pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Čeburekai su Varške ir Kefyro Tešla: Tradicinis Receptas Naujame Skonyje

Čeburekai - tai populiarus patiekalas, gaminamas iš paprastos tešlos, įdarytas įvairiais įdarais ir keptas aliejuje. Šiame straipsnyje aptarsime čeburekų receptą, kuriame naudojamas kefyras ir varškė, suteikiantys jiems ypatingą purumą ir skonį. Šis receptas yra puikus pasirinkimas norintiems pasigaminti ne tik skanų, bet ir šiek tiek neįprastą čeburekų variantą.

Istorija ir Kilmė

Čeburekų kilmė siejama su Krymo totoriais, tačiau šis patiekalas greitai išpopuliarėjo visoje Rytų Europoje ir Azijoje. Manoma, kad čeburekai buvo pasiskolinti iš turkų virtuvės, kur jie buvo vadinami „chiberek“ arba „cheburek“. Tradiciškai čeburekai gaminami su mėsos įdaru, tačiau laikui bėgant atsirado daugybė variacijų su įvairiais įdarais, įskaitant sūrį, daržoves ir net saldžius įdarus. Kefyro ir varškės naudojimas tešloje yra palyginti naujas variantas, kuris suteikia čeburekami minkštumo ir švelnaus skonio.

Kodėl Verta Rinktis Kefyrą ir Varškę?

Kefyras ir varškė tešloje atlieka keletą svarbių funkcijų:

  • Purumas: Kefyras, reaguodamas su kepimo milteliais (jei naudojami), suteikia tešlai purumo.
  • Minkštumas: Varškė suminkština tešlą, padarydama ją elastingesnę ir lengviau kočiojamą.
  • Skonis: Kefyras ir varškė praturtina skonį, suteikdami jam švelnumo ir subtilios rūgštelės.
  • Drėgmė: Kefyras suteikia tešlai drėgmės, todėl čeburekai išlieka minkšti ir sultingi net po kepimo.

Ingredientai

Ingredientai Tešlai:

  • Miltų: 650 g (gali prireikti šiek tiek daugiau ar mažiau, priklausomai nuo varškės drėgnumo)
  • Kefyro: 500 ml
  • Varškės: 200 g (geriau riebesnės, bet tinka ir liesa)
  • Kiaušiniai: 2 vnt.
  • Druskos: 1 arbatinis šaukštelis
  • Cukraus: 1 arbatinis šaukštelis (nebūtina, bet suteikia tešlai šiek tiek saldumo)
  • Aliejaus: 4 valg. š.

Ingredientai Įdarui:

Įdaras gali būti įvairus, tačiau populiariausias variantas yra mėsos įdaras. Štai vienas iš galimų variantų:

  • Maltos mėsos: 500 g (jautienos, kiaulienos, avienos arba mišinys)
  • Svogūnų: 1 didelis
  • Česnako: 2 skiltelės
  • Druskos: pagal skonį
  • Juodųjų pipirų: pagal skonį
  • Mėgstamų prieskonių: pagal skonį (pvz., kmynų, kalendrų)
  • Vandens arba sultinio: apie 50-100 ml (suteikia sultingumo)

Gaminimo Eiga

Tešlos Paruošimas:

  1. Varškę sudėkite į dubenį ir išplakite su kefyru, kiaušiniais, druska ir cukrumi (jei naudojate). Geriausia naudoti elektrinį maišytuvą, kad masė būtų vientisa ir be varškės gumulėlių. Jei neturite maišytuvo, galite tiesiog gerai išmaišyti šakute arba rankomis.
  2. Miltus persijokite į atskirą dubenį. Tai padės išvengti gumulėlių ir suteiks tešlai purumo.
  3. Palaipsniui berkite miltus į varškės masę ir minkykite tešlą. Pradėkite nuo mažesnio kiekio miltų ir, jei reikia, įberkite daugiau. Tešla turi būti minkšta, elastinga ir nelipni prie rankų. Svarbu nepertepti miltų, nes per kieta tešla bus sunkiai kočiojama, o čeburekai bus kieti.
  4. Išminkytą tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę arba įdėkite į maišelį ir padėkite į šaldytuvą bent 30 minučių. Tai leis tešlai pailsėti ir taps lengviau kočiojama.

Įdaro Paruošimas:

  1. Svogūną ir česnaką smulkiai supjaustykite.
  2. Sumaišykite maltą mėsą su svogūnais, česnakais, druska, pipirais ir mėgstamais prieskoniais.
  3. Įpilkite šiek tiek vandens arba sultinio, kad įdaras būtų sultingesnis. Gerai išmaišykite.

Čeburekų Formavimas:

  1. Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir padalinkite ją į nedidelius gabalėlius (maždaug graikinio riešuto dydžio).
  2. Kiekvieną gabalėlį iškočiokite į ploną apskritimą. Kuo plonesnė tešla, tuo traškesni bus čeburekai.
  3. Ant vienos apskritimo pusės uždėkite šaukštą įdaro, paliekant kraštelius laisvus.
  4. Užlenkite antrą apskritimo pusę ir gerai užspauskite kraštelius. Galite naudoti šakutę, kad krašteliai būtų gražūs ir sandarūs.

Kepimas:

  1. Į keptuvę įpilkite daug aliejaus (maždaug 1-2 cm gylio) ir įkaitinkite jį iki vidutinės temperatūros. Aliejus turi būti pakankamai karštas, kad čeburekai greitai apskrustų, bet ne per karštas, kad nesudegtų.
  2. Atsargiai dėkite čeburekus į įkaitintą aliejų ir kepkite iš abiejų pusių, kol jie taps auksinės rudos spalvos (apie 3-5 minutes iš kiekvienos pusės). Svarbu, kad čeburekai būtų visiškai panirę į aliejų, kad iškeptų tolygiai.
  3. Iškepusius čeburekus išimkite iš keptuvės ir sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių.

Pateikimas:

Patiekite čeburekus karštus. Jie puikiai tinka su grietine, jogurtu arba mėgstamu padažu.

Patarimai ir Gudrybės

  • Tešlos minkymas: Tešlą minkykite kruopščiai, kol ji taps elastinga ir nelipni. Jei tešla per lipni, įberkite šiek tiek daugiau miltų. Jei tešla per kieta, įpilkite šiek tiek kefyro arba vandens.
  • Įdaro sultingumas: Norėdami, kad įdaras būtų sultingesnis, įpilkite šiek tiek vandens arba sultinio. Taip pat galite įdėti smulkiai supjaustytų daržovių, pavyzdžiui, pomidorų arba paprikų.
  • Kepimo temperatūra: Kepkite čeburekus vidutinėje temperatūroje, kad jie iškeptų tolygiai ir nesudegtų.
  • Aliejaus kiekis: Naudokite pakankamai aliejaus, kad čeburekai būtų visiškai panirę. Tai užtikrins, kad jie iškeps tolygiai ir bus traškūs.
  • Kraštelių užspaudimas: Užspauskite kraštelius labai gerai, kad įdaras neištekėtų kepant.

Variacijos

  • Čeburekai su sūriu ir žalumynais: Vietoj mėsos įdaro naudokite tarkuotą sūrį (pvz., mocarelą, čederį arba fermentinį sūrį) sumaišytą su smulkiai supjaustytais žalumynais (krapais, petražolėmis, svogūnų laiškais).
  • Čeburekai su grybais: Apkepti grybai (pvz., pievagrybiai, baravykai) sumaišyti su keptais svogūnais ir prieskoniais.
  • Saldūs čeburekai su varške ir uogomis: Varškė sumaišyta su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir mėgstamomis uogomis (braškėmis, mėlynėmis, avietėmis).
  • Vegetariški čeburekai su daržovėmis: Troškintos daržovės (morkos, bulvės, kopūstai, paprika) sumaišytos su prieskoniais.

Mitybos Aspektai

Čeburekai, ypač kepti aliejuje, yra gana kaloringas patiekalas. Tačiau, jei naudojate liesą mėsą ir kepate čeburekus ne per dideliame kiekyje aliejaus, galite sumažinti jų kaloringumą. Taip pat galite naudoti kitus kepimo būdus, pavyzdžiui, kepti orkaitėje arba keptuvėje be aliejaus. Svarbu atsižvelgti į porcijos dydį ir valgyti čeburekus saikingai.

Pateikimo Būdai

Čeburekus galima patiekti įvairiais būdais. Jie puikiai tinka kaip užkandis, pagrindinis patiekalas arba kaip priedas prie sriubos ar salotų. Juos galima valgyti karštus, šiltus arba šaltus. Čeburekus galima patiekti su įvairiais padažais, pavyzdžiui, grietine, jogurtu, pomidorų padažu, česnakiniu padažu arba aštriu padažu. Taip pat galite papuošti čeburekus smulkiai supjaustytais žalumynais.

Kefyro Tešlos Čeburekai

Reikalingi Produktai

  • Tešlai: 350 g miltų, 250 g kefyro, 2 v. š. aliejaus, 0,5 a. š. sodos, žiupsnelio druskos
  • Įdarui: 250-300 g maltos mėsos (naudojau vištienos kumpelių faršą), svogūno, vištienos prieskonių, džiovintų petražolių
  • Aliejaus čeburekams kepti
  1. Į dubenį supilkite kefyrą ir įberkite sodos, įpilkite aliejų ir subėkite miltus, druską.
  2. Iš produktų užminkykite tešlą ir palikite šaldytuve pusvalandžiui pailsėti.
  3. Maltą vištieną pagardinkite prieskoniais, įdėkite kepinto, smulkiai pjaustyto svogūno ir išmaišykite. Įdaras paruoštas.
  4. Iš tešlos iškočiokite apvalų apskritimą, ant vienos pusės dėkite įdaro ir perlenkite pusiau.