pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Ar galima valgyti lašinius sergant 2 tipo cukriniu diabetu?

Daugelis mano, kad diabetikams reikia vengti bet kokio cukraus, net ir esančio vaisiuose. Tačiau, ar tikrai taip yra? Panagrinėkime, kokie produktai yra tinkami sergant 2 tipo cukriniu diabetu.

Vaisiai ir cukrinis diabetas

Specialistai rekomenduoja rinktis žalius vaisius ir vengti jų sulčių. Vaisių sultyse gali būti daugiau natūralaus, o neretai ir pridėtinio cukraus. Kita vertus, vaisių GI paprastai būna mažas arba vidutinis.

Vienas iš būdų sužinoti, kurie vaisiai gali padidinti gliukozės kiekį kraujyje, yra atkreipti dėmesį į norimų vartoti vaisių glikemijos indeksą (GI). Tai reiškia, kad jie skaidomi palaipsniui, todėl cukraus kiekis kraujyje didėja lėčiau. Be to, jie puikiai tinka norint numalšinti saldumynų poreikį.

Jei renkatės konservuotus vaisius, būtinai venkite tokių, į kuriuos pridėta cukraus. Ieškokite aprašymų su užrašais „nesaldintas“, „be pridėtinio cukraus“ arba „konservuotas savo sultyse“. Džiovinti vaisiai taip pat gali būti maistingi, tačiau saugokitės jų suvalgyti per daug.

Taip pat naudinga valgyti ir šias uogas: gervuoges, mėlynes, vyšnias, vynuoges, avietes, serbentus, braškes.

Mitybos rekomendacijos po stomos operacijos

Stoma reikalinga tada, kai natūralų tuštinimąsi sutrikdo žarnoje susidariusi kliūtis, pvz., navikas, arba kai yra pašalinta visa tiesioji žarna. Per stomą išsiskiriantis žarnų turinys skiriasi priklausomai nuo to, kurios žarnos stoma atlikta. Ileostomos (plonosios žarnos stomos) turinys yra skystas, jame gausu fermentų.

  • Tuoj po operacijos pacientui skiriama tik skysčiai, o būklei gerėjant - pustirštis švelnus maistas. Laipsniškai pereinama prie dietos, kurioje mažai skaidulinių medžiagų.
  • Po 2-4 mėn., atsižvelgiant į savijautą, dieta laipsniškai papildoma naujais produktais, tarp jų ir skaidulingu maistu. Rekomenduojama kas tris dienas racioną papildyti vis nauju maisto produktu ir stebėti, kaip šis produktas toleruojamas. Esant netoleravimui (pajutus pilvo pūtimą, pykinimą, sunkumą ar kt.), šio produkto reiktų vengti.
  • Laikui bėgant tolerancija maistui gali keistis, todėl po kelių mėnesių rekomenduojama tą ar kitą produktą pabandyti vėl. Reikia turėti kantrybės atsirinkti mitybai tinkamus produktus - vieno recepto nėra, nes vieniems tinka vienoks, kitiems kitoks maistas.
  • Maitintis rekomenduojama reguliariai, mažesnėmis porcijomis, bet dažniau, pvz., šešis kartus per dieną. Rekomenduojama, kad tarpai tarp valgymų būtų vienodi. Maitinimosi tvarkos nepatariama sutrikdyti, nes tai daro įtaką išmatų konsistencijai ir dujų susidarymui žarnyne. Po kelių mėnesių tvarkingo maitinimosi išmatų konsistencija sutirštėja, keičiasi jų kiekis ir tuštinimųsi skaičius.
  • Valgyti patariama įvairų toleruojamą visų grupių maistą. Taip organizmas gaus būtinų maisto mežiagų, vitaminų, mineralų, pakankamai kalorijų.

Pavyzdžiui, labai dažnas reiškinys yra pieno baltymo (laktozės) netoleravimas. Jei suvalgius pieno produktų pučia vidurius, kaupiasi dujos, viduriuojama, vadinasi, pieno reiktų atsisakyti. Paprastai dažniausiai netoleruojamas saldus pienas, o suvalgius rūgščių pieno produktų (jogurto, rūgusio pieno, varškės gaminių) jaučiamasi gerai, todėl šių produktų atsisakyti nereikia.

Trintos, pieniškos, skaidrios kruopų (manų, ryžių, grikių, avižinių), daržovių (morkų, bulvių, burokėlių ir kt.) sriubos. Kisieliai iš vaisių, uogų, saldžios uogų ir vaisių sultys, per pusę skiestos vandeniu.

Sveikos mitybos principai

Norint gyventi sveikai, nebūtina verstis per galvą - stipresniam imunitetui ir geresnei savijautai užtenka laikytis kelių pagrindinių patarimų. Svorį sekti būtina, tačiau ne veidrodžio principu.

„Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Jolita Skinderskienė aiškina, kad šiandien šalies gyventojai sveika mityba domisi labiau nei prieš keletą metų, kai tai darė tik keli entuziastai. Tačiau didžioji dauguma žmonių vis dar neseka savo mitybos, o tie, kuriems šis klausimas opus, dažniau rūpinasi tik išvaizda, ne sveikata.

„Kai žmogus siekia tik gražios figūros, jis neretai pasirenka dietas, kurios nebesuteikia reikalingų medžiagų ir kūną tiesiog nualina. Tačiau jei atidžiai seksite savo įpročius, išmesite iš jų greitą maistą, rinksitės šviežias gėrybes su daugybe vitaminų, o svarbiausia, maitinsitės reguliariai, bet nepersivalgydami, gražesnė figūra ateis kaip tiesioginė sveikesnio organizmo pasekmė“, - teigia vaistininkė J. Skinderskienė.

Jos teigimu, neteisingus maitinimosi prioritetus puikiai iliustruoja faktas, kad daugelis seka savo svorį, tačiau tik patys sveikatingiausi žino savo kūno masės indeksą - gerokai tikslesnį organizmo sveikumo rodiklį.

„Vartojant pernelyg kaloringą, daug angliavandenių turintį maistą ar nesilaikant jokio reguliaraus maitinimosi grafiko, visų pirma nusilpsta žmogaus imunitetas ir jis tampa imlesnis peršalimo ir kitoms užkrečiamoms ligoms. Ilgainiui padidėja cholesterolio kiekis kraujyje, o tai padidina daugybės gerokai sunkesnių problemų riziką: infarkto, insulto, cukrinio diabeto, osteoartrito ir kitų“, - aiškina vaistininkė.

Lašiniai ir riebalai

Vaistininkė pasakoja, kad siekdami gražesnės išvaizdos žmonės dažnai laikosi patarimų, kurie iš tiesų sveikatai visiškai nepadeda. Pavyzdžiui, įsivaizduojama, kad riebus maistas, ypač lašiniai, tukina. Tačiau tokie produktai kaip alyvuogių aliejus, avokadai ar riešutai kaip tik turi riebalų, padedančių organizmui įsisavinti vitaminus. O štai lašinius mažais kiekiais galima valgyti reguliariai, nes šie suaktyvina medžiagų apykaitos procesus.

Tuo tarpu bandymai visą dieną maitintis tik vaisiais ir daržovėmis norimos naudos greičiausiai neduos, ypač jei pats žmogus domisi tik tuo, kad tai žalumynai, nesirūpindamas, kokie. Mat kai kurie fruktozės pilni vaisiai tarsi atstoja cukraus poreikį, bet tuo pačiu jais maitinantis galima gerokai viršyti dienos angliavandenių poreikį.

„Ne veltui prie sveikos mitybos patarimų visuomet pabrėžiama, kad žmogui reikia įvairių medžiagų - lygiai taip, kaip nevertėtų viršyti visų normų, neprotinga būtų jas išvis pamiršti. Smagu, jei žmonės siekia valgyti kuo daugiau vaisių, tačiau jei juos valgote, pavyzdžiui, džiovintus, naudos gausite nedaug. Tuo tarpu šiek tiek riebumo maiste irgi nėra joks nuodas - tai nereiškia, kad taukuose ruošti kepsniai yra sveikas pasirinkimas, bet niekada neliesti nieko riebaus organizmui tikrų tikriausiai nepadės“, - pasakoja vaistininkė.

Svarbiausi sveikos mitybos principai

Anot vaistinės specialistės, trys svarbiausi patarimai, kuriuos reikėtų įsidėmėti - reguliarumas, saikas ir pilnavertiškumas.

„Organizmui reikia skirtingų medžiagų iš skirtingų produktų, todėl, sakykime, pieną reiktų gerti dėl baltymų ir kalcio, mėsą valgyti dėl geležies, vitaminų ir mineralinių medžiagų, vaisius - dėl vitaminų, daržoves - dėl skaidulų, grūdus - dėl mineralinių medžiagų, baltymų ir angliavandenių. Todėl nekelkite sau draudimų vienam ar kitam produktui - vartokite visas grupes, tik su saiku“, - aiškina J. Skinderskienė.

Ji teigia, kad į vaistinę neretai užsuka pagalbos nuo rūgštingumo, sutrikusio viršinimo ar pilvo pūtimo ieškantys gyventojai. Ir nors visoms šioms problemoms visuomet galima nusipirkti vaistą, kiekvienas, su jomis susidūręs, turėtų paklausti savęs, ar priežastys nėra paslėptos mitybos įpročiuose. Dažniausiai atsakymas yra teigiamas.

„Vartojant net nereceptinius preparatus, visuomet egzistuoja jų nesuderinamumo su kitais vaistais pavojus. Tad geriausia būtų dėl skaudamo pilvo ar streikuojančio skrandžio pasitarti su medicinos profesionalu, o ne iškart griebtis vaistų pakuotės - kartais šios visai nereikia, o kartais specialistas tiesiog gali parinkti tinkamesnę“, - savo sveikata nerizikuoti ragina vaistininkė.