pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip kepti kotletus orkaiteje - patarimai ir gudrybės

Jums reikės:

Svogūną nulupkite ir sumalkite mėsmalėje kartu su dviejų rūšių mėsa. Jei naudojate jau maltą mėsą, svogūną smulkiai supjaustykite.

Bulves smulkiai sutarkuokite ir suberkite į maltą mėsą.

Pieną sumaišykite su balta duona ir susmulkinkite išmirkusią duoną.

Į maltą mėsą sudėkite išmirkusią duoną kartu su pjaustytomis žolelėmis, sumaišykite. Padėkite masę į šaldytuvą 1 valandai.

Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, sutepkite aliejumi. Suformuokite kotletus ir padėkite ant kepimo skardos. Kepkite 30–40 minučių orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ° C.

Norėdami gaminti padažą, sumaišykite grietinę ir likusį česnaką, įpilkite šiek tiek vandens. Kai kotletai iškeps, prieš patiekiant padažą šiek tiek pašildykite.

Kepta višta orkaitėje - kaip ją iškepti pačią skaniausią? Dalinamės patarimais ir receptais

Kepta višta yra puikus pasirinkimas tiek šventiniam stalui, tiek ir kasdienai. Gardžią, sultingą ir su traškia odele vištą iškepti tikrai nesunku, galima naudoti įvairius prieskonius, paukštį įdaryti skirtingais įdarais, pasirinkti vis kitus kepimo būdus. Dalinamės patarimais ir mūsų mėgstamiausiais receptais.

Vištos pasirinkimas, marinavimas ir kepimo būdai

1. Vištos pasirinkimas
Pagal veislę. Egzistuoja labai daug vištų veislių, tačiau jas visas galima suskirstyti į mėsinius viščiukus (auginami dėl mėsos, geriausiai žinomi yra broileriai), dėsliąsias vištas arba dedekles (auginamos, visų pirma, dėl kaušinių) ir pusiau mėsines vištas dedekles (auginamos ir dėl mėsos, ir dėl kiaušinių. Paprastai pjaunamos po vieno kiaušinių dėjimo ciklo). Visos šios vištos yra valgomos ir skanios, tačiau jos pasižymi skirtingomis savybėmis.

Lengviausiai, greičiausiai paruošiami, kepimui ypač tinkami ir daugeliui priimtiniausio skonio yra mėsiniai viščiukai broileriai. Jų krūtinės ir kojų raumenys yra didesni, oda minkštesnė, mėsa yra sultinga, joje mažiau riebalų. Broilerių tikrai rasite kiekvienoje parduotuvėje, turguje. Paprastai jie auginami iki 2-3 kg svorio.

Dėsliųjų ir pusiau mėsinių vištų dedeklių mėsa yra ryškesnio skonio ir aromato (vieniems tai pliusas, o kiti to nemėgsta), kietesnė, jos turi daugiau riebalų. Jas reikėtų ruošti ilgiau, kad riebalai sutirptų ir sudrėkintų mėsą, atsiskleistų būdingas skonis. Šios vištos ypač tinka sultiniams, sriuboms, troškiniams, tačiau jas taip pat galite kepti orkaitėje. Tokių vištų rasite turguje, kaimuose, specializuotuose ūkiuose. Po kiaušinių dėjimo ciklo skerdžiamos vištos yra kiek lengvesnės arba sveria panašiai, kiek broileriai, t.y. apie 2-2,5 kg.

Pagal šviežumą ir kokybę. Visiškai nesvarbu, kokį paukštį pirksite, svarbu, kad jis būtų kuo šviežesnis ir kokybiškesnis. Paukščio spalva priklauso nuo jo veislės, amžiaus, laikymo sąlygų ir pašarų, tačiau kokybiška ir šviežia vištiena turėtų būti tolygios, rausvos ar vos gelsvos spalvos. Odelė turėtų būti standi, šviesi arba vos gelsva, beveik nepermatoma. Įspaudus mėsą pirštu, ji turėtų netrukus, „prie akių“, atgauti prieš tai buvusią formą. Vištų kvapas yra ryškesnis, gali būti vos aitrus, o viščiukų broilerių - gerokai švelnesnis, gaivesnis.

Kotletus kepkime orkaitėje: bus sultingi ir skanūs

Kotletų kepimas orkaitėje turi daug privalumų, vienas jų – nereikės stovėti prie keptuvės ir prižiūrėti. Pirma, jei gaminate didelei žmonių grupei (pvz., šventei), kepdami orkaitėje sutaupysite daug laiko. Antra, kaip žinote, orkaitėje kepti patiekalai yra mažiau kaloringi ir todėl sveikesni kūnui. Trečia, gaminant tokį maistą, aliejaus praktiškai nereikia, todėl bus ne tik sveikiau, bet ir lengviau plauti bei valyti.

Kviečiame pasinerti į šilčiausius prisiminimus ir gaminti kotletus pagal vaikų darželio receptą. Taip pat papasakosime, kaip tinkamai iškepti kotletus orkaitėje. Tai visai paprastos taisyklės, dėl kurių procesas bus įdomus, o rezultatas – neįtikėtinai skanus.


Skaniausieji šonkauliukai orkaitėje - tinkamas mėsos pasirinkimas, marinavimas ir ilgas kepimas


Šonkauliai

Šonkauliai įprastai perkertami į dvi dalis - nugarinės dalies šonkauliai yra trumpesni, apvalesni, o gaubiantys krūtinę - ilgesni, plokštesni. Kepimui tinka tiek trumpieji, tiek ilgesnieji šonkauliai. Trumpuosius šonkaulius geriausia kepti nepadalintus, juostomis po 10-13 šonkauliukų (jei šonkauliai mėsingi, šio kiekio turėtų pakakti 2 žmonėms). Ilgesnius šonkaulius patogiau padalinti, supjaustyti po vieną (vienam žmogui turėtų pakakti 3-4 šonkaulių, bet tai taip pat priklauso nuo šonkaulių storio, kiek mėsos ant jų palikta, to ar prie šonkaulių tieksite garnyrą).

Apvirimas

Šonkauliukus prieš kepimą galima apvirti, tai sutrumpina gaminimo laiką, bet ir šiek tiek pakeičia patiekalo skonį.

Šonkauliukus reikėtų užpilti šaltu vandeniu, įberti druskos, kelis pipirų grūdelius, porą lauro lapų. Vandeniui užvirus kaitrą sumažinkite ir virkite apie pusvalandį. Apvirtų šonkauliukų mėsa bus kiek sausesnė, tad juos vertėtų apkepti su skystu padažu ar marinatu.

Apvirtus šonkauliukus sumaišykite su skystu padažu (jo receptų rasite žemiau) ir palikite pasimarinuoti 15 - 20 min. Tuomet kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje, kepimo pabaigoje šonkauliukus dar kartą aptepkite padažu.

Apvirti rekomenduojama riebesnius, krūtininės dalies šonkauliukus, nes virimo metu dalis riebalų nutirps. Kita vertus, patiekalo skonis bus sodresnis, o mėsa dar minkštesnė, jeigu riebalams leisite nutirpti ilgo kepimo žemesnėje temperatūroje metu.

Marinavimas

Šonkauliukų mėsa yra kietoka, tad ją svarbu gerai išmarinuoti, o po to tinkamai iškepti. Šonkaulius marinuoti galima dviem būdais - įtrinti sausu prieskonių mišiniu arba marinuoti skystame marinate-padaže.

Antrasis būdas patogesnis, nes skysto marinato likučius vėliau galima naudoti šonkaulių glazūravimui, suteikiančiam jiems labai skanų, kvapnų, lipnų „apvalkalą“. Skysto marinato taip pat galima pasiruošti truputį daugiau ir jį patiekti kaip padažą prie jau iškeptų šonkauliukų. O sausas prieskonių mišinys tiks, jei šonkauliukų marinavimui neturite daug laiko, nes jo skonis intensyvesnis.

Orkaitėje kepti kotletai

Į kiaulienos faršą įmaišome smulkiai sutarkuotus svogūnus, sutrintą česnaką, prieskonius, kiaušinius, grietinę ir miltus. Suformuojame nedidelius apvalius kotletukus ir kepame 180 °C orkaitėje 30 minučių.

Reklama:

Kur ir kaip geriausia kepti kotletus?

  • Kepimas orkaitėje
    Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros. Tada 5 minutėms įdėkite kepimo skardą su kotletais. Sumažinkite temperatūrą iki 170–180 laipsnių. Optimalus kepimo laikas yra 30 minučių. Orkaitėje kotletų apversti nereikia. Jei bandysite, jie praras savo formą.
  • Kepimas mikrobangų krosnelėje
    Taip iškepti kotletai bus vidutiniškai sultingi ir purūs, juos reikėtų kepti 7–8 minutes pasirinkus, 800 vatų galią.
  • Gruzdinimas
    Kepkite kotletus gruzdintuvėje ne ilgiau kaip 25 minutes 230 laipsnių temperatūroje.
  • Daugiafunkciame puode
    Puode pasirinkite kepimo arba „grill“ režimą. Kotletai kepami po 15 minučių iš kiekvienos pusės.

Kuo galima pakeisti ingredientus?

Jei namuose nėra baltos duonos, galite ją pakeisti skrebučiais, sudžiūvusia duona ar duoniukais. Verta alternatyva miltams kepimui yra manų kruopos arba duonos trupiniai. Kad būsimi kotletai būtų minkšti, į faršą įpilkite porą šaukštų augalinio aliejaus. O kad kotletai būtų ypač sultingi, įpusėjus kepimui, ant skardos užpilkite 100 mililitrų vandens.

Kiek kotletų bus pagaminta iš kilogramo maltos mėsos?

Pagal aukščiau pateiktą receptą gaunama 12 vidutinio dydžio kotletų. Atitinkamai iš 1 kilogramo mėsos išeis 24 kotletai. Vienas kotletas sveria apie 70 gramų.

  1. Su šaukštu paimkite dalį paruošto faršo. Toliau suspauskite maltą mėsą į rutulį delnais. Laikykite kamuolį kairėje rankoje, o dešine šiek tiek paspauskite žemyn.
  2. Į dubenį įdėkite nedidelę saują maltos mėsos. Rankas pirmiausia reikia sudrėkinti vandenyje, tada nesunkiai suformuosite norimos formos kotletus.

Iškeptų kotletų patiekimas

Maitinimo įstaigose kotletai dažnai puošiami žolelėmis ir patiekiami su pomidorais, raugintais agurkais ar salotomis. Populiarūs garnyrai – bulvės, įvairios kruopos. Tačiau geriausias visų laikų pasirinkimas, žinoma, yra šviežių daržovių salotos ir bulvių košė.

Patiekalą galite papildyti gardžiu grietinės padažu: sumaišykite susmulkintą česnaką, smulkiai pjaustytas žoleles ir grietinę. Įberkite druskos, pipirų ir mėgstamų prieskonių. Supilkite padažą likus 15 minučių iki kepimo pabaigos. Skanaus!