Šie keksiukai kvepia tikru rudeniu: šildančiais prieskoniais, aromatingu moliūgu ir skaniuoju varškės sūrio pyragu. Keksiukai patiks ne tik moliūginių kepinių, bet ir varškės sūrio pyragų mėgėjams, nes juose šie du kepiniai apsijungia į vieną visumą. Bet nepaisant to, yra neapsakomai skanūs, o jų viršūnėlėje užkeptas varškės kremo sūris atrodo, kaip pats gražiausias papuošimas.
Patys keksiukai, dėl savo tirštos ir sunkios nuo moliūgų ir varškės sūrio masės tešlos, taip aukštai neiškylą, kaip tradiciniai keksiukai, kurie dekoruojami saldžiomis kremo kepurėmis. Belieka tik keksiukus gausiai apibarstyti cinamonu, užsiplikyti šildančios arbatos ir mėgautis jaukiu rudens savaitgaliu.
Vienas iš paprasčiausiai pagaminamų desertų - keksiukai su moliūgu. Keksiukus kepiau kelis kartus ir nors dėjau tokį patį kiekį cukraus - vieni gavosi pakankamai saldūs, kiti per mažai saldūs. Vienas paprasčiausių desertų, kurį nesunku ir pagaminti, ir patogu pasidalinti su kitais - keksiukai.
Moliūgų ir varškės keksiukų receptas
Ingredientai:
- 240 g kvietinių miltų
- 90 g cukraus
- 2 šaukšteliai cinamono
- 0,5 šaukštelio maltų gvazdikėlių
- 0,5 šaukštelio maltų imbierų
- 1 šaukštelis maistinės sodos
- 1 šaukštelis kepimo miltelių
- 1/4 šaukštelio druskos
- 340 g moliūgo tyrės (kepto orkaitėje ir sumalto moliūgo iki vientisos masės, be priedų)
- 70 ml kokosų aliejaus
- 80 ml pieno
Gaminimo eiga:
- Įkaitinti orkaitę iki 180 °C.
- Sumaišyti sausus ingredientus - miltus, cukrų, gvazdikėlius, imbierą, sodą, kepimo miltelius ir druską.
- Į miltų masę sudėti moliūgų tyrę, ištirpintą kokosų aliejų, pieną ir išmaišyti.
- Galima paragauti tešlą ar norėtųsi daugiau cukraus, nes saldumas gali priklausyti ir nuo moliūgo - jo gali būti per mažai, jei moliūgas ne toks saldus.
- Keksiukų kepimo skardoje išdėlioti keksiukų formeles ir į jas padalinti visą tešlą, kad gautųsi 12 keksiukų.
- Kepti 20-25 min. Keksiukus kepiau kelis kartus ir nors dėjau tokį patį kiekį cukraus - vieni gavosi pakankamai saldūs, kiti per mažai saldūs.
Na gerai, turiu ir aš atiduoti savo šio sezono duoklę moliūgams:) Dauguma receptų, kuriuos visada būtinai gaminu su moliūgu jau išspausdinti, ir jie kelis katyus per sezoną pasitarnauja pagal paskrtį: moliūgų sriuba, varškės ir moliųgų apkepas, moliūgų varškėčiai… Bet keksiukų su moliūgu dar nebuvau kepusi, tad su malonumu sekmadienio popietę juos ir išbandžiau. Juolab, kad po kokių penkiolikos metų pertraukos viriau…..
Kad išsikeptumėte moliūgų keksiukus, jums visų pirma prireiks kepto moliūgo. Tikiuosi, kad jūs visada turite šaldytuve kepto moliūgo, nes didžiajai daugumai patiekalų su moliūgu būtent tokio ir reikia. Taip kad jei tik kaitinate orkaitę kokiais nors kitais tikslais, įdėkite kartu kepti ir moliūgo gabalėlius, prieš tai įsukę juos į aliuminio foliją.
Kitame dubenyje sumaišykite birius produktus: miltus, kepimo miltelius ir druską bei krakmolą. Mažų keksiukų formelėse išdėliokite popierinius indelius. Pripildykite tešlos į kiekvieną popierinę indelį maždaug 3/4 tūrio.
Moliūgų keksiukai su varškės sūrio kremu
Ingredientai:
- Tešlai:
- Kiaušiniai
- Cukrus
- Aliejus
- Moliūgų tyrė
- Vanilės ekstraktas
- Pienas
- Miltai
- Kepimo milteliai
- Druska
- Cinamonas
- Varškės sūrio kremui:
- Sūrio masė
- Klevų arba agavų sirupas
- Vanilė
Gaminimo eiga:
- Mikseryje išsukite kiaušinius su cukrumi, tada supilkite aliejų, moliūgų tyrę, vanilės ekstraktą, pieną ir gerai išmaišykite.
- Atskirame inde sumaišykite miltus su kepimo milteliais, druska ir cinamonu. Miltų mišinį suberkite į skystąją dalį ir užmaišykite vidutinio tirštumo tešlą.
- Paruoškite varškės sūrio kremą sumaišydami sūrio masę su klevų arba agavų sirupu ir vanile.
- Keksiukų kepimo formoje išdėliokite popierines keksiukų formeles ir įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių.
- Į kiekvieną keksiuko krepšelį dėkite moliūginės tešlos, taip, kad ji užimtų 1/3 formelės, o ant viršaus uždėkite kupiną šaukštelį vaškės sūrio kremo. Kiekvieno keksiuko viršų išsukite mediniu dantų krapštuku, kad varškės masė lengvai susimaišytų su moliūgine mase.
- Keksiukų formą pašaukite į orkaitę kepti 20-25 minutėms. Iškepusius keksiukus dar kartą apibarstykite cinamonu ir aušinkite ant grotelių.