pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Mielinis pyragas – giminės receptai

Turiu knygą, kurią myliu be galo, be krašto. Mūsų namuose ji nuo mano vaikystės, kai tėtis ją parsivežė iš Vokietijos. Ši knyga užkariauja širdis dėl nuostabių kepinių receptų, o dar labiau dėl jos praktiškumo.

Visi skyriai suskirstyti pagal tešlos tipus: trapi, mielinė, biskvito, varškės, sluoksniuota... Kiekvieno skyriaus prasideda nuo išsamių nuotraukų per du puslapius, eigos aprašymo ir pagrindinio, klasikinio recepto. Tolimesniuose puslapiuose pateikiamos įvairios variacijos ir receptai.

Vilnietis jau daug metų puoselėja tradiciją - Kalėdoms savo šeimai iškepa mielinį vyniotinį, kuriam nereikia egzotiškų prieskonių. Tad mielinio vyniotinio A.Rakauskas nebegardina aguonomis, nors ir labai jos tiktų.

Kepinys - purus ir saldus. Audrius jį kepa ne tik šventėms, nes būtų sunku tiek ilgai iškęsti jo nepaskanavus. Skonis - iš tiesų nepamirštamas.

Per Kalėdas mielinį vyniotinį gardu valgyti užsigeriant spanguolių kisieliumi. Jeigu šį kepinį kepsite šiokiadienį, išsivirkite arbatos ar baltintos kavos. Šiltas skanėstas ir pieno stiklinė - gardūs pusryčiai!

„Skaniausias - šiltas. Tačiau mielinis pyragas gali pastovėti kelias dienas ir vis vien išliks gardus“, - patikino A.Rakauskas.

A.Rakauskui Kūčios - ne tik gardus maistas, bet ir ramybė. Juk pats esu ir redaktorius, ir autorius, ir montažinėje dirbu. Tačiau savo pareigą šventėms iškepti mielinį vyniotinį įvykdau“, - su šypsena patikino A.Rakauskas.

Valgių, kuriuos ruošia savo namų virtuvėje arba televizijos laidoje, receptūras jis sužinojo iš draugų, bendradarbių - jie perpasakojo savo šeimos, giminių receptus. Šito kulinarijoje vengiu“, - patikino A.Rakauskas.

Mielinio vyniotinio receptas

Vyniotiniui reikės:

  • 1 kg miltų
  • 1 pakelio sausų mielių
  • 1 kiaušinio
  • 1 stiklinės cukraus
  • 600 ml pieno
  • 200 g sviesto

Į dubenį suberkite miltus, susmulkintas mieles, supilkite šiek tiek pašildytą pieną. Šaukštu išplakite kiaušinį su cukrumi ir supilkite į tešlą. Išminkykite.

Palikite tešlą valandai, kad ji pakiltų. Išlydykite sviestą. Iškočiokite tešlą kaip blyną maždaug pusės centimetro plonumu ir sulaistykite sviestu, pabarstykite cukrumi.

Tešlos lakštą, kuris turėtų būti maždaug 70 centimetrų skersmens, padalykite į keturias dalis. Kiekvieną dalį susukite. Vyniotinius patepkite kiaušinio plakiniu ir maždaug pusvalandžiui pašaukite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę.

Velykinė boba - mielinis pyragas, į kurį dedama įvairių riešutų, džiovintų figų, abrikosų, razinų. Kad pyragas kvepėtų, įberiama ką tik sutrintų prieskonių, ypač tinka kardamonas. O glaistui, ruošiamam iš kiaušinių baltymų, cukraus pudros ir citrinos sulčių, tinka vanilė.

Velykinės bobos receptas

Reikės:

  • 600 g miltų;
  • 50 g šviežių mielių;
  • 250 ml pieno;
  • 1 stiklinės cukraus ar cukraus pudros;
  • 6 kiaušinių trynių;
  • džiovintų vaisių: abrikosų, figų, razinų;
  • prieskonių: kardamono, vanilės;
  • kelių saujų lazdynų riešutų, migdolų;
  • 150 g sviesto ar margarino.

Glaistui reikės:

  • citrinos, iš kurios išspauskite šviežių sulčių;
  • 6 kiaušinių baltymų;
  • 3-4 valgomųjų šaukštų cukraus pudros.

Pašildykite pieną ir įdėkite du šaukštus cukraus, mieles, įberkite kelis šaukštus miltų, išmaišykite ir padėkite šiltai, kad gerai iškiltų mielės.

Išplakite šešis kiaušinių trynius su cukrumi, o baltymus padėkite į šaldytuvą - jie vėliau pravers glaistui. Supjaustykite džiovintus vaisius ir apšlakstykite juos romu ar konjaku. Sutrinkite prieskonius, susmulkinkite riešutus.

Į didelį dubenį suberkite likusius miltus, iškilusias mieles, išplaktus trynius, džiovintus vaisius, riešutus ir prieskonius, išmaišykite tešlą šaukštu. Vėliau minkykite ją rankomis, kol nelips. Palikite tešlą pakilti 30-40 minučių.

Ištepkite kepimo indą sviestu ar aliejumi, dar kartą lengvai išminkykite tešlą ir sudėkite ją į paruoštą formą. Uždenkite tešlą ir palikite kilti dar 30-40 minučių.

Kepkite pyragą 180 laipsnių temperatūros orkaitėje maždaug 40 minučių. Palaukite, kol pyragas atvės, tik tada išimkite iš formos. Paruoškite glaistą iš kiaušinių baltymų ir šviežių citrinos sulčių.

Kartais prisiminti senuosius patiekalus visai smagu, vienas tokių - mieliniai pyragėliai su dešrelėmis. Tikrai patiks ir šiuolaikiniams vaikams, skirkite laiko, iškepkite ir pamatysite!

Visos klasikinės pyragų kepimo knygos rekomenduoja kepimo formą ištiesti kepimo popieriumi ar sviestu patepti. Ar kepinys prikibs ar ne priklauso nuo dviejų dalykų: pačios tešlos, jei joje nėra riebalų arba jų mažai - šansų prikibti daugiau, ir formos dangos.

Justina prisipažino šiek tiek patobulinusi senelės receptą. Vilnietė iškart užmaišo tešlą keliems pyragams, kad galėtų padovanoti saldumynų ir savo artimiesiems, giminėms ar draugams.