pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Keptos bulvės ant pagaliuko: receptas ir gaminimo eiga

Norintiems išbandyti naują neįprastos išvaizdos užkandį, maisto gamybos ekspertė pasakoja, kaip pasigaminti akordeoną primenančias bulves. Savo ruožtu prekybos tinklo „Maxima“ atstovai tvirtina, jog šio nebrangaus patiekalo skonis ir bulvyčių traškumas gali nustebinti ir labiausiai užkietėjusius bulvių gerbėjus. Šio tinklo Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė priduria, kad nors apie bulvių įtraukimą į valgiaraštį galima išgirsti neigiamų atsiliepimų, visgi jų visiškai atsisakyti nevertėtų.

Iš tikrųjų bulvėse yra daug žmogaus organizmui pravarčių medžiagų kaip vitaminas C, magnis, geležis bei B grupės vitaminai. „Įtraukę bulves į savo valgiaraštį mes taip pat savo organizmą aprūpiname kolageno gamybą skatinančiais mineralais. Be to, bulvėse esantys vitaminai užtikrina gerą širdies veiklą ar palaiko natūralią virškinimo sistemą“, - pasakoja B.Baratinskaitė.

Akordeono bulvės

Ingredientai:

  • 4 didelės bulvės
  • 60 ml tirpinto sviesto
  • 4 česnako skiltelės
  • 2 saujos petražolių
  • 1 valg. šaukšt. itališkų prieskonių mišinio
  • 0,5 valg. šaukšt. saldžiosios paprikos
  • Druskos
  • Ilgų medinių pagaliukų (pateikimui)

Gaminimo eiga:

  1. Visų pirma, paruoškite bulvių marinatą - ištirpinkite sviestą, sutrinkite česnaką, susmulkinkite petražoles ir viską gerai išmaišykite su prieskoniais. Tuomet kiekvieną bulvę supjaustykite horizontaliai į tris arba keturias pailgas dalis. Pasiimkite pirmąjį bulvės gabalėlį - siauromis ir vertikaliomis linijomis supjaustykite jo paviršių. Pjaustant linijas, peilis turi įpjauti bulvę tik iki jos vidurio, todėl nenorint pilnai perpjauti gabalėlio, galite į bulvės šoną įremti medinį pagaliuką, kuris tinkamu metu sustabdys peilį.
  2. Kuomet vieną bulvės pusę supjaustysite siauromis vertikaliomis linijomis, apverskite ją ir kitą pusę supjaustykite lygiai taip pat, tik šį kartą linijas darykite ne vertikalias, o įstrižas. Užbaigus antrąją pusę pamatysite, jog bulvės forma jau primena akordeoną - tada belieka išilgai ją perverti mediniu pagaliuku. Pervėrus kruopščiai praskleiskite visus įpjautus tarpelius, jog šie atsiskirtų. Tą patį pakartokite su likusiomis bulvėmis.
  3. Visus suvertus iešmelius suguldykite į skardą su kepimo popieriumi. Kiekvieną vėrinuką ištepkite paruoštu marinatu. Tuomet kepimo skardą dėkite į 200 °C laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 40 min.
  4. Traškiesiems bulvių akordeonams kaip užkandžiui nieko netrūksta, tačiau padažų mėgėjas visada gali drąsiai eksperimentuoti. Šalia tokių bulvių įprasto pomidorų padažo gali ir nesinorėti, todėl naujovių čia įneš šis derinys - 3 šaukštai pomidorų padažo, 3 šaukštai srirachos padažo bei pusė šaukštelio kario miltelių.

Bulvių traškučiai - spiralės

Bulvių traškučiai - spiralės - puikus užkandis ir puošmena Jūsų vaišių stalui. Paprastai spiralėmis bulvės pjaustomos specialiu aparatu, tačiau nesunkiai tai galima padaryti ir paprastu peiliu.

Jeigu bulvės šviežios, plona luobele, jas tik nuplauname. Senesnių bulvių luobelę reikės nuskusti. Paruoštas bulves išilgai persmeigiame mediniu iešmeliu, įpjauname bulvės viršūnėlę iki iešmelio ir sukdami pjauname per visą bulvę. Žemiau patalpintame vaizdo įraše matysite kaip tai padaryti.

Perpjautą bulvę atsargiai išskleidžiame, pagardiname druska, prieskoniais, dedame į skardą, apšlakstome aliejumi ir kepame vidutinio karštumo orkaitėje apie 25 minutes. Taip paruoštas bulves galima kepti ir gruzdintuvėje.

Bulvės ant pagaliuko orkaitėje

Ant pagaliuko keptas bulves drąsiai galime paruošti vaikų šventei - patogu valgyti pasiėmus į rankas, labai atraktyvu, skanu, o gaminti paprasta kaip dukart du.

Gaminimo eiga:

  1. Pjauname peiliu bulvę iki iešmelio, kita ranka bulvę sukdami ratu - gausis suglausta spiralė.
  2. Išplečiame bulvę per visą pagaliuko ilgį, lengvai pašlakstome aliejumi, pabarstome druska ir norimais prieskoniais - kmynais su rozmarinu, arba Provanso žolelėmis, ar kitu mėgstamu deriniu ir siunčiame į karštą orkaitę.

Keptoms bulvėms ant pagaliuko į kompaniją patiekime šviežių daržovių, tzatziki padažo ar kefyro, galime jas apibarstyti keptuvėje lengvai pakepintų sezamo, linų sėklų, saulėgrąžų ir kmynų mišiniu.