Varškė - ne tik maistas, bet ir vaistas. Pasak gydytojų, iš varškės žmogus gaunama daugiausiai baltymų, kurie atitinka žmogaus baltymų sudėtį, taip pat kalcio ir kalio. Šis produktas yra ypač rekomenduojamas žmonėms, sergantiems kepenų ir skrandžio ligomis, gastritu, dvylikapirštės žarnos opalige, patyrus skrandžio žarnyno operaciją. GRYNAS.LT siūlo sveikus varškės gaminimo receptus namų sąlygomis:
Riebi naminė varškė
Reikės:
- 1 l pieno
- 1 l kefyro arba 1 l jogurto
Gaminimas:
Pieną kaitinkite iki užvirimo, bet neleiskite jam užvirti. Tada supilkite šaltą kefyrą, kuris iš karto sutrauks pieną. Susidariusią masę perkoškite su kiaurasamčiu ir skanaukite. Vietoje kefyro galite naudoti jums patinkantį jogurtą. Jei norite, kad varškė būtų saldesnės - pilkite daugiau pieno ir mažiau kefyro.
Biri naminė varškė
Reikės:
- 1 l pieno
- Pusės citrinos sulčių
Gaminimas:
Pieną supilkite į puodą ir leiskite užvirti. Po to nukelkite nuo ugnies ir supilkite turimas citrinos sultis, išmaišykite. Pieną turėtų sutraukti ir pasirodyti žalsvos spalvos išrūgos. Jei nepasirodo, pilkite daugiau citrinos sulčių. Tuomet gautą masę sukrėskite į marlę ir palikite atvėsti bei nuvarvėti. Turėtų gautis apie 200 gr. birios varškės.
Varškės sūrelis
Reikės:
- 200 - 250 gr. kaimiškos varškės
- 1 a. š. sodos
- 2 valg. š. grietinės
- 1 kiaušinio trynys
- Druskos pagal skonį
Gaminimas:
- Ant varškės užberkite sodą, išmaišykite ir palikite pastovėti 15 minučių.
- Tuo metu trynį išplakite su grietine.
- Varškę su soda ir išplaktą kiaušinio trynį sudėkite į puodą, ir virkite ant nedidelės ugnies.
- Maišykite tol, kol varškė išsilydys.
- Kai masė užvirs, išjunkite ugnį ir supilkite ją į indelius, palikite atvėsti.
Naminiai ledai iš grūdėtos varškės
Pasigaminti namuose kreminių pieniškų ledų, be tam skirto prietaiso, šiek tiek erzinantis darbas. Mat reikia ledų masę šaldymo metu kelissyk traukti iš šaldiklio, permaišyti ir vėl dėti atgal, kad šaldami ledai nesusisluoksniuotų. O šis naminių ledų receptas yra visiškai paprastas, be maišymo: viską sumalti, užberti norimų priedų ir palikti šalti šaldiklyje. Ragaudami tikriausiai niekad neatspėtumėt, kad jie pagaminti iš grūdėtos varškės, nes ledai kremiški, minkšti, tartum tai būtų riebus plombyras, žodžiu, verti pasimėgavimo.
Ingredientų patiems ledams prireiks vos trijų: grūdėtos varškės, riešutų sviesto ir medaus (ar kito skysto saldiklio). Dar ant viršaus beriu priedų. Mano pasirinkimas: smulkintas šokoladas, sūrūs riestainėliai ar sausainiai (tiks Gaidelis ir pan.) ir šiek tiek riešutų sviesto.
Labai mėgstu ją tiesiog be nieko ar su šaukšteliu uogienės ir kadangi vis stengiuosi suvalgyti pakankamai baltymų, puikiai pamenu, kad 100 g grūdėtos varškės yra net 12 g baltymų. Taigi, nors šie ledai yra desertas, smagu žinoti, kad jie iš kokybiškų ingredientų ir, galima teigti, yra labiau sveikatai palankus variantas, nei dauguma klasikinių ledų.
Receptas
Ingredientai:
- Grūdėta varškė
- Riešutų sviestas
- Medus (ar kitas skystas saldiklis)
- Priedai: šokolado gabaliukai, sutrupinti sausainiai arba riestainėliai, riešutų sviestas
Gaminimas:
- Į kokteilinę ar maisto smulkintuvą supilu grūdėtą varškę, riešutų sviestą ir skystą medų.
- Sumaltą masę pilu į indelį, tinkamą šaldymui.
- Ant viršaus užberiu šokolado gabaliukus, sutrupintus sausainius arba riestainėlius. Dar papildomai galima užpilti šiek tiek riešutų sviesto.
- Jei norisi, masę su priedais šiek sumaišau.
- Šaldiklyje ledus laikau, kol sustingsta: bent 3-4 valandas arba ilgiau.
Greitas būdas pasigaminti naminės varškės
Naminė varškė, kiek teko pastebėti, labai populiarus receptas interneto forumuose. Nežinau tiksliai, kas šio recepto autorius, neradau pirminių šaltinių. Receptas labai labai paprastas ir greitas. Vos per keletą minučių turėsite namie šviežios, skanios, saldžios varškės.
Jogurtą galite pakeisti kefyru, taip pat galima keisti ir pieno bei jogurto/kefyro santykį. Iš šito kiekio man gavosi apie 280 g varškės.
Ingredientai:
- 1 litras pieno
- 500 ml natūralaus jogurto
Gaminimo eiga:
- Pieną užvirkite.
- Supilkite jogurtą, dar truputį pakaitinkite, kol sutrauks pieną.
Paprastesnio būdo namuose turėti varškės turbūt ir nesugalvosi. Pagal šį receptą varškė pavyksta tiek iš pasterizuoto, tiek iš natūralaus pieno. Taip pat prireiks kefyro arba rūgpienio, arba skysto jogurto. Sujungus jį su pienu, šis sušoks ir akimirksniu puode turėsite varškę!
Jeigu varškės nesutrupinsite, o paliksite suspaustą kamuoliuke, ilgainiui turėsite varškės sūrį.
Kitas varškės gaminimo būdas
Produktai:
- 1 l pasterizuoto pieno
- 1 l kefyro
Kaip gaminti:
- Pieną supilkite į puodą, pastatykite ant labai kaitrios viryklės, tegu užverda.
- Kai tik pienas ims virti, supilkite kefyrą.
- Tada stipriai sumažinkite viryklės kaitrumą. Palaukite 1-2 min., kol masė sukris į varškę ir išsiskirs pasukos. Išjunkite viryklę, o masę palikite 2-3 valandoms. Jei skubate, pakaks ir pusvalandžio.
- Paimkite dubenį, ant viršaus uždėkite sietelį ir išpilkite masę (jei sietelio skylutės per didelės, dar galima uždėti ir lininį maišelį arba marlę).
- Po kelių minučių susiformuos varškė.
Mažos gudrybės:
- Pieno ir kefyro proporcijos gali būti skirtingos. Jei norite švelnesnio skonio varškės (panašesnės į rikotą), pilkite daugiau pieno nei kefyro. Jei mėgstate rūgštesnio skonio varškę, pilkite daugiau kefyro (tokia varškė puikiai tiks užtepėlėms su žalumynais).
- Jei supylę kefyrą masę kaitinsite ne ant mažos, o ant didelės ugnies, varškė greičiau susiformuos, tik bus sausesnė, biresnė. Kaitinimas ant mažo kaitrumo viryklės trunka ilgiau, bet varškė bus minkšta, vientisa.
- Varškei galima naudoti rūgpienį.
- Pasukas galima panaudoti blyneliams ar lietiniams kepti. Galima užšaldyti formelėse ir paskui tokiais ledukais trinti veidą.
Dar vienas lengvesnis būdas:
- Kefyrą parai įdėkite į šaldiklį (galima ir ilgesniam laikui).
- Išėmę kefyrą, paimkite puodą ir į jį įstatykite sietą.
- Jei kefyras minkštoje pakuotėje, ją nuimkite. Jei kartoninėje pakuotėje, nupjaukite dugną ir įdėkite kefyrą į sietą.
- Geriausia taip kefyrą palikti per naktį - ryte marlėje rasite varškę, o pasukos nutekės į puodą. Kefyras atšyla maždaug per 8 val.
Salotos su grūdėta varške
Karštą dieną veikiausiai apsunkinti skrandžio nesinori, todėl pasinaudokite gaivaus vasariškų salotų receptu, kurį galite pritaikyti savo skoniui.
„Jas labai lengva pritaikyti savo skoniui, o ir prie šaldytuve tuo metu turimų produktų, - akį merkia maisto tinklaraštininkė. - Naudosiu pomidorus, braškes." Į salotas Kotryna dės kepintus pistacijų riešutus. Prireiks ir grūdėtos varškės. „O taip pat - gero balzaminio acto." Salotoms galima naudoti ir jau paruoštą pesto padažą ar kokį kitą jūsų mėgstamą padažą.