Receptas gana elementarus, nereikalaujantis daug pastangų, o rezultatas tikrai pranoks lūkesčius! Na, o visi garnyrai pagal kiekvieno pageidavimus.
Kiaulienos Kepsnys, Apvyniotas Šonine
Ingredientai:
- Maždaug 1-1,2 kg gabalo kiaulienos nugarinės ar sprandinės
- Maždaug 450 g pailgų, plonų šoninės juostelių
- Druskos, juodųjų pipirų
- Aliejaus kepimui
Žolelių Sviestui Reikės:
- 4 šaukštų sviesto (kambario temperatūros)
- 6 česnako skiltelių
- 1 saujos susmulkintų šviežių petražolių
- 1 arb. š. čiobrelių
- 0,5 arb. š. druskos
- 0,5 arb. š. džiovintų rozmarinų
- 1/3 arb. š. juodųjų pipirų
Gaminimo Eiga:
- Žolelių sviestas: nulupame česnako skilteles, sutriname česnako spaustuku ir sumaišome viename indelyje kartu su prieskoniais, skirtais sviestui. Tada sudedame sviestą, gerai išmaišome ir atidedame į šalį.
- Kiaulienos nugarinę (ar sprandinę) perpjauname išilgai perpus. Nuplauname ir nusausiname popieriniu rankšluosčiu.
- Kiaulienos gabalėlius padedame ant pjaustymo lentelės, šiek tiek paspaudžiame. Žolelių sviestą užtepame ant vieno nugarinės (ar sprandinės) gabalėlio, ant viršaus uždedame kitą gabalėlį, šiek tiek paspaudžiame ir šonus apibarstome druska bei pipirais.
- Įkaitiname orkaitę iki 200 C.
- Suglaustus gabalėlius apvyniojame šoninės griežinėliais ir sutvirtiname apsukdami siūlu.
- Didelėje keptuvėje įkaitiname šiek tiek aliejaus ant didesnės vidutinės ugnies. Vyniotinį apkepiname iš abiejų pusių, kol gražiai apskrunda.
- Vyniotinį dedame į kepimo indą (aš kepiau stikliniame kepimo inde), įpilame 250 ml vandens ir kepame įkaitintoje orkaitėje ~40-50 min. priklausomai nuo vyniotinio storio. Aš kepiau 1 valandą, nes mano vyniotinis buvo gana storas.
- Prieš patiekiant nuimame kepimo siūlą.
Tame pačiame inde, kuriame keps kepsnys, galite kartu kepti bulves, morkas ar kitas mėgstamas daržoves. Prie kepsnio labai tiktų rūgštesnis spanguolių padažas.
Kiaulienos Nugarinės Suktinukai Su Šonine, Sūriu Ir Kukurūzais
Ingredientai:
- Apie 1 kg kiaulienos nugarinės
- Apie 130 g plonai pjaustytos šoninės
- Apie 120 g fermentinio sūrio
- Apie 150 g konservuotų kukurūzų
- 3 morkos
- 4 bulvės
- Alyvuogių aliejus
- Bulvių prieskoniai su druska
- Druska, pipirai
Salotoms:
- Salotos
- Tarkuota morka
- Kukurūzai
Padažui:
- 0,5 citrinos sulčių
- Šaukštelis medaus
- 4-5 šaukštai alyvuogių aliejaus
- Druskos, pipirų
Gaminimo Eiga:
- Apie 1 kg kiaulienos nugarinės supjaustau maždaug 1,5 cm pločio riekelėmis. Bus 6 gabalėliai. Kiekvieną gabalėlį išploninu mėsos plaktuku (padaužau iš abiejų pusių). Mėsos kepsnelius pabarstau druska, pipirais (iš abiejų pusių).
- Ant kiekvieno mėsos gabalėlio dedu plonų juostelių šalto rūkymo šoninės (dedu šoninę taip, kad užklotų mėsos paviršių). Sunaudojau apie130 g plonai pjaustytos šoninės. Sutarkuoju apie 120 g fermentinio sūrio, jį išdėlioju ant šoninės sluoksnio.
- Ant sūrio dedu po šaukštą konservuotų kukurūzų - juos tolygiai paskirstau ant tarkuoto sūrio. Iš viso man reikėjo maždaug 150 g.
- Dabar jau galima susukti suktinukus. Šiek tiek paspausdama, suvynioju suktinukus - bus 6.
- Į kepimo skardą įtiesiu kepimo popierių. Kiaulienos nugarinės suktinukai keliauja į skardą.
- Nulupu ir supjaustau 3 morkas ir 4 bulves. Pjaustytas bulves ir morkas verčiu į skardą prie suktinukų - paskirstau tolygiai skardoje. Daržoves pašlakstau alyvuogių aliejumi (tinka ir kitoks aliejus) ir pabarstau bulvių prieskoniais su druska.
- Kepsiu įkaitintoje 180 laipsnių orkaitėje apie 50 min., „viršus apačia“ be vėjelio. Galima kepti apie 45 min. su funkcija „viršus apačia“, be vėjelio ir dar 5-10 min. įjungti grilį iš viršaus (jei yra).
- Kol kepa suktinukai su bulvėm ir morkom, paruošiu salotas. Salotoms: salotos, tarkuota morka ir kukurūzai. Padažui: 0,5 citrinos sulčių, šaukštelis medaus, 4-5 šaukštai alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų - viską sumaišau ir užpilu ant salotų.
- Kad suktinukai jau iškepė - išduoda gardus kvapas ir gražiai paskrudus mėsa su daržovėmis.
- Iškepusius suktinukus dedu į lėkštę prie jų kelios bulvės morkos ir didelis šaukštas salotų.
Labai gardu ir sotu, paragaukite.
Kiaulienos Šoninės Ritinys "Porketa"
Ingredientai:
- 3 kg šoninės kvadratas (su oda)
- 1 kiaulienos nugarinė arba išpjova (gabalėlio ilgis - toks kaip šoninės), apie 400-500g
- 1/4 stiklinė (40 g) rupios druskos
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
Vyšnių Ir Pistacijų Riešutų Įdarui:
- 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
- 1 mažas svogūnas, smulkiai supjaustytas
- 2 skiltelės česnako, susmulkintos
- 2 šaukštai čiobrelių lapelių
- 3 stiklinės (210 g) geros kokybės džiūvėsių
- 1 kiaušinis
- 1 šaukštas „Dijon“ garstyčių
- 1/4 stiklinės (35 g) išgliaudytų pistacijų riešutų, pasmulkintų
- 1/2 stiklinės (90 g) vyšnių čatnio (receptas apačioje)*
- Druskos
- Grūstų juodųjų pipirų
Vyšnių Čatnis Ingredientai:
- 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
- 1 nedidelis svogūnas, smulkiai supjaustytas
- 1 šaukštas čiobrelių lapelių
- 500 g šaldytų vyšnių (be kauliukų)
- 1 šaukštas nutarkuotos apelsino žievelės
- 1/4 stiklinės (60 ml) apelsinų likerio
- 1/3 stiklinės (80 ml) raudonojo vyno acto
- 1 stiklinė (220 g) cukraus
- Druskos
- Grūstų juodųjų pipirų
Gaminimas:
- Šoninę paklokite ant grotelių ir atidengtą palikite per naktį šaldytuve, kad odelė kuo geriau išdžiūtų.
- Išimkite šoninę iš šaldytuvo ir popieriniu rankšluosčiu labai gerai nusausinkite visą odelės plotą. Aštriu peiliu (labiausiai, beje, tiks peilis, skirtas kartonui pjauti) 1 cm intervalais padarykite įpjovas per visą odelės paviršių (įpjovas darykite taip, kad vyniojant porketą šie įpjovimai būtų išilgai mėsos (lygiagrečiai vyniojimo krypčiai). Pabarstykite visą įpjautos odelės paviršių 2 šaukštais rupios druskos ir gerai įtrinkite, ypač į įpjovas. Vėl įdėkite neuždengtą šoninę į šaldytuvą ir palikite 2-3 valandoms (dar geriau - per naktį).
- Pagaminkite įdarą. Vidutinio dydžio keptuvėje įkaitinkite aliejų ir jame apkepinkite svogūnus, kol suminkštės. Suberkite česnakus, čiobrelių lapus, ir dar trumpai pakepinkite apie 2 minutes. Sudėkite apkepintus svogūnus į didesnį dubenį, suberkite džiūvėsius, įdėkite kiaušinį, garstyčias, riešutus, vyšnių čatnį, įberkite druskos ir pipirų, ir gerai išmaišykite.
- Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių (tegul tokia įkaitinta orkaitė pabūna bent 15 minučių, kad taptų labai karšta). Į kepimo skardą įdėkite groteles ir jas patepkite aliejumi. Popieriniu rankšluosčiu nubraukite drėgmės perteklių nuo kiaulienos šoninės odelės (kuo sausesnė ji bus, tuo traškesnė taps iškepusi).
- Paklokite šoninę ant darbastalio odele į apačią. Ant krašto esančio arčiausiai jūsų, klokite kiaulienos nugarinę (arba išpjovą), o visą likusį šoninės plotą tolygiai padenkite įdaru. Kuo tvirčiau suvyniokite „porketą“ į ritinį ir apriškite virtuvine virvele. Visą odelės paviršių patepkite aliejumi ir pabarstykite likusiais 2 šaukštais druskos (vėl įspausdami į tarpus įpjovose). Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 30 minučių. Tada sumažinkite kaitrą iki 200 laipsnių ir kepkite dar apie 1-1,5 val., arba kol mėsai matuoti skirtas termometras, įbestas į storiausią vietą, rodys 70-75 laipsnius. Jei „porketos“ odelė ims pernelyg skrusti, lengvai pridenkite ją aliuminio folijos lakštu.
- Iškepusią „porketą“ uždengę folija palaikykite apie 15 minučių, tik tada nukarpykite virtuvinę virvelę ir pjaustykite.
- Vyšnių čatnis: Vidutinio dydžio keptuvėje arba puode įkaitinkite aliejų ir apkepinkite svogūnus kartu su čiobreliais, kol suminkštės (apie 2-3 min). Sudėkite vyšnias, apelsino žievelę, likerį, actą, cukrų, įberkite druskos ir pipirų, ir išmaišykite. Užvirinkite ir ant nedidelės ugnies virkite apie 30 min., arba kol čatnis sutirštės ir taps žvilgantis. Atvėsinkite prieš patiekdami.
Šis prašmatnus, tačiau nesudėtingai paruošiamas patiekalas gali būti pagamintas gerokai iš anksto, šventės dieną jums teliks pašauti mėsą į orkaitę.
Itin traškią odelę iškepus, užtikrinsite, jei patiekalą ruošti pradėsite likus mažiausiai 1-2 dienom iki patiekimo. Tie, kas paragauja itin traškios „porketos“ odelės, tiesiog negali sustoti jos smaližiavę.
Trumpai Marinuotas Nugarinės Kepsnys Su Šonine
Ingredientai:
- 2 valgomieji šaukštai medaus
- 1 valgomasis šaukštas garstyčių
- 250 mililitrų acto (balzaminis)
- 200 gramų sojos padažo
- 2 kilogramai kiaulės nugarinės
- Šiek tiek druskos
Gaminimo Būdas:
- Marinato gaminimas: išmaišome actą su medumi, sojos padažu ir garstyčiomis.
- Kiaulienos nugarinę supjaustome norimo dydžio ir storio (apie 2,5 cm) gabalais ir įtriname marinatu.
- Marinuojame mėsą apie 4 valandas.
- Prieš kepant įtriname druska.
- Kepkite grilyje.
VMG nuotr. Kiaulienos nugarinės kepsniui pagaminti reikia: VMG nuotr. 4-6 asm. druskos, juodųjų pipirų (pagal skonį)1. Visus marinatui skirtus ingredientus užpilkite aliejumi ir gerai išmaišykite.2. Paruoštu marinatu iš visų pusių įtrinkite kiaulienos nugarinę, uždenkite maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą, kad marinuotųsi per naktį. Pasūdykite, pagardinkite pipirais.3. Išmarinuotą mėsą apdenkite šoninės juostelėmis, galite jas supinti, kad atrodytų dailiau.4. Daržoves nulupkite, supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais ir sumaišykite su aliejumi, šviežiais čiobreliais bei druska. Paskirstykite skardoje, išklotoje sviestiniu popieriumi, kartu su mėsa.5. Šaukite į orkaitę, nustatykite nugarinės kepimo funkciją arba 180 laipsnių ir kepkite su į mėsą įbestu termometru, nustatę 65-70 laipsnių temperatūra.6. Kepkite apie valandą arba tol, kol kepinio vidus pasieks reikiamą temperatūrą.7. Patiekite su nuo daržovių ir mėsos susidariusiu padažu. Ant viso patiekalo užtarkuokite džiovinto baravyko.VMG nuotr. VMG nuotr.VMG nuotr.
Alfo Patarimai:
- Maisto termometras. Pravartu jį turėti, nes, pavyzdžiui, kiaulienos tikrai nereikia kepti iki 100, 90 ar 80 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Norint, kad mėsa būtų sultinga, pakaks 65-70 laipsnių - taip valgysite sultingą kepsnį, o ne ieškosite padažo, kad būtų lengviau sukramtyti.
- Rūkytos šoninės juostelės ne tik suteiks dar daugiau sulčių mėsai, bet jomis apklotas kepsnys atrodys šventiškiau.
- Baravykų pudra. Šis prieskonis suteikia miško kvapą ir žadina apetitą, tad nebijokite eksperimentuoti su baravykų pudra gamindami ir kitus patiekalus.