pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Bičių duonelės maistinė vertė ir nauda

Bičių duonelė (bičių duona) išties yra nepaprastas bičių sukurtas produktas. Kas tai per produktas ir ką apie ją reikėtų žinoti kiekvienam?

Bičių duonelė - tai rusvos ar rudos spalvos saldžiarūgščio skonio rutulėliai, tai natūralūs vitaminai, kurie gali būti naudingi nėščiosioms ir maitinančioms mamoms, jei jos nėra alergiškos bičių produktams. Bitėms tai pagrindinis baltymų, riebalų, mikroelementų ir vitaminų šaltinis.

Kaip atsiranda bičių duonelė?

Pagrindinę bičių duonelės dalį sudaro bičių surinktos žiedadulkės. Žiedadulkes bičių duonelei gaminti bitė surenka ant kojelių.

Bitės ant kojelių atsineša žiedadulkių į avilį, tuomet sudeda jas į korio akeles ir ten užkonservuoja. Jei kada matėte bitę su geltonais nešulėliais ant kojų - tai buvo būtent tas žiedadulkių gumulėlis, kurį ji, grįžusi namo, perdavė kitoms darbininkėms, kad saugiai padėtų į korio akutę.

Kai korio akutė standžiai pripildoma žiedadulkių, bitės ją užlieja medumi ir užsandarina. Taip saugiai užkonservuota bičių duona brandinama 3 savaites, kol yra visiškai paruošta valgyti tiek bitėms, tiek mums. Tas žiedadulkių mišinys, veikiant mikroorganizmams, fermentams, drėgmei ir šilumai, maždaug per dvi savaites tampa bičių duonele.

Visas procesas panašus į duonos rauginimą, todėl ir vadinamas šis produktas bičių duonele. Šis bičių gaminys duona vadinamas dėl specifinio duonos raugą primenančio fermentuoto skonio. Be to, mažos šešiakampės granulės tikrai panašios į miniatiūrinius duonos kepaliukus.

Jei mes valgome ir picas, ir bulves, ir mėsą, ir vaisius, ir daržoves, ir, ir, ir… Tai bitės nelabai turi iš ko rinktis. Tik negalvokit, kad jos skundžiasi - priešingai. Per vasarą jos pasigamina super maisto ir visą žiemą juo minta. Dalį šių atsargų sudaro bičių duona, o kitą - medus.

Pagalvokime, jei bitės su šiais dviem produktais išgyvena visus žiemos speigus, jie tikrai yra ypatingi. Be to, bičių duonelė yra vienintelis jų baltymų šaltinis. Ar nebūtų šaunu, jei ir mums nereikėtų visą žiemą eiti į parduotuvę pirkti maisto, o jėgų darbams atlikti suteiktų tik bičių duonelės vartojimas?

Didžiausias žiedadulkių kiekis surenkamas kovo pabaigoje ir birželį, kai žydi augalai, o po trijų mėnesių, ankstyvą rudenį bičių duona iš avilio yra surenkama.

Kaip renkama bičių duonelė?

Bitininkai bičių duonelę kula, kaip kokius grūdus. Kadangi avilyje pakankamai šilta, vos iš avilio išimtas korys su bičių duona yra šiltas, duona gana minkšta.

Tam, kad ją galėtume išimti ir atskirti nuo vaško nesudarkę vientisumo - korius atšaldome ir su specialia įranga duonelę tiesiog iškratome į talpyklas. Po to ji džiovinama žemoje temperatūroje (lyg avilyje) ir pagaliau supakuota pasiekia Jūsų namus.

Iš ko susideda bičių duona?

Bičių duona, kaip ir kiekviena organinė medžiaga, sudaryta iš angliavandenių, baltymų, riebalų, mineralinių medžiagų ir vitaminų. Daugiausia joje angliavandenių - gliukozės, fruktozės, sacharozės ir arabinozės. Be angliavandenių, apytiksliai penktadalį sudėties sudaro įvairios aminorūgštys. Bičių duonelėje taip pat galima rasti apie 40 sočiųjų ir nesočiųjų riebalų rūgščių, nors ir ne didelėmis, bet svarbiomis proporcijomis.

Tarp jų galima rasti ir omega-3 bei omega-6 riebalų rūgščių, kurios itin svarbios žmogaus organizmui, nes jų negalime pasigaminti ir būtinai turime gauti su maistu. Ypatingas bičių duonelės savybes jai suteikia polifenoliai flavanoidai ir polifenolinės rūgštys.

Bičių duonelės sudėtis:

Sudėtis %
Baltymai 23 %
Riebalai 3 %
Angliavandeniai 24 - 35 %
Vitaminai ir mineralinės medžiagos 3 %
pH ~4,3

Vitaminai ir mineralinės medžiagos įvairiomis proporcijomis: C, B1, B2, E, K, B7, B9, B3, Fe, Ca, P, K, Cu, Zn, Se, Mg.

Kuo naudinga bičių duonelė?

Kuo naudinga bičių duonelė siekia išsiaiškinti vis daugiau mokslininkų ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Trumpai pasidalysime jų atradimais. Bičių duonelė nauda išsiskiria iš žiedadulkių, nes ji yra lengviau virškinama ir pasisavinama.

Be to, bičių duonelę valgyti gali ir mažas, ir didelis, nes šie gamtos “vitaminai” labai mėgstami mažųjų dėl gero skonio, o didžiųjų - dėk neįkainojamų savo savybių. Jei tokia didelė yra bičių duonelės nauda bitėms, ji tikrai gali būti tituluojama super maistu.

Bičių duonelė brandinama ir sandėliuojama korio akutėse.

Regeneraciją skatininatis poveikis

Dėl gausios savo sudėties, bičių duona gali padėti sergant avitaminoze ar kitomis vitaminių trūkumo sukeltomis ligomis (anemija ar esant geležies trūkumui), susižeidus, gausiai nukraujavus, sveikstant po įvairiausių traumų. Ji pasižymi stipriu regeneruojančiu poveikiu visoms organizmo ląstelėms.

Antibakterinis poveikis

Bičių duonelė veikia mikroorganizmus, net tuos, kurie turi atsparumą antibiotikams. Tai ją paverčia stipriu natūraliu antibiotiku be šalutinio poveikio. Joje esantys fermentai ir kiti organiniai junginiai stabdo mikroorganizmų dauginimąsi ir padeda mums kovoti su pačiomis įvairiausiomis infekcijomis.

Taigi bičių duonelės nauda ir pagalba mūsų organizmo gynybinėms pajėgoms yra didžiulė ir labai svarbi. Ypač šaltuoju metų laiku.

Antioksidacinis poveikis

Mokslininkai teigia, kad dėl savo antioksidacinio poveikio, bičių duona gali turėti teigiamų savybių kovojant su laisvųjų radikalų padariniais bei atliekant profilaktiką. Ji taip pat teigiamai veikia organizmo mikroflorą ir padeda atsistatyti po gydymo antibiotikais. Jos įtraukimas į racioną gali padėti sužadinti imunitetą, jį aktyvinti, nes įvairios sudedamosios dalys teigiamai veikia kraujo komponentų gamybą ir sintezę.

Atlikti tyrimai rodo, kad bičių duonelė teigiamai veikia gliukozės ir lipidų koncentraciją kraujyje taip padėdama apsisaugoti nuo lėtinių širdies ir kraujagyslių ligų. Kaip vartoti bičių duonelę, kad būtų pasiektas maksimaliai teigiamas antioksidacinis poveikis, iki galo nėra nustatyta.

Centrinę nervų sistemą sužadinantis poveikis

Bičių duonelę rekomenduojama vartoti protinį darbą dirbantiems ar didelį stresą patiriantiems asmenims, nes ji padeda atsistatyti ne tik fiziškai, tačiau turi ir stresą mažinančių savybių. Taip pat bičių duona skatina nervų sistemos regeneraciją, gerina dėmesio koncentraciją ir atmintį.

Taigi, reguliarus bičių duonelės vartojimas skatina centrinės nervų sistemos regeneracines savybes bei pagerina visus protinio pajėgumo aspektus.

Priešvėžinis poveikis

Mokslininkai nustatė, kad bičių duonelė ypatinga tuo, jog ji neigiamai (toksiškai) veikia vėžines ląsteles, o mūsų kūno ląstelėms ji turi net teigiamą poveikį. Kol kas nėra tiksliai žinoma, kodėl pastebimi šie reiškiniai, tačiau savo atradimus tęsiantys tyrėjai greit turėtų pateikti ir daugiau atsakymų.

Bičių duonelės nauda:

  • Priešuždegiminis poveikis
  • Antibakterinis poveikis
  • Priešvėžinis poveikis

Kaip vartoti bičių duonelę?

Kiek vartoti?

Kadangi ji maistas, o ne vaistas, bičių duonelės vartojimas ir dozavimas nėra oficialiai nustatytas. Apiterapeutai rekomenduoja suaugusiesiems kasdien suvartoti po arbatinį šaukštelį ar pusantro (~20 g).

Bičių duonelė vaikams iki 3 metų turėtų būti duodama atsargiai dėl galimų alerginių reakcijų (žiedaulkėms, medui). Vėliau duodama tiek grūdelių, kiek vaikui yra metų. Bitininkas Ignas valgyti bičių duonelę rekomenduoja pirmojoje dienos pusėje.

Vaikams bičių duonelės patartina vartoti po 1 arbatinį šaukštelį per dieną, rekomenduojama sulaukus 3 metų. Pradėti skanauti nuo vienos granulės per dieną, stebėti, ar neatsiranda alergijos požymių. Galima padėti lėkštutę bičių duonelės su dienos norma ant stalo vietoj saldumynų ar užkandukų.

Jei kamuoja per didelis skrandžio rūgštingumas, bičių duonelės negalima vartoti tuščiu skrandžiu, būtinai tik pavalgius.

Pradėti vartoti bičių duonelę rekomenduojama nuo nedidelės dozės, pavyzdžiui, 1/2 arbatinio šaukštelio per dieną, ir stebėti organizmo reakciją. Jei nėra jokių neigiamų reakcijų, dozę galima palaipsniui didinti iki 1-2 arbatinių šaukštelių per dieną. Bičių duonelė (bičių duona) jau paruošta vartoti tiesiai iš indelio. Bičių duonelę galite susimaišyti su medumi, užgerti šiltu vandeniu.

Kada bičių duonelę valgyti efektyviausia?

Tikrai ne vakare. Kadangi ji turi energizuojančių savybių, geriausia ją vartoti ryte ar prieš pietus.

Kaip vartoti bičių duonelę, kad ji būtų maksimaliai gerai įsisavinama?

Bičių duona yra geriau pasisavinama, nei žiedadulkės. Kuo ji labiau susmulkinama - tuo pasisavinama geriau, todėl mes rekomenduojame bičių duonelės šaukštą ištirpdyti šiltame vandenyje ir įdėjus šaukštelį medaus išgerti. Jei bičių duonelę kada valgyti, o ne išgerti norėsi, tai sukramtyk ją kuo geriau ir lėtai, palaikydamas burnoje nuryk. Dalis angliavandenių būtent burnoje ištirps ir suteiks ne tik malonų skonį, tačiau ir energijos pliūpsnį. Taigi, gali ją išbandyti vietoj kavos.

Kaip ir bet kokio natūralaus produkto, bičių duonelės nauda nėra žaibiška. Tik nuoseklus vartojimas gali duoti teigiamų rezultatų, apie kuriuos rašėme anksčiau.

Jei norima greičiau atsistatyti po ligų ar traumų, galima keletą savaičių pavartoti padvigubintą bičių duonelės kiekį (~40 g), nei rekomenduojama. Svarbu nepamiršti, kad bičių duonelės perdozuoti beveik neįmanoma, bet valgant saujomis geresnio rezultato nebus, nes mūsų organizmas nespės įsisavinti ir susandėliuoti visų naudingųjų medžiagų ir didelė jų dalis tiesiog bus pašalinta iš organizmo.

Todėl norint geriausio poveikio, būtinas saikingas bet nuoseklus bičių duonelės vartojimas kartais padarant mėnesio ar kelių pertraukas.

Bičių duonelės vartojimas: Dažniausiai rekomenduojama vartoti po arbatinį šaukštelį per dieną.

Kokia yra optimali bičių duonelės kaina?

Bičių duonelės kaina nustatoma ne tik pagal rinkos tendencijas, tačiau ir pagal jos kilmę, ekologiškumą ir kitus aspektus. Kadangi jos savybėms didelę įtaką turi augalai, iš kurių ji surinkta bei tinkama džiovinio temperatūra, visa parduodama bičių duona nėra vienoda.

Aukštoje temperatūroje džiovinta duonelė netenka dalies savo maistingųjų savybių. Kur ji surinkta ir kaip buvo laikoma bei džiovinama gali atsakyti tik bitininkas, iš kurio ją perkate.

Bičių duonelės galiojimo laikas ir saugojimas

Tam, kad bičių duoną būtų galima laikyti beveik neribotą laiko tarpą, bitininkai ją džiovina. Džiovintos bičių duonelės galiojimo laikas yra keleri metai. Žinoma, jei ištversite jos nesuvalgę. Kaip ir visi maisto produktai, ją rekomenduojama laikyti kambario temperatūroje.

Mums skaniausia - nedžiovinta bičių duonelė. Pastarąją vartojant reikia laikyti šaldytuve, o nevartojant - šaldiklyje. Taip ji išlieka šviežia ir minkšta.

Džiovintos bičių duonelės galiojimo laikas: Neribotas

Kiekvieną šiltąjį sezoną tūkstančiai bičių stengiasi pasirūpinti maistu savo šeimai. Mes žinome, kad bitės renka nektarą, tačiau joms taip pat reikia žiedadulkių. Nektarą bitės renka, kad gautų fermentiniu būdu aktyvuotą, iš dalies fermentuotą maistą, vadinamą medumi. Žiedadulkės renkamos, kad gautų lakto- fermentiniu būdu aktyvuotą maistą, vadinamą bičių duona.

Bičių žiedadulkės, kaip baltymų šaltinis, turi didelį potencialą, tačiau jei jos nebuvo tinkamai fermentuotos į bičių duoną, bičių organizmas jų negali suvirškinti. Iš dalies taip yra todėl, kad daugelio žiedadulkių šerdis yra apgaubta celiuliozės sluoksniu, kurio nei bitės, nei žmonės negali labai gerai virškinti.

Bičių duona yra „alcheminis“ bičių kūrinys, pagamintas iš maždaug 25% medaus ar nektaro, 70% žiedadulkių ir pačių bičių išskiriamų sekreto, kuris kartu su medumi/nektaru papildo žiedadulkes įvairiomis natūraliomis probiotinėmis bakterijomis ir mielėmis, padedančiomis pradėti svarbų fermentacijos procesą. Manoma, kad fermentacijos metu bičių žiedadulkės tampa lengviau virškinamos ir maistingesnės, panašiai kaip rūgimo raugo fermentacija, skaldant glitimą.

Atneštas į avilį žiedadulkes bitės sudeda į korių akutes ir stipriai suspaudžia. Akutę užpildžius žiedadulkėmis dviem trečdaliais likusi dalis užpildoma medumi ir galiausiai užplombuojama vašku. Čia, veikiant fermentacijos procesams, žiedadulkės virsta bičių duonele. Taip žiedadulkės uždaromos anaerobinėmis sąlygomis.

Anaerobinės bakterijos, sąveikaujančios su daugybe mikrobų, skirtingų rūšių mielėmis ir naudingais pelėsiais, pradeda savo darbą. Sudėtingos cheminės struktūros suskaidomos į paprastus ryšius, pavyzdžiui, baltymai suskaidomi į aminorūgštis (tokiu būdu susidaro daug pieno rūgšties ir vitamino K). Fermentuojantis žiedadulkių ląstelės yra suskaidomos ir viduje esančias medžiagas lengviau įsisavinti. Pieno rūgštį taip pat galima lengvai paversti gliukoze, kuri yra pagrindinis energijos šaltinis.

Bitėms maitinantis, įvairios maistingosios medžiagos iš bičių duonelės pernešamos į bičių liaukas.

Bičių duonelė - pagrindinis bičių baltyminių medžiagų šaltinis - natūralus maisto papildas žmogui, energijos ir geros sveikatos šaltinis, turi antioksidacinių ir antimikrobinių savybių, rekomenduojama žmonėms, kenčiantiems nuo virškinimo ir kepenų sistemos ligų. Duonelė šalina fizinį ir protinį nuovargį, gerina nuotaiką, papildo vitaminų trūkumus, tinka po įvairių susirgimų jėgoms atstatyti, stiprina imuninę sistemą, padeda nuo aterosklerozės, anemijos, tinka širdies ir kraujagyslių sutrikimams gydyti.

Bičių duonelė padeda sergant diabetu, mažina cholesterolio kiekį, detoksikuoja organizmą, rekomenduojama sergant ateroskleroze, mažakraujyste, labai efektyvus gydant šlapinimosi ir prostatos sutrikimus.

Bičių duonelėje yra apie 20% baltymų, 24-34% angliavandenių ir 1,5% lipidų. Bičių duonelė pasižymi mineralų įvairove : Mg, Fe, Cu, Zn, Co, Mo, Se, Cr, Ni, Si. Tai yra vienas iš turtingiausių natūralių maisto produktų, kurio sudėtyje yra seleno. Bičių duonelė taip pat yra puikus mikroelementų P, S, CI, K, Ca, Na ir vitaminų A, B1, B2, B3, B6, C, PP, E, D, K, H šaltinis.

Aminorūgštys, kurios yra lengvai įsisavinamos žmogaus organizmui reikalingu santykiu, sudaro apie 15% sausos medžiagos, esančios bičių duonelėje. Pieno rūgšties lygis - 3,1%, mineralai - 2,43%, baltymai - 22%, cukrūs - 35%, riebalai - 1,6%.

Tai natūralus biostimuliuojantis maisto papildas, kuriame gausu fitohormonų, flavonoidų, laisvųjų aminorūgščių, mineralinių elementų ir kitų aktyvių biologinių junginių, kurio biologinis prieinamumas yra bent tris kartus didesnis nei žiedadulkėse. Šis gyvybiškai svarbių medžiagų kompleksas nulemia bičių duonelės biostimuliuojantį vaidmenį.

Organizmas bičių duonos veikliąsias medžiagas pasisavina lengviau nei žiedadulkes, nes fermentacijos metu jos suyra į mažiau sudėtingus junginius. Ir priešingai, nesuyręs žiedadulkių maišelis apsunkina žiedadulkių kiekio absorbciją. Dėl fermentacijos bičių duonos maistinė vertė yra daug didesnė nei žiedadulkių. Naujausiais tyrimais nustatyta, kad bičių duonelę žmogaus organizmas įsisavina geriau.

Vitaminų kiekis duonelėje yra beveik toks pat kaip ir žiedadulkėse, nors bičių duonelėje yra mažiau vitamino E ir daugiau vitamino K. Bičių duonelėje yra nuo 5 iki 6 kartų daugiau pieno rūgšties nei sausose žiedadulkėse. Pieno rūgštis bičių duonelei suteikia rūgštų skonį ir apsaugo ją nuo pelėsio, mikroorganizmų bei puvimo bakterijų vystymosi.

Bičių duona yra sąlyginai naujas, dar mažai žinomas ir naudojamas visame pasaulyje produktas. Lietuviai yra šio produkto autoriai ir technologijos išradėjai, pionieriai, patys pirmieji išgavę bičių duonelę iš avilio. Kitų šalių bitininkai kopijuoja mūsų technologiją ir patirtį. Tačiau mūsų ilgalaikė patirtis ir įdirbis leidžia mums pagaminti švaresnę,grynesnę ir geresnę bičių duonelę negu kitose šalyse tai daro mūsų konkurentai. Esame konkurencingi tiekdami į rinką aukščiausios kokybės bičių duonelę.

Bičių duoną galima išlaikyti iki 2 metų be didesnio maistinės vertės praradimo, nors optimalus laikas yra vieneri metai. Dėl biocheminių ir fiziologinių bičių duonos procesų po 3-4 metų ji neteks apie 40% amino rūgščių ir kitų vertingų bei aktyvių komponentų.

Mūsų bičių duonelė yra pagaminta laikantis visų technologinių ir techninių reikalavimų, atitinka aukščiasią kokybės standartą. Žaliava atrenkama labai kruopsčiai, gamyboje naudojami švieži, sausi, gerai susifermentavę ir užpildyti koriai. Tuo pačiu duonelės cheminis užterštumas yra labai labai žemas arba lygus nuliui.

Pagrindinės panaudojimo sritys: maisto papildų, farmacijos, veterinarijos produktų gamyboje kaip pagrindinis veiklusis elementas. Ekologiška bičių duonelė nepakeičiamas maisto raciono papildas.

Bičių duonelė - tai žiedadulkės, kurias bitės surenka iš gėlių žiedų. Vėliau jas atnešą į avilį, sukrauna į korio akeles, užpila medumi sumaišytu su bičių išskiriamais fermentais.

Bičių duonos džiovinimas vyksta profesionalioje nerūdijančio plieno džiovykloje, žemoje 38-40°C laipsnių temperatūroje. Ši technologija leidžia išsaugoti vitaminus, mineralus ir fermentus, kad produktas išlaikytų maksimalią maistinę vertę bei skonines savybes.

Dažnai duonelė painiojama su kitu bičių produktu - bičių surinktomis gėlių žiedadulkėmis. Iš esmės tai yra tas pats produktas: iš augalų surinktos žiedadulkės. Kad būtų lengviau suprasti, įsivaizduokite šviežią ir raugintą agurką. Produktas tas pats: agurkas, tiesiog skiriasi pagaminimo būdas. Žiedadulkės yra šviežias agurkas, pirminė, neapdorota medžiaga, o bičių duonelė yra raugintas agurkas t.y.

Duonelės sudėties pagrindą sudaro gėlių žiedadulkės, kurios užpiltos medumi ir bičių išskirtais fermentais, toliau laikomos korio akelėse ir brandinamos. Abu bičių produktai vertingi, todėl galite rinktis pagal skonį: žiedadulkės yra saldžios, kvepiančios, o bičių duona saldžiarūgštė, su kartumo prieskoniu.

Taip pat bičių duonelė painiojama su propolio (bičių pikiu). Taip yra, nes jų ruda spalva panaši. Tačiau tai visiškai skirtingi bičių produktai. Bičių duonelė yra dedama į korio akeles, o pikis ant medinių avilio dalių: sienų, rėmelio kraštų.

Bičių duonelės pagrindą sudaro gėlių žiedadulkės, o bičių pikio - augalinės dervos ir bičių vaškas. Bičių duoną galima valgyti gryną, o propolis labiau naudojamas tirpaluose, tepaluose ar kaip spiritinė bičių pikio tinktūra.

Suaugusiems, profilaktiškai: po 10-15 g per dieną arba 1 valg. šaukštą valgio metu. 100 g stiklainiuko užteks 10 dienų kursui. Suaugusiems, imuninės sistemos stiprinimui ūmių virusinių infekcijų metu arba gydymui: po 20-30 g per dieną arba po 1 valg. šaukštą 2 kartus per dieną, geriau tarp valgių. Vaikams dozės yra per pusę mažesnės. Profilaktiškai po 7 g per dieną arba 1 arbatinį šaukštą.

Kai vaikas pirmą kartą vartoja bičių duonelę, duokite jam tik po vieną granulę arba dvi, kad įsitikintumėte, jog jis nėra alergiškas.

Dr. habil. dr. Bičių duonelė - tai natūralūs vitaminai, kurie gali būti naudingi nėščiosioms ir maitinančioms mamoms, jei jos nėra alergiškos bičių produktams. Bičių duonelėje esantys B grupės vitaminai ir vitaminas C prisideda prie energijos palaikymo ir bendros savijautos gerinimo. Nėštumo ir žindymo metu moters organizmas patiria įvairius pokyčius, todėl imunitetas gali būti silpnesnis.

Bičių duonelė natūralus bičių produktas, kuris susidaro iš fermentuotų (koryje raugintų) žiedadulkių ir medaus mišinio avilyje. Bičių duonelė gali padėti stiprinti imunitetą ir palaikyti gerą savijautą. Bičių duonelę galima valgyti gryną arba maišyti su vandeniu ar medumi.

Ekologiškas produktas užtikrina aukštą kokybę ir natūralumą, cheminių priemaišų ar pesticidų nebuvimą. Bičių duona, jei tinkamai laikoma, gali būti vartojama apie 3 metus ar net ilgiau.