pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Gilių Kavos Receptas: Natūralus Gėrimas Iš Ąžuolo Vaisių

Gilių kava yra senovinis gėrimas, kuris ilgą laiką buvo primirštas, tačiau šiandieniniame pasaulyje vėl grįžtantis tiek į kasdienį gyvenimą, tiek tampantis madingu gėrimu.

Kas Yra Gilių Kava?

Iš tiesų gilių kava netgi nėra kava tikrąją šio žodžio prasme. Tai unikalus gėrimas, gaminamas iš ąžuolo vaisių - gilių.

Gilių kava turi ilgą istoriją ir yra glaudžiai susijusi su mūsų krašto etnografinėmis tradicijomis.

Gilių kava turi gilias šaknis ne tik Lietuvoje, tačiau ir kitose Vidurio bei Rytų Europos šalyse.

Gilių Kavos Atsiradimo Istorija

Nepaisant to, jos atsiradimo istorija yra visiškai neaiški ir apipinta įvairiais pasakojimais bei legendomis. Kol kas nėra žinoma jokių patikimų istorinių šaltinių, kurie pagrįstų gilių kavos kilmę ar tiksliai datuotų jos atsiradimo laikotarpį.

Viena iš gilių kavos atsiradimo istorijų pasakoja, jog žmonės atkreipė dėmesį į briedžius, kurie maitinosi gilėmis ir buvo labai sveiki bei stiprūs.

Kita legenda byloja, jog gilių kavą atrado senas ąžuolyno sargas. Jis gyvenęs vienišiaus ir atsiskyrėlio gyvenimą, tačiau labai mėgęs kavą.

Vis dėlto labiausiai tikėtina, kad gilių kava buvo kaip alternatyva tikrajai kavai, kurios daugelis žmonių nepajėgė įpirkti. Be to, dėl įvairių karinių konfliktų ir kitų ekonominių sunkumų jos ne visada ir būdavo įmanoma įsigyti.

Taigi kaip alternatyva to meto prabangos prekei - kavos pupelių kavai - buvo atrasta gilių kava. Tuo labiau, kad ąžuolas nuo seno laikytas šventu medžiu bei galybės ir stiprybės simboliu.

Gilių kava taip pat buvo svarbus kasdienio gyvenimo elementas įvairiais istoriniais laikotarpiais. Ypač sunkmečiais, karo metais, kai įprasto maisto produktų prieinamumas buvo labai ribotas.

Gilių Kavos Populiarumas Šiandien

Šiuo metu gilių kava, kaip ir daugelis kitų natūralių kavų, vėl atgauna savo populiarumą, nes žmonės ieško alternatyvų kavai su kofeinu, be to, ieško kuo sveikesnio gėrimo.

Kaip Pasigaminti Gilių Kavą Namuose?

Norint pasimėgauti gilių kava, tikrai nebūtina jos ieškoti tokią kavą siūlančiuose restoranuose ar kavinėse. Nebūtina netgi jos įsigyti specializuotose kavos parduotuvėse. Turint noro ir kantrybės giles kavai galima paruošti ir namuose.

Žaliavos Surinkimas Ir Paruošimas

Taigi pradžiai aišku mums reikia gilių. Jas rinkti geriausia yra pilnai sunokusias, kai prasideda masinis jų kritimas, dažniausiai spalio mėnesį. Giles geriau rinkti atokiau nuo pagrindinių kelių, toliau į mišką.

  • Reikia prisirinkti sveikų, sunokusių gilių. Pirmosios gilės ima kristi maždaug rugsėjo pabaigoje ir krenta iki pat gruodžio mėnesio.
  • Surinktas giles perrenku. Atsirenku sveikas, be skilučių, be įtrūkimų.
  • Prisirinkę prinokusių, ligos ar kenkėjų nepažeistų (be skylučių) ąžuolo gilių be kepurėlių. Ką tik nukritę gilės gali būti žalios, rudos ar dalinai rudos.

Tačiau pačios pirmosios dažniausiai būna labai menkavertės dėl įvairių vabzdžių pakenkimo ar prasto išsivystymo. Jei giles rinkote nuo žemės reiškia jos yra jau prinokusios kad ir kokios spalvos būtų.

  • Surinktas giles reikia labai kruopščiai nuplauti bei nuskalauti. Po tekančiu vandeniu gilės plaunamos ne mažiau nei 1-2 minutes, kad būtų pašalinti visi nešvarumai.
  • Paskleidus ant drobės, atirinktas giles, džiovinau apie savaitę, kad išgaruotų drėgmė ir lengviau pasiekčiau branduolius.

Gilių Lukštenimas

  • Kiek apdžiūvusios gilės yra išlukštenamos.
  • Aštriu peiliu perpjaudami giles, jas nulupkite.
  • Gliaudymas reikalauja kantrybės ir stiprių rankų. Aš pasitelkiau virtuvines žirkles, pirma nukerpu galiuką, kur būta kepurėlės, tuomet lengviau išsilukštena gilės branduolys.
  • Tada atšoka kevalas ir gilės labai gera nusilupa.

Taninų Pašalinimas

Tą mes darome, kad iš gilių pašalintume taninus. Taninai tai rauginės augalinės medžiagos, naudojamos kailiams dirbti, audiniams dažyti ir kaip vaistas ar priešnuodis. Jų ąžuolas kaupia labai daug. Kas ragavote žalių gilių, puikiai žinote jų suteikiamą skonį. O mums jų pertekliaus kavoje nereikia.

Taip jau yra, kad šie taninai tirpsta riebaluose. Todėl tam ir naudojame riebų pieną.

  • Šiemet taip jau išėjo, kad gilės gamtoje labai smarkiai yra užsikrėtusios grybinėmis ligomis ir pelyja iš vidaus, todėl iš 4 kg surinktų gilių, išėjo tik 1 kg išgliaudytų sveikų branduolių.
  • Toliau mums svarbu turėti riebaus pieno. Pageidautina nenugriebto naminio, o jei pirktinio - tai bent 3.5 proc. riebumo. Šiuo pienu mes turime užpilti mūsų gilių branduolius.
  • Išlukštentų gilių branduolius užpilu riebesniu pienu, kad apsemtų ir palieku šaldytuve 48h, keičiau pieną, stebėti, kad nesurūgtų.
  • Taigi juo užpilame giles ir dedame į šaldytuvą. Ten jas laikome su pienu 24-48 valandas. Aš asmeniškai laikiau 2 paras.
  • Tokiu būdu yra ištraukiamas gilių kartumas, t.y. taninai, rauginės augalinės medžiagos, naudojamos kailiams dirbti, audiniams dažyti ir kaip vaistas ar priešnuodis. Turintis kartumo skonį.
  • Išmirkus gilėms, pieną nupilu.
  • Pripilkite į puodą pieno ir jame virkite giles, kol jos suminkštėja.

Gilių Virimas

  • Po viso šito mes turime nupilti giles nuo pieno, jas truputi praplauti ir dėti į puodą.
  • Užkaičiame puodą ant ugnies ir verdame apie valandą laiko.
  • Virti reikia labai atsargiai ant mažos ugnies ir pastoviai maišyti, kad nepradėtu svilti.
  • Giles sudedu į puodą, užpilu šviežio pienu ir užvirinu (gilės turi būti apsemtos).
  • Verdu ant lėtos kaitros apie valandą, nuolat maišant pamaišant, kad neprisviltų. Jei susidaro putos, jas nugraibau.
  • Kai pienas suverda ir puodo turinys sutirštėja jau artėjame prie finišo.
  • Tuomet imame kiaurasamtį didelį ir giles nupilame, bei jas gerai nuplauname.
  • Likusį nuo virimo pieną išpilu, giles suverčiu į kiaurasamtį ir perplaunu vandeniu.
  • Nupilame vandenį ir nuimame luobeles. Jas galite nutrinti medvilniniu rankšluosčiu.
  • Išvirtas giles susmulkinkite. Labai patogu permalti mėsmale.

Gilių Džiovinimas

  • Tuomet mums lieka jas gerai išdžiovinti ir paskrudinti.
  • Prieš džiovindama giles pasmulkinu, nes po to tampa kietos tarsi akmenukai.
  • Gilių branduoliai paskleidžiami vienu sluoksniu skardoje ir pašaunami džiūti į orkaitę, įkaitintą iki 180 °C. Džiovinant giles reikia kartas nuo karto pavartyti, kad tolygiai skrustų.
  • Džiovinu maisto džiovyklėje žemoje temperatūroje. Galima ir orkaitėje, 60 - 70 laipsnių temperatūroje su pravertomis orkaitės durelėmis.
  • Aš džiovinau pravertoje šiek tiek orkaitėje. Džiuvo apie 1.5 valandos, o pabaigoje padidinau kaitrą, kad truputi paskrustu.
  • Tai užtrunka iki tol, kol gilių branduoliai visiškai išdžiūsta, sukietėja ir dailiai rudai paskrunda, maždaug valandą ar pusantros. Viso proceso metu lydi gardus karamelės kvapas.
  • Parsinešusi giles išlukštenu, perrenku netinkamas ir palieku išdžiūti ant palangės savaitei. Svarbu kad būtų sausa, šilta ir saulėta vieta.
  • Susmulkintą masę paskleiskite plonu sluoksniu kepimo skardoje ir džiovinkite orkaitėje. Baigiant džiūti, padidinkite temperatūrą ir leiskite šiek tiek paskrusti.

Gilių Skrudinimas

  • Skrudinimas yra ypač paprastas. Bene svarbiausias gilių kavos gaminimo etapas yra skrudinimas. Tai lemia gėrimo skonį, aromatą ir spalvą.
  • Išdžiovintus gilių branduolius paskrudinu ant sausos keptuvės, silpnos ugnies nuolat maišant, stebiu, uostau, tai trunka apie 10 min.
  • Skrudinimas taip pat padeda pašalinti taninus - natūralias medžiagas, esančias ąžuolo gilėse ir suteikiančias joms kartų skonį.
  • Skrudinimo procesas yra paprastas, bet reikalauja šiek tiek kantrybės ir dėmesio.
  • Pirmiausia reikia nulupti ąžuolo giles ir paskleisti jas ant sausos skardos.
  • Tada reikia įkaitinti orkaitę iki 180 laipsnių Celsijaus ir įdėti skardą su gilėmis į vidų.
  • Skrudinant giles reikia nuolat maišyti, jos palaipsniui įgyja vis tamsesnę auksinę rudą spalvą, tačiau neturi pajuoduoti. Skrudinama 15-30 min., priklausomai nuo temperatūros.
  • Giles reikia keletą kartų pamaišyti, kad jos tolygiai skrustų.
  • Skrudinimo laikas priklauso nuo gilių dydžio ir norimo rezultato. Paprastai jis svyruoja nuo 15 iki 30 minučių.
  • Kai gilės įgauna rudos spalvos ir išskiria malonų kvapą, tai reiškia, kad jos yra paruoštos, tad liks jas sumalti.

Jeigu norite neskrudintos gilių kavos, ją galite paruošti ir be kaitinimo. Kaitinant augalai praranda didžiąją dalį savo naudingųjų medžiagų.

Gilių Malimas

  • Toliau mums beliekas jas sumalti.
  • Aštriu peiliu perpjaudami giles, jas nulupkite.
  • Galima tam naudoti kavos malimo mašinėlę, bet įspėju, jūs rizikuosite ją sugadinti nepataisomai. Gilės tampa kietos kaip akmenys, čia jums ne kavos pupelės žinokite.
  • Pernai kai maliau lūžo tarybinės malimo mašinėlės peiliukai, kurie kavos pupeles malė be vargo kelis dešimtmečius. Tad šiemet nutariau daryti sunkesniu, ilgesniu būdu, bet negadinti technikos.
  • Maliau su rankine mėsos malimo mašinėle. Darbas buvo tikrai fiziškai sunkus ir ilgas, o ir malti reikia 2 kartus, kad būtu iki tinkamos smulkumo susmulkinta viskas.
  • Jeigu gabalėliai dar dideli, galite dar kartą sumalti kavamale (tik nesusmulkinti iki miltų).
  • Kai gilės apdžiūsta, sukietėja sudedu į kavamalę ir sumalu.
  • Jeigu sumalus dar lieka neišdžiūvusių, minkštų gilių gabaliukų, išimu sumaltas giles iš kavamalės ir padedu dar keletui dienų džiūti. Po keleto dienų dar kartą permalu, kol gaunasi sausa ir biri tekstūra.
  • Sumaltas skrudintas giles kavamale arba smulkintuvu.

Gilių Kavos Ruošimas Ir Vartojimas

Kavą supilame į kavos indelius ir sausai bei tamsiai saugome. Gaminti ją reiktu truputi kitaip nei įprastą kavą. Rekomenduojama vartoti su pienu arba grietinėle.

  • Kava verdama taip: užvirinkite vandenį ir įdėkite 2 šaukštelius gilių mišinio 1 puodeliui.
  • Geriausia gaminti tokiu būdu: užvirinti vandenį, įdėti gilių kavos (apie 2-3 šaukšteliai ant puodelio) ir pavirti apie 5 min., tuomet užbalinti pienu arba grietinėle ir patiekti.
  • Tačiau galima ir greitesnis gaminimo būdas: užverdame virdulyje vandenį ir tiesiog užpilame puodelyje kavą. Tačiau šiuo atveju reikia, arba ilgėliau palaikyti, arba kava bus pilnai “nepritraukta”.
  • Į užvirintą vandenį įdedu sumaltos gilių kavos (1-2 a.š.), pavirinu 3-5 min. Tada užplikau augaliniu ar kitu pienu ir dar minutę pakaitinu.
  • Arba verdančiu vandeniu užplikytu 1-2 a.š. gilių kavos, palaikyti 3 min ir tada užbalinti pienu.
  • 1-2 arbatinius šaukštelius gilių kavos užplikykite puodelyje ar arbatinuke verdančiu vandeniu.
  • Paruoštą gilių kavos mišinį sudėti į verdantį vandenį ir pavirti kelias minutes (vien užplikius verdančiu vandeniu gali būti nepakankmai stipri).
  • Užvirkite vandenį ir sudėkite maltas giles. Maišykite ir virkite ant silpnos ugnies apie 10 minučių.
  • Nukoškite kavą per ploną marlę arba kavos filtrą į kitą indą.
  • Pridėkite pieno ir cukraus ar medaus pagal savo skonį.

Skonis ir kvapas tikrai puikus.

Gilių Kavos Ruošimo Receptas

Norint pasigaminti gilių kavą namuose, reikia turėti šiuos ingredientus:

  • 1 puodelis skrudintų ąžuolo gilių
  • 4 puodeliai vandens
  • 1/2 puodelio pieno
  • Cukraus ar medaus pagal skonį

Ąžuolo Gilių Kavos Nauda

Nuo seno gilių kava yra pats geriausias natūralios pupelių kavos pakaitalas. Gilėse nėra kofeino, tačiau yra įvairių sveikatai naudingų medžiagų. Gilių kava apskritai stiprina organizmą, valo kraują, šalina iš organizmo toksinus, o su cinamonu ji dvigubai veiksmingesnė.

  • Neturi kofeino.
  • Gilių kava yra ne tik skani, bet ir naudinga sveikatai.
  • Ąžuolo gilės yra natūralus įvairių sveikatai naudingų medžiagų šaltinis.
  • Jos itin turtingos antioksidantų, kurie padeda kovoti su laisvaisiais radikalais organizme ir lėtina senėjimo procesus.
  • Jos taip pat, kaip ir kiti riešutai, gausios Omega-3 riebalų rūgštimis.

Maistinė Vertė

Be to, gilėse daug vitamino C bei tokių mineralų kaip geležis, kalcis ir magnis.

Maistinė medžiaga Privalumai
Antioksidantai Kovoja su laisvaisiais radikalais, lėtina senėjimą
Omega-3 riebalų rūgštys Palaiko širdies ir kraujagyslių sveikatą
Vitaminas C Stiprina imuninę sistemą
Geležis Svarbi kraujo formavimuisi
Kalcis Stiprina kaulus ir dantis
Magnis Būtinas normaliai nervų sistemos veiklai

Dėl visų savo naudingųjų medžiagų gilių kava padeda stiprinti imunitetą, kovoti su uždegimais ir infekcijomis, reguliuoti kraujo spaudimą ir cukraus kiekį kraujyje.

Ji taip pat naudinga kaulų ir dantų sveikatai bei stiprumui išlaikyti. Negana to, gilių kava yra puikus energijos šaltinis, nes suteikia organizmui ląstelienos, baltymų ir riebalų, būtinų normaliai medžiagų apykaitai organizme palaikyti.

Gilių kava yra puiki alternatyva tiems, kurie nori sumažinti arba visiškai atsisakyti kofeino vartojimo.

Kavai tinka paprastojo ąžuolo gilės, tačiau kavai paruošti milteliai išlieka geri tik keletą savaičių, nes suyra ir išsisklaido dalis eterinių aliejų.

Taigi, gilių kava - puikus, gilus ir šaknis turintis gėrimas - tikrąja prasme!