pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Mityba sergant mazgine struma: ką valgyti ir ko vengti

Mityba atlieka svarbų vaidmenį kontroliuojant hipotirozę, nes ji gali padėti įveikti šį sutrikimą arba dar labiau jį pasunkinti. Taigi sprendimas, ką valgyti, o ko atsisakyti, gali turėti daug įtakos jūsų būklei.

Hipotirozę, arba susilpnėjusią skydliaukės funkciją, gali sukelti tokios autoimuninės ligos kaip Hašimoto tirozė arba kai kurie vaistai, chirurginis skydliaukės pašalinimas ar spindulinis gydymas. Kai skydliaukė funkcionuoja silpnai, ji negamina pakankamai skydliaukės hormonų, reikalingų organizmo funkcijoms, todėl pradeda augti antsvoris, kankina nuovargis, šaltis, prislėgta nuotaika, išsausėja oda, susilpnėja atmintis.

Nors ši liga gydoma vaistais, mityba taip pat gali pagerinti ar pabloginti jūsų būklę. Yra žinoma, kad kai kurie maisto produktai dar labiau sustiprina hipotirozę. Kadangi jūsų organizmui reikia tam tikro kiekio jodo, jums vertėtų vengti produktų, slopinančių jodo pasisavinimą, ypač goitrogeninių produktų.

Pirmasis žingsnis, žinoma, yra išsiaiškinti hipotirozės priežastis ir ar jums netrūksta kitų medžiagų, pavyzdžiui, jodo. Tuomet peržiūrėkite savo mitybą ir atkreipkite dėmesį, ar nevalgote pernelyg daug produktų iš šio sąrašo. Kai kurių į šį sąrašą įtrauktų produktų reikėtų apskritai vengti, kai kuriuos iš jų galima valgyti virtus, o kai ką galite valgyti tik tam tikru metu, atsižvelgę į vaistų vartojimo laiką.

Maisto produktai, kurių reikėtų vengti sergant hipotiroze:

  1. Sojos produktai

    Soja ir sojos produktai netinka hipotiroze sergantiems žmonėms, nes jie slopina tiroksino pasisavinimą. Jums reikėtų atsisakyti tofu, tempės, sojų pieno ir sojos pieno produktų. Jums netinka ir žaliosios „Edamame“ pupelės bei sunokusios sojų pupelės. Sojų produktų reikėtų vengti ir tuomet, jei jums trūksta jodo. Sojos izoflavonai trikdo jodo pasisavinimą, todėl jodo trūkumas gali dar labiau padidėti. Jei vis dėlto norite sojos produktų, pasistenkite, kad laiko tarpas tarp jūsų valgio ir vaistų išgėrimo būtų kuo didesnis - taip sumažinsite tikimybę, kad soja slopins vaistų pasisavinimą.

  2. Šviežios žaliosios lapinės salotos: špinatai, lapiniai kopūstai, kininiai bastučiai

    Švieži lapiniai kopūstai, kininiai bastučiai ir špinatai yra goitrogenai, slopinantys jodo pasisavinimą, taigi dėl savo poveikio jodui šie augalai kenkia skydliaukės funkcionavimui. Tačiau tai galioja tik tuo atveju, jei šios salotos valgomos šviežios. Prieš vartojimą jas apvirkite ir šios problemos išvengsite. Vienas tyrimas parodė, kad verdant tokias lapines daržoves, pasigamina fermentas, sumažinantis gliukozinolatų - goitrogenus sudarančios medžiagos - kiekį.

  3. Kryžmažiedės daržovės: žiediniai kopūstai, brokoliai, kopūstai

    Nors tai labai sveikos daržovės, turinčios gausybę maistingųjų medžiagų, jos nėra rekomenduojamos sergantiems hipotiroze. Venkite žiedinių kopūstų, briuselinių kopūstų, kopūstų ir brokolių - ypač jei valgote juos termiškai neapdorotus. Šios daržovės yra žinomi goitrogenai, nors kai kurios iš jų yra problematiškesnės už kitas. Pavyzdžiui, didelis kiekis šviežių kopūstų sukelia skydliaukės padidėjimą ir jos sutrikimus. Tačiau nebūtina vengti visų kryžmažiedžių daržovių. Vienas tyrimas nustatė, kad mažesnį kiekį goitrogeninių medžiagų turi ropių lapai, brokoliai ir gausiažiedžiai bastučiai. Tačiau jei valgysite jų daug, jūsų organizme padidės goitrogenų kiekis. Taigi, atsižvelkite į porcijas.

  4. Ridikėliai, ropės ir griežčiai

    Į šį sąrašą patekę ridikėliai ir ropės neturėtų jūsų nustebinti, nes jie priklauso tai pačiai kategorijai, kaip ir kopūstai bei brokoliai: šios šakninės daržovės taip pat yra kryžmažiedžiai (bastutiniai) augalai. Jie taip pat yra goitrogenai, todėl sergant hipotiroze, jų reikėtų vengti.

  5. Kava ir žalioji arbata

    Gali būti, kad rytinį kavos puodelį jums teks pakeisti kažkuo švelnesniu, pavyzdžiui, žolelių arbata ar šiltu vandeniu su citrina. Manoma, kad kava kenkia skydliaukės funkcijai, nes trikdo skydliaukės hormonų pasisavinimą. Problemų gali kelti net žalioji arbata, jei geriate jos daug. Tačiau vienas puodelis per dieną nieko bloga nepadarys. Tyrimai su gyvūnais parodė, kad didelės žaliosios arbatos ekstrakto dozės ryškiai sumažino skydliaukės hormonų T3 ir T4 kiekius ir padidino skydliaukę stimuliuojančio hormono lygį. Kitaip tariant, didelis žaliosios arbatos kiekis gali sujaukti jūsų skydliaukės funkcionavimą.

  6. Glitimas

    Nors pilno grūdo maistas yra sveikas, jeigu sergate hipotiroze, kad sumažėtų uždegiminiai procesai organizme, gali kilti noras vengti alergizuojančių produktų. Tai galioja ir glitimo turintiems grūdams. Tyrimais nustatytas, kad celiakija, kuri vartojant glitimą sukelia jūsų organizme uždegiminį procesą, dažniau paplitusi tarp žmonių, sergančių autoimunine skydliaukės liga. Jeigu įtariate, kad tai gali būti jūsų atvejis, pasitikrinkite, ar neturite celiakijos ir atlikite reikiamus mitybos pakeitimus, kad iš patiekalų būtų išbrauktas glitimas.

    Hipotirozės problemą gali aštrinti tokie maisto produktai kaip duona, kurią valgote pagrindinių valgių metu, ar bandelės, keksiukai ir sausainiai, kuriais pasilepinate. Ypač, jeigu jie labai stipriai perdirbti. Kepinių rinka siūlo išties daug glitimo neturinčių produktų, taip pat nereikėtų pamiršti tokių alternatyvų kaip ryžiai ar bolivinė balanda. Kai kurie žmonės, sergantys hipotiroze, ypač Hašimoto tiroze, gali sunkiai virškinti ir pieno baltymus. Patikrinkite savo toleranciją pieno produktams, nes tik taip kontroliuosite uždegiminius procesus. Taip pat turėtumėte vengti tokių goitrogenų kaip kukurūzai, sorgai ir soros.

  7. Riešutai

    Įvairūs riešutai - graikiniai, žemės, kedro riešutai ir migdolai - dėl savo goitrogeninio poveikio taip pat gali netikti sergantiems hipotiroze. Bet riešutai yra puikus tokių maistinių medžiagų, kaip selenas ir kalcis, šaltinis, todėl galima juos naudoti nedideliais kiekiais, jeigu jums netrūksta jodo.

  8. Persikai, kriaušės ir braškės

    Kad ir kaip norėtųsi iki soties prisivalgyti tokių vaisių kaip braškės, persikai ar kriaušės, teks rasti skydliaukei labiau tinkančių alternatyvų, kurios nėra tokio goitrogeniškos. Verčiau rinkitės daug antioksidantų turinčias mėlynes ar vyšnias, taip pat galima valgyti citrusinius vaisius.

  9. Perdirbti maisto produktai

    Venkite perdirbtų maisto produktų, tokių kaip gatavi užkandžiai ir patiekalai, bulvių traškučiai, krekeriai, masinės gamybos sausainiai ir pyragai, bei užkandžiavimo klasika tapę dešrainiai. Priežastis paprasta: lygiai kaip jodo trūkumas gali būti problema, jo perteklius - taip pat ne mažiau blogai! Labai sūrus perdirbtas maistas dažnai turi labai daug šio mineralo, todėl jeigu reguliariai valgysite jį dideliais kiekiais, jūsų organizmas gaus per daug jodo. Jeigu jūsų hipotirozę lėmė Hašimoto liga, didesnis jodo kiekis gali siųsti skydliaukei signalą toliau mažinti skydliaukės hormonų gamybą, dėl ko jūsų situacija dar labiau pablogės.

Ką galima valgyti?

Vengti aukščiau išvardintų maisto produktų yra viena, tačiau jeigu norite žinoti, ar yra maisto produktų, kurie gali padėti turint hipotirozę, tai žinokite - jų labai daug! Tokie priešuždegiminiai produktai, kaip imbieras ar obuolių sidro actas, taip pat seleno turtingi maisto produktai (grūdai, mėsa, vištiena ir žuvis) jūsų atveju gali padėti. Taip pat ir jodu praturtinti maisto produktai, tokie kaip joduota druska ir jūros gėrybės.

Tad pirmiausiai privalote pasikonsultuoti su gydytoju ar mitybos specialistu. Sudarykite mitybos planą - jame turi būti pakankamai jums tinkančių produktų ir minimaliai galimai hipotirozę skatinančio maisto. Neleiskite ligai užvaldyti jūsų. Situaciją galima suvaldyti tiesiog protingai renkantis maistą ir planuojant savo pirkinių sąrašą.

Svarbūs mikroelementai skydliaukės veiklai:

Tinkamai skydliaukės veiklai labai svarbūs du mikroelementai - jodas ir selenas, kurių maiste yra mažai, tad dažnai tenka vartoti papildomai. Lietuva yra jodo trūkumo zonoje, tai reiškia, kad natūraliai su maistu gaunamas nepakankamas jodo kiekis. Tinkamas jodo kiekis yra būtinas skydliaukės hormonų gamybai. Pasaulinė sveikatos organizacija rekomenduoja vyresniems nei 11 m. vaikams ir suaugusiems žmonėms per parą suvartoti 150 μg jodo, nėščioms ir žindančioms moterims - 200 μg jodo per parą.

Gydytoja Lina Zabulienė pastebi, kad daugiausia kalbama tik apie jodą, tačiau skydliaukės veiklai svarbus ir selenas. Rekomenduojama paros seleno norma - 55 mkg. Natūraliai seleno gausu braziliškuose riešutuose, tune, jautienoje, kalakutienoje, kiaušiniuose. Nuolat siūlau jums pamilti įvairias pilno grūdo košes - tai puikus seleno šaltinis, na, o jeigu kasdieną suvalgysite po saujelę riešutų ar saulėgražų, organizmas seleno gaus tikrai daugiau.

Sergantiems skydliaukės ligomis rekomenduojami ypač subalansuotos, sveikos mitybos pricipai, gausesnis antioksidantų, seleno, geležies, resveratrolio, flavanoidų turinčių maisto produktų, vaisių ir daržovių, atkreipiant dėmesį į tai, kad sergant lėtiniu autoimuniniu tiroiditu,vartojant per dideles jodo papildų dozes gali išryškėti hipotireozė, todėl kiekvienu atveju reikėtų tartis su gydančiu gydytoju.