pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip paruošti airišką kavą: receptas ir istorija

Airiška kava (angl. Irish Coffee) - tai vienas iš populiariausių ir žinomiausių šiltų kokteilių pasaulyje. Šis gėrimas sujungia stiprią airiško viskio dozę, gaivinančią kavą ir švelnią grietinėlę. Airiška kava (angliškai „Irish coffee“), tai gėrimas, kuris susideda iš kavos, cukraus, alkoholinio gėrimo, dažniausiai viskio ir grietinėlės sluoksnio viršuje. Šis gėrimas yra žinomas dėl savo šilto ir unikalaus skonio derinio.

Airiškos kavos istorija

Airiškos kavos istorija prasideda 1940-aisiais Foynes oro uoste, Airijoje. Šis oro uostas buvo svarbus transatlantinių skrydžių sustojimo punktas. Šaltomis ir vėjuotomis naktimis keleiviai ieškojo būdo sušilti ir atsigaivinti. Joe Sheridan, tuometinis oro uosto restorano šefas, sugalvojo į kavą įpilti airiško viskio, pridėti cukraus ir uždėti grietinėlės kepurę. Legenda pasakoja, kad vienas iš keleivių, paragavęs šio gėrimo, paklausė: "Ar tai braziliška kava?". Joe Sheridan atsakė: "Ne, tai airiška kava!". Taip gėrimas gavo savo pavadinimą.

Airiška kava buvo išrasta 1942 metais Limeriko grafystėje, Airijoje. Tuomet čia veikė Foynes oro uostas, kuris aptarnaudavo lėktuvus, skraidančius tarp Europos ir JAV. Vieną žiemos vakarą, lėktuvas, kuris turėjo nusileisti Niujorke, dėl blogo oro grįžo atgal į Foynes. Taigi, oro uosto restorano šefas nusprendė pasirūpinti keleivių gerove ir paruošti jiems karštą gėrimą. Šefas sumaišė juodą kavą su airišku viskiu ir cukrumi, o viršų padengė grietinėlės sluoksniu.

1950-aisiais, keliautojas ir rašytojas Stanton Delaplane iš San Francisko paragavo airiškos kavos Foynes oro uoste ir buvo sužavėtas. Grįžęs į JAV, jis įtikino Jack Koeppler, "Buena Vista" baro savininką San Franciske, pabandyti atkurti šį gėrimą. Po ilgų eksperimentų, jie atrado tobulą receptą ir airiška kava greitai išpopuliarėjo Jungtinėse Amerikos Valstijose, o vėliau ir visame pasaulyje. Airiška kava buvo sukurta 1940-aisiais, ir nors šiandien ji dažnai patiekiama kaip šiltas gėrimas žiemos vakarais, jos populiarumas siejamas su svečiavimusi ir šventiniu laikotarpiu.

Klasikinis airiškos kavos receptas

Nors egzistuoja įvairių airiškos kavos variacijų, klasikinis receptas išlieka populiariausias ir autentiškiausias. Štai kaip jį paruošti:

Ingredientai:

  • 40 ml airiško viskio (pageidautina, bet nebūtina)
  • 2 šaukšteliai rudojo cukraus (arba pagal skonį)
  • 80 ml karštos, stiprios juodos kavos (geriausia šviežiai paruoštos)
  • 30-50 ml lengvai plaktos grietinėlės (šaltos, nesaldintos)

Paruošimas:

  1. Pašildykite stiklinę: Naudokite specialią airiškos kavos stiklinę (stiklinę su rankena) arba tiesiog karščiui atsparų stiklą. Įpilkite karšto vandens, palaikykite kelias sekundes ir išpilkite. Tai padės išlaikyti kavos temperatūrą.
  2. Įpilkite viskį ir cukrų: Į pašildytą stiklinę įpilkite airišką viskį ir rudąjį cukrų.
  3. Ištirpinkite cukrų: Švelniai pamaišykite, kol cukrus visiškai ištirps viskyje.
  4. Įpilkite kavą: Atsargiai įpilkite karštą, stiprią juodą kavą. Palikite vietos grietinėlei.
  5. Išmaišykite: Švelniai išmaišykite kavą, viskį ir cukrų.
  6. Uždėkite grietinėlę: Atsargiai užpilkite lengvai plakta, šalta grietinėle ant kavos paviršiaus. Svarbu, kad grietinėlė būtų pakankamai tiršta, kad plūduriuotų ant kavos, bet ne per tiršta, kad būtų sunku ją gerti. Naudokite šaukštą, kad padėtumėte grietinėlei pasiskirstyti tolygiai.
  7. Patiekite iš karto: Airiška kava geriausia mėgautis iš karto, kol kava dar karšta, o grietinėlė šalta.

Paruošimo paslaptys: tobulo puodelio link

Nors receptas atrodo paprastas, yra keletas paslapčių, padedančių paruošti tobulą airišką kavą:

  • Kavos pasirinkimas: Kavos kokybė yra labai svarbi. Naudokite aukštos kokybės, šviežiai maltas pupeles. Idealiai tinka stipri, tamsaus skrudinimo kava, tokia kaip espresas arba stipriai užplikyta juoda kava.
  • Viskio pasirinkimas: Nors bet kuris airiškas viskis tinka, kai kurie yra geresni už kitus. Klasikinis pasirinkimas yra airiškas mišrus viskis, pasižymintis švelniu ir subalansuotu skoniu.
  • Cukraus pasirinkimas: Rudasis cukrus suteikia airiškai kavai karamelinį skonį, kuris puikiai dera su viskiu ir kava.
  • Grietinėlės paslaptys: Grietinėlė yra svarbiausias airiškos kavos elementas. Svarbu naudoti šaltą, riebią grietinėlę (bent 30% riebumo). Lengvai ją suplakite, kol ji taps šiek tiek tiršta, bet ne per daug.

Atrodo elementaru, tačiau pasirinkti geras kavos pupeles yra vienas svarbiausių žingsnių. Kad gautumėte skanią airišką kavą, naudokite kokybišką juodą kavą.

Plakta grietinėlė iš parduotuvės blogai laikosi ant kavos paviršiaus, todėl ją plaksime patys. Ant viršaus padėk 2-3 šaukštus ką tik suplaktos grietinėlės. Galima pabarstyti visą tai šviežiai tarkuotu muskatu.

Rudasis cukrus geriau papildo kavos skonį, todėl gaminant sirupą paimkite jį. Taigi, sirupas: Nedideliame puode sumaišyk stiklinę cukraus su stikline vandens. Pastatykite puodą ant ugnies ir palaukite kol užvirs. Maišykite sirupą mediniu šaukštu, kol cukrus visiškai ištirps.

Airiškos kavos variacijos

Airiškos kavos klasika gali būti papildyta įvairiomis variacijomis, kurios suteikia jai įdomesnių ir unikalių poskonių:

  • Šokoladinė airiška kava - į gėrimą galite įdėti šiek tiek šokolado sirupo arba naudoti šokoladines grietinėlės putas, kad kokteilis būtų šiek tiek saldesnis.
  • Karamelinė airiška kava - vietoje cukraus naudokite karamelės sirupą, kuris suteiks kokteiliui šiltą ir saldų skonį.
  • Vanilinė airiška kava - galite pridėti vanilės ekstrakto arba naudoti vanilinius cukraus pakelius, kad suteiktumėte gėrimui subtilų vanilės aromatą.

Kaip mėgautis airiška kava?

Airiška kava geriama per grietinėlę. Nenaudokite šaukšto maišymui. Šaltos grietinėlės ir karštos kavos derinys yra tikras malonumas. Airiška kava - tai ne tik gėrimas, tai patirtis. Tai šiluma žvarbią dieną, jaukumas vakare, ir dalelė Airijos dvasios puodelyje.

Kaip gaminti airišką kavą naudojant kapsulinį kavos aparatą?

Norint pagaminti airišką kavą su kapsuliniu kavos aparatu galima pridedant alkoholį po kavos paruošimo - paprasčiausiai įpylus norimą kiekį viskio arba kito pasirinkto alkoholinio gėrimo į kavą arba naudojant kavos kapsules su airiškos kavos skoniu jose.

Dažniausiai užduodami klausimai

Ar reikia išmaišyti airišką kavą?

Taip, reikės išmaišyti airišką kavą, kad ištirptų cukrus ir išsisklaidytų romo ekstraktas arba alkoholis.

Kas yra Airiškos kavos populiarumo paslaptis?

Airiškos kavos populiarumas yra jos tobulo derinio tarp stiprios kavos, šilto airiško viskio ir švelnios plaktos grietinėlės paslaptis. Kiekvienas gėrimo elementas praturtina skonį, o jo švelnumas ir šiluma suteikia ne tik skonio malonumą, bet ir kūno sušildymą.

Patarimai

  • Pasirinkite tinkamą alkoholį.
  • Naudokite tinkamo karščio kavą.
  • Atsargiai dėkite cukrų.
  • Tinkamai įmaišykite grietinėlę.
  • Puoškite kavą pagal skonį.

Sudedamosios dalys

Sudedamosios dalys:

  • stipri juoda kava arba espresso;
  • 1 šaukštelis rudo cukraus;
  • 20 ml jūsų mėgstamo airiško viskio;
  • šviežia grietinėlė (suplakta ir atšaldyta).

Airiškos kavos nauda

Airiška kava ne tik puikiai tinka žiemos vakarams, bet ir tapo mėgstama gėrimo kultūros dalimi, kuria mėgaujasi žmonės visame pasaulyje.

Airiška kava gali būti pritaikoma skirtingoms auditorijoms, atsižvelgiant į jų skonį ir patirtį. Pradedantiesiems, kurie dar nėra susipažinę su airiška kava, rekomenduojama pradėti nuo klasikinio recepto su mažesniu kiekiu viskio. Tai leis jiems pajusti gėrimo skonį be per didelio alkoholio kiekio. Taip pat galite pasiūlyti airišką kavą su Baileys, kuri yra saldesnė ir lengvesnė.

Profesionalams, kurie jau yra susipažinę su airiška kava, galite pasiūlyti eksperimentuoti su skirtingais viskio rūšimis, kavos pupelėmis ir grietinėlės plakimo technikomis. Galite išbandyti airišką kavą su dūminiu viskiu arba naudoti aukštos kokybės espresą iš specializuotos kavinės. Taip pat galite pasiūlyti airišką kavą su naminiu karameliniu sirupu arba šokolado drožlėmis.

Airiškos kavos rūšys

Airiškos kavos rūšys skiriasi labiausiai nuo to, koks alkoholis kavai gaminti yra naudojamas. Jei norite gerti airišką kavą, tačiau nejausti energijos pliūpsnio kylančio dėl kofeino - rinkitės airiškos kavos gaminimui kavą be kofeino.