Šiomis dienomis vis svarbiau likti namuose, o pasibaigus duonai, ją galima išsikepti ir namuose, vos iš kelių bazinių ingredientų. Yra kur kas paprastesnių duonos receptų. Tokių, kur tik vienas-du-trys, DUONA! Vienu iš tokių receptų - mielinės neminkytos duonos - dalinuosi šiandien.
Neminkytos Mielinės Duonos Receptas
Prisiminkim mamas, kurios taip mėgsta gaminti iš akies. Prisiminkim močiutes, kurioms nieko naujo yra išvirti sriubą iš kirvio.
Ingredientai:
- Miltai
- Sėlenos
- Druska
- Vanduo
- Mielės
- Cukrus
Gaminimo eiga:
- Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, sėlenas ir druską. Supilkite vandens, mielių ir cukraus mišinį.
- Išmaišykite keliais judesiais, kol neliks sausų miltų ir gausite labai lipnią tešlą.
- Uždenkite dubenį maistine plėvele ir palikite kambario temperatūroje 12-18 valandų.
- Švarų stalviršį gausiai pabarstykite miltais. Ant jų išverskite pakilusią tešlą. Miltuotais delnais suformuokite tešlą į daugiau mažiau taisyklingą rutulį. Perkelkite jį į dubenį, išklotą kepimo popieriumi.
- Tuo tarpu pasiruoškite keramikinį, ketaus ar stiklinį indą su dangčiu - tokį, kurį ir patį, ir jo dangtį galėtumėte kaitinti orkaitėje. Įdėkite jį į orkaitę, ant apatinės orkaitės lentynėlės.
- Orkaitei įkaitus, įkaitusį indą atsargiai išimkite iš orkaitės. Nuimkite dangtį.
- Perkelkite tešlą į įkaitusį indą su kepimo popieriumi. Įpjaukite viršų aštriu peiliu.
- Uždenkite kepimo indą dangčiu, grąžinkite į orkaitę ir kepkite 30 minučių. Tuomet nuimkite dangtį ir kepkite dar 15-20 minučių, kol duona taps gražiai auksinės spalvos, paviršius bus traškus.
- Indą su iškepusia duona išimkite iš orkaitės, leiskite 10 minučių pravėsti inde.
Mielinė Duona su Sausomis Mielėmis
Ingredientai:
- 1 kiaušinis (vidutinio dydžio)
- 200 ml pieno (3,5 % riebumo)
- 1 pakelis Dr. Oetker mielių (sausų, 7 g)
- 840 ml miltų (500g)
- 80 g cukraus
- 80 g sviesto (tirpinto)
- Druska
Paruošimas:
- Ruošiant tešlą, atskirkite kiaušinio trynį nuo baltymo.
- Prikaistuvyje pašildykite pieną.
- Sumaišykite mieles, miltus, pieną, cukrų, kiaušinio trynį, sviestą ir druską bei minkykite elastingą tešlą, kol paviršius taps lygus ir nebelips prie rankų.
- Padėkite tešlą į švarų dubenį, uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir palikite maždaug valandai 30-35°C temperatūroje pakilti, kol tešla padvigubės.
- Dar kartą suminkykite tešlą ir suformuokite apvalų kepaliuką.
- Įkaitinkite orkaitę (kepimas iš viršaus ir apačios: 180°C, su ventiliatoriumi: 155°C).
- Padėkite duoną į kepimo popieriumi išklotą skardą ir peiliu padarykite maždaug 5 mm gylio X formos įpjovas.
Sumuštinių Duona su Raugų ir Mielėmis
Šiai sumuštinių duonai naudoju raugą, kuris gali būti ir tiesiai iš šaldytuvo, ir nuimtas po maitinimo prieš keletą valandų, ir aktyvus. Taip pat dedu mieles. Daug kas klausia, kam reikia mielių, jei naudojamas raugas. Mano nuomone, raugas su mielėmis nesipyksta, o kaip tik, vienas kitą papildo ir kepiniui suteikia dar daugiau privalumų. Mielės pagreitina tešlos kilimą, todėl nereikia planuoti ilgo tešlos kildinimo, o raugas praturtina tešlą bei padeda sunaudoti jo likutį.
Ingredientai:
- 400 g miltų (naudoju 390 kvietinių ir 10 g ruginių arba tik kvietinius)
- 100 g raugo (tinka nuimtas, tiesiai iš šaldytuvo arba aktyvus)
- 260 g vandens
- 50 g sviesto
- 7 g druskos
- 25 g medaus
- 4 g sausų mielių
- 1 valg. š. aliejaus
Gamybos eiga:
- Dubenyje sumaišykite raugą su vandeniu, sudėkite miltus. Išmaišykite iki vientisumo, uždenkite ir palikite 30 minučių.
- Šaltą sviestą supjaustykite nedideliais gabaliukais ir palikite kambario temperatūroje.
- Po pusvalandžio į tešlą dėkite druską, medų ir mieles. Minkykite nedideliu greičiu kelias minutes, kol produktai susijungs.
- Minkant didesniu greičiu, pamažu, po gabaliuką dėkite sviestą. Šis etapas turėtų trukti 6 - 8 minutes. Jei sviestą sudėsite greičiau, paminkykite tešlą, kad atitiktų nurodytą trukmę. Tešla bus elastinga ir gana lipni.
- Uždenkite dubenį ir palikite šiltoje vietoje pakilti 1 - 1,5 val.
- Kepimo formą, kurioje kepsite duoną, ištepkite riebalais (naudoju 30×11 cm dydžio kepimo formą).
- Tešlą išverskite ant miltuoto paviršiaus ir formuokite pailgą kepaliuką.
- Uždenkite ir palikite šiltoje vietoje pakilti apie valandą.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių, kepimo režimas: viršus - apačia.
- Kepaliuką patepkite pienu.
- Kepkite 40 - 45 minutes, kol gražiai apskrus.
- Ištraukite iš orkaitės, 10 minučių leiskite pabūti kepimo formoje.
Sviestinė Duona
Ši duona yra nuostabi! Ypatingai kvapni, minkšta ir tuo pačiu metu ir tvirta. Tokia, kurią galima skrudinti, naudoti įvairiausiems šaltiems ir karštiems sumuštiniams, patiekti ant stalo kaip užkandį prie salotų, sriubų ar kitų patiekalų.
Ingredientai:
- Kvietiniai miltai
- Sausos mielės
- Druska
- Cukrus
- Pienas
- Vanduo
- Sviestas
Gamybos eiga:
- Dubenyje sumaišau miltus, sausas mieles, druską ir cukrų.
- Nedideliame puodelyje pašildau pieno mišinį: supilu pieną, vandenį ir sudedu sviestą.
- Pašildytą pieno mišinį pilu į dubenį su miltais ir maišau šaukštu, kol nelieka skysčio.
- Tuomet rankomis užminkau tešlą. Ją minkau energingai, kol ji tampa elastinga, vientisa ir blizgi. Tai užtrunka apie 5-8 minutes.
- Išminkytą tešlą suformuoju į kamuolį, dedu į dubenį, uždengiu jį ir palieku pakilti kambario temperatūroje. Reikia, kad tešla pakiltų dvigubai.
- Pakilusią tešlą išverčiu ant švaraus stalo. Iš tešlos delnų ir pirštų pagalba suformuoju stačiakampį. Stengiuosi, kad jis būtų tokio pločio, kaip mano turima pailga kekso kepimo forma.
- Tuomet stačiakampį suvynioju į ritinį, kaip vyniotinį.
- Tešlos vyniotinį perkeliu į gausiai sviestu pateptą pailgą kekso kepimo formą ir vėl palieku pakilti. Šįkart jau neuždengiu. Antrasis pakilimas užtrunka kiek trumpiau, apie 1,5-2 valandas.
- Kai tešla pakyla, duonos paviršių aptepu kiaušinio plakiniu, kefyru arba grietine, tačiau tai nėra būtina.
- Perkeliu formą į iš anksto įkaitintą 180 laipsnių orkaitę be vėjelio. Kepu apie 40 min, kol duonos paviršius tampa rusvai auksinis ir duona iškepa.
- Iškeptą duoną išart išverčiu iš kepimo formos ir ataušinu ant virtuvinių grotelių.