Šį nuostabiai gražų obuolių pyragą mano anyta Vida kepa jau beveik 30 metų. Jis ne tik dailiai atrodo, bet yra fantastiškai skanus. Tešla sviestinė, sodri ir drėgna, joje pupso didelės minkštos keptų obuolių skiltelės, o viršutinė pyrago plutelė traški ir trapi.
Kai pirmąkart jo paragavau, žinojau, kad turiu sužinoti receptą, nes jis ne tik gražiai atrodo, bet yra fantastiškai skanus. Be to, jis gardus ne tik karštas su vaniliniais ledais, bet ir ataušintas. Taigi nieko nuostabaus, kad ir mano namuose šis obuolių pyragas tapo mėgstamiausiu jau keletą metų (niekaip neatseku kiek tiksliai - gal kokius 7 metus…). Originalų receptą aš šiek tiek pakoregavau ir savo užrašuose pavadinau “Pauliaus mamos obuolių pyragas”. Labai smagu perimti tokius dalykus iš tėvų.
Slapta viliuosi, kad mano vaikai šį pyragą irgi keps žvarbesnėmis rudens dienomis, prisimindami savo vaikystę, nes dabar tai vienas jų mėgstamiausių pyragų. Prieš gerus 20 metų šis pyragas buvo neregėtas išmislas tiekiamas su ledais arba plakta grietinėle ir buvo toks skanus, kad jo parduodavo neįtikėtinus kiekius (tą žinau, nes trumpai ten dirbau padavėja).
Minkšti, troškinti obuoliai su cinamonu, ant viršaus traškus tešlos trupinių sluoksnis ir šalti ledai sukuria tobulą skirtingų tekstūrų bei skonių kombinaciją. Neįtikėtinai švelnus, skanus ir aromatingas obuolių pyragas. Subtilus pagrindas ir daug sultingų obuolių skaniame kreminės grietinės įdaru. Šis pyragas yra nuostabus. Kodėl pyragas vadinamas „Ledais“, suprasite vos paragavę pyrago.
Ingredientai
Priimame, kad prireiks visų klasikinių obuolių pyrago ingredientų. Kaip visada, man svarbu rinktis kokybiškus produktus, nes nuo to priklauso rezulatatas, kepinio kokybė ir skonis. Naudojau tėvų sodo obuolius. Čia renkuosi didesnius stangrius obuolius: juos pjaunu tik į keturias skilteles ir noriu, kad jos būtų gan stambios. Obuolių skonį galima rinktis pagal pomėgį: vieni mėgsta rūgštesnius, kitiems mieliau saldesni. Dar reikės didelių kiaušinių (naudojau kaimiškus). Na, o kadangi pyragas sviestinis, aišku, reikės sviesto. Mano mąstymu reikia rinktis patį kokybiškiausią, tad, kaip visada, imu DVARO (į pašonę prigriebiu riebią DVARO grietinėlę) ir nereikia nieko daugiau mąstyti.
Obuolių sluoksnis:
- apie 1 kg. kietų obuolių (8 vidutinio dydžio)
- 30 g. balto cukraus (apytiksliai 2 nubraukti šaukštai)
- 1 arbatinio šaukštelio malto cinamono
- 0,5 arbatinio šaukštelio smulkiai tarkuotos citrinos žievelės
- 2 šaukštų šviežiai spaustų citrinos sulčių
- 1 šaukšto vandens
- sviesto kepimo formelės aptepimui
Trupiniai:
- 200 g. baltų kvietinių miltų
- 125 g. šalto, 82% riebumo sviesto (iš šaldytuvo, ne kambario temperatūros) supjaustyto kubeliais
- 125 g. "light muscovado" cukraus (arba paprasto rudojo)
- vanilinių ledų arba plaktos ir pasaldintos grietinėlės patiekimui
Gaminimas
Visa gaminimo eiga tokia paprasta ir elementari, kad net nežinau ar yra galimybė kur suklysti. Vis tik, yra keli pagrindiniai sėkmės niuansai: obuolius šiam pyragui rinkitės tik kietus, kad kepimo metu jie nepavirstų koše ir pasistenkite surasti „light muscovado” cukraus. Šis cukrus yra minkštas ir drėgnas kaip šlapias smėlis, o jame esantis didelis kiekis natūralios melasos suteikia išskirtinę tekstūrą, skonį bei aromatą.
Šis pyragas skaniausias šiltas, bet obuolius galite pasiruošti iš anksto, prieš kelias valandas ir laikyti šaldytuve, kol prireiks. O artėjant deserto metui greitai sumaišyti trupinių mišinį ir pašauti kepti.
Tešla
Pasiruošiu: - atsegamos kepimo formos dugną ištiesiu kepimo popieriumi, o kraštus patepu sviestu. Renkuosi 22-24 cm skersmens formą- nuplautus obuolius nulupu, pjaustau į keturias dalis (skilteles) ir išimu sėklytes- įjungiu orkaitę, kad įkaistų iki 180 laipsnių be vėjelio, kaitinimas iš viršaus ir apačios. Groteles įdedu viena lentynėle žemiau nei centras. Į didelį dubenį mušu kiaušinius, beriu cukrų ir vanilinį cukrų. Labai gerai išplaku iki baltų putų naudodama plakimo šluotelę arba elektrinį plaktuvą.
Nedideliame puodelyje ant mažos kaitros ištirpinu sviestą. Patikrinu pirštu, ar ne karštas. Jei karštas ataušinu (gali likti šiltas). Sviestą supilu į kiaušinių plakinį drauge su grietinėle. Išplaku, kol gerai išsimaišo. Dabar suberiu miltus, kepimo miltelius, druską ir prieskonius (jei naudoju). Maišau (neplaku) šaukštu arba mentele dideliais sukamaisiais judesiais, kol nelieka miltų gumuliukų. Stengiuosi nepermaišyti.
Obuolių sluoksnis
Pasverkite apie 300 g. obuolių, juos nuplaukite, nulupkite, supjaustykite didesniais gabalėliais ir atidėkite į dubenį. Likusius 700 g. obuolių taip pat nuplaukite, nulupkite, supjaustykite didesniais gabalėliais ir sudėkite į kitą dubenį. Ant viršaus suberkite cukrų, maltą cinamoną, citrinos žievelę su sultim, šaukštą vandens ir išmaišykite.
Prikaistuvį ar nedidelį puodą įkaitinkite ant aukštos ugnies. Suberkite obuolius sumaišytus su prieskoniais ir retkarčiais pamaišydami kepkite apie 1-2 minutes. Nereikia, kad obuoliai suminkštėtų - tik, kad sušiltų, ištirptų cukrus ir geriau įsisavintų prieskonius. Apkeptus obuolius suberkite į dubenį su neapkeptais (atidėtais 300 g.), išmaišykite ir palikite, kad visiškai atvėstų. Atvėsusius obuolius sudėkite į kepimo formelę ir išlyginkite paviršių.
Trupiniai
Į dubenį įsijokite miltus, įberkite nedidelį žiupsnelį druskos, suberkite kubeliais supjaustytą šaltą sviestą ir trinkite tarp pirštų, kol visas mišinys atrodys kaip džiuvėsėliai. Į miltų ir sviesto mišinį suberkite cukrų ir gerai išmaišykite.
Trupinių masę tolygiai paskirtykite ant obuolių. Tik jokiu būdu jos nespauskite, paviršius turi būti purus.
Kepimas
Į paruoštą kepimo formą supilu tešlą ir mentele ar šaukštu išlyginu jos paviršių. Paruoštas obuolių skilteles sudėlioju ant tešlos paviršiaus, švelniai spusteldama, kad šiek tiek įsmigtų. Paruoštą obuolių pyragą šaukite į įkaitintą orkaitę (190'C) ir kepkite apie 40 minučių, kol viršus taps gražios auksinės spalvos, o kraštuose pradės kilti obuolių sulčių burbuliukai. Kepimo formą šaunu į įkaitintą orkaitę ir kepu apie 40-50 min., kol stipriai iškyla tešla, jis tampa auksinis ir įsmeigtas pagaliukas į pyrago centrą yra ištraukiamas neapsivėlęs tešla.
Iškepusį pyragą išimkite iš orkaitės ir leiskite 10-15 minučių pailsėti formelėje. Pyragą valgome iškart dar karštą su ledais arba atvėsintą. Jis puikiai išsilaiko drėgnas ir gardus bent 2-3 dienas.
Svarbu!
- Paruoškite visus reikiamus ingredientus.
- Tešlai paruošti labai minkštą sviestą sumaišykite su grietine, druska ir cukrumi.
- Suberkite persijotus miltus ir kepimo miltelius.
- Minkykite minkštą tešlą. Suvyniokite į plėvelę ir padėkite į šaldytuvą 30 minučių.
- Paruoškite įdarą: sumaišykite grietinę, kiaušinius, cukrų ir vaniliną.
- Suberkite miltus ir išmaišykite, kad susidarytų masė be gabalėlių. Atidėkite į šalį.
- Nuplaukite ir nusausinkite obuolius. Pašalinkite sėklas. Supjaustykite plonais griežinėliais.
- Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir iškočiokite ant kepimo popieriaus.
- Tešlą kartu su popieriumi dėkite į 18-20 cm skersmens spyruoklinę formą.
- Į tešlos skardą sudėkite pjaustytus obuolius.
- Užpildykite paruoštu įdaru taip, kad jis prasiskverbtų iki dugno.
- Pyragą kepkite 180 laipsnių temperatūroje 50 minučių. Tada išimkite iš orkaitės ir leiskite visiškai atvėsti.