pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Biskvitiniai sausainiai ant pagaliuko: receptas ir gamybos paslaptys

Oi, jau visai ir senokai tie cake pops’ai atlėkė į madingų kepinių orbitą. Gal prieš kokius net septynerius metus? Aš pati prieš penkerius metus ėjau į pamoką, išmokau juos gaminti ir tada jau galėjau stebinti visus gimtadienius. Smagu tai tikrai juos gaminti, be galo. Cake pops’ų receptas yra mano Kepinių knygoje, viskas ten smulkiai aprašyta, ir tikrai žinau ir mačiau, kad Lietuvoje jie nėra visiška naujiena.

Cake Pops’ų gamybos epopėja

Anna labai smagi moteris, ir jos cake pops’ų gamybos įvaldymo epopėja tęsėsi ne vieną dieną. Kaip visad būna - jei užsibrėži, tai ir įgyvendini, tik susikaupti reikia. Tai va, Anna per savo pasiryžimą ir meilę vaikams dabar yra tikra cake pops’ų ekspertė ir rašo kaip juos pasidaryti pačioms namie.

Viskas prasidėjo nuo mano sūnaus - Mariaus mokyklinės mugės. Toks sumažintas Kaziukas, kuriame vaikai už simbolinę kainą parduoda vieni kitiems savo rankomis (arba kartu su tėveliais) pagamintus skanėstus, žaisliukus ir panašius dalykus. Pasitarėme ir nusprendėme, kad geriausiai tiks kas nors valgomo, nes tos smulkmenos vėliau namuose tik dulkes renka. Tada prisiminiau juos - cake pops’us. Mažus, apvalius, spalvotus, džiugius. Valio, valio! Darom.

Pirmosios savaitės iššūkiai

Pirmoji savaitė. Prisiminiau, kad esu nusipirkusi silikoninę formą cake popsams kepti. Radau tešlos receptą, iškepiau. Gavosi minkšti pyragėliai - skanūs, tik kad nė iš tolo nepriminė to tobulo rutuliuko, kurį mačiau paveikslėliuose. Eksperimentavau bent su keliais tešlos receptais kaskart džiugindama vaikus tais biskvitiniais pusrutuliais ir vis labiau pykdama ant tos formos gamintojų - po galais, juk tešla tiek neiškyla!

Antroji savaitė - teorijos studijos

Antroji savaitė. Ji buvo skirta visokių interneto svetainių ir Beatos kepinių knygos tyrinėjimui. Supratau, kad visgi cake pops’us reikia gaminti iš biskvito trupinių. Iš visų aprašymų susirinkau vertingiausius, mano nuomone, dalykus ir susirašiau ant lapo.

Trečioji savaitė - eksperimentai ir investicijos

Trečia savaitė. Eksperimentinė cake pops’ų dozė. Dar prieš tai apsilankiau Tasty fun parduotuvėje ir investavau į kokybišką, spalvotą glazūrą, pagaliukus (šiaip, juos galima sėkmingai keisti supjaustytais mediniais iešmeliais), maišelius jiems apvynioti (neuždengtais neleido prekiauti mokykla) ir įvairiausius pabarstukus (ča vaikai net cypė iš džiaugsmo rinkdamiesi, nes labai jau daug grožio ir spalvos). Cake pops’ai…gavosi!!!! Laikėsi ant pagaliukų!! Glazūra dengė, stingo ir viskas buvo super!

Ketvirtoji savaitė - tobulinimas ir džiaugsmas

Ketvirta savaitė. Pakartotinė serija su daugiau spalvų ir greitesniu glazūravimu. Žinoma, kad vaikai padėjo ir puošė, ir vyniojo. Kas sakė, kad kasdien negaminantis žmogus negali padaryti cake pops’ų?? Daug kas stebėjosi, iš kur turiu tiek atkaklumo su tais negreitais saldėsiais duotis. Na bet suprantate, jie tokie gražūs… Tokie šventiški… Rezultatas buvo vertas kiekvienos įdėtos minutės. Be to, nei aš, nei vaikai nenorėjome pasiduoti, kai atrodė, kad kažkaip viskas per sudėtingai gaunasi.

Cake Pops’ų gamybos eiga

Tai dabar surašysiu, kaip ką dariau, jei staiga sugalvotumėte ir jūs pabandyti:

  1. 1 diena - kepu šokoladinį biskvitą. Naudoju Kepinių ir desertų „Beatos virtuvės” kakavą, nes kitos ne tokios „šokoladinės”. Imame dubenį. Kiaušinių baltymus atskiriame nuo trynių ir plaktuvu plakame iki standžių putų. Dabar šaukštu atsargiai įmaišome į trynius plaktus baltymus. Ten pat beriame persijotus miltus, kakavą ir kepimo miltelius. Viską atsargiai išmaišome ir pilame masę į kepimo formą (aš naudojau standartinę apvalią, į dugną tiesiau kepimo popierių). Įkaitiname orkaitę iki 180 C ir pašauname tešlą.
  2. 2 diena - blenderiu sutrupinu biskvitą. Išimu sviesto pakelį, palaikau kambario temperatūroje, kol atšyla, supjaustau. Atskirame indelyje (aš sukau blenderiu) išsuku sviestą su cukraus pudra. Beriu visiškai iš akies. Manau, kad tai bus apie 4 šaukštus pudros. Bet aš įberiu - suku ir tol, kol gaunasi balkšvas ir jau man skanus tas kremas. Tada į jį dedu 3-4 šaukštus pieno arba grietinėlės. Įmaišau kremą į trupinius, pradžioje - šaukštu, po to rankomis, kad labai gerai susimaišytų. Formuoju rutuliukus - man labiau patiko kiek didesni, stalo teniso kamuoliuko dydžio. Yra du variantai - galima rutuliukus palikti nakčai šaldytuve ir glazūruoti ryte ar dieną.
  3. Dabar laikas įdėti pagaliukus. Aš pirkau Tasty fun parduotuvėje popierinius. Paimu puodą, virš jo dedu lėkštę ar dubenėlį, kurioje lydysiu Melt glazūrą. Puode vanduo, tad glazūrą lydo garai. Tas glazūros „tabletes” verta pamaišyti, kad greičau tirptų ir susilietų į vientisą masę. Pagaliukams subadyti į pops’us daug glazūros nereikia. Kai jau išsilydo - pamerkiu/patepu pagaliuko apie 1-1,5 cm glazūroje ir atsargiai kišu į rutuliuką. Taip į didelę lėkštę prikraunu tų rutuliukų su pagaliukais.
  4. Dabar svarbu - tikrai patariu tą lėkštę bent pusvalandžiui, o gal ir 45 minutėms dėti į šaldymo kamerą. Arba, jei norisi pailsėti - galima porai valandų į šaldytuvą.
  5. Paskutinis etapas: glazūravimas ir puošimas. Iš anksto reiktų pasirūpinti didesniu stačakampiu putoplasto arba gėlininkų parduotuvėse parduodamomis žaliomis kempinėmis, į kurias komponuojamos puokštės. Įberiame pusę pakelio Melt „tabletukių” į ant garų esančią lėkštę. Bent jau man prireikė skystinti glazūrą - dėjau apie šaukštą šalto spaudimo kokoso aliejaus (tinka ir kitoks, beskonis). Iškart tiek nedėkit, pabandykite pusę, pamatysite, kaip sekasi glazūruoti. Imam pops’ą ir sukamu judesiu merkiame į glazūrą. Nereikia jos labai daug - stingdama glazūra įgaus savo spalvą, tad nesijaudinkie, jei pradžioje atrodo, kad truputį persišvieča ar nevisai lygiai dengiasi. Bet, žinoma, reiktų stengtis, kad glazūrą pasiskirstytų kuo tolygiau.
  6. Kai glazūrą padengia visą pops’ą, laikas puošti. Patraukę pops’ą nuo garuojančio puodo, lukterėkite 5-6 sekundes - tegu vos vos pradeda stingti, nes taip mažiau pavojaus, kad varvės. Pabarstę įsitikinkit, kad masė neslenka ir nesudaro diiidelio lašo, kuris jau tikrai nuvarvės. „Įtartinus” šia prasme pops’us kelias akimirkas rankose palaikydavau šaldymo kameroje, kad puošmenos užsifiksuotų. Tada smeigiame pagaliuką į putoplastą ar kempinę ir leidžiame stingti.
  7. Viską tą patį kartojame su likusiais popsais. Pagal poreikį įberiame papildomai „Melt” glazūros arba dedame kokoso aliejaus (jei „Melt” per tirštas).

Patarimai ir pastebėjimai

  • Pabarstukai: patys smulkiausi - rutuliukai linkę truputį aptirpti nuo glazūros šilumos, tad berkite etapais, jei norisi šviežesnio vaizdo. T.y. beriate esmę, tada palaukiate 10 sekundžių ir dar pabarstote. Labai gerai atrodo plokšti pabarstukai: širdelės, žvaigždutės, drugeliai, bet tokius geriau ne barstyti, bet tarsi dėlioti - mažiau susinaudoja ir gražiau atrodo.
  • Dekoravimas: Jei norisi, galima pops’ą dažyti dviem spalvom, t.y. Puošti galima ne tik pabarstukais, bet ir vadinamu aisingu arba pigesniu jo atitikmeniu, kurio yra prekybos centruose, tokie geliai tūtelėse, skirti sausainiams puošti. su šiais nėra paprasta, reikia ir tūtelę spausti ir pops’ą sukti, bet įmanoma ir gaunasi ne taip tvarkingai, bet labai linksmai. Čia man labai padėjo vaikai.
  • Suglazūruotus pops’us aš dėjau į šaldytuvą nakčai, bet, įtariu, būtų pakakę ir kokios valandos. Skonis jų tikrai geras. Primena mūsų vaikystėje karaliavusį pyragėlį „bulvytė” ir dar su švelniu kokoso aromatu.

Laiko suryja, bet jei viską darai ne per vieną dieną ir dar susižavėjusių mažųjų padedama - nelabai tas nuovargis ir jaučiasi.

Cake Pops’ai - ypatingas skanėstas

Mažų žmogučių akimis žiūrint, saldumynai ant pagaliuko yra visai kito lygio - jie tarsi pakylėti, ypatingi ir dėl to - gerokai labiau geidžiami. Paprasčiausi sausainiai, besižvalgantys nuo medinių iešmelių, vaikų šventėje gali net ir gerbiamą tortą nukonkuruoti.

Alternatyvūs cake pops’ų variantai

Mielų, žaismingų sausainių vaikų šventei galime iškepti be jokių ypatingų formelių! Didysis kepinių su obuoliais sezonas jau prasidėjo - obuolių pyragai valdo! Trupininiai, biskvitiniai, karameliniai, su riešutais, ar varške, paprasti ir nepaprasti! O vaikų šventės proga obuolių pyragėliai gali net ant pagaliuko užsiropšti! Pagaminti nesudėtinga, o vaikams džiaugsmo - pilnos kišenės.

Taip, taip, ir iš vaikų mėgstamų kukurūzų spragėsių galime nulipdyti dailučius, lengvučius it vasaros debesėliai cake pops’us. Jiems pagaminti prireiks gerokai mažiau laiko ir kantrybės - tereikia paspraginti kukurūzus, išlydyti zefyriukų masę ir mikliai suformuoti skanumynus.

Taip, taip, sveiki saldainiai - ir ši misija įmanoma! Namuose gamintos vaisių juostelės (pastilės) ne tik kupinos tikro skonio ir naudingų dalykų, bet ir gali būti visai be cukraus, jei gaminsite iš pakankamai saldžių vaisių.

Ledinukai ant pagaliuko vaikus veikia magiškai. Bent jau maniškius. Ir nors pirktinių sudėtis manęs anaiptol nežavi, prisipažinsiu, retkarčiais nuperku - kritiniams atvejams: kai ritasi didelės ašaros, dėl kažko labai reikia susitarti ir panašiai.

Velykinių saldumynų - saldžių margučių, puoštų natūraliai dažytu šokoladu idėja man kilo amerikiečių puslapiuose aptikus dailius sausaininius margučius. Tik jie dažomi tirpintais pirktiniais saldainiais, o patys nulipinti iš - hm, cookie dough - toks amerikietiškas skanumynas a la nekepta tešla.

Naminė granola - universalus dalykas. Vaikai labai mėgsta iš jos pagamintus batonėlius, taip pat valgyti su pienu, jogurtu, vaisių salotomis. Naminė granola daug naudingesnė už daugelį pirktinių sausų pusryčių. Tai šaunus būdas suvalgyti daugiau naudingo maisto: džiovintų vaisių, riešutų, sėklų.

Šokoladas, riešutų sviestas ir traškioji granola lygu gardūs batonėliai, kuriems, oi, kaip sunku atsispirti! Vaikų gimtadieniui šį gardumyną galima paruošti žaismingo pavidalo - lizdelių su kiaušinukais. Žavi ir spalvinga, ne tik artėjančių Velykų, bet ir viso pavasario tema.

Ar žinojote, kad ant šokolado galima rašyti? Paimi baltą rašiklį ir raitai raides vieną po kitos. Stop, stop, juokauju! Rašyti galima, bet tik su cukraus pudra, prieš tai norimą užrašą išraižius lyg kokiems juvelyrams.