pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Uzbekiško plovo prieskonių sudėtis

Uzbekiškas plovas išsiskiria iš kitų plovo rūšių savo unikaliu gaminimo būdu ir ingredientų rinkiniu. Uzbekistanas garsėja didžiule plovo receptų įvairove, priskaičiuojama virš vieno šimto rūšių. Šiai dienai plovas yra uzbekų mėgstamiausias patiekalas. Plovas taip pat laikomas ir svarbiausiu uzbekiško svetingumo simboliu, įtrauktas į UNESCO nematerialaus kultūros paveldo sąrašą. Uzbekiškas plovas pasižymi nepakartojamu skoniu ir aromatu. Plovas gaminamas kazane (didelis, apvalus puodas, pagamintas iš ketaus) ant atviros ugnies.

Plovo atsiradimo istorija

Plovo istorijoje yra kelios atsiradimo versijos. Vienoje rašoma, kad žodis „plovas“ turi indiškas šaknis ir pats patiekalas atsirado Indijoje. Kita plovo istorijos atsiradimo versija teigia, jog atsirado Artimuosiuose Rytuose. Pasak šios versijos plovą sukūrė Avicena, tai viduramžių laikų mokslininkas ir gydytojas, garsėjęs savo plačiu akiračiu ir daugybe talentų. Pasak legendos, vietinis valdovas, pavargęs nuo monotoniškos virtuvės, panoro paragauti naujo patiekalo iš ryžių.

Dar vienuose rašytiniuose šaltiniuose minima, kad plovą sukūrė Aleksandro Makedoniečio virėjas - žygio į Centrinę Aziją metu. Pats Aleksandras šį patiekalą pavadino „pilav“ (išvertus iš graikų kalbos - „įvairi sudėtis“). XVII amžiuje Prancūzijoje buvo sukurtas patiekalas mirotonas, rašoma, kad tuo metu jiems nepavyko pagaminti turkiško plovo. Tikrasis plovas Prancūzijoje pradėtas gaminti tik XIX a.

Pagrindiniai ingredientai ir paruošimas

Plovo pagrindą sudaro virti ryžiai. Išskirtinis plovo bruožas - biri konsistencija, kuri pasiekiama laikantis ryžių virimo technologijos, t.y. į plovą dedami gyvuliniai arba augaliniai riebalai, neleidžiantys kruopoms sulipti. Indas, kuriame plovas patiekiamas ant stalo, Vidurinėje Azijoje vadinamas leganu. Pats žodžio plovas pavadinimas pavadinimas kilęs iš sanskritų kalbos, reiškia pulaka, kas reiškia ryžių rutuliuką.

Pirmiausia paruošiame mėsą. Kol nėra patirties mėsą geriau naudoti jaunesnio gyvulio, minkštą avieną arba jautieną. Su patirtimi supranti, kad mėsa su sausgyslėmis, kremzlėta yra pati geriausia plovui. Mėsą reikia nuplauti po tekančiu vandeniu ir nusausinti. Pjaustome dideliais arba mažais kubeliais. Puode įkaitiname riebalus. Klasikiniu atveju - tai riebios avienos taukai. Jei rasite, galima tirpdyti avienos lajų, tačiau tiks ir aliejus. Uzbekų mėgstama proporcija 300 g gyvulių riebalų + 300 gramų aliejaus kilogramui ryžių. Į kepamą mėsą dedame smulkiai supjaustytus svogūnus (1-2 didelės galvos - 1 kg ryžių). Visą laiką kepame ant didelės ugnies, riebalai turi kunkuliuoti. Stebime, kad daržovės neliptų prie sienelių ir dugno, pamaišom. Įpilame vandens ar sultinio. Apie 2 litrus kilogramui ryžiui. Beriame ryžius ir juos sumaigome į skystį. Ryžiai turi būti gerai nuplauti. Vandens virš ryžių gali būti apie per 1 - du pirštus. Jei trūkta, atsargiai užpilame. Kai vanduo išgaruos, keliose vietose iki dugno įbedame medine lazdele, kad išeitų garai ir uždengiame dangčiu. Ant mažos ugnies plovą palaikome dar 30 minučių. Pageidaujant gražesnės spalvos, galima į nuplautus ryžius įmaišyti žiupsnelį šafrano.

Devzira ryžiai

Devzira ryžiai laikomi geriausiais ryžiais plovui. Tai šviesiai raudonai rudi ryžiai. Nuplauti grūdai tampa šviesesni ir švelniai rausvi. Devzira taip pat yra neįprastai sunki ryžių masė. Užtenka paimti saują ryžių į delną, kad pajustumėte jų svorį. Taip yra todėl, kad Devzira ryžiai yra labai tankūs. Devzira dažnai vadinama “rausvuoju Rytų perlu”.

Devzira ryžių auginimo technologija yra labai imli darbui, todėl šios veislės ryžių kaina yra didelė. Devzira ryžiai auginami tik Ferganos slėnyje esančiuose Syrdarjos upės aukštupyje esančiuose žemės sklypuose. Ypatingas Ferganos slėnio klimatas ir dirvožemio sudėtis leidžia gauti nuostabų produktą, kurio neįmanoma užauginti jokioje kitoje pasaulio vietoje. Tikrų Devzira ryžių sunku nusipirkti, tačiau jei tikrai norite paragauti tikrą uzbekišką plovą, turite ieškoti ryžių iš patikimų tiekėjų, vadovaudamiesi teigiamais kitų pirkėjų atsiliepimais.

Kaip atpažinti tikrus Devzira ryžius:

  • Pirmiausia reikia atkreipti dėmesį į produkto kainą: šie ryžiai nėra pigūs, paprastai jų kaina ne mažesnė nei laukinių ryžių (12-15 eurų/kg).
  • Jei įmanoma, ryžius būtina ne tik apžiūrėti, bet ir paliesti.
  • Kiekvieną Devzira grūdą dengia nedidelis miltelių sluoksnis - tai sumalti grūdų lukštai. Milteliai gali būti šviesiai rožinės arba tamsiai raudonos spalvos. Jei grūdelius patrinsite rankose, tikrieji milteliai tolygiai padengs pirštus.
  • Kuo ilgiau išlaikomi sandėliuose Devzira ryžiai, tuo jie vertingesni ir tuo skanesnis bus patiekalas. Kartais Devzira sandėliuose laikoma 2-3 metus.

Prieskonių mišiniai

Jeigu mėgstate ryškius rytietiškus skonius, Termez prieskonių mišinys taps neatsiejamu jūsų virtuvės palydovu. Termez mišinys alsuoja Vidurinės Azijos aromatais - subtiliai saldžios raugerškio uogos derinamos su kuminu, kalendra, ožrage, kurios suteikia plovui tipišką skonio gelmę. Bazilikai, petražolės, čiobreliai ir mairūnai sukuria gaivų, šiek tiek žolinį aromatą, o aitrioji paprika, žagrenis ir mėta papildo šį kompleksinį derinį aštrumo, rūgštelės bei gaivumo atspalviais.

Termez prieskonių mišinys sudarytas iš Premium kokybės džiovintų žolelių ir prieskonių: raugerškio uogos, bazilikai, salierai, aitrioji paprika, petražolės, kalendra, ožragė, krapai, lauro lapai, čiobreliai, mairūnai, žagrenis, mėta ir kuminas. Pagrindinis šio mišinio taikymas - uzbekiškas plovas: įberkite į kepamą mėsą ir daržoves prieš dedant ryžius - kvapas pasklis po visus namus.

Plovo gaminimo niuansai

Uzbekiško plovo galutinis rezultatas labai priklauso nuo nedidelių niuansų. Pavyzdžiui geras plovas neišeis jei bus per drėgnos malkos. Jei darysit plovą gamtoje reikia arba savo malkas vežtis arba paieškoti kelis metus stovėjusį sausuolį. Malkos turi būti suskaldytos smulkiai, taip lengviau konktroliuoti karštį. Plovo meistrai vežasi ne tik kazaną prie kurio įpratę, bet ir krosnelę.

Receptas: Uzbekiški DEVZIRA ryžiai su kuminu

Siūlomas receptas, kaip paruošti uzbekišką plovą:

  • Ryžių „Devzira“ 400 g
  • Ėrienos arba jautienos 400 g
  • Augalinio aliejaus 100 ml
  • Svogūnų 50 g
  • Morkų 400 g
  • Kumino 1 pakelis
  • PLOV.LT plovui prieskoniai ir raugerškio uogos po 1 valg.š.
  • Česnako 1-2 galvutės
  • Druskos pagal skonį

Gaminimo eiga:

  1. Kruopščiai nuplaukite ryžius ir užpilkite šiltu vandeniu 20 min., mėsą supjaustykite 3×3 cm gabalais, svogūnus - žiedais, morkas - juostelėmis.
  2. Įkaitintame kazane pakepinkite aliejuje svogūnus, kol parusvės. Sudėkite mėsą, pakepinkite ją, po to sudėkite morkas ir palikite 10-15 minučių virti ant nedidelės liepsnos. Po to suberkite kuminą ir PLOV.LT prieskonius ir užpilkite verdančiu vandeniu, kad viską apsemtų ir ant viršaus būtų 1,5 cm vandens. Virkite 40 minučių. Druskos dėkite pagal skonį.
  3. Praplaukite ryžius šiltu vandeniu per sietelį 10 kartų ir suberkite į kazaną, užpilkite verdančiu vandeniu, kad ryžius apsemtų ir ant viršaus liktų 1 cm vandens. Uždėkite česnakus.
  4. Virkite ant mažos liepsnos tol, kol visas vanduo išgaruos.
  5. Česnakus ir pipirą išimkite, plovą sumaišykite.

Maistinė vertė (100 g)

Nurodoma 100 g produkto maistinė vertė:

Komponentas Kiekis
Energetinė vertė 1630 kJ / 390 kcal
Riebalai 3,0 g
Iš jų sočiųjų riebalų rūgščių 0,7 g
Angliavandeniai 83 g
Iš jų cukraus 1,0 g
Baltymai 7,0 g
Druska 0,0068 g