pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Avienos konservų gamyba

Avienos konservai gaminami pagal senovinį receptą, pagal kurį gamino dar mūsų proseneliai. Taip pat pagelbėja, kai skubame, nes patiekalai su mūsų konservais ypač greitai paruošiami. Skanūs ir šalti. Taip pat labai tinka karštuose patiekaluose, su šviežiomis bulvėmis, taip pat galima patiekti su makaronais, įvairiomis kruopomis. Puikiai tinka iškylose, pavyzdžiui, baidarių žygiuose verdant sriubą iš „tušonkės“ ant laužo. Atliekame mėsos konservavimo paslaugą ir kepenų paštetą iš kliento žaliavos. Konservų gamybos paslaugą atliekame iš: žvėrienos, avienos, jautienos, kiaulienos. Skonį ir skardinės dydį renkatės Jūs. Skardinės yra 250 g ir 520 g. Norintiems skanių ir kokybiškų rankų darbo (pjaustome rankomis) konservų.

Sudedamosios dalys ir naudojimas

Sudedamosios dalys: Aviena 95% (kilmės šalis Lietuva), kiaulienos lašiniai, vanduo, prieskoniai (juodieji pipirai, česnakai, svogūnai, kalendra), valgomoji druska.

Naudojimo instrukcija: Produktas paruoštas valgymui.

Laikymo sąlygos: Laikymo temperatūra nuo 0°C iki 20°C. Atidarius laikyti šaltai.

Pakuotė: Metalinė skardinė.

Galioja iki: Žiūrėti ant pakuotės.

Svarbi informacija apie produktą

Pirkėjas gavęs prekes, visada turi perskaityti ir vadovautis ant prekės pakuotės esančia informacija. Informacija, kuri yra ant produkto pakuotės yra išsamesnė ir gali nesutapti su nurodoma informacija elektroninės parduotuvės prekių aprašymuose. Informacija nurodoma ant produkto etiketės ir elektroninės parduotuvės aprašymuose gali skirtis. Elektroninėje parduotuvėje esančiuose aprašymuose pateikiama bendo pobūdžio informacija apie prekes. Prekės, kurias gausite, gali būti kitokios išvaizdos, formos, gali skirtis įpakavimas. Gautos prekės išvaizda gali skirtis nuo esančios nuotraukoje.

Konservavimo procesas

Pradedantiesiems gaminti konservus iškyla daug klausimų. Šiame straipsnyje aptarsime konservavimo temą. Įmanoma pasigaminti ir nedideles konservų partijas. Paveiksliuke Nr.1 parodyta, kokie procesai vyksta autoklave sterilizuojant konservus.

Autoklavo naudojimas

Autoklavuose, kuriuose numatytas slėgio didinimas, sterilizavimo metu dėžutės negali deformuotis. Papildomas slėgis neleidžia dėžutėms išsipūsti. Autoklave, kuriame dirbtinai nesukeliamas slėgis, slėgis konservų dėžutėse pasidaro didesnis nei autoklavo katile, dėl to dėžutės išsipučia. Dėžutės pučiasi, nes jos yra aklinai uždarytos, o kylant temperatūrai medžiagos plečiasi. Tai yra pagrindinė priežastis, dėl kurios sterilizavimo metu nušoka stiklainių dangteliai arba deformuojasi metalinės dėžutės.

Konservų paruošimas sterilizacijai

Paruošti sterilizuoti konservai sudedami į autoklavo krepšelius dangteliais žemyn. Kadangi sterilizavimo matu gali gali išsiskirti tam tikras kiekis riebalų arba želatino, geriau, kad jie būtų dėžutės dugne. Jei sterilizuojant naudojamas krepšelis, tarp konservų dėžučių eilių reikia įterpti skylėtą aliuminio perdangą. Taip dėžutės mažiau spaudžia viena kitą.

Sterilizavimo etapai

  1. Į autoklavą sudedame paruoštas sterilizuoti konservų dėžutes dangteliais žemyn.
  2. Krepšelį su dėžutėmis įdedame į katilą. Katilą pripilame vandens, visos dėžutės turi būti vandenyje. Patartina naudoti karštą vandenį, nes tai gerokai sutrumpina autoklavo kaitinimo laiką.
  3. Pripilame vandens tiek, kad visos dėžutės būtų panirusios į vandenį.
  4. Tvarkingai užsukame autoklavo dangtį.
  5. Tvarkingai užsukame autoklavo dangtį. Garų išleidimo vožtuvą laikome atvirą, kol pasirodo pirmieji garai ir temperatūra pakyla iki 100 C. Po to garų išleidimo vožtuvą užsukame.
  6. Pasiekus 100 C temperatūrą, garų išleidimo vožtuvą uždarome. Prie specialaus čiaupo prijungiame oro kompresorių. Kompresoriumi slėgį katile didiname iki 1 bar.
  7. Katile toliau kyla temperatūra, taigi lėtai kyla slėgis. Esant 1,5 bar pasiekiamas optimalus slėgis. Jei slėgis toliau kyla, reikia atidaryti garų išleidimo vožtuvą ir išleisti dalį garų.
  8. Pasibaigus sterilizacijos laikui, kaitinimas išjungiamas.
  9. Pabaigus sterilizavimo laikui nutraukiame kaitinimą. Garų išleidimo vožtuvą lėtai atidarome. Slėgis katilo viduje neturi greitai kristi, nes gali deformuotis dėžutės.

Vėsimo etapas

Vėsimo etapas yra labai svarbus. Jį privalu tinkamai kontroliuoti. Priežastis ta, kad susidaro aplinkos ir katilo slėgio ir temperatūros skirtumas, taip pat skiriasi slėgis katile ir dėžutėse. Šie slėgiai negali būti akimirksniu išlyginami. Susidarius slėgių ir temperatūrų skirtumams išlyginti reikalinga tam tikra seka ir laikas. Įrengimuose, kurie turi slėgio mechanizmą, pro specialią angą kompresoriumi į autoklavą galima įpurkšti šalto vandens. Taigi išjungus kaitinimą prie autoklavo prijungiamas šalto vandens čiaupas. Kylantį slėgį katile reguliuojame garų išleidimo vožtuvu ir vandens kiekio reguliavimo čiaupu. Taip katilo temperatūra ima kristi. Atidžiai stebime, kad slėgis katilo viduje nekristų per greit. Jį galima palaikyti reguliuojant vandens lygio reguliavimo čiaupą. Šaltam vandeniui leidžiame cirkuliuoti katilo viduje, kol temperatūra nukrinta iki 30 C. Tuomet šaltą vandenį užsukame, o likusį slėgį naikiname.

Sterilizavimo laikas

Jei norime konservus sterilizuoti patikimai, reikia matuoti dėžučių turinio vidaus temperatūrą. Patartina pasirinkti dėžutę pačiame autoklavo centre ir įvesti temperatūros zondą. Taip galėsime patikimai kontroliuoti sterilizavimo procesą ir pagaminti kokybiškus konservus. Priklausomai nuo to, kas yra dėžutėse, jų vidaus temperatūra gali svyruoti tarp 102-110 C. Jei sterilizuojama nematuojant dėžučių vidaus temperatūros, patartina naudotis žemiau pateiktomis sterilizavimo laiko lentelėmis.

Sterilizavimo laikas pradedamas skaičiuoti, kai garų išleidimo vožtuvas uždaromas, katilo vidaus temperatūra pasiekia 100 C. Sterilizavimas baigiamas, kai nutraukiamas kaitinimas ir katilas pradeda vėsti. Sterilizavimo laikai lentelėse nurodyti metalinėms dėžutėms. Lentelėse pateikiami tik orientaciniai sterilizavimo laikai.

Korimat autoklavai

Vokietijos firma "Korimat Metallwarenfabrik" yra viena iš žinomiausių ir populiariausių autoklavų gamintoja Europoje. "Korimat" autoklavai yra universalūs įrenginiai ir gali būti naudojami ne tik konservams sterilizuoti, bet ir kaip paprastas virimo katilas su slėgio funkcija, kaip vakuuminis katilas. "Korimat" katilai kaitinami elektra, dujomis arba skystu kuru. Į rinką patenka trys modeliai - "Korimat KA 160, KA 240 ir KA 380. Įrenginiai turi elektroninio valdymo sistemą, kuri automatiškai valdo katilo temperatūrą, reguliuoja sterilizavimo laiką.

UAB „Maisto arsenalas” projektas

UAB „Maisto arsenalas” 2020 m. įgyvendino projektą pagal Kėdainių rajono VPS veiklos srities „Parama žemės ūkio produktų perdirbimui, rinkodarai ir (arba) plėtrai“ Nr. LEADER-19.2-4.2 priemonę. Projektu UAB „MAISTO ARSENALAS“ PERDIRBAMOSIOS GAMYBOS MODERNIZAVIMAS” buvo investuota į mėsos perdirbimo įrangos įsigyjimą (buvo įsigyta: kuteris, šaldymo įrangos komplektas, stiklainių uždarymo mašina, vandens valymo sistema, etikečių klijavimo įranga, saulės kolektorių sistema, etikečių spausdinimo komplektas, autoklavas, virtuvės įrangos komplektas, šaldytuvo sienų dengimo darbai, konsultavimo paslauga). Projektas įgyvendintas Kėdainių rajono savivaldybėje, Pavermenio kaime. Įgyvendinus projektą, pasiekti projekte numatyti tikslai - investuoti ir plėtoti žemės ūkio produktų perdirbimo verslą kaime sprendžiant Kėdainių rajono gyventojų nedarbo problemą, gaminant išskirtinės kokybės produktus, tenkinant visos Lietuvos gyventojų poreikį sveikesnei mitybai, įkurti naujas darbo vietas ir įdarbinti 2 kaimo gyventojus, sukuriant naujus 1,5 etato, tuo prisidedant prie nedarbo problemos Kėdainių r.

Pašilėlės g. 3, Pavermenio k. Truskavos sen. Kėdainių g. 31, Pelėdnagiai, Kėdainių r.