Imbieras - tai nuostabus prieskonis, kuris ne tik praturtina maisto skonius, bet ir pasižymi daugybe sveikatai naudingų savybių. Imbieras pasižymi uždegimą malšinančiomis ir antibakterinėmis savybėmis. Jo šaknis suteikia tiesiog nepamainomo skonio įvairiems patiekalams, be to, šaltuoju metu kaip reikiant sušildo ir kūną, ir sielą. Dargi padeda lieknėti ir žadina aistrą. Trumpai tariant, imbieras - idealus augalas gerinti sveikatą ir emocinę būseną!
Imbieras kovoje su infekcijomis
Peršalimas, gripas, sloga ir visos kitos kvėpavimo takų ligos nekibs prie jūsų, o prikibusios bus įveiktos kur kas greičiau, jei negailėsite imbiero prieskonio, kurį itin gardu įmaišyti į arbatą su citrina ir medumi. Eteriniai aliejai, esantys imbiere, naikina bakterijas ir mikrobus sukeliančius ligas, stiprina imunitetą ir padeda organizmui įveikti nelabąsias infekcijas.
Vos tik pradedate jausti, kad kimba kokia šaltojo sezono liga, atsipjaukite nedidelį gabalėlį imbiero šaknies ir pakramtykite. Atrodo, toks paprastas patarimas, bet itin dažnai pasiteisina. Įsisenėjus negalavimams, gerkite kuo daugiau gydomosios arbatos su imbieru.
Klasikinės imbierų arbatos receptas
Ši imbiero arbata - paprasta ir itin skani. Imbiero arbata yra puikus pasirinkimas šaltą dieną, nes ji ne tik sušildo, bet ir padeda sustiprinti imunitetą, sumažina uždegimus bei gerina virškinimą.
Ingredientai (4 asmenims):
- Vanduo: 1 l
- Imbieras: 3 valg. š. (trinto)
- Medus: 6 arbat. š.
- Juodieji pipirai: 1 žiupsnelis (nedidelis žiupsnelis maltų)
- Apelsinai: 1 vnt. (4 valg. š. apelsinų, mandarinų arba citrinų sulčių)
- Mėtos: 10 g (lapelių pagal skonį)
Gaminimas:
- Užvirinkite vandenį, dėkite į jį trintą imbierą, medų ir maišykite, kol ištirps.
- Perkoškite gautą gėrimą ir pridėkite juodųjų pipirų, sulčių ir mėtų lapelių.
- Skanaukite karštą.
Kiti imbiero arbatos variantai:
- Ši imbiero arbata suteiks šilumos ir jaukumo su cinamono ir gvazdikėlių prieskoniais.
- Jei norite atgaivinančios ir gaivios arbatos, šis imbiero arbatos receptas su mėta ir citrina bus puikus pasirinkimas. Mėta suteikia gaivumo, o citrina prideda vitamino C, kuris padeda stiprinti imunitetą.
Mėtų, imbiero, citrinos ir česnako arbata nuo peršalimo
Ši arbata puikiai kovoja su pagrindiniais peršalimo simptomais: gerklės skausmu, sloga, kosuliu ir karščiavimu. Čili prieskoniai paskatins prakaitavimą, česnakas kovos su organizme esančiomis toksinėmis medžiagomis, mėtos sumažins temperatūrą, o imbieras palengvins kosulį.
Ingredientai:
- 2 riekelės šviežio imbiero
- 1 skiltelė sutrinto česnako
- 2 arbatiniai šaukšteliai šviežiai spaustų citrinos sulčių
- pusė saujos aitriųjų paprikų ar Kajeno pipirų
- mėtos
- medus
Paruošimas: Visus ingredientus (išskyrus medų) sudėkite į arbatinį indą ir užpilkite verdančiu vandeniu. Indą uždenkite ir leiskite šiek tiek pastovėti. Maždaug po 5 minučių įdėkite medų. Atminkite: į verdantį vandenį įdėtas medus praranda dalį savo gydomųjų savybių, todėl leiskite vandeniui šiek tiek atvėsti.
Imbierinė arbata
Ingredientai:
- imbieras
- žalia arbata
- citrinos griežinėlis
Paruošimas: į puodelį įpjaustykite imbiero šaknies gabaliukų, įberkite žiupsnelį žalios arbatos, įdėkite citrinos ir užplikykite verdančiu vandeniu. 10 minučių palikite pastovėti, kad pritrauktų. Arbatą labai sveika gerti rytais. Ji suteiks jėgų ir energijos. Ruošdami ją, galite pasitelkti savo vaizduotę ir šiek tiek paeksperimentuoti. Pavyzdžiui, į gėrimą įdėkite mėtos ir cinamono. Subtilaus skonio arbatai suteiks ir obuolio skiltelė. Citriną galima pakeisti kokiu nors kitu citrusiniu vaisiumi. Variantų yra daugybė. Saldinti arbatą geriausia medumi, o ne cukrumi, nes medus kur kas sveikesnis produktas.
Liepžiedžių arbata su medumi
Ingredientai:
- 1 valg. šaukštas džiovintų liepžiedžių
- 1-2 arbat. šaukšteliai medaus
Paruošimas: liepžiedžius užplikykite verdančiu vandeniu (200 ml), prakoškite ir įdėkite medaus. Arbata mažina karščiavimą.
Rytietiška arbata
Ingredientai:
- 5 gvazdikėliai
- cinamono lazdelė
- šviežiai spaustos citrinų sultys
- šviežiai spaustos apelsinų sultys
- pusės citrinos žievelė
Paruošimas: gvazdikėlius, cinamoną ir citrinos žievelę sudėkite į nedidelį maišelį (galima pasidaryti iš marlės) ir įmerkite jį į verdančio vandens (500 ml) puodą. Supilkite pusės citrinos ir vieno apelsino sultis. Ant mažos ugnies pavirkite dar apie 3 minutes. Arbata suteiks jėgų ir žvalumo.
Žolelių arbata
Ingredientai:
- mairūnas
- šalpusnio lapeliai
- vaistinės svilarožės šaknis
- stiklinė verdančio vandens
- 1 valg. šaukštas medaus
Paruošimas: žoles sumaišykite lygiomis dalimis. Gauto mišinio valgomąjį šaukštą užplikykite verdančiu vandeniu. Įdėkite valgomąjį šaukštą medaus. Arbatą geriausia gerti karštą tris kartus per parą po valgio.
Imbieras ir medus: puikus derinys kovojant su kosuliu
Ir kas nėra girdėjęs, kad imbieras su medumi yra puikus pagalbininkas sergant gripu ar peršalimo ligomis? Kiekviena iš jų atskitrai yra puikūs natūralūs vaistai, o kartu sudaro galingą mišinį, padedantį mūsų imuninei sistemai.
Ir medus, ir imbieras pasižymi stipriu priešuždegiminiu poveikiu, kuris padeda nuraminti raustančią ir perštinčią gerklę, nes šie du produktai gerina kraujotaką, audinių regeneraciją, maitina ir ramina paviršinius gleivinių sluoksnius. Be to, imbieras padeda atpalaiduoti bronchų spazmus ir sumažina sausą kosulį. Kartu sudėjus visus poveikius, imbieras padeda lengviau atsikosėti, jei turima gleivių ir nuraminti sausą kosulį. Imbieras kartu su medumi yra stiprūs antioksidantai, padedantys kovoti ne tik su laisvaisiais radikalais, tačiau ir trumpalaikių kvėpavimo takų negalavimų sukeltomis pasekmėmis.
Maža to, imbieras, kaip ir medus, turi stiprų antimikrobinį poveikį įrodytą moksliniais tyrimais, kurių metu jis sugebėjo sunaikinti net kelių rūšių bakterijas.
Tam, kad imbieras su medumi nuo kosulio ar peršalimo būtų pats veiksmingiausias rekomenduojama vartoti žalią imbierą (žalias turi daugiau antioksidantų), o medų dėti į arbatą tik tada, kai ruošitės ją gerti.
Imbiero su medumi receptai
Imbieras su medumi nuo kosulio gali būti vartojamas net keliais skirtingais būdais pasirenkant Jums skaniausią ar patogiausią. Pateikiame keletą populiarių liaudies receptų:
Džiovintas imbieras su medumi
Imbiero milteliai sumaišyti su paprastu medumi gali būti ne tik vaistas, tačiau ir visai neblogas skanėstas. Ypač, jei mėgstate valgyti aštriau. Tiesiog įdėkite medaus ir malto imbiero į indą ir labai gerai viską išmaišykite. Mažas kąsnelis šio „dinamito“ puikiai tiks perštinčiai gerklei nuraminti, o įdėjus šio mišinio į pašildytą pieną galėsite mėgautis namine „spicy latte“. Be to, tokį mišinį galite sandariai laikyti beveik neribotą laiką.
Tarkuotas imbieras su medumi
Šviežiai tarkuota imbiero šaknis - nepakeičiamas pagalbininkas kovai su kvėpavimo takų negalavimais. Sutarkuokite imbierą smulkia burokine tarka ir sumaišykite jį su medumi. Vartokite išsiskyrusias sultis, o taip pat ir „meduotas“ imbiero drožles vos pajausite pirmuosius peršalimo požymius ar esant sausam bei šlapiam kosuliui.
Imbiero arbata su medumi
Imbiero arbatą geriausia ruošti iš šviežaus kuo skulkiau tarkuoto imbiero. Užpilkite mažąjį šaukštelį imbiero puodeliu karšto (bet ne verdančio) vandens, o prieš pat gerdami pasaldinkite medumi.
Imbieras lieknėjimui
Nors vasara praėjo, įsisupome į saugius paltus ir apie figūros linkius susimąstome vis rečiau, vis dėlto reikėtų nepamiršti, kad priaugti papildomų kilogramų šaltuoju metu, kai ypač norisi sotaus ir riebesnio maisto, nesunku net ir visai lieknoms moterims. Kaip teigia Tibeto išminčiai, imbieras ne tik stimuliuoja kraujotaką, bet ir greitina medžiagų apytaką.
Demi Moore lieknėjimo receptas
Štai kokiu receptu dalijasi gražuolė Holivudo aktorė Demi Moore. Supjaustykite gabalėlį imbiero šaknies smulkiais griežinėliais, užpilkite vandeniu ir virkite 15-20 minučių. Praėjus 5 min., kai arbata vos pravės, įmeskite kelis lapelius mėtų ir gerą šaukštelį bruknių. Pagal skonį tinka pagardinti medumi ir citrina.
Imbieras aistrai įžiebti
Rytuose imbieras vertinamas ir kaip augalas, skatinantis geismą, kitaip tariant, - afrodiziakas. Jis tinkamas tiek moterims, tiek vyrams. Pasakojama, kad imbieras atitirpdo širdies šaltį ir sustiprina potraukį. Štai Senegale dar ir dabar vietinės gundytojos vaikšto su specialiais diržais, kuriuose yra džiovinto imbiero. Esą tai padeda įžiebti aistros ugnį...
Taigi, jei planuojate romantišką vakarą, išties verta paruošti imbierais pagardintą vakarienę. Ji ir sušildys, ir apsaugos nuo mikrobų, ir įžiebs aistrą. Tad imbiero pravartu turėti namuose visais atvejais, ar ne?
Kiti receptai su imbieru
Imbieriniai sausainukai
Saldūs kvepiantys sausainukai nuotaikai praskaidrinti.
Ingredientai:
- 175 g rudojo cukraus
- 90 g skysto medaus
- 60 g sviesto
- 350 g miltų
- 1 nubrauktas šaukštelis kepimo sodos
- 1 šaukštelis malto imbiero
- ½ šaukštelio cinamono
- ½ šaukštelio maltų gvazdikėlių
- 1 paplaktas kiaušinis
Paruošimas:
- Keptuvėje ant mažos ugnies nuolat maišydami išlydykite medų, cukrų ir sviestą. Nuimkite nuo ugnies ir leiskite truputį atvėsti.
- Dubenyje sumaišykite miltus, sodą ir prieskonius. Supilkite medaus masę ir lengvai paplaktą kiaušinį. Gerai išmaišykite. Ant miltais pabarstyto paviršiaus išminkykite tešlą.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Tešlą iškočiokite, išpjaustykite norimos formos sausainius ir sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą.
- Kepkite orkaitės centre 10-12 min, kol truputį parus. Išimkite iš orkaitės ir leiskite atvėsti ant kepimo popieriaus.
- Jei norite, galite papuošti glaistu iš cukraus pudros, sumaišytos su keliais lašeliais vandens.
Pyragas su kriaušėmis ir cukruotu imbieru
Gaivus ir pikantiškas pyragas imbierų mėgėjams.
Ingredientai:
- 50 g sviesto
- 100 g smulkaus cukraus
- 4 nuluptos kriaušės be sėklų, supjaustytos 3 cm dydžio gabalėliais
- 200 g cukruoto imbiero
- citrinos sultys
- 8 lakštai filo tešlos
- truputis lydyto sviesto patepimui
- cukrus pabarstymui
Paruošimas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Keptuvėje pakaitinkite sviestą ir cukrų, kol bus auksinės spalvos. Sudėkite kriaušių gabalėlius ir kaitinkite, kol truputį suminkštės. Suberkite cukruotą imbierą, gerai išmaišykite, pagardinkite šlakeliu citrinos sulčių.
- Į kepimo indą dėkite tešlos lakštus kaip dviračio stipinus, kad sudėję įdarą galėtumėte užlankstyti viršų. Pakloję lakštus, suverskite įdarą ir užlankstykite kraštus. Lankstydami tepkite lydytu sviestu ir barstykite cukrumi.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje, kol tešla pagels ir taps traški. Patiekite karštą su plakta grietinėle.
Tuno kepsnys su apelsinais ir imbieru
Tai nuostabus grilyje keptas patiekalas. Barbekiu vakarėlyje pakeis nusibodusią jautieną.
Ingredientai (6 porcijoms):
- ½ stiklinės šviežiai spaustų apelsinų sulčių
- 2 šaukštų vaisių marmelado
- 1 ½ šaukšto tarkuotos imbiero šaknies
- 1 ½ šaukšto aliejaus
- 700 g tuno filė
- 1 ½ stiklinės apelsino skiltelių
- 1 stiklinė susmulkinto svogūno
Paruošimas:
- Dubenėlyje sumaišykite apelsinų sultis, marmeladą, imbierą ir aliejų.
- Į dubenį su gautu marinatu sudėkite tuno filė, marinuokite 30 min. Vieną kartą apverskite tuną ant kitos pusės.
- Tuno kepsnius kepkite grilyje. Marinatą supilkite į gilią keptuvę.
- Į keptuvę su marinatu sudėkite apelsinų skilteles, svogūnus ir patroškinkite 2 minutes. Gausite padažą.
- Tuno kepsnius apliekite padažu ir patiekite.
Ryžiai su citrina ir imbieru
Jei atsibodo įprastas ryžių skonis, pabandykite juos paskaninti imbiero ir citrinos aromatais. Galite patiekti kaip garnyrą arba kaip pagrindinį vegetarišką patiekalą.
Ingredientai (12 garnyro porcijų):
- 2 šaukštų aliejaus
- 2 šaukštų šviežio imbiero (nuskuskite ir sutarkuokite)
- ½ šaukšto kmynų
- 1 žaliosios citrinos
- ½ šaukštelio cinamono
- 4 stiklinių vandens
- 2 stiklinių Basmati ryžių
- 2 šaukštelių druskos
Paruošimas:
- Gilioje keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų.
- Sudėkite tarkuotą imbierą ir kmynus. Kepinkite 1 minutę.
- Supilkite 4 stiklines vandens. Leiskite užvirti.
- Suberkite ryžius ir druską.
- Sumažinkite ugnį iki silpnos; uždenkite keptuvę ir troškinkite 15-18 minučių, kol visas vanduo bus absorbuotas, o ryžiai suminkštės.
- Įlašinkite žaliosios citrinos sulčių ir įberkite žiupsnelį tarkuotos žievelės.
Imbieras imunitetui stiprinti
Imbieras - tai vienas iš seniausių ir veiksmingiausių natūralių vaistų, naudojamas tiek kulinarijoje, tiek tradicinėje medicinoje. Šis aštrus ir aromatingas šakniagumbis turi galingų priešuždegiminių, antibakterinių ir imunitetą stiprinančių savybių, todėl puikiai tinka naudoti norint apsaugoti organizmą nuo peršalimo, virusų ir kitų infekcijų.
Pagrindinės imbiero naudos imunitetui:
- Priešuždegiminės savybės: Gingerolis mažina uždegiminius procesus organizme, kurie gali susilpninti imuninę sistemą.
- Antibakterinis ir antivirusinis poveikis: Imbieras padeda kovoti su bakterijomis ir virusais, mažina infekcijų riziką.
- Virškinimo gerinimas: Sveika virškinimo sistema yra svarbi stipriam imunitetui, o imbieras skatina virškinimo fermentų išsiskyrimą ir mažina pilvo pūtimą.
- Organizmo detoksikacija: Imbieras padeda pašalinti toksinus iš organizmo, stiprina kepenų ir inkstų veiklą.
Imbiero, citrinos ir medaus gėrimas
Šis šiltas gėrimas yra puiki priemonė nuo peršalimo, gerklės skausmo ir nuovargio.
Ingredientai:
- 1 valgomasis šaukštas šviežio tarkuoto imbiero
- 1 citrinos sultys
- 1-2 arbatiniai šaukšteliai natūralaus medaus
- 250 ml šilto (ne karšto) vandens
Paruošimas:
- Imbierą sutarkuokite ir užpilkite šiltu vandeniu.
- Palikite pritraukti 5-10 minučių.
- Įpilkite citrinos sulčių ir medaus, gerai išmaišykite.
- Gerkite šiltą, ypač naudinga vartoti ryte prieš pusryčius arba vakare prieš miegą.
Imunitetą stiprinantis imbiero ir ciberžolės „auksinis pienas“
„Auksinis pienas“ - tai senovinis ajurvedinis receptas, kuris padeda stiprinti imuninę sistemą, mažina uždegimus ir gerina miego kokybę.
Ingredientai:
- 1 stiklinė augalinio arba karvės pieno
- 1 arbatinis šaukštelis tarkuoto imbiero
- 1 arbatinis šaukštelis ciberžolės miltelių
- Žiupsnelis juodųjų pipirų (gerina ciberžolės įsisavinimą)
- 1 arbatinis šaukštelis medaus
Paruošimas:
- Pieną pašildykite ant nedidelės ugnies, bet neužvirinkite.
- Įdėkite imbierą, ciberžolę ir juoduosius pipirus.
- Gerai išmaišykite ir troškinkite apie 5 minutes.
- Nukelkite nuo ugnies, kai gėrimas truputį atvės, įdėkite medų.
- Gerkite šiltą, ypač prieš miegą, kad padėtų organizmui atsigauti per naktį.
Imbiero ir spanguolių vitaminų bomba
Šis receptas puikiai tinka žiemą, kai organizmui labiausiai trūksta vitaminų ir stipraus imuniteto.
Ingredientai:
- 200 g šviežių arba šaldytų spanguolių
- 2 valgomi šaukštai tarkuoto imbiero
- 2-3 šaukštai natūralaus medaus
- 1 citrinos sultys
Paruošimas:
- Spanguoles ir imbierą sumalkite trintuvu iki vientisos masės.
- Įdėkite medų ir citrinos sultis, gerai išmaišykite.
- Mišinį laikykite šaldytuve ir vartokite po 1 arbatinį šaukštelį per dieną arba įdėkite į arbatą, jogurtą ar košę.
Imbiero arbata su cinamonu ir gvazdikėliais
Ši imbierinė arbata ne tik sustiprins imunitetą, bet ir sušildys šaltomis dienomis, pagerins kraujotaką ir suteiks energijos.
Ingredientai:
- 1 valgomasis šaukštas tarkuoto imbiero
- 1 cinamono lazdelė arba 1 arbatinis šaukštelis maltų cinamono
- 3-4 gvazdikėliai
- 250 ml vandens
- 1 arbatinis šaukštelis medaus (pagal skonį)
Paruošimas:
- Vandenį užvirinkite su imbieru, cinamonu ir gvazdikėliais.
- Virkite 5-10 minučių ant mažos ugnies.
- Nukoškite ir įpilkite medaus, kai arbata truputį atvės.
- Gerkite šiltą, ypač tinka po pasivaikščiojimo šaltame ore ar esant peršalimo simptomams.
Papildomi patarimai, kaip naudoti imbierą imunitetui stiprinti
- Įtraukite imbierą į kasdienius patiekalus: Imbierą galite naudoti sriubose, troškiniuose, salotose ar net desertuose.
- Šviežias imbieras yra efektyviausias: Nors maltas imbieras taip pat turi naudingų savybių, šviežias imbieras yra veiksmingesnis dėl didesnio gingerolio kiekio.
- Saugumas ir dozavimas: Rekomenduojama paros norma yra apie 1-2 arbatinius šaukštelius šviežio tarkuoto imbiero. Per didelis imbiero kiekis gali sukelti skrandžio dirginimą ar rėmenį.
Atsargumo priemonės
Nors imbieras - tikrai stebuklingas vaistas, tačiau nereikia persistengti, tarytum kuo daugiau naudosime imbiero, tuo sveikesni būsime. Tik teisingai naudodami prieskonius maistą pagardinsime, o gydymas taps efektyvus.
Dideli imbiero kiekiai netinkami turintiems skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opų, taip pat odos uždegimų, atvirų kraujuojančių žaizdų. Besilaukiančios moterys imbiero turėtų naudoti atsargiai, sumažintomis dozėmis.