Sriuba - tai patiekalas, kuris puikiai tinka tiek pietums, tiek vakarienei, ypač šaltuoju metų laiku. Ji ne tik sušildo, bet ir gali būti labai naudinga sveikatai, ypač jei gaminama namuose iš šviežių ingredientų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, teigia, kad pirkėjai ir šaltąjį sezoną gausiai renkasi įvairias daržoves, be to, populiarios ir kruopos, kurios taip pat puikiai tinka įvairiausioms sriuboms.
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad sriuba - ne tik paprastai pagaminamas, bet ir sveikatai naudingas patiekalas. Visgi, pasak jos, net ir gaminant tokį paprastą patiekalą kaip sriuba kelias paruošimo taisykles žinoti pravartu.
Kodėl Verta Valgyti Sriubą?
- Daug daržovių: Sriuba - puikus patiekalas, padedantis į savo racioną įtraukti daugiau daržovių. Sriubas gardinti galite ne tik tradicinėmis daržovėmis, bet ir tokiomis gėrybėmis kaip pastarnokai, pankoliai, netgi įvairiausiais žalumynais, pavyzdžiui, špinatais. Be to, sriuboms puikiai tinka ne tik šviežios, bet ir šaldytos daržovės.
- Nereikalauja daug laiko: Sriuba yra daug laiko nereikalaujantis patiekalas. O jeigu dar ir naudojate greitpuodį, pikantišką sriubą galite paruošti vos per keliasdešimt minučių. Ruošiantis virti sultinį - verta jo pasigaminti daugiau. Mat sultinys puikiai tinka ir ruošiant kitus patiekalus, pavyzdžiui, naminius troškinius ar netgi tokiems įmantriems patiekalams kaip rizotas.
- Ją galima užšaldyti: Sriuba ir troškiniai - puikiausi patiekalai, jeigu maisto norite pasigaminti kelioms dienoms į priekį. Tačiau jeigu sriubos išsivirėte per daug - ją drąsiai galite užšaldyti. Be to, nei užšaldyta sriuba, nei sultinys savo skonio nepraranda ir puikiai tiks tomis dienomis, kai neturėsite laiko pietums ar vakarienei gaminti.
- Palaiko skysčių kiekį organizme: Kadangi žiema - šaltasis laikotarpis, neretai išgeriama mažiau skysčiu nei reikėtų. Tačiau net jeigu ir neprakaituojame nuo karščio, vykdydami savo kasdienes veiklas vis tiek prarandame skysčių. Kadangi sriubos pagrindas - vanduo, šio patiekalo gaminimas yra puikus būdas ne tik pasisotinti, bet ir palaikyti skysčių kiekį organizme.
Trys Paprasti Sriubų Receptai
Keptų morkų sriuba
Ši sriuba ypatingai skani gaunasi dėl to, kad iš pradžių daržovės yra kepamos orkaitėje.
Reikės:- 1 kg morkų
- 2 svogūnų
- 3 cm imbiero šaknies
- 1 l vištienos sultinio
- 200 ml grietinėlės
- žiupsnelio druskos, pipirų
- 4 v. š. alyvuogių aliejaus
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių Celsijaus. Morkas nuplaukite, nuskuskite ir supjaustykite į 3 dalis. Išklokite skardą kepimo popieriumi, išdėliokite joje pjaustytas morkas, apšlakstykite jas alyvuogių aliejumi ir apibarstykite druska bei pipirais. Skardą dėkite į orkaitę, o praėjus 15 minučių morkas pamaišykite, kad tolygiai iškeptų visos pusės, ir kepkite dar 15 minučių.
- Per tą laiką pasiruoškite kitus sriubos ingredientus - svogūną supjaustykite, o imbiero šaknį sutarkuokite.
- Puode įkaitinkite alyvuogių aliejų, sudėkite smulkintą svogūną, imbiero šaknį ir kepkite apie 8 minutes. Tuomet į tą patį puodą supilkite vištienos sultinį ir palaukite, kol užvirs.
- Nukelkite puodą nuo kaitros, sudėkite į jį keptas morkas ir rankiniu smulkintuvu sutrinkite sriubą iki vientisos masės. Galiausiai įmaišykite grietinėlę ir, jei reikia, papildomai pagardinkite druska bei pipirais.
Itališka daržovių sriuba
Reikės:- 3 morkų
- 2 skiltelių česnako
- 1 svogūno
- 1 saliero stiebo
- 1 l daržovių sultinio
- 1 skardinės smulkintų konservuotų pomidorų
- 1 nedidelės cukinijos
- 1 skardinės konservuotų pupelių
- 40 g špinatų lapų
- 300 g makaronų
- 200 ml pomidorų pastos
- žiupsnelio druskos, pipirų, baziliko
- 3 v. š. alyvuogių aliejaus
- Morkas, cukiniją, salierą, svogūną ir česnako skilteles nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite mažais gabalėliais.
- Puode, kuriame virsite sriubą, įkaitinkite alyvuogių aliejų ir, sudėję svogūną, pakepinkite apie 3 minutes. Po to sudėkite visas likusias susmulkintas daržoves ir kepkite dar apie 6 minutes.
- Tuomet suberkite konservuotas pupeles ir pomidorus, supilkite pomidorų pastą ir viską užpilkite karštu daržovių sultiniu. Pagardinkite sriubą druska, pipirais bei baziliku ir gerai išmaišykite. Tuomet vidutinėje temperatūroje virkite dar maždaug 10 minučių, kad skirtingi daržovių skoniai išsiskirtų ir susimaišytų tarpusavyje.
- Galiausiai į sriubą sudėkite špinatų lapus, suberkite mėgstamus makaronus ir virkite tol, kol makaronai suminkštės. Jei reikia, sriubos tirštumą reguliuokite papildomu vandens kiekiu.
Šviežių kopūstų sriuba su aitriosiomis paprikomis
Reikės:- 1 mažo arba ½ didelio kopūsto
- 1 svogūno
- 2 skiltelių česnako
- 2 morkų
- 4 bulvių
- 1 skardinės konservuotų pupelių
- 1 l vištienos sultinio
- 5 g šviežių petražolių lapelių
- žiupsnelio maltų aitriųjų paprikų
- žiupsnelio druskos, pipirų
- 3 v. š. alyvuogių aliejaus
- Visas daržoves susmulkinkite norimo dydžio gabalėliais, kopūstą galite sutarkuoti.
- Puode įkaitinkite alyvuogių aliejų, sudėkite smulkintą svogūną, įspauskite česnaką ir pakepinkite 5 minutes.
- Tuomet suberkite konservuotas pupeles, morkų gabalėlius ir supilkite vištienos sultinį. Praėjus 10 minučių, sudėkite susmulkintas bulves bei kopūstą.
- Viską pagardinkite pipirais, druska ir aitriosiomis paprikomis - jie suteiks puikų aromatą bei skonį. Sriubą patiekite papuošę smulkintais petražolių lapeliais.
Kiti Įdomūs Sriubų Receptai
- Sriuba iš virtuvės spintelių atsargų: lęšių, konservuotų pomidorų, kokosų pieno ir įvairiausių prieskonių.
- Kiniška sriuba: greitai išverdama iš anksčiau virto ir užšaldyto sultinio, praturtinta imbieru, česnakais, aitriąja paprika, morkomis, pekino kopūstu, svogūnų laiškais bei kalendromis.
- Taco sriuba: panaši į meksikietišką troškinį „chili con carne“, bet skystesnė ir praturtinta rudeninėmis daržovėmis.
- Sriuba su avinžirniais: soti ir kvapni, tikrai pasotins.
- Jogurtinė agurkų sriuba: puiki alternatyva šaltibarščiams, gaivinanti.
Žinoma, siūlome tik orientacinius receptus, nes šis patiekalas - kuo puikiausia „drobė“ įvairioms improvizacijoms. Tad drąsiai eksperimentuokite su ingredientais ir prieskoniais, kurkite savo unikalius sriubų receptus!