolius su žievele sutarkuokite smulkia trintuve, sumaišykite su išspaustos citrinos sultimis ir nutakuota žievele, supilkite aliejų, porto vyną, sukrėskite medų, suberkite rozmarinų spygliukus, marinatą labai gerai išsukite, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Paruoštu marinatu gerai įtrinkite triušio gabalėlius, juos sudėkite į sandarų indą, uždenkite ir palikite per naktį, kad pasimarinuotų. Marinuotą triušį dėkite į karščiui atsparų kepimo indą, apdėkite sviesto drožlėmis, suberkite alyvuoges ir česnakų skilteles, uždenkite indą kepimo popieriumi ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie valandą, tada kepimo popierių nuimkite ir dar 15 min. pakepkite, kad mėsa apskrustų.
-
Triušis kepimo rankovėje: Marinuotus triušio gabalus iš visų pusių apkepkite keptuvėje įkaitintame aliejuje ir sudėkite į kepimo rankovę. Morkas stambiai sutarkuokite, sudėkite ant triušienos, rankovę užriškite ir 175 °C karštumo orkaitėje troškinkite 1 val. Paskui plėvelę perkirpkite, ant išsitroškinusios triušienos sukrėskite grietinę ir kiškite į orkaitę dar pusvalandžiui.