pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kalėdiniai sausainiai su braškėmis: receptai ir idėjos

Atrodo, dar ką tik buvo vasara. Basom kojom braidėm ežero pakrante, skaičiavom krentančias rugpjūčio žvaigždes. Medžių lapams pradėjus gelsti, žiema atskubėjo septynmyliais žingsniais.

Gruodis! Oficialiai ir garsiai galima laukti Kalėdų, klausyti šventinių dainų, įžiebti lemputes ir skaičiuoti likusias dienas. Man šios kelios savaitės, pilnos jaukaus laukimo, - pati gražiausia švenčių dalis. Pačios Kalėdos neretai ateina lyg didelis bum! ir visa apimantis chaosas, o štai tas prieššventinis laukimas - visai kitoks.

Po mažą džiaugsmą, kad ir kur bepasisuktum: žiupsnis cinamono į ryto kavą, minkštas kalėdinis megztinis iš spintos gilumos, orkaitėje kepantys imbieriniai sausainiai. Iki Kalėdų laiko lieka visai nedaug, o sniegas už lango ir jaukūs imbieriniai sausainiai jas priartina dar labiau. Susimąstau, kad didžiausias šio laikotarpio žavesys ir magiškumas yra pats laukimas.

Šventės kasmet praeina taip greitai, bet juk šventinę nuotaiką galime susikurti anksčiau. Tas gražiausias laikas metuose kviečia stabtelti, pasimėgauti ramybe ir namų šiluma. Jaukiai įsitaisius žiūrėti jau šimtą sykių matytus ir vis neatsibostančius filmus, kartu juoktis ir dažniau apsikabinti.

Imbieriniai sausainiai

Šis meduolių receptas - mano mylimiausias. Apie tai, kokie jie skanūs, esu kalbėjusi dešimtis kartų, o šiemet man labiausiai norisi paklausti: ar matot, kokie jie gražūs? Vieni - elegantiški, subtilūs, mieli, išmarginti žiemiškais raštais. Kiti - pūsti storuliukai, įvairiausių formų, mieli ir žaismingi.

Mes jau kepėm, skanavom ir žavėjomės tiesiog nuostabiai pavykusiais sausainių ornamentais, kuriuos vienu kočėlo judesiu lengvai sukūrėm su Algis Crafts raštuotais kočėlais. Apie juos sykį jau pasakojau, bet noriu papasakoti dar kartą, nes jais įspausti sausainiai iškepa tokie gražūs, kad net nereikia jų papildomai dekoruoti.

Algis crafts graviruotus kočėlus gamina lietuvių šeima, kurios verslas gimė iš idėjos namams suteikti šilumos, bendra veikla suartinti šeimą ir draugus. O Kalėdos juk ir yra apie buvimą kartu, apie lėtą sausainių kepimą, kol už lango siaučia pūga, apie jaukų jų ragavimą prie žvakių šviesos…Mano akimis, bent vieną raštuotą kočėlą verta įsigyti sau, bet taip pat galima padovanoti virtuvę mylinčiam ar vaikų turinčiam žmogui.

Mes su Eiva galime patvirtinti, kad raštuotus sausainius kepti daug smagiau. Tikrai šiuo šventiniu periodu juos dar kepsim ir skanausim. Kalbant apie sausainių receptą - mums jis tikrai patiko. Imbieriniai sausainiai iškepė traškūs, bet viduje šiek tiek minkšti.

Patarimai kepant imbierinius sausainius:

  • Svarbiausia tešlos nekočioti per plonai, kad raštas pakankamai ryškiai įsispaustų ir sausainiai kepdami per daug nesukeptų.
  • Šiuos sausainius gaminau su tradiciškai imbieriniams sausainiams naudojama melasa, tačiau jos naudojau saikingai, kad sausainių spalva išliktų pakankamai šviesi. Melasa imbieriniams sausainiams suteikia sodresnio skonio, todėl labai rekomenduoju jos įdėti, bet jei galimybės neturite, galite keisti medumi ar sirupu. Aš melasą maišiau su tamsiu ir auksaspalviu cukraus sirupu.
  • Patogu, kad tešlos nereikia ilgai laikyti šaldytuve. Gali pakakti ir maždaug 30 minučių ar valandos.
  • Jei sausainius kepsite su įspaustais ornamentais, prieš kepant palaikykite juos apie 15 min.

Imbierinių sausainių receptas

Prieskoniai:

  • 2 a.š. malto imbiero
  • 2 a.š. malto cinamono
  • 1/2 a.š. malto kardamono
  • 1/2 a.š. malto muskato
  • 1/3 a.š.
  1. Suplakite kambario temperatūroje suminkštėjusį sviestą ir kavamale pasmulkintą rudąjį cukrų. Supilkite cukraus sirupą ir melasą (arba medų/ klevų sirupą).
  2. Įmaišykite su prieskoniais sumaišytus miltus, kol ims formuotis vientisa tešla. Tešlą baikite minkyti rankomis. Jei tešla atrodo per daug biri, įmaišykite nedidelį šlakelį kiaušinio baltymo.
  3. Suformuokite du tešlos rutulius ir paspauskite, kad taptų plokštesni. Įsukite į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve apie 30 min.
  4. Tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų įprastu lygiu kočėlu iškočiokite tešlą maždaug iki 4-5 mm storio. Nuimkite viršutinį kepimo popieriaus lakštą. Dekoravimui skirto įspaudžiamo kočėlo paviršių galite šiek tiek pabarstyti miltais, kad tešla neliptų. Nuvalykite miltų perteklių. Tiesiai ant tešlos miltų geriau neberkite, kad sausainiai iškeptų vientisos spalvos.
  5. Sausainių formelėmis išspauskite sausainius. Kepkite iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 7-10 min. arba kol kraštai ims labai švelniai skrusti. Pradėkite tikrinti anksčiau ir stebėkite, kad stipriai netamsėtų.

Tradiciniai sausainiai su šokolado gabalėliais

Tradiciniai sausainiai su šokolado gabalėliais - amerikietiška klasika. Apie juos daug kalbėti net ir nereikia.