pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Skaniausi Kiaulienos Nugarinės Kepsnių Receptai

Nors kepsninėje lietuviai tradiciškai dažniausiai kepa šašlykus, prekybos tinklo „Norfa“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius ragina vasarą dažniau paeksperimentuoti atrandant naujus receptus. Pavyzdžiui, į ką atkreipti dėmesį renkantis kokybišką mėsą ir kaip tinkamai ją paruošti kepimui.

Kaip Išsirinkti Kokybišką Kiaulieną?

Rinkdamiesi mėsą, atkreipkite dėmesį į jos spalvą. Mėsininkas primena, kad atpažinti išties šviežią jauno gyvulio mėsą galima pagal spalvą - kiauliena turi būti šviesiai raudona. Jei raudonumas labai intensyvus, tikėtina, gyvulys buvo senas. O mėsos šviežumas vertinamas vizualiai: ji turi būti standi, raumenys - tvirti ir elastingi, paspaudus pirštu duobutė turėtų iš karto išsilyginti.

Kokią Kiaulienos Dalį Pasirinkti?

Pirmiausia, žinoma, reikėtų apgalvoti, ką gaminsite, mat skirtingos kiaulienos dalys tinka skirtingiems patiekalams. Nugarinė, išpjova, sprandinė labiausiai tinka kepsniams, kumpis ar šoninė - kepimui orkaitėje didesniais gabalais, o mentės dalis ideali troškinimui“, - sako D. Bartošius.

Kodėl Kiaulienos Nugarinė Yra Puikus Pasirinkimas?

Kiekviena kiaulienos dalis dėl įvairios mėsos struktūros, riebalų ir skiriamojo audinio pasiskirstymo tarp raumenų pasižymi skirtingomis skoninėmis savybėmis. D. Bartošius pasakoja, kad vertingiausia laikoma ir daugeliui gaminimo būdų tinka vadinamoji marmuriška mėsa, kurios riebalinis audinys yra tolygiai ir saikingai pasiskirstęs raumeniniame audinyje. Tokiai mėsai priskiriama kiaulienos nugarinė - ji turi didelį procentą raumeninio audinio ir tik sąlyginai nedidelį kiekį riebalų.

Receptas: Kiaulienos Nugarinė Kepta Grilyje

Norintiems nugarinę kepti grilyje, „Norfos“ mėsininkas pataria ją pamarinuoti - tai suteiks papildomo skonio patiekalui ir suminkštins mėsą. Tačiau reikėtų nepamiršti svarbios taisyklės ir mėsą prieš kepimą pusę valandos palaikyti kambario temperatūroje. Taip kepsnys iškeps greičiau, praras mažiau skysčio.

Ingredientai:

  • Maždaug 1.5 kg šviežios kiaulienos nugarinės
  • Alyvuogių aliejaus
  • Jūros druskos
  • Česnako miltelių
  • Maltų kmynų
  • Kajeno ir juodųjų maltų pipirų
  • Kitų jūsų pamėgtų prieskonių

Gaminimo Eiga:

  1. Prieš mėsos kepimą, nupjaukite riebaliukų perteklių išorinėje nugarinės pusėje ir pašalinkite ploną balkšvą odelę, jei ji yra. Mėsą nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
  2. Per visą nugarinę šakute pradurkite skylutes ir patepkite ją alyvuogių aliejumi - nepersistenkite, pakaks 1-2 valgomųjų šaukštų.
  3. Mėsą įtrinkite visų prieskonių mišiniu, lengvai paspausdami, kad jie geriau susigertų.
  4. Paruoštą nugarinę dėkite ant įkaitintų grotelių, uždenkite dangčiu ir kepkite, kol vidinė mėsos temperatūra pasieks maždaug 70 laipsnių.
  5. Mėsos stenkitės nevartyti dažnai - pakaks gerai apkepti vieną, tuomet kitą pusę.
  6. Prieš mėsą pjaustant, palikite ją lėkštėje penkias minutes pailsėti - tai leis sultims tolygiai pasiskirstyti, kepsnys bus minkštesnis ir sultingesnis.

Receptas: Kiaulienos Nugarinės Kepsneliai Orkaitėje su Sūriu

Labai skanūs ir greitai pagaminami kiaulienos nugarinės kepsneliai, orkaitėje su sūriu! Kepsneliai iškeps minkšti bei sultingi, o sūris, majonezas ir svogūnai atstos padažą.

Ingredientai:

  • ~700 g kiaulienos nugarinės
  • ~6 valg. š. majonezo
  • 160 g sutarkuoto fermentinio sūrio
  • 2 vidutinio dydžio svogūnai
  • Druskos, česnako miltelių, džiovintos petražolės, baltųjų pipirų, raudonosios paprikos miltelių

Gaminimas:

  1. Kiaulienos nugarinę supjaustome nedideliai, ~1,5 cm storio gabalėliais.
  2. Šiuos gabalėlius išmušame mėsos muštuku.
  3. Norimą kiekį prieskonių sumaišome indelyje, apibarstome kiekvieną mėsos gabalėlį iš abiejų pusių.
  4. Paliekame pasimarinuoti šaldytuve ~15 min ar ilgiau, arba galima kepti iš karto (priklauso kiek turite laiko).
  5. Svogūną nulupame, perpjauname perpus ir supjaustome griežinėliais.
  6. Kiaulienos gabalėlius išdėliojame ant kepimo skardos, apibarstome svogūnu, ant visų gabalėlių tolygiai užtepame majonezo, apibarstome sutarkuotais sūriais.
  7. Uždengiame kepimo folija.
  8. Kepsnelius kepame įkaitintoje iki 180 C orkaitėje uždengtus folija ~20 min, tuomet nuimame foliją ir dar kepame ~15-20, kol kepsneliai gražiai apskrunda.

Patiekite su mėgstamais priedais - bulvėmis, ryžiais, salotomis, troškintomis daržovėmis ir pan. Jokio papildomo padažo kepsneliams tikrai nebereikia, nebent esate didelis padažų mėgėjas, tuomet galite rinktis papildomai barbekiu ar aštrų padažą.

Kefyro Marinato Paslaptis

Labai gardus, minkštas, sultingas kiaulienos nugarinės kepsnys su saldžiarūgščiu padažu ir sūriu. Nugarinės minkštumo ir sultingumo paslaptis - kefyras! Ant mėsos bėriau druskos, pipirų ir užpyliau kefyru.

Paruošimas:

  1. Kiaulienos nugarinę supjaustau maždaug 1,5cm riekelėmis.
  2. Susmulkinu 4 skilteles česnako.
  3. Tuomet į kefyrą dedu mėsos kepsnelius.
  4. Dedu po vieną kepsnelį, vis padažydama į kefyro marinatą, kad kefyras tolygiai padengtų visus kepsnelius.
  5. Mėsą šiek tiek paspaudau ir palieku marinuoti ~1val.
  6. Iškeptus kepsnius traukiu lauk iš orkaitės.