pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Ar galima šaldyti šparagines pupeles: patarimai ir gudrybės

Šviežias daržoves ir žalumynus vasarą galime iki soties mėgautis, tad verta pasiruošti atsargų žiemai. Subalansuotos mitybos ekspertė, mitybos akademijos „Pirmas šaukštas“ vadovė Rita Šilenskienė sako, kad šaldyti galima beveik viską.

Šaldymo privalumai

Nuo seno lietuviai maisto atsargas sūdė, raugė ir džiovino. Tačiau, kai atsirado šaldymas, daugelis šeimininkių įsitikino, kad jis kur kas pranašesnis už kitus konservavimo būdus. Ir subalansuotos mitybos žinovė R. Šilenskienė sako, kad baigė konservuoti prieš penkerius metus ir įsigijo tris šaldiklius, į kuriuos sudeda vasaros ir rudens gėrybes.

Atlikti tyrimai atskleidė, jog tarp šaldytų ir šviežių daržovių nėra didelio skirtumo, nes naudingųjų medžiagų netenka ir ką tik nuskintos daržovės. Pavyzdžiui, žalieji žirneliai per 48 val. praranda net 50 proc. vitamino C. Kalifornijos universiteto mokslininkai atliko tyrimą su skirtingomis daržovėmis: saldžiaisiais kukurūzais, špinatais, morkomis, žirneliais, pupelėmis.

Subalansuotos mitybos žinovės R. Šilenskienės nuomone, žiemą, kai norisi sotesnio, šilto maisto, šaldyti daržovių mišiniai su šaukšteliu žolelių sviesto yra daug vertingesni už sotų mėsos kepsnį. „Suvalgę porciją šaldytų daržovių mišinio (morkų, žirnelių, šparaginių pupelių, brokolinių kopūstų ir kt.), gausite dozę vitamino A, kuris svarbus akims ir odai, o žalios spalvos daržovės papildys organizmą vitaminu K, reikalingu kraujo krešėjimui. Tokiame mišinyje yra 5 g baltymų (iš žirnių ir pupelių) ir 8 g skaidulų. Lietuviai mažai valgo daržovių, negauna per dieną reikiamos skaidulų normos, todėl daržoves, ir šviežias, ir raugintas, ir šaldytas, reikėtų valgyti taip dažnai, kaip sėdatės prie stalo“, - sako specialistė.

Taigi, šaldyti daržoves tikrai verta, juo labiau užaugintas savo sklype, parsivežtas iš giminaičių kaime ar įsigytas ūkininkų turgelyje. Kita vertus, šaldytų gėrybių ir jų mišinių galima įsigyti ir parduotuvėje. „Surinkti vaisiai, uogos, daržovės pramoniniu būdu užšaldomi labai žemoje temperatūroje iš karto. Taip išlaikoma daugiausia naudingųjų medžiagų. Mūsų šaldikliai, skirtingai nei pramoniniai, nepasiekia -72 0C temperatūros, bet tuose, kurie turi „Superfrost“ funkciją, rekomenduočiau šaldyti produktus paskleidus plonu sluoksniu ir paskui suberti į maišelius“, - pataria R. Šilenskienė.

Prekybos vietose apskritus metus galima nusipirkti atvežtinių šviežių vaisių bei daržovių. Ar jie geriau už šaldytus? „Egzotinės daržovės, vaisiai ir uogos skinami neprinokę, pakeliui pas mus jie nokinami dirbtinai. Abejoju, ar maistine verte gėrybės, gabentos tūkstančius kilometrų, naudingesnės už šaldytas, kurios buvo užaugintos vietoje“, - sako subalansuotos mitybos žinovė. Ji duoda dar vieną patarimą: „Rinkdamiesi šaldytas daržoves ar uogas parduotuvėje, apčiupinėkite pakuotes - labai svarbu, kad jų turinys nebūtų sušokęs į ledo gabalus. Jei apčiuopiate ledą, vadinasi, daržovės nebuvo tinkamai nusausintos prieš pakuojant. Arba buvo netinkamai laikomos.“

Kaip atrinkti ir paruošti šparagines pupeles šaldymui?

Yra daržovių, kurių šaldyti nerekomenduojama. Taip pat nešaldomos vandeningos daržovės: daigai, salotos, ridikėliai, agurkai, salierų stiebai, pomidorai. Kaip daržoves ir prieskoninius žalumynus atrinkti ir paruošti šaldymui?

Šaldymui skirtos daržovės ir žalumynai turi būti prinokę, bet nepernokę, nesugedę ar pusžaliai. Visus produktus, kuriuos norime šaldyti, reikia kruopščiai nuplauti, pašalinti nevalgomas dalis (žiedynus, kotelius ir pan.). Kuo idealiau nudžiovinti ir būtinai sudėti į specialias pakuotes. Galima daržoves smulkinti, o galima kai kurias tvarkingai sudėti į maišelius ir kuo stipriau ištraukti ar išspausti iš jų orą. Vakuuminė pakuotė būtų privalumas. Visas gėrybes būtina šaldyti specialiuose maišeliuose ar dėžutėse, kurios atlaiko -18 0C ir didesnę temperatūrą.

Du daržovių šaldymo būdai

Aktualiausias klausimas: kaip užšaldyti, kad gėrybėse išliktų kuo daugiau organizmui naudingų medžiagų? Anot R. Šilenskienės, daržovės gali būti paruošiamos šaltuoju ir karštuoju būdu.

Kietosios daržovės geriausiai išlaiko maistingumą trumpai blanširuojant, t. y. kelioms minutėms panardinant jas į karštą, bet ne verdantį vandenį, paskui tiek pat minučių - į ledinį vandenį. Taip sustabdoma enzimų veikla, ir daržovės nepraranda spalvos, kvapo, tekstūros. Taip galima paruošti šparagines pupeles, smidrus, saldžiąsias paprikas, žiedinius ir brokolinius kopūstus, žirnelius, moliūgus ir grybus (jų nebūtina virti ilgą laiką).

Daržoves galima paruošti šaldymui ir šaltuoju būdu. Kruopščiai nuplauti, nusausinti, susmulkinti iki norimo dydžio (sutaupysite vietos) ir dėti į šaldiklį. "Nudžiovinimas yra svarbiausia daržovių (ir vaisių ar uogų) paruošimo šaldyti dalis, tad skubėti nereikia. Kitaip, jei liks daug vandens, žiemą išsitrauksime iš šaldiklio vientisą ledo gabalą", - pabrėžia mitybos akademijos „Pirmas šaukštas“ vadovė.

Šparaginių pupelių šaldymas: žingsnis po žingsnio

  1. Nupjaustykite šparaginių pupelių galiukus ir susmulkinkite jas maždaug 4-5 centimetrų dydžio gabalėliais. Nuplaukite.
  2. Puode užvirkite vandenį ir penkioms minutėms įmeskite į jį pupeles. Nukoškite.
  3. Atvėsinkite ir gerai nusausinkite pupeles.
  4. Sudėkite į šaldymui skirtus maišelius ar indelius.
  5. Pašalinkite kuo daugiau oro iš maišelio.
  6. Užšaldykite.

Ankštinės pupelės ir žirneliai

Prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovė Mariana Markevičienė pasakoja, kad jų asortimente pirkėjai gali rasti tiek šviežių cukrinių ir ankštinių žirnelių, tiek žaliųjų šparaginių ar kitų rūšių pupelių. Tiesa, populiariausios šios daržovės būna pavasarį, vėlyvą rudenį bei žiemą. Tuo tarpu vasaros sezono metu dalis žmonių šviežių ankštinių daržovių užsiaugina patys arba renkasi kitas daržoves. Skubantys pirkėjai ištisą sezoną įsigyja ir gliaudytų šaldytų žirnelių bei pupelių, pjaustytų šaldytų žaliųjų šparaginių pupelių arba tiesiog konservuotų pupelių.

Kaip paruošti ankštines daržoves šaldymui?

Ruošiantiems ankštines daržoves šaldyti namuose „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė turi vertingų patarimų. Pasak kulinarijos ekspertės, prieš šaldant daržoves būtina kruopščiai nuplauti, gerai nusausinti, pašalinti iš jų pažeistus, supuvusius ar sukirmijusius žirnelius.

„Šaldant žirnelius pirmiausia reikėtų juos išlukštenti, atidžiai atrinkti sveikus bei nepažeistus žirnelius ir tuomet kruopščiai nuplauti. Ankštines pupeles taip pat reikėtų gerai nuplauti, pašalinti papuvusias ir netinkamas ankštis. Nuplautų žirnelių bei pupelių neskubėkite dėti į šaldymo kamerą - gerai juos nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, kuriam laikui palikite nusivarvėti koštuve arba naudokite specialių daržovių džiovinimo suktuką. Jei to nepadarysite daržovės gali sulipti, o šąlant tarp jų susidarys daug ledo kristalų. Tuomet nusausintus žirnelius ir pupeles sudėkite į šaldymui skirtus indelius arba specialius orui nepralaidžius maišelius. Pravartu šių daržovių užsišaldyti mažesnėmis porcijomis - vėliau jas bus patogu naudoti sriuboms bei troškiniams. Taip pat geriausia šaldyti neperaugusius žirnelius ir ankštines pupeles. Tokių šaldytų daržovių skonis bus daug išraiškingesnis“, - rekomenduoja kulinarijos L. Barčaitė.

Naudojant lukštentus šaldytus žirnelius ir pupeles ar smulkintas jų ankštis ir iš jų gaminant patiekalus žirnelių atitirpinti iki kambario temperatūros nereikia. „Dėkite šaldytus žirnelius ar ankštines pupeles tiesiai į gaminamą patiekalą. Jei verdate sriubą - į pasūdytą vandenį daržoves dėkite ne sriubos gaminimo pradžioje. Šaldytos ankštinės daržovės daug greičiau išvirs nei kitos šviežios sriuboje naudojamos daržovės“, - vertingu patarimu dalijasi „Rimi“ kulinarijos technologė L. Barčaitė.

Patarimai

  • Šaldymui skirtos uogos turi būti gerai sunokusios, sveikos, nusausintos. Jas geriausia iš pradžių užšaldyti ant plokščio padėklo ar lėkštės, o paskui suberti į maišelius ar indelius.
  • Vaisius su kauliukais (slyvas) prieš šaldydami perpjaukite per pusę, išimkite kauliukus, nes jie sušaldyti apkarsta ir gadina slyvos skonį.
  • Šaldiklio erdvę panaudosite ekonomiškiau, jeigu produktus šaldysite ne apskrituose, o stačiakampio formos induose.

Šaldytų daržovių prieš gaminant nereikia atšildyti. Jas reikia iškart dėti į troškinius, sriubas, košes, karštus riebalus.