Arbata - tai ne tik gėrimas, bet ir kultūrinis paveldas, kuris per amžius buvo perduodamas iš kartos į kartą. Etno arbatos suteikia mums galimybę pažinti įvairių tautų kultūras per jų tradicinius arbatos gėrimo būdus, skonius bei ceremonijas.
Arbatos Kilmė ir Jos Kelias Pas Mus
Arbatos istorija siekia tūkstantmečius atgal, kai pirmą kartą ji buvo atrasta Kinijoje. Nuo to laiko arbata tapo neatsiejama daugelio pasaulio kultūrų dalimi. Kiekviena šalis turi savo unikalų būdą paruošti ir mėgautis arbata, kuris atspindi jos kultūrą, istoriją bei papročius.
Etninės Arbatos Lietuvoje
Lietuvoje etninės arbatos tampa vis populiaresnės, suteikdamos žmonėms galimybę išbandyti ir įvertinti kitų tautų kultūrines tradicijas. Tarp labiausiai pamėgtų - Japonijos matcha, Indijos masala chai, Kinijos pu-erh, bei Afrikos rooibos arbatos.
Arbatos Paruošimo Ypatumai
Kiekvienos šalies arbatos paruošimas yra menas. Pavyzdžiui, Japonijoje matcha arbata ruošiama ceremonijoje, vadinamoje „chanoyu”, kurioje kiekvienas veiksmas turi simbolinę reikšmę. Tuo tarpu Indijoje masala chai ruošiama verdant arbatą su prieskoniais, pavyzdžiui, ciberžole, kardamonu ir cinamonu, suteikiant gėrimui pikantišką skonį.
Etninės Arbatos Nauda Sveikatai
Be unikalių skonių, etninės arbatos turi ir daug sveikatai naudingų savybių. Pavyzdžiui, rooibos arbata iš Pietų Afrikos yra žinoma dėl savo antioksidantų, o matcha - dėl galimybės skatinti metabolizmą ir suteikti energijos.
Kultūrinis Paveldas Puodelyje
Etninė arbata yra daugiau nei gėrimas - tai būdas patirti ir pagerbti įvairių pasaulio kultūrų unikalumą ir tradicijas.
Švenčionių Vaistažolės: Tradicijos ir Inovacijos
Švenčionių kraštas turtingas žolelių rūšių įvairove, kurią sąlygoja palanki geografinė padėtis. Regiono laukuose, miškuose ir pievose gausu įvairių vaistažolių. „Švenčionių vaistažolių“ fabriko istorija prasidėjo 1883 m., garsiam šio krašto farmacininkui N.Taraseiskiui įkūrus vaistažolių supirkimo ir perdirbimo įmonę. Ši data siejama ir su farmacijos pramonės pradžia Lietuvoje.
Vaistažolių supirkimo punktą Švenčionyse N.Taraseiskis išplėtė, įsigijo vaistažolių pjaustymo, malimo mašinas, užveisė vaistažolių plantaciją. Vaistažolių paruošos kasmet didėjo. Įmonė buvo išvysčiusi plačią eksportinę veiklą.
„Švenčionių vaistažolės“ nuolat modernizuoja savo gamybos linijas, tad įmonės produkcija atitinka griežčiausias kokybės kontrolės normas. Aukščiausi Europos kokybės reikalavimai taikomi tiek įmonės gaminamoms vaistinėms, tiek ir maistinėms arbatoms. Įmonėje dirba kvalifikuoti specialistai bei mokslininkai - chemikai, farmakotechnikai, biologai.
Gaminant arbatas, nenaudojami jokie dirbtiniai priedai, dažikliai ar skonio stiprikliai. Moderniausia Europoje arbatų fasavimo linija garantuoja vartotojui švarų produktą. Arbatos filtrams ir paketėliams nenaudojami klijai ir metalo elementai, o kiekvienas jų įdedamas į sandarų vokelį - tai leidžia išsaugoti natūralų arbatos skonį ir kvapą. Pasitelkiant naujausią šiuolaikišką įrangą, atliekami sudėtingi vaistažolių, tarpinių produktų ir gaminių kokybės tyrimai.
Vaistažolės - gydomųjų savybių turintys augalai. Jų žinoma virš 12 000 rūšių. Daugybę paslapčių, kaip naudoti žoleles, kurios iš jų gydo, o kurios ramina, suteikia energijos arba yra puikaus skonio, žinojo ir mūsų protėviai.
Šiandien „Švenčionių vaistažolės“ siūlo ne tik tradicines vaistažolių arbatas, bet ir kuria naujus produktus, originalias žolelių kompozicijas. Puodelis šviežios, ką tik užplikytos žolelių arbatos - sveikatos ir ramybės gurkšnis šiame skubančiame pasaulyje. Graži akimirka pabūti su šeima, draugais, nuoširdus pokalbis ar tiesiog galimybė pasimėgauti vasarą primenančiais skoniais.
„Švenčionių vaistažolės“ tą ypatingą vasaros skonį saugo ir kuria jau 130 metų. Pasitelkę senąsias tradicijas ir mokslo pažangą, įmonės darbuotojai savo mėgstamą arbatą siūlo išsirinkti iš daugiau nei šimto penkiasdešimt žolelių rūšių.
Sulaukę naujo, šios vasaros derliaus, rudenį ETNO arbatos gerbėjus „Švenčionių vaistažolės“ nustebins harmoningais ir prabangiais skonių deriniais šiuolaikiškuose trikampiuose pakeliuose.
Generalinis direktorius Arūnas Žilėnas sakė: „Esame laimingi, kad „Švenčionių vaistažolės“ įveikė tokį ilgą laiko tarpą bei džiugina Jus savo žolelių arbatomis ir šiandien. Džiaugiamės jau 130 metų puoselėdami žolelių tradicijas, galėdami būti vieni iš lyderių Lietuvoje ir turėdami didelį gerbėjų ratą. Džiaugiamės, kad turime pačius profesionaliausius savo srities specialistus, kurie padeda kurti nuostabaus skonio žolelių arbatas.
Švenčionių vaistažolių fabrikas - fitoterapijos ekspertas nuo 1883 metų - prekybos tinklams pristato per 60 pavadinimų arbatų prekiniu ženklu „Etno“.
„Visų pirma, mes vaistinių žolelių, arbatų ekspertai. Daugiausia mūsų produktų - vaistažolių arbatos, tačiau gaminame ir vaisinių, egzotinių. Eksportas sudaro apie 20 proc. „Švenčionių vaistažolių“ pardavimų. Lietuviškos arbatos keliauja į ES šalis, džiaugiamės, kad mūsų arbatas atranda ir ypač jų gydomąsias savybes vertina tokie tolimi arabų kraštai kaip Saudo Arabija, Dubajus. Lietuviškos vaistažolės jiems kažkas naujo, įdomaus, natūralaus, egzotiško“, - pasakojo E.Pocevičius.
Arbatos Gamybos Procesas
Svarbu gerai sudžiovinti žolelę ir, užsinorėjus arbatos, užpilti verdančiu vandeniu. Pasak fabriko vadovo, jei augini ir skini augalą savo kieme ar užsiimi individualiu šeimos versliuku, viskas paprasčiau. Tačiau Švenčionių vaistažolės yra didelis gamintojas, tad dirba pagal trigubos kontrolės standartus.
Kol arbata nukeliauja nuo lauko iki stalo, atliekama per 20 laboratorinių tyrimų, kurių tikslas - garantuoti šimtaprocentinį saugumą ir kokybę.
„Gaminant vaistažolių mišinius visų pirma svarbu, kam jie bus vartojami. Ar turime sveikatos problemų ir tikimės pagalbos, ar kasdien gersime pasirinktą arbatą, nes mums skanu, kvapnu. O gal norime vaistinių žolių mišinio, kuris padėtų nusiraminti? Kurdami arbatų mišinius mūsų specialistai bendradarbiauja su universitetų mokslininkais. Tai sudėtingas ir ilgas procesas, į kurį žvelgiame labai atsakingai“, - sakė E.Pocevičius.
„Švenčionių vaistažolių“ arbatų, pasižyminčių sveikatinančiomis savybėmis, galima įsigyti ir „Maximos“ tinkle. „Kadangi šie metai Lietuvoje paskelbti daktarės Eugenijos Šimkūnaitės metais, „Maximose” galima rasti E.Šimkūnaitės arbatų, skirtų konkrečioms sveikatos problemoms švelninti. Jos labiau gydomosios, nei profilaktinės, bet ir skanios“, - atkreipė dėmesį „Švenčionių vaistažolių“ direktorius.
Paklaustas, kuo nustebins Kalėdų laiku ir ką naujo pasiūlys arbatos mėgėjams, E.Pocevičius pabrėžė, kad arbata - labai universali dovana, nes tinka beveik kiekvienam.
„Kalėdoms pasiūlysime tikrai platų dovaninių arbatų diapazoną nuo paprasto jaukaus žaisliuko ant eglutė su skania arbata, iki didelių, prabangių arbatos rinkinių“, - sakė E.Pocevičius, pridurdamas, kad kalėdinės arbatos visų pirma - skanios, o rinkiniuose kiekvienas galės atrasti sau artimiausią skonį.
Naujiena, kurią netrukus pristatys Švenčionių vaistažolių fabrikas - kelionių arbatų linija, sukurta drauge su keliautoju Vytaru Radzevičiumi.
„Kol negalime keliauti, Pietų Amerikos, Afrikos, kitų tolimų kraštų nuotaikas galėsime susikurti gerdami egzotiškas arbatas“, - sakė E.Pocevičius.
Bendradarbiavimas su „Maxima“
Ustukių malūnas, kaip ir „Švenčionių vaistažolės“ aktyviai įsitraukė į prekybos tinklo „Maxima“ kampaniją „Išvien dėl Lietuvos“.
E.Pocevičius vienareikšmiškai teigiamai vertino šią „Maximos“ iniciatyvą: „Užklupus pandemijai labai laukėme tokios prekybos tinklų pagalbos palaikant Lietuvos gamintojus. Visi čia gyvename ir norime, Lietuvoje gyventi geriau, o pirkdami lietuviškas prekes Lietuvos gamintojai gauna dvigubos naudos. Visų pirma, nusiperka vietinių produktų, kurių kokybę lengva patikrinti. Antras didelis pliusas - kad produkcija pagaminta vietos žmonių, Lietuvoje, todėl visi gamybos kaštai lieka čia. Taigi, mes džiaugiamės „Maximos“ parodyta iniciatyva, kuri pandemijos sąlygomis mums buvo didelė pagalba“.
Pandemijos metu Ustukių malūno eksporto apimtys smarkiai smuko, tuo tarpu pardavimai Lietuvoje - augo. „Maximos“ iniciatyva „Išvien dėl Lietuvos“ prie to labai prisidėjo, kaip ir žmonių solidarumas rinktis Lietuvos gamintojų prekes, sunkioje situacijoje palaikyti savus gamintojus, nes tai mūsų visų darbo vietos ir tik vieni kitus palaikydami iš pandemijos išeisime be didelių praradimų“, - pabrėžė K.Uždavinys.
Kokybės svarba
Pasak K. Uždavinio, pirmiausia reikia pačių gamintojų įsipareigojimo siekti aukščiausių standartų ir tiekti tik kokybiškus produktus, kad vartotojai nesijaustų apgauti, kad visada būtų užtikrinti nusipirkę sveiką, skanų, kokybišką ir sveikatai naudingą produktą. „Jeigu mes tai užtikrinsime, šeimos verslai gyvuos dar daug metų. Tuo tiki ir Ustukių malūno šeima, kurios filosofija ir tikslas - gaminti sveikesnius, vertingesnius produktus, o žmonės jais galėtų pakeisti mažiau sveikus ir geriau jaustųsi“, - sakė K.Uždavinys.
Pasak E.Pocevičiaus, atsakymas į klausimą, ko reikia, kad nenutrūktų antrą šimtmetį puoselėjamos žolininkystės tradicijos Švenčionių vaistažolių fabrike, glūdi įmonės filosofijoje, kurioje akcentuojama senųjų vaistažolininkystės, žolelių vartojimo tradicijų ir mokslo žinių bei technologinių naujovių darna. „Jei pavyks suderinti tradiciją, naujas technologijas ir mokslo pasiekimus, produktas pasisekimą turės“, - įsitikinęs E.Pocevičius.
ETNO Arbatos Įvairovė
Džiaugiamės sukūrę savo juodųjų arbatų liniją - kiekviena ETNO juodoji sukurta iš atrinktų arbatžolių, kilusių iš geriausiai arbatą pažįstančių ir puoselėjančių kraštų. Juodosios arbatos yra stipresnio tvirto skonio turi daugiau kofeino nei kitų rūšių arbatos, tačiau - mažiau kofeino nei kava. Juodosios arbatos mėgėjus norime nustebinti su ETNO išskirtinais net 4 skoniais.
ETNO kelionių arbata, kurta su mūsų draugu Vytaru Radzevičiumi
Etno Arbata Kelionių Kryptys
Arbata yra vienas iš seniausių ir populiariausių gėrimų pasaulyje, turintis gilias kultūrines šaknis įvairiose visuomenėse. Etno arbata kelionių kryptys leidžia keliautojams ne tik paragauti skirtingų skonių, bet ir pažinti unikalią arbatos kultūrą bei tradicijas įvairiose pasaulio vietose.
Kinija - Arbatos Širdis
Kinija yra dažnai laikoma arbatos gimtinė, kur arbata turi ilgą ir turtingą istoriją. Čia galite aplankyti įvairias arbatos plantacijas, tokias kaip Longjing (Rytmetinis pušis) plantacijos Šanchajuje ar Tieguanyin plantacijos Anhuige. Kinijos arbatos ceremonijos, tokios kaip gongfu arbata, suteikia gilų supratimą apie arbatos ruošimo meną ir filosofiją.
Japonija - Zen Arbata
Japonija garsėja savo ramia ir meditacine arbatos ceremonija - sadō arba chanoyu. Šis ritualas ne tik apie arbatos paruošimą, bet ir apie dvasinį atsipalaidavimą bei harmoniją. Tokio, Kioto ir Uji regionai yra žinomi dėl savo aukštos kokybės žaliųjų arbatų, tokių kaip matcha ir sencha.
Indija - Assam ir Darjeeling
Indija yra viena iš didžiausių arbatos gamintojų pasaulyje, žinoma dėl savo skirtingų arbatos rūšių, tokių kaip Assam ir Darjeeling. Assam regiono arbata pasižymi tamsiu, stipriu skoniu, puikiai tinkanti puodeliui ryte, tuo tarpu Darjeeling arbata dažnai vadinama „arbatos šampanija” dėl savo subtilaus skonio ir aromato.
Šri Lanka - Ceylon Arbata
Šri Lanka, anksčiau žinoma kaip Ceylonas, yra garsėjanti savo aukštos kokybės arbata. Ceylon arbata yra vertinama dėl savo švaraus skonio ir šviesios spalvos, puikiai tinkanti tiek karštai, tiek šalčiai pagamintai arbatai. Šri Lanka siūlo įvairias arbatos plantacijas, tokias kaip Nuwara Eliya, Dimbula ir Uva, kiekviena su savo unikaliu skonio profiliu.
Marokas - Mėtų Arbata
Marokietiška arbatos kultūra yra giliai įsišaknijusi kasdieniame gyvenime. Tai svarbus sveikinimo ir bendravimo elementas, todėl svarbu išmokti tinkamai ją paruošti ir pateikti. Aplankykite Marrakechą ar Casablanką, kad patirtumėte autentišką marokietišką arbatos ceremoniją.
Turkija - Chai Karalystė
Turkija yra dar viena šalis, kur arbata yra neatsiejama kultūros dalis. Turkų arbata, dažnai vadinama çay, yra stipri ir tamsi, dažniausiai patiekiama mažose stiklinėse. Turkijoje arbata vartojama visą dieną, nuo pusryčių iki vėlyvos vakarienės, ir yra svarbi socialinio bendravimo dalis.
Morivija - Atogrąžų Arbata
Morivija, esanti Pietų Afrikoje, yra žinoma dėl savo aukštos kokybės atogrąžų arbatų. Atogrąžai yra nedideli, tamsūs arbatos lapeliai, kurie suteikia arbatai unikalų skonį ir aromatą. Morivija siūlo įvairias arbatos plantacijas ir turizmo maršrutus, kurie leidžia keliautojams tiesiogiai susipažinti su arbatos auginimu ir gamyba.
Kuba - Hierba Mate ir Arbata
Nors Hierba mate tradiciškai siejama su Pietų Amerikos šalimis, Kuboje arbata taip pat turi savo vietą. Kuboje arbata dažnai vartojama kartu su tradiciniais gėrimais, tokiais kaip café cubano. Arbata čia gali būti paruošta įvairiais būdais, pridedant prieskonių ir natų, kad būtų sukurtas unikalus skonis.
Etiopija - Arbatos Ritualai ir Tradicijos
Etiopija, kaip viena iš arbatos gimtinės, turi savo unikalią arbatos kultūrą. Etiopijos arbatos ceremonijos yra svarbus socialinis renginys, kuriame dalyvauja šeima ir draugai. Arbata čia dažnai gaminama iš žaliųjų arbatų lapelių ir praturtinta įvairiais prieskoniais bei žolelėmis.
Arbatos Poveikis Sveikatai
Be savo skonio ir aromato, arbata turi ir daug sveikatingumo savybių. Žalioji arbata yra turtinga antioksidantais, kurie padeda kovoti su laisvaisiais radikalais ir mažina lėtinių ligų riziką. Juodoji arbata gali pagerinti širdies sveikatą ir padidinti dėmesį bei koncentraciją. Be to, dauguma arbatos rūšių turi raminančių savybių, padedančių atsipalaiduoti po sunkios dienos.
Populiariausios Sveikatingumo Arbatos
- Žalioji arbata: Turtinga antioksidantais, padeda mažinti stresą ir pagerina metabolizmą.
- Juodoji arbata: Pagerina širdies sveikatą, padidina energijos lygį ir padeda išlaikyti sveiką svorį.
- Rooibos arbata: Be kofeino, padeda gerinti virškinimą ir turi antiuždegiminių savybių.