Meksikos virtuvė yra viena iš populiariausių ir mylimiausių pasaulio virtuvių. Meksikiečiai ne tik puikiai išmano, kaip subalansuoti aštrumą, saldumą ir rūgštumą, bet ir sugeba praturtinti patiekalus daugybe spalvų ir tekstūrų. Meksikietiškas maistas - tai daugiau nei takos ir aštrūs patiekalai. Ji jungia vaisius, daržoves, mėsą, grūdinės kultūros produktus ir išskirtinius prieskonius, kurie patiekalams suteikia unikalų skonį. O didžiausia šios virtuvės žvaigždė yra kukurūzai, kurių istorija prasidėjo labai seniai, kai klajokliai dar keliavo po skirtingas žemes ir ieškojo būdų, kaip greitai užsiauginti naudingo maisto. Iki šių dienų maisto žinovai meksikiečių virtuvę laiko vieną iš penkių ryškiausių ir kūrybingiausių pasaulyje. Šalia jos rikiuojasi Prancūzijos, Indijos, Kinijos ir Italijos virtuvės.
Pagrindiniai meksikietiški patiekalai
Kad geriau susipažintumėte su meksikietišku maistu, norime pristatyti pagrindinius jų patiekalus, kuriuos rekomenduojame išbandyti ir patiems.
Takos
Neabejotinai, takai yra vienas garsiausių Meksikos virtuvės patiekalų. Tai yra mažos tortilijos (minkšti kukurūzų arba kviečių miltų lakštai), į kurias dedami įvairūs įdarai - dažniausiai kiaulienos, vištienos ar jautienos mėsa, jūros gėrybės bei daržovės, pagardintos šviežiomis žolelėmis, sūriu ir padažais. Skirtingi Meksikos regionai pasižymi skirtingais takų paruošimo būdais. Populiari ir traškių takų versija - tostadas, kurioms naudojamos gruzdintos tortilijos.
Gvakamolė
Actekų kalboje gvakamolė reiškia žodžių „avokadas“ ir „mišinys“ junginį. Dažnas meksikiečių patiekalas neapsieina be gvakamolės - padažo, kuriame dominuoja avokadai, pomidorai ir svogūnai. Jo kreminė konsistencija ir nuostabi skonių kombinacija puikia tinka gardinti nachos, tacos ir įvairiausius kitus patiekalus. Iš tiesų, šis užkandis, kurį meksikiečiai naudoja šalia daugelio patiekalų, yra pagamintas labai paprastai - užtenka gerai sutrinto prinokusio avokado ir kitų daržovių ar prieskonių, kuriais norite pagardinti patiekalą.
Salsa
Salsa - tai padažas, kurį taip pat galima derinti kone su visais meksikietiškais patiekalais. Čia pagrindinį vaidmenį atlieka pomidorai ir serano paprikos, kurios suteikia ryškaus aitrumo. Meksikoje itin populiarus padažų trio: gvakamolė, grietinė ir salsa.
Enčilados
Dar vienas gardus patiekalas iš tortilijų - enčilados. Į ritinėlį suvyniotos tortilijos užpildomos įvairiais ingredientais (pvz., plėšyta mėsa, krevetėmis, daržovėmis), aptepamos čili padažu ir apkepamos su sūriu. Šis sultingas, turtingo skonio patiekalas siejamas su Actekų Imperijos laikais.
Buritas
Tai dar vienas mėgstamas meksikietiškas maistas. Jos taip pat gaminamos su kukurūzinėmis tortililijomis, tik didesnėmis. Paprastai į vidų dedama plėšyta mėsa, tortilijos susukamos, o jų viršus pagardinamas salsa padažu ir sūriu.
Fachitas
Fachita gaminama iš marinuotos mėsos (dažnai vištienos) ir daržovių gabaliukų. Patiekiama su tortilijomis ir įvairiais pagardais, taip pat dažnai valgoma su ryžių garnyru. Fachitas nesunku pritaikyti savo skoniui, kadangi šis patiekalas turi daugybę skirtingų variacijų.
Kiti populiarūs patiekalai
- Nachos - kukurūzų traškučiai užkepti mėsa, pupelėmis, pomidorais, jalapeno pipirais ar kitais meksikiečių mylimais pagardais.
- Tamales - Tai yra iš kukuruzų miltų tešlos pagaminti suktiniai, pripildyti meksikiečių mėgiamais įdarais, tokias kaip mėsa, sūris, kukurūzai, pupelės, čili pipirai.
- Chiles en nogada - Jį sudaro poblano pipirai, įdaryti picadillo (mėsos ir daržovių mišiniu), aplieti kreminiu graikinių riešutų padažu ir pagardinti granatų sėklomis bei žolelėmis.
- Čiuros - Tai gruzdintos tešlos skanėstas, šiek tiek primenantis žagarėlius ar spurgas. Čiuros pagardinamos cukrumi, cinamonu bei valgomos su karamelės ar šokolado padažu.
Meksikietiškos fiestos meniu
Kartais prieš vakarėlį tenka nemažai pasukti galvą - ką čia pagaminus, kad būtų skanu, patogu, daug, o po gamybos dar ir vakarėliui jėgų liktų. Meksikietiškas maistas atitinka visus šiuos kriterijus ir yra mano TOP pasirinkimas vakarėliams. O kad nereikėtų ilgai ieškoti galybės receptų, pasidalinsime pilnu meksikietiškos maisto fiestos meniu vakarėliui - viskas, ko reikia vienoje vietoje. Šis meniu visų pirma, yra LABAI skanus. Skoniai tobulai dera tarpusavyje ir papildo vienas kitą. Taip pat, jis lengvai pagaminamas. Ilgiausiai užtrunka plėšytos kiaulienos gamyba, tačiau prie viryklės stovėti nereikia, tiesiog įdėti mėsą į orkaitę likus keletui valandų iki vakarėlio pradžios. O visam kitam maistui pagaminti per akis užteks valandos prieš vakarėlį. Meksikietiškos fiestos meniu principas toks - jūs patiekiate visus šiuos patiekalus atskirai, o kiekvienas svečias pasidaro ir ragauja tai, ko norisi. Toliau kiekvienas svečias gali ragauti nachos traškučius su sūrio padažu arba gvakamole, susisukti buritą su norimais produktais, lėkštėje susikrauti nachos traškučių “kalną” su norimais pagardais arba pasirinkti kiek sveikesnį variantą - į lėkštę įsidėti ryžių, kiaulienos ir gvakamolės.
Plėšyta kiauliena
Pulled pork’as iš esmės yra vienas skaniausių dalykų - tobulai minkšta ir sultinga mėsa, kuri subyra bos palietus šakute. Jei niekada nebandėte - pasiruoškite, jūsų gyvenimas greitai pasikeis! 🙂 Plėšytos kiaulienos nepagaminsite iš bet kokios kiaulienos dalies - tobulai tekstūrai išgauti būtinai reikia gero mėsos / riebalų santykio, kuris ilgai kepant žemoje temperatūroje ir paverčia mėsą ypatingos tekstūros. Neeksperimentuokite ir rinkitės kiaulienos sprandinę.
Ingredientai:
- Kiaulienos sprandinė - 2 kg.
- Druska - 2 a.š.
- Malti juodieji pipirai - 1 a.š.
- Saldžiosios paprikos milteliai - 1 a.š.
- Maltas kuminas - 1 a.š.
- Maltas raudonėlis - 1 a.š.
- Apelsinas - 1 vnt.
- Svogūnas - 1 vnt.
- Česnakas - 4 skiltelės
- BBQ padažas - 100 ml.
Gaminimo eiga:
- Indelyje sumaišome druską, pipirus, papriką, kuminą, raudonėlį.
- Paruoštu prieskonių mišiniu įtriname mėsą.
- Mėsą dedame į didesnį, gilesnį kepimo indą (geriausia - su dangčiu) ir atidengus kepame 250 laipsnių orkaitėje 30 min.
- Po 30 min, kai mėsos paviršius gerai apskrudęs, prie mėsos įspaudžiame vieno apelsino sultis, aplink apdėliojame stambiai pjaustytu svogūnu ir česnaku.
- Orkaitės temperatūrą sumažiname iki 150 laipsnių, kepimo skardą uždengiame dangčiu arba folija ir kepame dar 3 valandas.
- Kepimo pabaigoje mėsa turi būti labai minkšta.
- Mėsą suplėšome dviejų šakučių pagalba.
- Kepimo skardoje liks sulčių nuo mėsos. Ant jų paviršiaus išsiskiria riebalai, pasistenkite šaukštu kuo daugiau tų riebalų pašalinti.
- Tuomet indelyje sumaišykite 200 ml. nuo kiaulienos kepimo likusių sulčių su 100 ml. BBQ padažo.
- Šį padažą pilkite ant plėšytos mėsos ir gerai išmaišykite.
- Patiekite šiltą mėsą. Jei ją gaminate anksčiau, prieš patiekiant tiesiog pašildykite orkaitėje.
Meksikietiški ryžiai (Arroz Rojo)
Meksikietiški ryžiai Arroz Rojo yra vienas populiariausių meksikietiškų garnyrų.
Ingredientai:
- Basmati ryžiai - 250 g.
- Augalinis aliejus - 2 v.š.
- Svogūnas - 1/2 vnt.
- Česnakas - 2 skiltelės
- Pomidorų pasta - 2 v.š.
- Daržovių sultinys - 400 ml.
- Jalapenas arba čili pipiras - 1 vnt.
- Kalendra - sauja
- Druska, pipirai
Gaminimo eiga:
- Keptuvėje įkaitiname aliejų, dedame smulkiai smulkintą svogūną ir kepiname 2 minutes.
- Į keptuvę įtarkuojame česnaką ir kepiname dar minutę.
- Į keptuvę suberiame ryžius ir pomidorų pastą, išmaišome ir kepiname dar minutę.
- Supilame sultinį, beriame druskos ir pipirų.
- Kai sultinys užverda, sumažiname ugnį taip, kad vanduo vos burbuliuotų. Ant viršaus dedame visą jalapeną arba čili pipirą ir saują kalendros.
- Uždengiame keptuvę ir leidžiame virti ant mažos ugnies 15 minučių.
- Patraukiame nuo ugnies ir uždengtu dangčiu leidžiame pastovėti ryžiams dar 10 minučių.
- Atidengiame, pašaliname čili ir kalendrą nuo viršaus, šakute iškedename ryžius.
Gvakamolė
Be jokios abejonės, gera gvakamolė yra būtina sudedamoji kiekvienos meksikietiškos maisto fiestos dalis! Svarbiausia, pasirinkite gerai prinokusius, bet nepernokusius avokadus tamsia odele.
Ingredientai:
- Avokadai - 3 vnt.
- Laimo sultys - 2 v.š.
- Druska, pipirai
- Kalendra - sauja
- Pomidoras ir svogūnas (nebūtina)
Gaminimo eiga:
- Avokadus sutriname šakute, sumaišome su laimo sultimis, druska, pipirais ir smulkinta kalendra.
- Jei mėgstate, pridedame smulkiais kubeliais pjaustyto pomidoro ir svogūno.
Kukurūzų salotos
Jei yra galimybė, gaminkite šias salotas su šviežiais kukurūzais. Jei šviežių nėra, antroje vietoje - šaldyti.
Ingredientai:
- Švieži kukurūzai (3 - 4 vnt.) arba šaldyti kukurūzai (400 g.) arba konservuoti kukurūzai (400 g.)
- Čili - 1 vnt.
- Raudonasis svogūnas - 1/4 vnt.
- Kalendra - sauja
- Parmezanas - 100 g.
- Majonezas - 2 v.š.
- Jogurtas - 2 v.š.
- Laimo sultys - 1/2 a.š.
- Druska - 1/2 a.š.
- Malti juodieji pipirai - 1/2 a.š.
Gaminimo eiga:
- Jei gaminsite su šviežiu arba šaldytu kukurūzu, keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus arba sviesto, berkite kukurūzus (nuo šviežių burbuolių prieš tai juos nupjaustykite) ir pakepinkite 5 minutes, kol jie gražiai apskrus ir pakvips.
- Dubenyje sumaišome: kukurūzus, smulkintą čili, svogūną ir kalendrą, smulkiai tarkuotą parmezaną, majonezą, jogurtą, laimo sultis ir visus prieskonius.
Sūrio padažas
Tai pats skaniausias kada nors ragautas sūrio padažas, kurį nuo šiol gaminsiu kiekvieno draugų susibūrimo metu! Skonis TOBULAS. Bet geriausia dalis, kad gaminamas pagal šį receptą, sūrio padažas vėsdamas nesukietėja (kaip nutinka su kitais receptais), išlieka skystas.
Ingredientai:
- Čederio sūris - 120 g.
- Kukurūzų krakmolas - 1 a.š.
- Sviestas - 1 a.š.
- Česnakas - 1 skiltelė
- Pomidoras - 1/4 vnt.
- Sutirštintas pienas - 200 g.
- Druska, pipirai, čili milteliai
Gaminimo eiga:
- Sūrį sutarkuojame ir dubenyje sumaišome su krakmolu.
- Nedideliame puode ar keptuvėje įkaitiname sviestą, įtarkuojame česnaką ir kepiname minutę.
- Sudedame mažais kubeliais pjaustytą pomidorą, kaitiname dar dvi minutes.
- Į puodą dedame sūrį ir sutirštintą pieną, beriame visus prieskonius.
- Maišome, kol sūris išsilydo ir padažas tampa vientisos tekstūros.
- Jei padažas kiek per tirštas, įpilkite kelis šaukštus vandens ir išmaišykite.
- Vėsdamas padažas tampa kiek tirštesnis (bet ne kietas), tad bet kuriuo metu galima įpilti šiek tiek vandens ir išmaišyti, taip palaikant norimą tekstūrą iki kol padažas visiškai atvės ir tuomet savo tekstūros jau nebekeis.
Kiti meksikietiško maisto receptai
Meksikietiška sriuba
Ingredientai:
- Jautienos faršas: 400.00 g
- Svogūnai: 2.00 vnt.
- Paprikos: 2.00 vnt.
- Konservuoti pomidorai: 400.00 g
- Konservuotos pupelės: 400.00 g
- Sojų padažas: 2.00 valg. š.
- Aitriųjų pipirų padažas: 2.00 valg. š.
- Pomidorų pasta: 2.00 valg. š.
- Pipirai
- Druska
Gaminimo eiga:
- Jautienos faršą pagardinkite pipirų mišiniu, druska, aitriąja paprika ir gerai išmaišykite.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepinkite smulkintus svogūnus.
- Saldžiąsias paprikas supjaustykite juostelėmis ir sumeskite į apkeptus svogūnus, sudėkite konservuotus pomidorus, įpilkite sojų padažo, šiek tiek vandens (vandens kiekis priklauso nuo to, kokio tirštumo sriubos norite) ir troškinkite ant silpnos ugnies 10-15 minučių.
- Baigiant sriubai virti suberkite konservuotas pupeles ir dar 5-7 minutes pavirkite.
Kesadilijos su vištiena
Ingredientai:
- Tortilija: 6.00 vnt.
- Vištos krūtinėlė: 500.00 g
- Svogūnai: 2.00 vnt.
- Porai: 1.00 vnt.
- Sojų padažas: 3.00 valg. š.
- Rudasis cukrus: 1.00 valg. š.
- Medus: 1.00 valg. š.
- Česnakas: 2.00 skiltelės
- Džovinta raudonoji paprika: 1.00 arbat. š.
- Pomidorai: 6.00 vnt.
- Čili pipirai: 3.00 vnt.
- Petražolės
- Laimo sultys: 60.00 ml
- Sūris
- Pipirai
- Druska
Gaminimo eiga:
- Dubenyje sumaišykite visus produktus: sojos padažą, laimo sultis, rudąjį cukrų, medų, sutrintą česnaką ir džiovintą papriką. Sudėkite į marinatą mažais gabalėliais supjaustytą vištos krūtinėlę. Išmaišykite, kad visi gabalėliai apsiveltų marinatu.
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros.
- Pomidorus perpjaukite per pusę į dvi dalis. Čili pipirus perpjaukite per pusę ir pašalinkite didžiąją dalį sėklyčių.
- Pomidorus, čili pipirus, svogūną, ir česnakus išdėliokite ant paruoštos kepimo skardos. Aptepkite trupučiu alyvuogių aliejaus.
- Pakepintas daržoves sudėkite į maisto smulkintuvą. Smulkinkite, kol gausite beveik vientisos konsistencijos masę. Įspasuskite laimo sultis ir išmaišykite. Paragaukite ir pagal skonį pagardinkite druska bei pipirais. Galiausiai įmaišykite kapotas petražoles.
- Įkaitintoje keptuvėje pakepinkite smulkintą svogūną ir griežinėliais supjaustytą porą kelias minutes, kol svogūnas suminkštės. Sudėkite išsimarinavusią vištieną ir retkarčiais pamaišydami kepkite, kol vištiena gražiai apskrus.
- Ant tortilijos tolygiai paskleiskite šeštadalį pakepintos vištienos su daržovėmis. Tolygiai apiberkite šeštadaliu sumaišytų tarkuotų sūrių.
- Įkaitinkite didelę keptuvę. Labai plonai ištepkite ją šlakeliu aliejaus. Įdėkite per pusę perlenktą tortiliją ir kepkite, kol ji apskrus, o sūris išsilydys. Apverskite kita puse ir kepkite, kol ir ši pusė apskrus bei bus gražiai auksinės spalvos. Patiekite šiltas su raudonąja salsa.
Enčilados su daržovėmis
Ingredientai:
- Tortilija: 6.00 vnt.
- Mėsa faršas arba paukštiena: 400 g
- Svogūnas
- Paprikos: 2.00 vnt.
- Konservuotos pupelės arba kukurūzai: 150 g
- Pomidoras
- Meksikietiški prieskoniai
- Citrinų sultys
- Kietas brandintas sūris
- Grietinė
- Bazilikų lapeliai
- Nedidelė skardinė meksikietiško daržovių mišinio (kukurūzai, raudonosios pupelės, žirneliai)
Gaminimo eiga:
- Keptuvėje įkaitintame aliejuje pakepinkite 400 g mėsos faršo arba juostelėmis pjaustytos paukštienos kartu su smulkintu svogūnu, išspauskite porą skiltelių česnako.
- Kai mėsa šiek tiek apkeps, sudėkite šiaudeliais pjaustytą papriką.
- Baigdama kepti mėsą, į keptuvę įberkite 150 g konservuotų pupelių arba kukurūzų, įmaišykite kubeliais pjaustytą pomidorą. Dar šiek tiek pakaitinkite, pasūdykite, pagardinkite meksikietiškais prieskoniais ir citrinų sultimis.
- Smulkiai sutarkuokite kietą brandintą sūrį.
- Tortiliją patepkite grietine, uždėkite įdaro, užberkite tarkuoto sūrio, susukite paplotį į ritinėlį.
- Tortilijas susukite voleliu ir kelioms minutėms, kad sušiltų ir išsilydytų sūris, pašaukite į karštą orkaitę. Tiekite su bazilikų lapeliais.
Užkandis su pupelėmis ir putpelių kiaušiniais
Ingredientai:
- Traškučiai
- Šoninė
- Svogūnai
- Pupelės
- Aitrioji paprika
- Putpelių kiaušiniai
- Sviestas
- Avokadas
- Čili pipirai
- Majonezas
- Druska
- Pipirai
- Aitriųjų paprikų milteliai
Gaminimo eiga:
- Apskrudinkite šoninės gabalėlius, sudėkite svogūnus ir kepkite, kol švelniai paruduos. Įberkite pupeles, aitriąsias paprikas ir pakaitinkite porą minučių, tada viską sutrinkite, kol gausite vientisą ir švelnią košelę.
- Paskrudinkite 5 min. traškučius iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje.
- Pakepkite putpelės kiaušinius iš vienos pusės.
- Sviestą išlydykite ant vidutinio karščio keptuvės. Iškepkite kiaušinius.
- Dubenėlyje sutrinkite avokadų „mėsą“ ir sumaišykite su smulkiai pjaustytais čili pipirais, druska ir pipirais pagal skonį - gausite meksikietišką pagardą gvakamolę.
- Duonos riekeles apkepkite skrudintuvėje, užtepkite majonezu, gvakamole ir uždėkite ant viršaus keptą kiaušinį.
- Prieš patiekdami, ant traškučių užtepkite po valgomąjį šaukštą pupelių košelės, po 2 arbat. š. PATARIMAS! Pabandykite ir su aitriųjų paprikų milteliais!
Jautienos fachita
Ingredientai:
- Jautienos nugarinė
- Svogūnai
- Paprika
- Aitrioji paprika
- Petražolės
- Meksikietiški prieskoniai
- Citrinų sultys
- Pupelės
- Tortilijos
- Jogurtas
Gaminimo eiga:
- Svogūnus susmulkinkite. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir iki geltonumo apkepkite svogūnus. Juostelėmis supjaustykite papriką ir sudėkite į keptuvę. Maišydami kepkite apie 3 minutes. Išimkite iš keptuvės.
- Jautienos nugarinę supjaustykite plonomis juostelėmis ir sudėkite į keptuvę. Kepkite, kol apskrus. Tuomet atgal sudėkite kepintus svogūnus ir paprikas, suberkite smulkintą aitriąją papriką ir smulkintas petražoles, gerai išmaišykite. Suberkite meksikietiškus prieskonius. Įpilkite kelis šaukštus vandens. Suberkite pupeles ir viską troškinkite dar minutę.
- Troškinį supilkite į indą, kurį dėsite ant stalo. Jei turite, galite ant viršaus pabarstyti sūrio, šviežių žalumynų. Pašildykite tortilijas ir sudėkite į lėkštę - troškinys vyniojamas į tortilijas: į vidurį dėkite troškinio, pašlakstykite citrinų sultimis ir susukite.
Žuvies takai
Ingredientai:
- Žuvis
- Česnakas
- Svogūnas
- Pomidorai
- Raudonėliai
- Kuminai
- Aitrioji paprika
- Apelsinas
- Tortilijos
Gaminimo eiga:
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite nusausintas žuvis ir apkepkite (po 2 min. kiekvieną pusę).
- Į likusius riebalus sudėkite sugrūstą česnaką, smulkiai sukapotą svogūną, kubeliais supjaustytus pomidorus, įberkite raudonėlių, kuminų, aitriosios paprikos, nuo apelsino nutarkuotų žievelių ir gerai išmaišykite.
Kiaulienos suktinukai
Ingredientai:
- Kiauliena
- Druska
- Pipirai
- Imbierai
- Paprikos
- Svogūnų laiškai
- Aliejus
- Vynuogių sultys
- Slyvų tyrė
- Sultinys
- Sojų padažas
- Krakmolas
- Česnakas
Gaminimo eiga:
- Įkaitinkite orkaitę iki 170 laispnių. Kiaulieną pamuškite mėsos plaktuku, pabarstykite druska ir pipirais. Nuvarvinkite imbierus. Paprikų puseles supjaustykite plačiomis juostelėmis. Svogūnų laiškus supjaustykite maždaug 6 cm ilgio gabalėliais. Kiekvieną mėsos gabalėlį išklokite imbierais, uždėkite po keletą raudonų ir geltonų paprikų juostelių bei svogūnų laiškų.
- Keptuve įkaitinkite aliejų, sudėkite suktinukus ir apkepinkite. Supilkite vynuogių sultis ir troškinkite 5 minutes. Įmaišykite slyvų tyrę, supilkite sultinį, įdėkite nuluptą skiltelę česnako.
- Suktinukus išimkite ir padėkite šiltai. Į sultinį keptuve supilkite sojų padažą, su keliais šaukštais šalto vandens išsuktą krakmolą, įberkite druskos, pipirų. Maišydami virkite 5 minutes. Suktinukus apipilkite karštu padažu.
Pupelių troškinys su mėsa
Ingredientai:
- Pupelės
- Aliejus
- Svogūnai
- Česnakai
- Mėsa
- Druska
- Pipirai
- Pomidorai
Gaminimo eiga:
- Per naktį mirkytas pupeles išvirkite pasūdytame vandenyje (maždaug 45 min.) ir nuvarvinkite skystį.
- Keptuvėje įkaitintame aliejuje pakepinkite svogūnus ir česnakus, paskui sudėkite susmulkintą mėsą ir kepkite, kol pasikeis mėsos spalva.
- Sudėkite virtas pupeles, išmaišykite, uždenkite keptuvę ir ant mažos ugnies troškinkite dar 10-15 min. Patarimas. Paprasčiausias mėsos smulkinimo būdas - sumalti mėsmale.
Įdarytos bulvės meksikietiškai
Ingredientai:
- Bulvės
- Morka
- Salieras
- Svogūnas
- Česnakas
- Sūris
- Muskatas
- Druska
- Pipirai