Ar žinote, kas yra greitpuodis? Nenuostebkite, nes yra žmonių, kurie nežino, ne tik kaip jis veikia, bet ir kas tai yra. Greitpuodis - tai toks puodas, kuriame galima palaikyti didesnį negu paprastai slėgį. T. y. garuojantis vanduo iš puodo nepasišalina, o lieka jame, dėl ko slėgis puodo viduje pasidaro daug didesnis negu išorėje.
O kodėl maistas verdamas ir išverdamas greičiau? Todėl, kad padidėjus slėgiui vandens virimo temperatūra pakyla, t. y. vanduo užverda nebe prie 100 laipsnių, o prie maždaug 120 laipsnių (o ar žinote, kad kalnuose vanduo verda nepasiekęs 100 laipsnių? 🙂 ). Taigi, maistas verdamas daug didesnėje temperatūroje, todėl gaminimo laikas sutrumpėja maždaug trečdaliu.
Norite pagaminti skanų patiekalą sau ir savo šeimai vos per keletą minučių? Gaminimas greitpuodyje - gali būti tinkamas pasirinkimas. Jame maistą paruošite net 5 kartus greičiau nei įprastame puode. Greitpuodis - virtuvės prietaisas, kuriuo maistą galima paruošti per mažiau nei 20 minučių (tai apytikris laikas, reikalingas skanaus patiekalo paruošimui), naudojant mažiau pastangų.
Greitpuodžio privalumai:
- Tiek pat sumažėja ir energijos sunaudojimas 🙂
- Taip pat greitpuodyje virtas maistas turi išlaikęs daugiau mineralų ir vitaminų.
- Virimui naudojama ypač mažai vandens.
- Dabartiniai greitpuodžiai turi kelis slėgio nustatymus, turi vožtuvus, dėl ko jie neturėtų sprogti 🙂
- Taip pat yra apsauga nuo dangčio atidarymo, kai viduje yra slėgis (jei tokio nebūtų, nuimant dangtį, dangtis turėtu šauti gerai į viršų 🙂 )
- Verdant su didžiausiu slėgio nustatymu maistas išvirs greičiausiai.
Vieni iš jų - MAGEFESA greitpuodžiai - idealūs ruošiant patiekalus, kurie reikalauja ilgo virimo laiko (pavyzdžiui, sriubas, mėsą, bulves ar kt.). Be to, kad MAGEFESA greitpuodžiuose galima greičiau paruošti sveikesnį maistą, jie dar yra ir saugūs naudoti. Įdiegta automatinė užrakto sistema apsaugo nuo dangčio atsidarymo maisto ruošimo metu, o apsauginis vožtuvas ir viršslėgio langas sudaro slėgio išleidimo sistemą.
Kaip naudotis greitpuodžiu:
- Pirmiausiai, būtina pasirūpinti tinkamu produktų paruošimu. Vaisius, uogas ar daržoves nuplaukite, o mėsą kurį laiką pamarinuokite naudodami mėgstamus prieskonius.
- Atkreipkite dėmesį į tai, kad kai kurie produktai (pavyzdžiui, miežiai, vaisiai ar makaronai) gaminimo metu gali putoti ir taip blokuoti slėgio išleidimo sistemą. Tokie produktai neturėtų būti ruošiami greitpuodyje.
- Norint apsaugoti nerūdijančio plieno paviršių nuo galimo pažeidimo, druską į puodą reikia berti vandeniui jau užvirus, taip druska pilnai ištirps.
- Neužpildykite į puodo daugiau nei 2/3 puodo talpos arba aukščiau, nei išgraviruota rekomenduojamo užpildymo linija „MAX“, esanti vidinėje puodo dalyje. Šie nurodymai galioja tiek skysčių, tiek maisto kiekiui. Jeigu gaminsite maistą, kurio tūris verdant didėja, pvz. ryžius ar ankštinius augalus, neužpildykite daugiau nei 1/2 puodo tūrio.
- Būtinai perskaitykite maisto gaminimo instrukciją.
- Niekuomet nemėginkite gaminti be skysčių - taip išvengsite degėsių ir maisto sukibimo, o patiekalai nebus sausi. Prisiminkite, jog gaminimo metu naudojant mažiau skysčių negu rekomenduojama, galite pažeisti greitpuodį dėl perkaitimo.
- Gaminant reikėtų panaudoti bent 250 ml vandens ar sultinio, o jeigu norite virti garuose, pilkite bent 750 ml vandens.
- Uždėkite dangtį ant puodo korpuso. Sulygiuokite ant korpuso rankenos esantį ženklą, su tokiu pat ženklu, esančiu ant dangčio viršaus. Švelniai paspauskite dangtį ir pasukite prieš laikrodžio rodyklę, kol abi rankenos užsifiksuos kartu ir išgirsite spragtelėjimo garsą. Atidarymo mygtukas turi pajudėti automatiškai, tad jei tai neįvyksta, reiškia tinkamai neuždarėte greitpuodžio dangčio. Net jeigu uždėtumėte greitpuodį ant kaitros šaltinio, garai būtų išleidžiami iš vidaus. Taigi, svarbu visuomet kruopščiai užsukti ar užspausti dangtį, kitaip galite susižeisti ar sužeisti šalia besisukinėjančius šeimos narius.
- Norint sukurti slėgį greitpuodyje, reikia pasukti rankenėlę į darbinę vožtuvo poziciją. Garų išleidimo padėtis: kai vožtuvas yra šioje pozicijoje, garai bus automatiškai išleidžiami iš uždaryto greitpuodžio vidaus. Kai tik garai bus visiškai išleisti, dangtį bus galima atidaryti. Tai papildoma apsaugos sistema - dangtis neatsidarys, jeigu vidinis slėgis viršys rekomenduojamą lygį. Maistas ruošiamas slėgyje (darbinė pozicija gali būti žymima taškeliu arba brūkšneliu): greitpuodžio slėgio lygis yra 11.6 psi (80 Kpa Europoje).
- Pastatykite teisingai uždarytą greitpuodį ant kaitros šaltinio. Kaitros šaltinio pagrindas negali būti didesnis nei greitpuodžio dugnas. Jei gaminate ant elektrinės viryklės, greitpuodžio dugno skersmuo turi atitikti viryklės kaitros šaltinio skersmenį. Jei naudojate dujinę viryklę, niekada neleiskite liepsnai apimti puodo šoninių sienelių. Jeigu taip nutiktų, puodo paviršius gali pajuoduoti, o šoninės rankenos būti pažeistos dėl per didelės kaitros.
- Nustatykite maksimalią kaitrą. Atsižvelkite į tai, kad darbinis vožtuvas nedelsiant pradės skleisti garus dėl didelio kaitros poveikio, o tai indikuoja, kad intensyvi kaitra turėtų būti sumažinta iki minimalios.
- Po maždaug 20 min. išjunkite viryklę ir nukelkite puodą. Apsauginės dalys leis jums atidaryti greitpuodžio dangtį tik tada, kai jo viduje nebebus slėgio.
Slėgio išleidimo būdai:
- Natūralus slėgio išleidimas. Nuimkite greitpuodį nuo kaitros šaltinio ir leiskite jam atvėsti. Priklausomai nuo to, kiek skysčių ir produktų yra greitpuodyje, tai gali užtrukti 10-15 minučių. Kai greitpuodis atvės, perstatykite vožtuvą į garų poziciją, kad išleistumėte garus. Tuomet patikrinkite, ar slėgio jutiklis nusileido.
- Automatinis slėgio išleidimas. Nuimkite greitpuodį nuo kaitros šaltinio ir nustatykite vožtuvą ant garų pozicijos, kad išleistumėte garus.
- Greitas slėgio sumažinimas. Baigus virti perkelkite greitpuodį į kriauklę. Įjunkite šaltą vandenį ir palikite jį tekėti ant dangčio (neleiskite vandeniui tekėti į puodo vidų!). Šis metodas naudojamas norint sumažinti slėgį kaip įmanoma greitai. Dažniausiai jis naudojamas kai verdamos daržovės, žuvis ar kiti , labai greitai išverdantys, produktai. Taikant tokį metodą, vandenį ant dangčio palikite tekėti tol, kol slėgio jutiklis visiškai nusileis žemyn. Kai jis nusileidžia, greitpuodyje slėgio nebelieka. Tuomet galima atidaryti greitpuodį paspaudus atidarymo mygtuką.
DĖMESIO! Greitpuodį atidarykite atsargiai. Niekada to nedarykite šalia veido, nes puode gali būti likę susikaupusių karštų garų. Gaminant greitpuodyje, dėl Jūsų pačių saugumo atkreipkite dėmesį, ar ant dangčio esanti slėgio išleidimo anga nebūtų nukreipta tiesiai į jus.
Įsidėmėjus svarbiausias naudojimosi greitpuodžiu taisykles, galite mėginti paruošti jame savo pirmąjį patiekalą. O jei pritrūkote idėjų, siūlome keletą receptų:
Šonkauliukai greitpuodyje
Vėl receptas pritaikytas greitpuodžiui, bet tikrai tiks ir gaminant paprastam puode, tik kauliukus reikės virti maždaug valandą. Dar kartą dedu didelį pliusą greitpuodžiui ir rekomenduoju bet kam 🙂 Mėsa buvo minkšta, sultinga ir svarbiausia greitai.
Ingredientai:
- Šonkauliukai
- Svogūnai
- Česnakai
- Actas
- Sojos padažas
- Medus
- Vanduo
- Garstyčios
- Uogienė (aviečių, serbentų arba spanguolių)
Gaminimo eiga:
- Į gerai įkaitintą greitpuodį pilame šlakelį aliejaus. Apkeptus šonkaulius, pakepame smulkintus svogūnus ir česnakus, su mentele nuvalome puodo dugną (labai svarbu, nes padažas bus skanesnis).
- Puoą užsandariname. Verdame ~15min nuo slėgio susidarymo (arba ~60 min paprastam puode).
- Baigus virti įsitikiname, kad mėsa minkšta ir išvirus. Padažą pakaitinam kol sutirštės, pilame ant šonkaulių.
Vištiena marinate greitpuodyje
Ingredientai:
- Vištiena
- Actas
- Sojos padažas
- Medus
- Vanduo
- Smulkintas česnakas
- Garstyčios
- Uogienė (aviečių, serbentų arba spanguolių)
Gaminimo eiga:
- Darom marinatą, kuriame vištą marinuojame bent 4 valandas, arba geriausiai per naktį. Sumaišom actą, sojos padažą, medų, vandenį, smulkintą česnaką, garstyčias ir uogienę. Uogienę naudojau aviečių, bet jei būčiau turėjęs būčiau bandęs su serbentų arba spanguolių uogiene (saldžia 🙂 ).
- Pakeptas bus skaniau, nes višta bus apskrudus. Jei neapkepsite, tai prieš tai nuimkite odą.
- Slėgis puode susidarys per kelias minutes, nuo tada verdame maždaug 12 min. Slėgiui susidarius ugnį reikia sumažinti, taip, kad slėgis nenukristų ir eitų pastovus garas. Po 12 min ugnį išjungti, sumažinti slėgį, atidaryti puodą.
- Pažiūrim ar višta pilnai išvirus ir valgome 🙂 Jei norisi tirštesnio padažo, išimti vištieną, o į padažą įpilti vandens sumaišyto su miltais.
Marokietiškas Tagine su aviena greitpuodyje
Ingredientai:
- Aviena (petys arba šlaunis) - 1-1.5 kg
- Svogūnas - 1 vnt.
- Česnakas - 2-3 skiltelės
- Imbiero milteliai - 0.5 arbatinio šaukštelio
- Šafranas arba turmeric (ciberžolė) - žiupsnelis
- Cinamonas - 0.25 arbatinio šaukštelio
- Pipirai - pagal skonį
- Druska - pagal skonį
- Smulkiai supjaustytos petražolės
- Kalendra
- Bulvės - supjaustytos
- Švieži žirneliai (gali būti šaldyti) - 0.4-0.5 kg
Gaminimo eiga:
- Supjaustykite svogūną, pakepinkite su aliejumi greitpuodyje. Įdėkite 2-3 sutrintas skilteles česnako.
- Nuplovę avienos gabalus (gali būti petys arba šlaunis) sudėkite į puodą.
- Įdėkite pusę arbatinio šaukštelio imbiero miltelių, žiupsnelį šafrano arba turmeric (nežinau kaip lietuviškai vadinasi, geltoni milteliai), ketvirtadalį šaukštelio cinamono, pipirų, druskos pagal skonį, smulkiai supjaustytų petražolių, kalendros.
- Užpilkite vandeniu, kad apsemtų mėsą ir uždarykite greitpuodį. Kai pradės puodas "surmuliuoti" virkite apie 20 minučių. Jautiena apie 30.
- Po to atsargiai išleiskite garus, atidarykite puodą - mėsa turi būti padaže, jeigu padažo labai mažai - dapilkite stiklinę vandens.
- Įdėkite supjaustytas bulves (jeigu nedidelės - ketvirčiais) ir šviežių žirnelių, gali būti šaldyti (maždaug 0.4-0.5 kg). Vėl uždenkite puodą maždaug 7-10 minučių.
