Kartais atrodo, kad virtuvėje sutelpa visas pasaulis. „Šiandien iškepsiu lietinių su varške“, - sakydavo mama, o žodžius lydėdavo šypsena. Šiandien, po ilgų derybų, ko gi norėtųsi pietums, kepu šiuos blynelius savo sūnui. Lietiniai su varške - vienas tų receptų, kurio skonis lyg iš šilčiausių prisiminimų. Kai namai kvepia šviežiai keptais blynais, o viduje slepiasi minkštutė varškė - sunku rasti ką geresnio savaitgalio rytui ar jaukiai vakarienei. Plonyčius, traškiais krašteliais - tokių lietinių blynų dažnas neatsisakytų tiek pusryčiams, tiek pietums ar vakarienei. O kad būtų gardžiau ir sočiau, pasigaminkite varškės įdarą.
Ingredientai
Lietinių blynų su varške receptas. Ingredientai:
Lietiniams blynams reikės:
- Kiaušiniai - 3 vnt.
- Pienas - 1 litras
- Miltai - ~2 stiklinės
- Alyvuogių aliejus - 2 valgomieji šaukštai
- Cukrus - 1 valgomasis šaukštas
- Druska - žiupsnelis
Įdarui reikės:
- Varškė (sausesnė) - 0,5 kg
- Grietinė - 2 valgomieji šaukštai
- Cukrus - 3-4 valgomieji šaukštai
- Vanilinis cukrus - 0,5-1 arbatinis šaukštelis
- Razinos - 60 g
Arba:
- 200 gramų varškės
- 1.5 stiklinės pieno
- 1 stiklinė miltai
- 3 vienetai kiaušinių
- 1 valgomasis šaukštas cukraus
- 1 žiupsnelis druskos
Kepimui:
- 2 valgomieji šaukštai aliejaus
Gaminame. Lietiniai su varške
Teisingai paruošta tešla ir tinkamas kepimo būdas - pagrindas, kad lietiniai su varške būtų minkšti ir neprisviltų. Kartais smulkmenos nulemia, ar blynai tiesiog skanūs, ar nepamirštami.
Eiga
- Kiaušinius mušame į dubenį, išplakame. Beriame cukrų ir vėl plakame. Pilame alyvuogių aliejų, išmaišome. Pilame šiek tiek pašildytą pieną, išmaišome, dalimis beriame miltus ir užmaišome lietinių tešlą.
- Kepame lietinius.
- Varškę dedame į dubenėlį ir pertriname šakute. Beriame cukrų, vanilinį cukrų, razinas, dedame grietinę ir gerai išmaišome. Jeigu varžkė drėgnesnė, grietinės dedame mažiau.
- Ant kiekvieno lietinio dedame varškės įdaro ir susukame.
- Prieš tiekiant lietinius iš abiejų pusių apkepiname aliejuje.
Arba:
- Kiaušinius išplakite su druska ir cukrumi.
- Supilkite pieną, suberkite miltus ir gerai išmaišykite iki vienalytės masės. Palikite, kad pabrinktų.
- Keptuvėje įkaitinkite 1 šaukštelį aliejaus, supilkite 1/8 tešlos. Blynus iškepkite, bet neapskrudinkite.
- Iškeptus lietinius dėkite į vieną ant kito į pašildytą lėkštę, uždenkite ir laikykite šiltai, kol įdaras bus paruoštas.
- Varškę pertrinkite su cukrumi ir grietinėle ir tarkuotu bananu. Įberkite razinų ir gerai išmaišykite.
- Varškės įdarą dėkite ant lietinių ir susukite. Susuktus lietinius sudėkite į kepimo indą.
- Sviestą ištirpinkite, sumaišykite su ruduoju cukrumi ir apelsinų sultimis. Tolygiai apliekite blynus.
Patarimai
- Tešlos poilsis - būtinas. Kai tešla pailsi bent 20 minučių, glitimas išsisklaido tolygiai, o blynai kepa elastingi ir neskyla.
- Kepimo keptuvė - kuo plonesnė, tuo geriau. Plona blynelinė keptuvė su žemu kraštu leidžia tolygiai paskleisti tešlą ir lengvai apversti lietinius.
- Įdaras - ne per skystas. Į varškės masę pridėtas krakmolas padeda išlaikyti įdaro formą ir sulaiko skystimą. Jei braškės labai sultingos, verta jas šiek tiek paspausti ir nusausinti popieriniu rankšluosčiu.
Patiekimo idėjos
Lietinius blynus valgykite su uogiene, jogurtu ar šviežiomis uogomis. Lietiniai su varške puikiai tinka tiek šilti, tiek atvėsę. Pabarstykite juos cukraus pudra, užpilkite trintų braškių padažu arba šaukštu grietinės. Nors šis receptas orientuotas į saldų variantą su braškėmis, lietiniai su varške gali būti ir sūrūs. Užtenka į įdarą neberti cukraus, o įmaišyti šviežių krapų ar svogūnų laiškų. Tokius blynelius galima patiekti su natūraliu jogurtu, grietine ar net švelniu česnakiniu padažu.
Ingredientas | Kiekis |
---|---|
Varškė | 200 g |
Pienas | 1.5 stiklinės |
Miltai | 1 stiklinė |
Kiaušiniai | 3 vnt. |
Cukrus | 1 valg. š. |
Druska | žiupsnelis |
Šis receptas tarsi priminimas, kaip paprasti produktai - pienas, kiaušiniai, varškė - gali sukurti nuostabų, širdžiai mielą patiekalą. Labai greitai pagaminami blynai, mėgiami tiek vaikų, tiek suaugusiųjų.