Ši kiniška sriuba yra su vištiena, daržovėmis, kiaušiniais. Jos skonis lengvai aštrus ir rūgštus. Pagaminimas šios sriubos yra išties paprastas ir greitas. Sriuba yra soti, maistinga, joje yra daug baltymų. Tai, žodžiu, yra ta garsioji Algirdo g. kiniečių baltų grybų aštriai rūgšti sriuba. Daugelis acto mylėtojų ją žino. Aš visiškai hooked ant jos, ir daugybę metų huntinau receptūrą. Azijoje jos nežino - čia kažkoks weird Algirdo g. Receptūra - labai paprasta išties, paslaptis tik baltuose pipiruose (white pepper), ant to visi failina.
Ingredientai
- Vištienos krūtinėlės filė
- Baltieji kiniški grybai
- Actas (obuolių arba ryžių)
- Cukrus
- Druska
- Baltieji pipirai (būtinai sumalti į dulkes)
- Sezamo sėklos
- Sezamo aliejus (nebūtina)
- Agurkas
- Morka
- Pievagrybiai
- Poras
- Imbiero šaknis
- Kukurūzų krakmolas
- Sojų padažas
- Kiaušiniai
- Aitriosios paprikos padažas (pagal skonį)
- Svogūnų laiškai
Paruošimo Eiga
- Pirmiausia užkaičiame 3 l vandens, kol šis užvirs. Susipjaustai krūtinėlę sielą džiuginančio dydžio gabalėliais, užsivirini vieną litrą vandens, meti į verdantį vandenį (ne buljoną darom).
- Jei nori „Kinų drožlės“ experience, gali užsilašint sezamo aliejaus.
- Geriausia naudoti mažomis juostelėmis supjaustytą vištienos krūtinėlę. Morkas supjaustyti šiaudeliais, pievagrybius į 4-5 dalis, porą - pusžiedžiais, imbiero šaknį smulkiai sutarkuoti.
- Pusę pakelio baltųjų kiniškų grybų užpiltame verdančiu vandeniu ir palaikome 10-15 min, tuomet supjaustome. Toliau tuos pačius grybus sudedame į puodą ir toliau verdame kartu su vištiena.
- Tada esmė - išsigriebi vištos gabaliukus į bliūdelį ir į vandenį dedi acto ir cukraus.
- Aš skaičiuot labai nemoku, tai operatinu ant 1 litro. Aš nesu IKI GALO tikras, koks tikrasis santykis, bet įtariu, kad Algirdo kitaicai į litra kala 200 g cukraus ir 200 ml acto. Aš skaičiuot gal nemoku, bet šiaip nedurnas, tai pradedu nuo 100 ar 150 abiejų, ir tada ragauju. 150 dažniausiai mažai, visada reikia pridėti ir cukraus, ir acto - aš po valgomajį šaukštą tol, kol bus gerai.
- SVARBU - common mistake yra pamiršti druską. Pasisūdyt reikia iki acto ir druskos iki lygio, kuris tau normalus sriubai.
- Kai skystis pasiekia rūgštumo ir saldumo kombinaciją, panašią į Algirdo g.
- Kai jau užpylei acto/cukraus skysčiu vištą, grybus ir agurkus, gali pradėti su baltais pipirais.
- White pepper yra mean shit, ir jis dar pritraukia, į pabaigą sriubos kala nevaikiškai - treat carefully. Aš dedu peilio galu tris ar keturis žirnio dydžio kupstelius, ir aš esu hardcore. Lietuviškas white pepper yra mažiau potent, nei belgiškas. Malamų Santa Maria nenaudoti. Reikia, kad būtų sumaltas į dulkes - nepamirštam, tikslas yra atkartoti Algirdo g.
- Užkaisti sultinį. Suberti morką, porą, pievagrybius, imbierą.
- Sumaišyti su kukurūzų krakmolu, soju padažu, baltaisiais pipirais. Palikti marinuotis kambario temp.
- Palikti marinuotis 15 min.
- Indelyje sumaišyti sojų padažą, actą. Krakmolą sumaišyti su keliais šaukštais vandens. Jį supilti į indelį su soju padažu. Sudėti vištieną.
- Sriubą užkaitinti. Supilti padažą.
- Inde išplakti kiaušinius. Juos supilti į sriubą.
- Išjungti kaitrą. Įpilti čili padažo pagal skonį.
- Patiekti su sezamų sėklomis, svogūnų laiškais.
Prieskonių kiekiai
Rekomenduojami prieskonių kiekiai (gali skirtis pagal skonį):
- Druska: ½ valg. š.
- Cukrus: samtis (arba 100-200g litrui vandens)
- Actas: samtis (arba 100-200ml litrui vandens)
- Sojų padažas: 3 valg. š.
- Kukurūzų krakmolas: 2 valg. š.
- Baltieji pipirai: 2 valg. š. (arba pagal skonį)
Acto tipas, jei klausit, visiškai nesvarbus, bandėm ir visokius kitaiskus ryžių - man rodos, jie kala paprasčiausią sodo įvairovės obuolių ir nesuka galvos. Accs yr accs.