pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Troškinys su agurkais ir pomidorais žiemai: receptai ir patarimai

Sezono metu mėgaujantis sultingais pomidorais ir saldžiomis paprikomis, nepamirškite išsaugoti šių skonių žiemai. Šviežias lečas yra labai atlaidus klaidoms, nes jo skonį ir tekstūrą akimirksniu galima pataisyti su papildomais prieskoniais ar kitais priedais.

Kas yra lečas?

Lečas yra vienas mėgstamiausių vengrų virtuvės patiekalų, o jo populiarumas siekia šimtmečius. Šį paprastą, bet skanų patiekalą kone kiekvienas šalyje gamina bent kartą per savaitę, nes baziniam receptui reikia vos kelių produktų, o patobulinimo galimybės priklauso tik nuo fantazijos.

„Lietuvoje lečas dažniausiai žinomas kaip skanus garnyras stiklainyje, tačiau visų pirma tai yra tiesiog troškinys, kuris valgomas dar karštas. Jis gaminamas iš trijų svarbiausių ingredientų: paprikų, pomidorų ir svogūnų. Tuomet jau galima šį pagrindą derinti su dešrelėmis, kiaušiniais, ryžiais, kitomis daržovėmis ar dar kuo, ką turite šaldytuve ir ką mėgstate. Jis gali būti tiek garnyras, tiek pusryčiai ar netgi sotūs pietūs“, - pasakoja Gailė Urbonavičiūtė.

Svarbiausios taisyklės gaminant lečą žiemai

Jį tuomet galima derinti su mėsos, vištienos patiekalais, patiekti prie pusryčių kiaušinių, naudoti troškiniams ir sriuboms, makaronų patiekalams ar apkepams. Tačiau ruošiant šią gardžią paprikų ir pomidorų mišrainę šaltajam sezonui, vertėtų paisyti svarbiausių taisyklių.

„Ruošiant lečą žiemai, rinkitės išties prinokusius, sultingus pomidorus, ir jų nepamažinkite. Jų sultys - viena svarbiausių sudedamųjų dalių, o proceso metu jų dar ir sumažės verdant. Taip pat, nors lečas vasarą valgomas ir su mėsiškais priedais, juos praleiskite konservavimo metu. Ir galiausiai, paprikų nerekomenduojama labai ilgai termiškai apdoroti - skaniausias lečas žiemai būna tada, kai jos dar išlaiko savo traškumą“, - pataria G. Urbonavičiūtė.

Kaip užtikrinti, kad lečas nesugestų?

Ji taip pat įvardija dažniausiai pasitaikantį nesklandumą - ir jis susijęs jau nebe su receptu ar mišrainės gamybos technika. Be galo svarbu pasirūpinti, kad lečas stiklainiuose nesugestų. Tam svarbu ne tik sterilizuoti stiklainiai.

„Reikia pasirūpinti, kad pilstant lečą į karštus sterilizuotus stiklainius juose liktų kuo mažiau oro. Vengrai imasi kelių metodų. Vieni, norėdami būti tikri, ant išpilstyto mišinio dar užlieja šaukštą aliejaus. Kiti - pripila tiek, kad sukant dangtelį dalis skysčio netgi ištekėtų. Ypač svarbu, kad stiklainiai būtų hermetiški, todėl saugumo sumetimais rekomenduojama kasmet įsigyti naujus, nepažeistus dangtelius konservų stiklainiams uždaryti - jų kaina visai maža, ir tuomet bus gerokai didesnė tikimybė, kad darbas nenuėjo perniek“, - pabrėžia kulinarijos technologė.

Skaniausias ir paprasčiausias vengriškas lečas žiemai

  • Porcijos: 3 stiklainiai po 750 ml
  • Gaminimo laikas: 30 min.

Reikės:

  • 1 kg prinokusių pomidorų
  • 2 kg šviežių paprikų
  • 3-4 svogūnų
  • 100 ml aliejaus
  • 1 šaukšto druskos
  • 1 šaukšto cukraus (nebūtina, jeigu pomidorai nėra labai rūgštūs)

Gaminimas:

  1. Nulupkite ir supjaustykite svogūnus kubeliais.
  2. Pomidorus nuplikykite karštu vandeniu, nulupkite žievelę ir supjaustykite.
  3. Išvalykite paprikų sėklas ir membranas, supjaustykite jas juostelėmis arba žiedeliais.
  4. Įkaitinkite aliejų didelėje keptuvėje ar puode ir sudėkite svogūnus.
  5. Jiems tapus permatomiems, sudėkite pomidorus, pagardinkite druska (jei reikia - ir cukrumi) ir troškinkite ant silpnos ugnies 10-15 min.
  6. Tuomet suberkite papriką ir vis pamaišydami dar kaitinkite apie 20 minučių. Jeigu daržovės labai sutirštėja, įpilkite šiek tiek vandens.
  7. Nuimkite mišinį nuo kaitros ir dar karštą supilkite į švarius, sterilizuotus stiklainius.
  8. Kruopščiai uždarykite, kad liktų kuo mažiau oro.
  9. Atsargiai apverskite aukštyn kojomis penkioms minutėms.
  10. Tuomet atverskite, suvyniokite į laikraščius ir užklokite pledu arba įdėkite į šaltkrepšį ir palikite atvėsti vėsioje vietoje.
  11. Po 2-3 dienų perkelkite į tamsų sandėliuką ar rūsį. Skanaus!

Agurkų ir pomidorų troškinys žiemai

Šventinis patiekalas kurio trilitris atidaromas per gimtadienius, Kalėdas ir Velykas. Švelnus agurkų ir pomidorų rūgštumas labai tinka prie keptos mėsos patiekalų. Morkos ir svogūnai supjaustomi ritinėliais. Žalumynai ir likusios daržovės sluoksniais sudedamos į stiklainį. Česnakai stambiai supjaustomi ir sudedami juodųjų pipirų žirneliai. Stiklainis užpildomas verdančiu vandeniu. Užvirus marinatui vėl supilstoma į stiklainius. Ataušinama ir dar kartą užverdama. Verdančiu marinatu dar kartą išpilstom ir užsukam steriliais dangteliais.

Man asmeniškai tai bene pats geriausias būdas marinuoti pomidorus ir agurkus žiemai viename stiklainyje. Viskas labai paprasta ir tikrai nesudėtinga. Ruošiu šitaip jau daug metų ir visada viskas pavyksta labai gerai. Jeigu dar nemėginote šio recepto, tai būtinai išmėginkite. O jeigu jau mėginote, tai primenu Jums laiko patikrintą receptą, kurį norėsite ir vėl pakartoti.

  1. Iš pradžių į stiklainių dugną sudėkite krapus ir česnako skilteles.
  2. Tada sudėkite agurkus ir pomidorus, užpilkite su karštu vandeniu.
  3. Po to į kiekvieną stiklainį įpilkite po vieną šaukštą aliejaus.
  4. Užvirkite marinatą bei užpilkite.
  5. Užsukite stiklainius.

Gal ir pas Jus pomidorų tiek, kad tiesiog nebeįmanoma jų visų suvalgyti? Rekomenduoju pasigaminti tokią pomidorų tyrę ir ją užsišaldyti. Idealiai tinka troškiniams žiemą ir kvepia tikru pomidoru. Šitaip pomidorus šaldau jau bent keleri metai.

Šis pomidorų mišrainės receptas labai paprastas, mano naudojamas jau daug metų. Pomidorai patiekale gausis minkšti, tarsi tyrė.

Itin paprastas, elementarus ir tuo pačiu be galo skanus užkandis - karšti picos skonio sumuštiniai su sūriu ir pomidorų padažu, iškepti orkaitėje. Tokį patiekalą sugebės paruošti net pradinukas. Ingredientų taip pat prireiks visai nedaug.