Varškės apkepas su ryžiais yra šiltų prisiminimų ir jaukaus namų aromato simbolis daugelyje lietuviškų namų. Tai universalus patiekalas, kuriame susijungia švelni varškės tekstūra su puriu virintų ryžių pagrindu. Nors dažnai sutinkamas kaip desertas, šį apkepą galima gardžiai patiekti tiek pusryčiams, tiek vakarienei ar net kaip sotų užkandį. Dėl paprastos gamybos ir universalių ingredientų apkepas pelno mėgėjų simpatijas ir tarp vaikų, ir suaugusiųjų. Varškės apkepas su ryžiais - nostalgiškas ir šiltas patiekalas, kuris tiks bet kokiai progai bei vasario ar žiemos vakarui.
Recepto sudėtingumas ir porcijos
- Sudėtingumas: Lengvas
- Porcijos: 6-8
- Paruošimo laikas: 20 minučių
- Kepimo laikas: 45-50 minučių
Ingredientai
Būtini ingredientai:
- 500 g varškės (9 % riebumo, kreminės tekstūros)
- 3 dideli kiaušiniai
- 100 g cukraus
- 1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus
- 100 ml riebios grietinės (30 %)
- 100 g virtų ryžių (apie 40-50 g sausų ryžių)
- 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
- Žiupsnelis druskos
- 1 šaukštas sviesto (formos patepimui)
- 1 šaukštas džiūvėsėlių (formos pabarstymui)
Rekomendaciniai ingredientai:
- 50 g razinų ar džiovintų spanguolių
- 1 tarkuota citrinos ar apelsino žievelė
- 1-2 šaukštai romo ar brendžio (razinų mirkymui)
- Šviežios uogos ar medus patiekiant
Gaminimo eiga
1. Paruošti orkaitę ir formą
Įkaitinti orkaitę iki 180 °C. Kepimo formą patepti sviestu ir pabarstyti džiūvėsėliais.
2. Ryžių paruošimas
Iš anksto išvirti ryžius pasūdytame vandenyje iki pilno minkštumo, bet nepavirti jų koše. Nusausinti ir atvėsinti. Jei norite sutaupyti laiko, ryžius galite išvirti iš vakaro arba naudoti likusius nuo ankstesnių patiekalų.
3. Varškės pagrindo paruošimas
Varškę sutrinti šakute arba pertrinti per sietelį, kad būtų švelnios, vientisos tekstūros. Apkepui labiausiai tinka šiek tiek drėgna grūdelinė arba 9% riebumo varškė, tačiau galite eksperimentuoti ir su liesesne variacija.
4. Trynių masės paruošimas
Kiaušinių trynius atskirti nuo baltymų. Trynius išplakti su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purios šviesios masės. Įmaišyti varškę, grietinę, virtus ryžius, kepimo miltelius ir žiupsnelį druskos.
Gaminimo eiga: Kiaušinių trynius išsukite su cukrumi ir sumaišykite su ryžiais, o į gautą masę įmaišykite varškę, druską ir kepimo miltelius.
5. Papildomi ingredientai
Jei naudojate razinas ar citrinos žievelę, jas šiuo metu įmaišyti į tešlą. Norėdami kepinį paįvairinti, vietoje razinų galite įdėti džiovintų abrikosų, slyvų, obuolių gabalėlių ar net šokolado drožlių.
6. Baltymų paruošimas
Baltymus išplakti iki standžių putų. Atsargiai mentele įmaišyti juos į varškės masę, kad išlaikytų purumą. Kad varškės apkepas su ryžiais gautųsi ypatingai purus, labai svarbu baltymus standžiai išplakti ir juos atsargiai įmaišyti į masę pačioje pabaigoje.
7. Kepimas
Paruoštą masę supilti į paruoštą formą, švelniai išlyginti paviršių. Tuomet perkelkite tešlą į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepti įkaitintoje orkaitėje 45-50 minučių, kol apkepas taps gražiai auksinis, o vidus sutvirtės. Apkepą kepkite 180 laipsnių temperatūroje, kol iškils ir lengvai paruduos.
Nepamirškite, kad kepimo trukmė gali priklausyti nuo jūsų orkaitės - pirmuosius kartus apkepą stebėkite, kad jis nesuskrustų per daug, bet ir neliktų nepakankamai iškepęs viduje. Apkepą galima kepti tiek stiklinėje, tiek keraminėje ar silikoninėje formoje.
8. Atvėsinimas ir patiekimas
Iškeptą apkepą palikti atvėsti formoje 10-15 minučių. Patiekti šiltą arba atvėsusį, su šviežiomis uogomis, uogiene ar medumi. Skaniausias apkepas patiekiamas šiltas - su šviežiomis uogomis, uogiene, grietine ar natūraliu jogurtu. Patiekiant apkepą pusryčiams, jį papildykite sezono vaisiais, riešutais arba trupučiu medaus.
Varškės apkepą su ryžiais patiekite su jogurtu, grietine, mėgstama uogiene.
Pastabos
- Laikymas: Apkepą galima laikyti šaldytuve iki 2-3 dienų sandariame inde.
- Ryžiai: Geriausia naudoti plikytus arba apvalius ryžius - jie išverda minkšti, bet nesubyra.
- Tekstūros variantas: Norint lengvesnės struktūros, galima sumažinti ryžių kiekį iki 80 g arba dalį jų pakeisti trintomis uogomis.
- Jei norisi sotesnio užkandžio, apkepą gardinkite ne saldžiai, bet pagardinkite petražolėmis, svogūnu ar valgomomis žolelėmis (be cukraus).
- Apkepo likučius galima lengvai pašildyti keptuvėje ar mikrobangų krosnelėje, tad jis tinka pasiimti pietums į darbą ar išvyką.
Varškės apkepas su ryžiais yra universalus - lengvai prisitaikantis prie jūsų šaldytuvo turinio ir šeimos poreikių. Varškės apkepas su ryžiais - skanus ir sveikas patiekalas. Be to, jį pagaminti ne tik paprasta, o ir išlaidauti nereikės.