Apie kenksmingus produktus daugybę kartų kalbėta, rašyta, ir vis tik ši tema ypatingai aktuali.
Šprotai: Ar Jie Tikrai Tokie Pavojingi?
Sąmoningi gamintojai neslepia, kad šprotuose yra kancerogeninės medžiagos benzpireno, kuri kaupiasi organizme ir gali sukelti sunkių padarinių.
Pasak jos, populiarūs rūkytų žuvų konservai, pavyzdžiui, šprotai, tačiau neturėtume jų valgyti labai dažnai, nes rūkymo metu susidaro kancerogeninė medžiaga - benzo(a)pirenas. Prieš keletą metų šių teršalų latviškuose rūkytų žuvų konservuose buvo randama dažnai, o šiuo metu tiriant šiuos konservus teršalų kiekio viršijimų nebuvo.
Pasitaiko atvejų, kai Baltijos jūroje sugaunamose riebiose žuvyse (šprotuose, strimelėse), Baltijos menkių kepenyse randama kenksminga medžiaga dioksinas.
Šprotų Privalumai
Kaip teigia ekspertė, šprotai yra nedidelės silkinių šeimos žuvelės, paprastai užaugančios iki 14-15 cm ilgio. Smulkios žuvelės yra parūkomos ir konservuojamos aliejuje, tačiau ar žinojote, kad šprotai - ne tik skanios, bet ir sveikatai naudingos žuvys.
Kaip ir sardinės ar silkės, šprotai yra puikus omega-3 šaltinis, be to, šprotuose yra gausu vitaminų D ir B12.
„Konservuoti šprotai yra itin savito skonio, be to, jie jau paruošti vartoti, tad užklupus alkiui nereikia ilgai sukti galvos - tiesiog susitepti sumuštinį. Tai vienas iš paprastų būdų paįvairinti mitybą žuvimi, tačiau net ir tokį paprastą patiekalą, kaip sumuštinis galima pasiruošti įmantriai“, - sako V.
Be to, šprotai - ne tik skanus, bet ir sveikatai naudingas ingredientas.
Kaip Teisingai Pasirinkti ir Vartoti Šprotus?
Rinkdamiesi žuvies konservus su užpilais (aliejumi, pomidorų padažu), atkreipkite dėmesį į ženklinimo etiketėje esantį žuvies ir užpilo kiekį. Jis gali būti nurodytas procentais ar pateikiant grynąjį produkto kiekį.
Produkto sudedamos dalys pateikiamos pagal jų kiekį mažėjančia tvarka. Kuo konservų sudėtyje yra daugiau žuvies, tuo produktas vertingesnis.
Šprotai Virtuvėje: Idėjos ir Receptai
Pasak Vilmos Juodkazienės, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės, šprotai mėgstami, nes tinka daugeliui patiekalų paįvairinti, taip pat leidžia leistis į plačius eksperimentus su sumuštiniais.
Sumuštiniai
Pasak V. Juodkazienės, šprotai puikiai dera su pačiais įvairiausiais ingredientais, todėl norint pasigaminti ypatingesnį pusryčių sumuštinį ar užkandį verta duoną paskaninti ne tik šprotais, bet ir šviežiais salotos lapais bei virtais kiaušiniais.
Dar vienas paprasto sumuštinio su šprotais receptas - prieš dedant šprotus ant sviestu ar kremine varškės užtepėle suteptos duonos, verta juos paskaninti keliais lašais citrinos sulčių.
Užtepėlės
Ši žuvis puikiai tinka ir įvairiausių užtepėlių gamyboje. Šprotus tereikia paprasčiausiai sutrinti šakute, pagardinti žiupsneliu druskos ir pipirų, šaukšteliu majonezo bei grietinės arba graikiško jogurto.
Mėgstantiems aštriau ekspertė siūlo įmaišyti dar ir šiek tiek garstyčių ar krienų. Tokią užtepėlę galima pagardinti šviežiomis žolelėmis: krapais ar petražolėmis.
Mėgstantiems ryškesnius skonius rekomenduojama įmaišyti ir smulkiai supjaustytų marinuotų agurkėlių, kaparėlių, kiaušinių.
Makaronai
Dar vienas netikėtas ingredientas, puikiai derantis su šprotais, - makaronai. Maisto ekspertė sako, kad nepaprasto skonio makaronų patiekalą su šprotais pasigaminti yra labai paprasta.
Tereikia išvirti mėgstamos rūšies makaronus. Tuomet keptuvėje įkaitinti alyvuogių aliejų, jame lengvai pakepti smulkintą svogūną, kelias skilteles česnako bei konservuotus šprotus. Viską pagardinti čili pipirų dribsniais, citrinos sultimis ir sumaišyti su išvirtais makaronais.
Salotos
V. Juodkazienė sako, kad gaminant įvairiausias salotas vietoje konservuoto tuno galima panaudoti šprotus. Šprotai dera prie pačių įvairiausių daržovių.
Pavyzdžiui, jais galima gardinti pomidorų, agurkų, svogūnų, šviežių paprikų ir įvairiausių žalumynų salotas, mėgstantiems į tokias salotas rekomenduojama pridėti ir virtų kiaušinių. Prie šių salotų puikiai tiks ir alyvuogių aliejaus, citrinų sulčių, garstyčių, druskos ir pipirų padažas.
Norintiems sočiau šprotus panaudoti galima gaminant bulvių salotas. Joms pasigaminti reikės virtų bulvių, smulkiai pjaustytų marinuotų agurkėlių, virtų kiaušinių, kaparėlių, šprotų ir majonezo. Gautų salotų nepamirškite pagardinti druska ir pipirais.
Estiškas Vürtsikilu Suupiste
Jei norite išbandyti tipišką estišką nacionalinį patiekalą namuose - vurtsikilu bene lengviausiai pagaminamas ir lengviausiai atpažįstamas kaimyninės šalies patiekalas.
Nors iš pirmo žvilgsnio tai tiesiog sumuštinis su žuvimi, tačiau tai neatsiejama Estijos virtuvės dalis, patiekiama tiek šventinių pietų ar vakarienės metu, tiek kaip gardus kasdienos užkandis. Panašiai kaip tapos Ispanijoje, canapes Graikijoje ar bruchetta Italijoje.
Jei turite marinuotų šprotų, pasigaminti vurtsikilu visiškai paprasta. Reikės ruginės duonos, supjaustytos norimo dydžio riekelėmis. Daugelis šeimininkių šiam patiekalui nupjausto duonos plutą.
Ant duonos galima tepti sviestą, kreminį sūrį sumaišytą su česnaku ar kitą panašią užtepėlę. Ant šio ruošinio dedama „vurtsikilu širdis“ - marinuoto šproto filė.
Kiti būtini vurtsikilu ingredientai - kietai arba pusiau kietai virto kiaušinio skiltelės, svogūno griežinėliai ir krapai.
Baltijos šprotai ir portugališkos sardinės: Kuo jie skiriasi?
Nors abu šie produktai yra konservuotos žuvys, jų skonis, išvaizda, paruošimas ir kulinarinio panaudojimo galimybės skiriasi.
Savybė | Baltijos šprotai | Portugališkos sardinės |
---|---|---|
Žuvies rūšis | Smulkios silkinių šeimos žuvelės (Sprattus sprattus) | Didesnės žuvelės |
Skonis | Švelnus, šiek tiek dūminis | Sodrus, ryškus |
Konservavimo aliejus | Saulėgrąžų arba šalto spaudimo rapsų | Alyvuogių |
Pateikimas | Su galva ir uodega | Be galvos ir uodegos, kartais filė |
Maistinė vertė | Daug omega-3, baltymų, vitamino D, kalcio | Daug omega-3, baltymų, vitamino B12, vitamino D, kalcio, geležies |
Rekomendacijos nėščiosioms ir vaikams
Tiriant Baltijos riebiąsias žuvis (strimeles, šprotus, lašišas), kartais nustatomas padidintas dioksinų kiekis senesnėse, didesnėse žuvyse, todėl tokių žuvų rekomenduojama nevalgyti nėščioms moterims, vaikams, senyvo amžiaus žmonėms, ligoniams.