Šiame straipsnyje apžvelgsime keletą tradicinių lietuviškų patiekalų, kurių vienas iš svarbiausių ingredientų yra spirgučiai. Šie patiekalai pasižymi sodriu skoniu ir yra puikūs tiek kasdieniam, tiek šventiniam stalui.
Kūgelis su Spirgučiais ir Pievagrybiais
Šis tradicinis lietuviškas patiekalas, kūgelis, yra pagardintas rudais pievagrybiais ir spirgučiais, kurie suteikia ypatingą skonį. Padažas, pagamintas iš kefyro, grietinės, varškės, svogūnų laiškų ir šviežių krapų, puikiai papildo šį sotų ir skanų patiekalą.
Gaminimas:
- Spirgučius ir pievagrybius pakepinkite keptuvėje, kol gražiai apskrus.
- Bulves sutarkuokite ir nuspauskite sultis, sumaišykite su kiaušiniais, druska, pipirais, spirgučiais ir pievagrybiais.
- Paruoštą masę supilkite į aliejumi išteptą kepimo indą ir kepkite 180°C orkaitėje apie 60 minučių, kol viršus taps auksinis.
- Tuo tarpu paruoškite padažą: sumaišykite kefyrą, grietinę, varškę, svogūnų laiškus ir krapus.
Trinta Pievagrybių Sriuba su Spirgučiais
Ši trinta pievagrybių sriuba su grietinėle yra šiltas ir jaukus patiekalas, puikiai tinkantis tiek kasdieniam, tiek šventiniam stalui. Ši aksominės tekstūros sriuba sužavės jus savo sodriu skoniu ir aromatu. Pievagrybiai suteikia subtilų miško prieskonį, o spirgučiai ir kietasis sūris prideda malonų kontrastą.
Vienos picerijos trintą šampinjonų sriubą jau kuris laikas galima laikyti legendine. Lietuvoje tikriausiai nėra labiau ikoniškos restoranų tinklo sriubos. Ją tikriausiai prisimena ir mėgsta visi.
Aš tokią sriubą ruošiu su pievagrybiais, makaronais ir grietinėlę, į draugiją dar pakviečiau bulvių, nes esu prisiekusi jų gerbėja sriubose. Tačiau bulvių galima ir visai nedėti.
Kiti Receptai
Noriu pasidalinti su jumis dar viena nuostabios sriubos idėja. Vakar buvau sugalvojusi, kad šios dienos pietums gaminsiu virti trintą pievagrybių sriubą su perlinėmis kruopomis.
Kepti Kelmučiai Grietinėlės Padaže
Ingredientai:
- 1 vienetas svogūnų
- Šiek tiek alyvuogių aliejaus
- Šiek tiek druskos
- 3 valgomieji šaukštai grietinės
- 300 gramų grybų (kelmučiai savo sultyse)
- Šiek tiek citrinpipirių
- Šiek tiek laurų lapų
- Šiek tiek krapų
- Šiek tiek viduržemio prieskonių mišinio
Paruošimo būdas:
- Nulupame ir supjaustome svogūną, dedame kepti į keptuvę, įpilame šiek tiek alyvuogių aliejaus. Kepame ant mažos ugnies.
- Kai svogūnai bus apkepti, kelmučius šiek tiek nuplauname ir dedame į keptuvę su svogūnais, įdedame visus prieskonius: druską, citrinpipirius, SANTA MARIA krapus, lauro lapus ir kepame apie 5-10 min.
- Į paruoštus grybus įdedame grietinės. Ant viršaus pabarstome krapus. Skanaus.