pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Jautiena su raudono vyno padažu: Gurmaniškas receptas

Šis patiekalas - tikras kulinarinis delikatesas, kuriame derinasi švelni, sultinga jautiena ir sodrus raudono vyno padažas. Mėgstantiems gaminti mėsą ir prie jos ragauti raudonąjį vyną privalu pažinti klasikinį Bordo padažą (bordelaise). Šiuo padažu įprastai gardinami jautienos didkepsniai, kepta avienos nugarinė ar net žvėrienos pjausniai tuomet, kai kartu ragaujamas klasikinis bordo vynas. Tinka net prie kiaulienos išpjovos ar orkaitėje keptų bulvių!

Ingredientai

  • Jautiena
  • Raudonas vynas
  • Svogūnai
  • Česnakas
  • Salierai
  • Morkos
  • Cukinija
  • Bulvės
  • Čiobreliai
  • Rozmarinai
  • Lauro lapai
  • Mėsos sultinys
  • Medus
  • Druska
  • Malti juodieji pipirai
  • Aliejus
  • Sviestas

Jautienos troškinys su daržovėmis

Ilgai troškinama jautiena tampa tokia minkšta ir sultinga, kad tiesiog tirpsta burnoje. Troškinant ilgą laiką, mėsa tampa tokia minkšta, kad ji tiesiog ištirpsta burnoje.

Gaminimo eiga

  1. Mėsą ir daržoves užmarinuojame: jautieną nusausiname ir dedame į didelį dubenį, suberiame stambiais gabalais supjaustytas daržoves, tuomet viską užpilame vynu, pagardiname rozmarinais, uždengiame maistine plėvele ir paliekame vėsioje vietoje 12 valandų marinuotis.
  2. Didelėje keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ant vidutinės ugnies. Įdėkite jautieną ir apkepkite ją iš visų pusių, kol ji taps auksinė ir suformuos traškią plutą (apie 5-7 minutes).
  3. Marinuotą jautieną dedame ant pjaustymo lentos ir popieriniu rankšluosčiu nusausiname. Užkaičiame storadugnį puodą, įpilame į jį aliejaus, įmaišome sviesto. Ant didelės kaitros mėsą apkepame maždaug po 5 minutes iš kiekvienos pusės, kol susidaro rusva plutelė.
  4. Toje pačioje keptuvėje, kur kepė jautiena, įdėkite supjaustytus svogūnus, česnaką ir salierus. Sudedame iš marinato išgriebtas daržoves ir su mėsa apie 15 minučių ant nedidelės kaitros kepame, kol jos pradeda minkštėti.
  5. Tada įpilkite raudoną vyną ir leiskite jam šiek tiek pavirti, kol jis sumažės perpus, o alkoholis išgaruos. Įpilkite mėsos sultinio, medaus ir žolelių mišinio (rozmarino, lauro lapų, timiano). Tuomet pasūdome, papipiriname, supilame marinatą ir uždengę paliekame ant lėtos ugnies troškintis - mažiausiai 2 valandas.
  6. Grąžinkite į keptuvę jautieną ir uždenkite ją su padažu.
  7. Jautieną išimame iš puodo ir laikome šiltai, kol pagaminsime padažą. Elektriniu plaktuvu sutriname puode su vynu ištroškintas daržoves. Ant silpnos ugnies maišydami kaitiname, kol padažas sutirštėja. Dar pagardiname druska, jei norisi.
  8. Kai jautiena bus paruošta, išimkite ją iš troškinio ir palikite atvėsti kelias minutes. Patiekite jautieną su daržovėmis ir padažu, papuošdami šviežiais kalendros lapais, jei norite.

Raudono vyno padažas

Visai ne paslaptis, kad prancūzų virtuvės stiprybė yra klasikiniai padažai.

Gaminimo eiga

  1. Padažui: į priekaistuvį įpilkite šlakelį aliejaus, dėkite smulkiais kubeliais pjaustytą svogūną ir kepkite, kol jis suminkštės.
  2. Tuomet supilkite vyną, suberkite nuo šakelės nuskabytus čiobrelių lapelius ir virkite, kol nuo padažo nugaruos du trečdaliai skysčio.
  3. Nedidelėje gilioje keptuvėlėje (ar puode) sumaišykite vyną, šalotinius svogūnus, čiobrelius ir lauro lapą. Supilkite jautienos sultinį ir vėl užvirinkite.
  4. Bevirdamas padažas ims pamažu tirštėti. Virkite, kol apvertus ištrauktą iš padažo šaukštą jis nenubėgs nuo dugno (nappe[1]).
  5. Paragaukite ir, jei reikia, pataisykite skonį druska ir pipirais.

[1] Kas yra nappe konsistencija? Nappe (pranc. „padengti“) - tai virtuvės profesionalų vartojamas terminas, nurodantis padažo tirštumą. Verdant šaukštas panardinamas į padažą ir ištraukus apverčiamas dugnu į viršų.

Jautienos steikas su raudono vyno padažu

Jautienos steiką patiekite su keptomis bulvėmis, špinatais ir paruoštu padažu.

Gaminimo eiga

  1. Keptuvėje įkaitinkite truputį aliejaus, suberkite griežinėliais pjaustytas česnako skilteles, kepkite, kol gražiais apskrus.
  2. Jautieną iš abiejų pusių apibarstykite druska, maltais juodaisiais pipirais ir kepkite gerai įkaitintoje keptuvėje iš abiejų pusių po 2-3 min.

Skanaus!